Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Първият фундаментален анализ на цените

Публикувано от Bonita 
Re: Първият фундаментален анализ на цените
03-09-2006 - 18:43:18
Huba-buba,

Казваш "На теб може да ти се струват много неща."

Всъщност посочената от теб прогноза потвърждава това, което на мен ми се струва smiling smiley По данни на НСИ емиграцията от страната за периода 1992-2001 в 196 000 души. Линк:

[www.nsi.bg]

80 хиляди е повече от два пъти по-малко от вече емигриралите. Да не говорим, че едното е прогноза (която най-малкото зависи от условията, които ще ни наложат като прием на имигранти старите страни членки), а другото - факт. И да не говорим, че сега сме 2006-та и през тези 5 години вероятно има и още емигрирали.

Освен това, данните на НСИ са от извадково изследване и има интересни резултати.

Например:

"......................
Разгледаните две групи мигранти представят дългосрочната външна миграция на населението. Общо тя обхваща около 15% от населението в наблюдавания възрастов интервал. За сравнение, от проведено през 1996 г. аналогично изследване обхватът на дългосрочната външна емиграция е бил близо 25%."

Не мислиш ли, че горните данни говорят за тенденция на затихване на емиграционната вълна?

Жалко, че данните са доста стари - 2001. Не знаем в последните години как стоят нещата, а през тях се случиха важни събития - като определяне на 2007 или 2008 за приемане.

Така или иначе, основното е не дали ще има емиграция и колко ще е тя, а дали е фактор за понижаване или за повишаване на цените. До сега парите на емигрантите бяха един от основните фактори за повишаване на цените.

Има и друг момент. Специално за София и другите големи градове има вътрешна миграция, която е съпоставима с външната - по данни от тов изследване на НСИ за периода 1992-2001 миграцията град-град е около 184 хиляди души, а село-град - още 62 хиляди души. Казва се също, че 2/3 от мигриралите са хора между 10 до 39 години, с изключение на направлението град-село, където (съвсем логично) най-голям е делът на мигрантите на възраст 50 - 59 години - 22%, следван от този на 40 - 49 годишните - 16%. Това е фактор, който не може да бъде пренебрегнат за цените в големите градове, по мое мнение.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
03-09-2006 - 21:45:52
Куку
Радвам се, че постинга ми те е заинтересувал

1. Нека да видим сега в какво точно се състои "уникалната психика на българския инвеститор" Това, че желае да постигне максимална печалба от инвестицията ли? Ами че по цял свят е така. Всеки се старае да придобие максимална печалба като се започне от дребния продавач на семки до мулти милиардните компаании. Доходи,
просперитет, развитие са синоними на едно и също нещо в този случай. . Та кое точно е "уникалнатo" тук?

Тотално си в грешка, че искам да продавам каквото и да е било в БГ. Точно обратното, планирам още доста инвестиции, и повярвай ми, не съм само аз, а и доста от моите приятели тук.

За твоите жилища, ако се водиш от собствените си разсъждения сега е времето да ги продадеш, докато цените не са паднали. Ти специално можеш да ги продадеш на половин цена, за да докажеш твърдението си, че не си "алчен" Ето това е доказателството за мен.

2. Разбира се, че има строителство и строителство. Нали затова си купувач за да избереш най-доброто. Или искаш без пари да "намажеш". Има си и специалисти, които можеш да наемеш, ако ти не разбираш от тези неща. Или твърдиш че по цял свят всички къщи и апартаменти са от супер по-супер.

3. Не съм казал, че всичко, което съм купил в БГ е поскъпнало тройно. Казах минимално три пъти, т.е. за някои имоти е доста повече от 3 пъти. Както бих могъл да купя акции от Google, така бих могъл да купя акции и от Енрон , 7-мата по големина компааня в САЩ. Ти самият по-надолу казваш как свършиха акциите на
Енрон. Имам доста колеги тук, и да ти кажа никой не беше щастлив когато 401к плановете им изгоряха преди няколко години. Имаше голям срив на всички борси.

Ох, имам желанието да отговоря на целия ти постинг, ама като го прегледах до края май е по-добре да пусна само няколко твои бисери. Ако трябва да ти обяснявам за да ти стане ясно, трябва да се връщам на ниво начално отделение. Ето ги и бисерите:

1. Една подобна българска тиква тук в Canada
2. Алчността е опасна за самият инвидид когато е неконтролирана
3. Във вестниците тий пишело а и баба Пена от село долно нанагорнище дето първият братовчед на мъжа на дъщеря й чул от свой колега който пък научил от гената на брат си че едни англичнаи щели да броят 500 000 паунда са къща на морето.
4.Защо има толкова много обяви 'продава' и 'дава под наем' навсякъде (интернет сайтове, вестници)?
5.Четох миналото лято български вестник и направо се смях със задника си.
6.Ти си достатъчно кух и алчен да не си продадеш досега 'инвестизиите' и да резлизираш максималната печалба
7.И друго не мога да разбера - ти наистина ли смяташ че хората с 6 цифрени доходи в Canada живеят в райони с индийзки и пакистанзи?

Много други бисери има и в предишните ти постове, ама тези засега са предостатъчно. Надявам се, че не се сърдиш, че съм превел част от писанията ти на кирилица (макар и с неточности), която азбука може би ти считаш под твоето ниво. Бих желал да чуя отговор поне на този въпрос.


Предлагам да наведем глави в преклонение пред човека извор на непресъхващи мъдрости, живеещ в най най супер квартала на Торонто далеч от всякакви индийци и пакистанци, човека с 6 цифрена заплата, човека превъзмогнал всякакви долни качества като алчност, или просто КУКУ.

Re: Първият фундаментален анализ на цените
04-09-2006 - 05:56:13
Priemam poklona
Re: Първият фундаментален анализ на цените
04-09-2006 - 06:32:33
Благодаря, ваше височество!
clap:
Re: Първият фундаментален анализ на цените
04-09-2006 - 09:14:14
Наблюдател,

Не съм вярвала, че някога ще го кажа, но присъствието на Куку във форума ме кара да съжалявам за ФИШ :} Поне имаше език и стил на изразяване, а и подредени и логични мисли. И знаеше какво иска да каже, ако изключим темите, свързани с "психологическата рана", получена в България. И нямаше проблем да пише на кирилица.

Явно винаги има и по-лошо. :} :} :}

И аз ще се присъединя към Kote и Klara, и ще кажа, че в интерес на дискусията е по-добре да не му обръщаме внимание.
Re: Геополитикът се завръща.....
04-09-2006 - 09:39:28
gggl,

искам само да вметна, че всички мои писания по повод шефа на фед. резерв са само цитати от пресата, а също и от твоето изказване на стр. 18, където коментираш как бил обезпокоен от състоянието на сектора и искал да го доведе до soft landing.

Казваш "Звучи така като че ли този крах пада като гръм от небето. Вярвам, че си права за повечето участници в пазара."

Съдейки по изказванията на Шефа, за него не е "гръм от небето", а реална и тревожна алтернатива. За останалите участници на пазара - не знам. Лично мен този въпрос не ме тревожи особено, любопитно ми е само при толкова усилия и внимание към сектора дали държавата (в лицето на центр. банка) ще успее да спадне меко балона. Нали всъщност последователното покачване на лихвите в САЩ беше именно с цел да се спре покачването на цените на НИ.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
04-09-2006 - 10:04:16
За Жоан
Quote

По данни на НСИ емиграцията от страната за периода 1992-2001 в 196 000 души.

1 теза
Пак вадиш нещата от контекста и не обмисляш нещата. Вече се двоумя дали го правиш умищлено или наистина не ти стига капацитет.

за 9 години са напуснали 196 000 души. Средно по 21 000 на година.
Прогносата, която публикувах даваше за 20 месеца - 80 000 т.е. повече от 2 пъти по-голям емигрантски поток.

2 теза
Това за зидара, което го спомена приятелчето ти и ти го подкрепи е голяма простотия. Това, че един човек получава формално 180-200 лв и не плаща ДОД не означава, че той не се облага върху парите които харчи - ДДС, Акцизи и т.н. Последните са основните пера в бюджета.
Това за спора по същество.
Сега малко анализ на думите ви по тезата за зидаря.
От думите ви си личи, че не ви пука за тези хора. Липсата на уважение към хората и труда им контрастира на "милото" ви и културно поведение. Което е един елементарен признак за лицемерие. И когато казах, че думите са ти точно сладки та чак нагарчат имах точно това в предвид.

Това за румънеца няма да го коментирам - типично ЕЖК.

3 теза
Дали ще се повишат цените след като напуснат 80 000 човека.
Не бих се ангажирал с някаква прогноза. Причината е, че този поток от една страна ще намали потреблението на жилища, ще намали производителноста на труда, ще забави икономическия ръст. Като това освен намалено потребление ще увеличи и цената на труда за строителство, защото по-малко строители и по-некомпетентни работници произвеждат по-малко продукт с по-висока себестойност.
Дали хората ще си вложат парите в имот тук - някой да, някой не. Кой може да каже колко ще бъдат тези.

Допълнителен фактор за емигрирацията е влизането ни в "Открито Небе".
Това означава, че на българския пазар ще стъпят двете на-силни европейски авиокомпании тип wizair. Пътуването до Европа ще стане достъпно и евтино за всеки а част от автобусните превозвачи ще се наложи да закрият линиите си.

Относно фразата ми за скъпите наеми, която ти постави под съмнение ще ти дам един елементарен столичен учител взима заплата 280 лева и плаща наем 150евро.
Или пък столичен лекар взима 400 лева и плаща наем 200 евро.
Това имах в предвид под скъп наем.

В заключение ще ти споделя - Полша официално обяви, че си отваря пазара за труда защото няма кой да работи, въпреки 15% безработица. И още нещо за Полша. Имам една позната, която емигрира преди 2-3 години там. Засякох преди около месец, беше си дошла за малко. Това което каза много добре описва ситуацията тук. Думите и бяха "Тук е станала още по-голяма ПРОСТАЩИНА". Последното няма да го коментирам, нека всеки сам си направи извода.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
04-09-2006 - 11:06:41
Huba-Buba,

Продължавам да твърдя, че твоето лично мнение за моите писания не е релевантно на темата. Моето лично мнение за теб е, че си арогантен, самовлюбен и простак, защото не каза елемнтарно "извинете" не на имагинерни хора (за които ти е жал), а на човек в пряк контакт с теб (макар и виртуален), когото обвини в манипулиращо с користна цел мнение и в писане под чужд ник с цел собствена защита.
Цирирам те:

"
Re: Първият фундаментален анализ на цените
Изпратено от: Huba-Buba (IP съхранено)
Дата: August 30, 2006 02:38PM


жоанке, я да видим малко интересни факти

Потребителски профил : PanchoEmail: Скрит
Дата на регистриране: 08/30/06 01:47PM
Дата на последна активност: 08/30/06 02:03PM

Първият фундаментален анализ на цените
Изпратено от: Pancho (IP съхранено)
Дата: August 30, 2006 01:55PM

Re: Първият фундаментален анализ на цените
Изпратено от: Joan (IP съхранено)
Дата: August 30, 2006 01:56PM

Много плитка постановка мила ми жоан.
Много плитка, не си слушала когато трябва как се правят нещата.
Вземи се в ръце, излагаш се. "

Така че по въпроса за моралните качества едва ли си този, който да изказва мнение.

По същество - не вадя нищо от контекста - за мен данните показват наличие на признаци за затихване на вълната. Ако за теб показват друго - твоя си работа.

Но пак повтарям - по-важното е дали тя е фактор нагоре или надолу за цените.

Всъщност полемиката пак се обезсмисли. Факторите, които ти изброи, не е ясно дали са нагоре или надолу и не са изпуснати от статията поради простата причина, че тя не анализира никакви фактори.

Няма да коментирам тезата ти за скъпите наеми. Ако не вярваш, че хората плащат по 150 евро наем в София (зашото са учители и лекари и не могат да си го позволят) - остани си с това убеждение.

В заключение ще ти споделя - имам един куп познати, които твърдят обратното. Предполагам, че всеки в този форум има познати, твърдящи едно или друго. Независимо от тяхното и нашето мнение, цените са това, което са, и наемите са това което са.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
04-09-2006 - 11:35:10
в Капитал имаше статия за Румъния: [capital.bg]

малко ме изненадаха цените: "Средната цена на тристаен апартамент в Букурещ се е удвоила през последните две години, показва изследване на в. „Зиарул финансиар“. Апартамент от 80 кв.м в Букурещ сега струва средно около 87 000 евро - с 44 000 евро повече, отколкото преди две години. Само в някои райони на Букурещ обаче цените спаднаха поради очакването, че там предлагането ще надхвърли търсенето.
Цените на жилищата на вторичния пазар на недвижими имоти - старо строителство, няма да се понижат след влизането на Румъния в ЕС, а по-скоро ще се повишат, прогнозира специализираният уебсайт www.imobiliare.run.ro. Анализаторите прогнозираха, че диверсификацията на пазара ще доведе до намаляване на цените на вторичния пазар, но допитването на imobiliare.run.ro показва, че тези очаквания са неоправдани. Във всички случаи обаче румънски наблюдатели на пазара на недвижими имоти очакват приток на нови инвестиции в жилищното строителство, главно в сегмента на качествени не особено големи жилища за средната класа."


и още: "В Букурещ цените варират от 1000 до 2000 евро/кв. метър за новото строителство. За особено луксозни апартаменти или къщи се срещат и цени от 3000 евро/кв. метър.
- Растат и цените на вторичния пазар (покупко-продажбите на стари жилища). Преди пет години апартамент от 54 кв. метра е струвал средно около 15 000 евро, a сега - 45 000 евро."
Re: Първият фундаментален анализ на цените
04-09-2006 - 11:36:11
жоан, май са ти слаби нервите. Не е лошо да изпуснеш парата някъде, не е полезно за здравето ти.

Мисля, че 4 е по-голямо от 2. Ти явно имаш обратното мнение. clap: clap: clap:

Показал съм просто някой факти. Ти се дразниш от тях и ме обиждаш. Поведението ти беше очаквано и не ме учуди. Както вече ти казах - ти си ми напълно прозрачна.
За сега успях да надигна леко маската ти и да покажа какво се крие зад нея. smiling smiley
Quote

Няма да коментирам тезата ти за скъпите наеми. Ако не вярваш, че хората плащат по 150 евро наем в София (зашото са учители и лекари и не могат да си го позволят) - остани си с това убеждение.
Не, невярвам че го правят. Ако вярвам означава, че вярвам в перпетумобиле. Плащат им го съпрузите.

Quote

цените са това, което са, и наемите са това което са.
Цените, които визираш са офертни. Те са раздути със спекулативна цел. За да има възможност за отстъпка и пазарене.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход