Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

каква доходност от НИ е привлекателна за да се оправдае инвестицията

Публикувано от Анонимен потребител 
Re: каква доходност от НИ е привлекателна за да се оправдае инвестицията
09-12-2013 - 17:51:43
Quote
Александър Свиленов Василев
сега 7% лихва по банков депозит е нещо нормално
[/quote]

:}
Re: каква доходност от НИ е привлекателна за да се оправдае инвестицията
09-12-2013 - 18:35:57
avatar
Радев за това съм го сложил в кавички ама пък ти точно като тръгнеш да ми правиш забележки ме напушва смях. :]

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: каква доходност от НИ е привлекателна за да се оправдае инвестицията
09-12-2013 - 19:39:55
avatar
Quote
Александър Свиленов Василев
Тинки, сложи си кинтите на депозит и се радвай на живота поне още 3-4 години безоблачно. Събирай си лихвите от новите ипотечковци и си свиркай. След няколко години когато цените се нормализират чак тогава евентуално инвестирай в НИ и то при положение че доходността е поне 3 пункта над банковите лихви, защо доходност от НИ се изчислява след установяване на разходите по НИ, заетостта му, платените данъци, докато по банков депозит разходи няма. Затова ако сега 7% лихва по банков депозит е нещо нормално, то 10% доходност от НИ е съвсем в реда на нещата, не носи ли НИ такава доходност (минимум) значи е закупен скъпо. И доходност се изчислява ВИНАГИ! Независимо дали имота е за собствено ползване или за инвестиция, тези които не са го правили сега или когато решат да се оттърват от НИ разбират (по трудния начин) че са сгрешили като не са си направили сметките. Примери колкото искаш при ЧСИ.

Quote
Тинки Уинки
Изкушаваш ме да прехвърля малко пари натам.

Формули, изчисления...кажи ми тогава след като има формули един парцел как ще му изчислиш цената като не можеш да го дадеш под наем? След като видиш ли ВИНАГИ се изчислявала доходността от недвижим имот... Аз знам как се изчислява, но ти знаеш ли? По коя формула се изчислява доходността от покупка в къща на село, която под наем не можеш да дадеш? Съвсем друг е въпроса, че има голямо значение за коя страна и за кой град става дума. Обяснявам веднага и давам източник на информация - [www.dnevnik.bg] ето и цитат за който не му се чете цялата статия:


"Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища е регистриран в Румъния - близо 97 на сто. Следват България - 96 на сто, Литва и Словакия - по 95 на сто, Латвия, Словения и Полша - по около 90 на сто. В Швейцария около 5 на сто от хората живеят в собствен дом, а близо 60 процента са наематели. Много нисък процент на хората, които имат собствен дом е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания - между 8 и 10 на сто. Всеки пети жител на ЕС живее с много нисък наем или безплатно, сочат данните на Евростат. В някои страни като Германия, Дания, Холандия, Швеция, Люксембург и Австрия повече от една четвърт от населението живее в жилища под наем на пазарни цени, като в Швейцария този процент надхвърля 51 на сто."

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: каква доходност от НИ е привлекателна за да се оправдае инвестицията
09-12-2013 - 19:43:26
avatar
А съвсем друг въпрос е по коя цена на наемите си правиш бакалските сметки след като предлагането на качествено обзаведени тухлени апартаменти е кът. Нивото на фалшивите обяви за имоти под наем е над 65% и ако на тази база някой си прави някакви кръчмарски сметки би било жалко самия той да си вярва, че действително "изчислява" нещо. Също така цената на наема променлива величина ли е или го фиксираме за 10 години напред и на тази база правим две и две четири? *bow*

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: каква доходност от НИ е привлекателна за да се оправдае инвестицията
09-12-2013 - 20:42:52
Със срива в цените на имотите, последвал световната финансова криза, информацията за доходността от вложения в недвижимости някак си изчезна от пазарните анализи. Докато през 2006-2008 г. едва ли не всеки българин с финансови възможности над средните се интересуваше и пресмяташе колко ще спечели от покупка примерно на ваканционен имот, днес имотният пазар се движи предимно от покупко-продажбите на жилища с цел живеене. Ако има нещо, което да се пресмята, то се изчерпва с това колко дълго ще се изплаща ипотечният заем.

Такава е ситуацията в България и в редица други европейски държави. По света обаче има и пазари, в които цените тръгнаха устойчиво нагоре и предишната страст се завърна. Като например в САЩ.

Според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в Америка (Natonal Assosiation of Realtors) цените на недвижимите имоти в САЩ се покачват постоянно през последните 17 месеца - нещо, което за последен път е било наблюдавано между януари 2005 и май 2006 г., преди спукването на балона на недвижимите имоти.

Средната цена на недвижимите имоти през юли е с 13,7 процента по-висока в сравнение с тази преди година. Но все още е по-ниска със 7,3 процента от рекорда, отбелязан през юли 2006 г.

И понеже там изглежда пазарът се възстановява, това събужда апетита не само на потребителите, а и на инвеститорите.

На юг

Един от най-благоприятно развиващите се имотни пазари в САЩ е този на щата Флорида. Оттук идват 40% от продажбите на имоти в САЩ, което означава, че през последната година в този южен щат са били купени повече от 2 млн. имота. За това благоприятства най-вече продължителното - над 25 седмици, лято. На второ място - огромният приток от туристи. Все пак тук се намират градове като Маями с прословутия му Саут Бийч, Тампа, Джаксънвил, най-големият увеселителен парк “Дисни” в света и редица други обекти.

Отскоро българи също имат възможност да купят имот във Флорида, след откриването на представителство на “Флорида инвестмънт маркетинг”. Компанията работи от години в Европа, но след започналото възстановяване от кризата разкри свои представителства в страни от Централна и Източна Европа.

“Компанията предлага пълно обслужване на чужденци, които желаят да купят имот в този щат. Тя предлага голям набор от имоти, съдейства за отпускането на кредит от американски банки, урежда всички правни въпроси, включително и поема управлението на имота в отсъствието на собственика, така че той да получава доход от отдаването му под наем след приспадане на всички разходи и данъци”, казва представителят на фирмата Христо Петров.

Всичко това може да се направи, без изобщо да е нужно човек да ходи до САЩ, т.е. отпада ограничението на визовия режим.

Компанията съдейства за отпускането на кредит на физически лица, като одобрението се прави на база на доказан доход, получен в България. Иска се 30% самоучастие. Прави се ипотека. Изчисленията на Петров показват, че кандидатът трябва да докаже 3000 лв. месечен доход и да има около 100 000 долара налични пари, ако иска да придобие апартамент с цена 320 000 долара с кредит. Преди около две седмици фирмата е съдействала за отпускането на такъв кредит, като лихвата е била 5%.

Според Петров българите могат да избират измежду различен тип имоти. Има суперлуксозни къщи и апартаменти на брега на океана, които струват по над 1 млн. долара. Цените на имотите от среден клас, които са най-предпочитани за инвестиции и са в близост до плажа, започват от 200 000 долара. Още по-евтини са имотите във вътрешността на щата. Има например оферти за къщи с басейн за 60 000 долара.
“Пресмятанията ни показват, че българи, които имат свободни средства и искат да разнообразят инвестициите си, могат да разчитат на 8-10% средна годишна доходност от отдаването под наем”, каза Петров. Подобна доходност отдавна е непостижима не само в България, а в повечето европейски държави, с изключение на някои големи столици на Стария континент.

В търсене на наематели

От офиса на компанията в София са категорични, че риск за инвестицията няма, защото с нея се занимават професионалисти. По принцип на американския пазар имотните измами са рядкост, защото контролът е силен. Но дори нещо да се случи с имота, той е застрахован.

“Най-същественото нещо в САЩ е, че имотните регистри, системите на фирмите, които намират наематели и се грижат за имота в отсъствието на собственика - всичко това съществува онлайн. Човек по всяко време може да провери кой живее в къщата му, какъв договор е подписал, колко е платил и т.н.”, казва представителят на “Флорида инвестмънт маркетинг”.

Комуникациите са така развити, че няма нужда от пътуване до САЩ за всяка трансакция - сумата от наема постъпва в банковата сметка на клиента.

Наемите във Флорида, както и в много други щати, се изчисляват за седмица, като цените в този южен щат варират между 1000 и 3000 долара за седем дни. Предимство на този вид инвестиция е, че при желание собственикът или негови познати могат да ползват имота през незаетите седмици. Отдаването под наем става от местен партньор на “Флорида инвестмънт маркетинг”, който се грижи за имота през цялото време и поддържа календара на заетостта, а освен това се ангажира с рекламирането на имота.

И тъй като доходите от наеми в САЩ се облагат с данък върху печалбата минус разходите, счетоводителят на фирмата местен партньор има грижата да подготви всички необходими документи.

Другото предимство на покупката на имот в САЩ е, че отдаването му под наем не изключва възможността след време този имот да бъде препродаден с печалба. Според анализите на имотния пазар в САЩ нови сътресения са изключени и, макар и по-плавно отпреди 2007-2008 г., цените ще продължат да се покачват. Ако се подбере правилният имот, възвръщаемостта може да е 30-50% или повече като допълнение към печалбата от наеми. В САЩ върху печалбата от продажбата на инвестиционен имот на стойност под 650 000 долара не се дължат данъци.
Re: каква доходност от НИ е привлекателна за да се оправдае инвестицията
10-12-2013 - 11:42:51
Продавач това че ти не можеш да изчислиш не значи че не може хич. дохода от къща на село е нула. затова се продават по 4-5к лева и хората си ги купуват да живеят.един познат в монтанско село взе за 4200 къща с двор 1400 кв.м. И понеже си експарт чакам да измислиш заместител на думата избие



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-12-10 11:44 от nradev.
Re: каква доходност от НИ е привлекателна за да се оправдае инвестицията
10-12-2013 - 12:31:51
avatar
Quote
nradev
Продавач това че ти не можеш да изчислиш не значи че не може хич. дохода от къща на село е нула. затова се продават по 4-5к лева и хората си ги купуват да живеят.един познат в монтанско село взе за 4200 къща с двор 1400 кв.м. И понеже си експарт чакам да измислиш заместител на думата избие

Къде съм казал какво не мога да изчисля? Въпроса беше друг как се изчислява каква е цената, която е разумно да платиш за една къща на село? И на децата е ясно, че тя под наем не може да се даде и следователно доходността от нея е нула това добре - ама каква и е цената след като по формулата толкова наема за толкова години не можем да и изчислим цената ммммммм? winking smiley Думата "избие" има много значения едно от тях най-популярното и би могло да се използва в махленска заплаха от сорта на: "ще ти избия зъбите...", а също така би могло да се използва в израза: "тази стена трябва да се избие и да усвоим балкона", а също така би могло да се използва и в израз от сорта на "препарата ще избие всички хлебарки"...smiling smiley))) но в контекста на моето изречение думата има друг смисъл и би заместила израза "да си възвърне инвестицията". Иначе да бих могъл да кажа, че съм експерт в областта на недвижимите имоти, но не и както ти го написа "експарт" :]

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2013-12-10 13:28 от Продавач.
Re: каква доходност от НИ е привлекателна за да се оправдае инвестицията
10-12-2013 - 19:49:23
Плауен GTS-48-11


2-стаен апартамент на втори етаж
Площ 56,87 кв.м.
Актуален годишен доход 2.340 €
Цена 17.000 €


Разходи по придобиването:

Нотариална такса и такса вписване - 1,5%

Данък за придобиване на имот - 3,5%

Агентски комисион 2.975 € с ДДС



Сградата е в кв. Зеехаус, гр. Плауен, Саксония. Построена е през 1936 г. и е санирана през 1999-2000 г.

2-стаен апартамент на втори етаж с жилищна площ 56,87 кв.м. Включва дневна, спалня, кухня, баня, коридор. Към жилището има изба. Жилището е отдадено под наем за 195 € на месец.


Сградата е с поддръжка и домоуправител.





Възможност за покупки от български граждани с кредит от германски банки при годишна лихва от 2,7%




[www.winnerinternational.net]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-12-10 19:56 от morski.
Re: каква доходност от НИ е привлекателна за да се оправдае инвестицията
10-12-2013 - 20:10:03
Имот в чужда държава - доходът е гарантиран
29 04 2010

От какво се интересува руският инвеститор в недвижимите имоти зад граница? Отговор на въпроса дава сайтът "Личные Деньги", който представя изчерпателна информация за особеностите на руския инвеститор в имоти зад граница.

Тенденцията през 2009 г. за ръст на дела на инвестиционните сделки, сключвани от страна на руски граждани в чужбина, се запазва и тази година. Както знаем, в момента руските купувачи са сред основните играчи на българския пазар на недвижими имоти.

Близо 25% от сделките за придобиване на имущество в чужбина са с инвестиционна цел. Тук е редно да се посочи, че рейтингът по популярност на страните от гледна точка покупка на недвижимост "за инвестиция" се отличава сериозно от рейтинга на популярност на страните от гледна точка покупка на имот "с цел живеене", в която категория попада и България.

По оценки на Gordon Rock основните мотиви за придобиване на имот в чужбина от руснаци са: недвижимост за почивка (имот на море, планински или в балнео-курорти) - 40%; недвижимост за инвестиция - 25%; по семейни причини (обучение на деца, събиране на семейства и др.) - 10%; разрешение за пребиваване (бизнес имиграция, получаване на мулти-виза) - 20%; други причини - 5%.

По линия на задграничните жилищни имоти, закупени с цел инвестиция, могат да се откроят следните мотивации: придобиване на недвижимостта, в очакване на значителен ръст в средносрочен план и придобиване на недвижимостта, с цел получаване на доход от отдаването на имота под наем.

Несъмнено място има и комбинацията от двата мотива - едновременно отдаването на имот под наем в очакване за ръст в стойността му.

Световната финансова криза и сривът на имотните пазари в редица държави нямаше как да не се отразят и в подхода на руснаците към инвестиции в задгранична собственост. Може да се констатира дори, че случилото се през последните години ги образова и дисциплинира.

Купувачите на имущество в чужбина, с цел "инвестиция", се ориентират все повече към стратегията buy-to-let, тоест към собственост, която придобиват за отдаване под наем, гарантиращ им и стабилен, и прогнозируем доход.

Ако допреди 2-3 години 80% от инвестиционните сделки с жилищен имот зад граница се сключваха главно заради очакванията за ръст в цената, то днес едва 40% от руснаците разчитат на значителното покачване на стойността, а в 60% от сделките преобладават разчетите за получаване на доход от отдаването му под наем.

На фона на световната криза, трябва да се отчете активизирането на руските инвеститори на онези пазари на недвижими имоти, които от една страна преминаха през сериозна корекция, но от друга са с перспективи към постепенно възстановяване в средносрочна перспектива. Преди всичко това са пазарите на недвижими имоти в Испания, САЩ, Англия, Черна гора, Латвия.

Световната финансова криза изкара на пазара в редица държави много обекти, които се продават при значителна отбивка в цената, заради банкови тежести. Руските инвеститори се възползват активно от създалата се ситуация, като подобни аукциони и са сред най-популярните направления при влагане на средства.

Лидер по търсене на заложени недвижими имоти са САЩ - с над 30% от заявките. След тях са Испания (25%), Латвия (20%), Англия (10%), Германия (5%) и др.

Придобиване на задгранично имущество с цел гарантиран доход от отдаването му под наем

Инвестирането в buy-to-let (купи и отдай) собственост е твърде известна схема на Запад, като става все по-предпочитана й сред руснаците. Има два основни типа buy-to-let имоти:

- имот с гарантиран доход от отдаването му под наем

и съответно

- имот, който не носи гарантиран доход (в т.ч. квартири, студентско жилище, serviced apartments).

Според анализа на Gordon Rock най-популярните страни сред руснаците за инвестиции в имоти с гарантиран доход са - Франция (30%), Кипър (20%), Англия (20%), Турция (15%) и други страни (15%).

Основните параметри, които определят инвестиционната привлекателност в недвижимости с гарантиран доход са: срокът, за който се сключва договорът, процентът гарантиран доход, размерът на ипотечния кредит, лихвата по ипотечния кредит.

За "идеални" обекти за инвестиции са имоти с гарантирана доходност, удовлетворяващи следните критерии - размер на ипотечния кредит не по-малко от 50%, като срокът на продължителност и процентът по договора за гарантирана доходност е такъв, че да покриват всички разходи по обслужване на имота и изплащането на ипотечния кредит.

Ако сравним класацията на страните "за инвестиции" в недвижимости с гарантиран доход (Франция, Кипър, Англия, Турция), с този на държавите, които са най-известни сред руснаците за придобиване на имот "за живеене" (България, Черна гора, Германия, Испания, Чехия, САЩ, Кипър, Египет, Италия, Финландия) ще видим, че на практика те не се препокриват.

Но причината за това не е липсата на интерес от руска страна към инвестиране в недвижимости с гарантиран доход в други държави, а във факта, че сред повечето известни сред руснаците държави или не се предлагат обекти с гарантиран доход, или ипотечното кредитиране на практика е недостъпно за тях.

Тук не може да не се отбележи, че списъкът на държавите, в които се появяват привлекателни проекти с гарантиран доход, расте с всяка година. Само през последните две години подобни обекти се появиха на пазарите в страни като Кипър и Турция, и заслужено привлякоха вниманието и на западни, и на руски инвеститори.

Управителят на представителството в Русия на голямата кипърска строителна компания PAFILIA Андреас Хукудис коментира следното: "Ако клиент ще придобива собственост в Кипър с инвестиционна цел, то днес има засилен интерес, както сред западни, така и сред руските купувачи към услугата за гарантиран доход от наем на придобития обект. Клиентът може да заплати 20% от стойността на жилището и той вече е собственик на имота. Остатъчната стойност се изплаща поетапно, при това гарантираният доход от наема за 5 години е 5% годишно. Клиентите имат право да прекарат до шест седмици в годината в апартаментите, което не се отразява върху размера на годишния приход, получаван от отдаването им под наем. Констатираме, че сериозният интерес към кипърските имоти от руска страна се обуславя от схемите за гарантирана доходност, както и от ниските лихви и достъпа им до ипотека в Кипър."

Придобиване на собственост с негарантирана доходност в чужбина

Най-популярните направления за инвестиране в имот без гарантирана доходност са: ваканционните жилища - 50% от запитаните; студентски имоти (нескъп имот, който се придобива за отдаване под наем на студенти и докторанти в градове с повече ВУЗ-ове) - 25%; апартаменти с вътрешно обслужване до центрове с бизнес и туристическа активност - 15% и друг тип имоти с негарантиран доход - 10%.

Според оценките на Gordon Rock най-популярните сред руснаците за инвестиции в този род имоти са: Германия (35%), Чехия (20%), Англия (15%), Франция (10%), САЩ (5%) и други (15%).

Не е изненада, че лидерът тук е Германия. По добро стечение на обстоятелствата, Германия е известна като страната на наемателите, като над половината от жителите там живеят под наем. В резултат, сегментът на жилищата с негарантиран доход в Германия са много предпочитано и развито инвестиционно направление, както сред самите германци, така и сред чужди инвеститори.

Класация по доходност от инвестиция в имот с негарантиран доход по държави (в % на година max) - Германия (11%), Англия (10%), Чехия (9%), Франция (7%), САЩ (8%).

Ако се сравнят постъпленията от имота с гарантиран доход и този с негарантиран, не е трудно да се види, че рентабилността на инвестицията във втория тип недвижимост е двойно по-добра от тази в имота с гарантиран доход. Въпреки това обаче, руснаците се интересуват повече от недвижимости с гарантиран доход.

За това говори и проучването - 80% от анкетираните предпочитат имот с гарантирана доходност срещу 20%, които се спират на втория тип недвижимост.

Подобно разпределение на предпочитанията си има своето логично обяснение. Много "начинаещи" инвеститори от Русия предпочитат да се ограничат до по-ниска рентабилност на инвестицията си, но да прехвърлят на управляващата компания не само всички въпроси по обслужването на имота, но и рисковете със стабилността на паричния поток от отдаване на обекта под наем.
Re: каква доходност от НИ е привлекателна за да се оправдае инвестицията
10-12-2013 - 21:22:43
Морски ква е тая комисиона в Германия 17% баси
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход