Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Идва ли време цените да падат?

Публикувано от sve 
sve
Идва ли време цените да падат?
02-08-2006 - 14:06:34
Напоследък срещам доста статии и мнения, че идва времето на падащите цени на недвижими имоти. Примери за това бол:

[www.segabg.com]
(мненията след статията)

Причините за това са комплексни: като се започне от калпаво строителство
(http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-07-31&article=154939)

(http://netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=910484)

и се стигне до заблудените "инвеститори" вярващи в неимоверното поскъпване на имотите след 01.2007.
(http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2332&sectionId=5&id=0001301)

Как мислите, има ли такава тенденция на пазара? На мен лично ми се повръща от калпави строители, предлагащи само "второ качество" апартаменти, с обяснението, че хубавите са свършили отдавна.
Ще се радвам да видя какво мислите

Re: Идва ли време цените да падат?
02-08-2006 - 16:54:36
Според мен ще има спад,но най-вече по морето,където строителството е некачествено и предлагането многократно превишава търсенето.В София цените са близко до тавана,може и там да има спад,но само при определени имоти.В същото време смятам,че в големи градове като Пловдив,Русе,Стара Загора и Плевен има място за още растеж в цените,тъй като досега те са били заобикаляни от инвеститори-спекуланти и пазарът се движи най-вече от реално търсене и предлагане.
Re: Идва ли време цените да падат?
02-08-2006 - 19:39:48
статии като тази сме чели, чели и чели . но какво ще се случи реално ?за период от 10 години все повече щесе строи в софия и другите големи градове . новото и качествено строителство ще расте като цена - за хубавото хората ще развуржат кесиите . ако влезем в ес . все пак по дребните мошенници ще се отсеят , хората малко ще помъдреят зада купуват лошо строителство . после и контрола ще си каже думата - лека полека .оптимизъм има като свършат терените за строеж и панелките щесе санират по някаква соц програма препирайки малко парички и пак ще стане . ако преди 10 години е имало файда от покубка на имот , то след 10 щее същото . в смисал такъв че и други фактори ще повлиаят положително на имота пр. добре развита инфраструктора в будеще . аз съм по морето и наблюдавам как е - от имане глава не боли .всичко зависи от коя страна на барикадата си .
Re: Идва ли време цените да падат?
02-08-2006 - 19:54:50
Любопитен, И моето мнение е такова.

Цените в София ще са стабилни с лек спад за определени жилища и райони.

За морето определен спад, стабилен растеж в по-големите градове като Русе, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и Плевен (места с добри комуникации, Университети и история). Частично и в Габрово, Смолян, Благоевград, Добрич.

Много зависи и от развитието на провинциалните летища, магистралите и cheap-flights.

Вярно е че има липса на качествено строителство, но също инвестицията в апартамент в които не живееш, е вече губеща.
Re: Идва ли време цените да падат?
03-08-2006 - 15:14:03
За да паднат цените на старото трябва себестойноста на новото да се понижи. Иначе е възможен само кратковременен спад на цените. Няма да има кой да подържа офертите ниски след определен период.
Тъй като себестойността на новото строителство няма да пада значи в дългосрочен план цените на жилищата няма да падат.
Re: Идва ли време цените да падат?
04-08-2006 - 10:20:35
качеството и цената на новото строителство ще расте . още несъм го чул тук , но ми се струва че жилищата също щесе разделят на две класи копирайки народа . за богатите щесе строят комплекси с членство в клуба , а за бедните ще останат гетата от панелки и разни др. и в момента е така , но някой хора още него признават - заради социалната политика . сега всичко е под един знаменател но след време двата лагера щесе откроят явно .
Re: Идва ли време цените да падат?
04-08-2006 - 10:47:54
Колеги,пак гледате с недоверие на Видинския регион,а цените там продължават да се покачват,колкото и чудно да ви звучи.Имайте в предвид ,че моста започва да се строи едва 2007 год.,така,че според мен е най-перспективния регион за инвестиции и това ви го изтъквам в продължение на по-вече от една година и статистиката засега е на моя страна!
Иска ви се или не-това е РЕАЛНОСТТА!
Re: Идва ли време цените да падат?
04-08-2006 - 11:12:02
nainai,

Не знам защо си мислиш че моста ще повличе същественно на цените на НИ във Видин.
Два примера от Япония.
Мостът Аваджи Кайкьо до гр. Кобе не повлия нито на регионалната икономиката като цяло нито на цените на НИ. А това е един от най-големите мостове в света и май все още моста с най-дългия единичен отвор м/у две опори. Но, хайде, да кажем Кобе е град по-голям от София, да не го сравняваме с Видин. Между другото реално моста започва по-близо до едно сателитно на Кобе градче - Акаши дето и преди си беше и сега си остава едно от евтините места за наем в района. Предполагам и за купуване. Акаши е съпоставим с Видин по абсолютни показатели, а Кобе съпоставим с Видин в качесвото им на областни центрове.

Друг пример.
Поредица от впечатляващи мостове (около 10) свързващи малки островчета и в крайна сметка два от основните острови на Япония Хоншу и Шикоку. Градчетата и в двата края на веригата мостове са толкова забутани (като за Япония де), че е ясно от пръв поглед че не са притегателна точка за инвестиция.

Какво да кажем за моста във Видин.
Ще има ефект върху Видинската икономика докато се строи; местни подизпълнители, наети апартаменти и харчене на пари от строителите разквартирувани в града. И толкова.
Re: Идва ли време цените да падат?
04-08-2006 - 13:03:29
nihonjin ,
Извинявай,но темата е ..."Идва ли време цените да падат..."
и става въпрос за България ,а не за Япония,та затова си позволих да обърна внимание на уважаваните от мен колеги в желанието си да дават примери с градове от Б-я,да не пропускат и Видин,защото моста още е в проект,а цените си вървят нагоре и нагоре,за разлика от София и други градове......:-)))),а и ми е интересно защо колегите вече правят оферти=БЕЗ КОМИСИОН ЗА КУПУВАЧА,
не са ли това първите признаци за ПРЕГРЯТ ПАЗАР....??????
Ето това е интересното за българския пазар,а дай-боже и цените да станат като в Токио-нали няма нищо лошо в това??
А колкото до това дали няколко стотин милиона евро за някои представлява интерес ,а за други не,както и за песимистите за Дунав мост 2 ,от мен им пожелавам да са живи и здрави.......и е крайно време да се събудят....:-)))),аман от НЕВЕРНИЦИ!
Ама те така говореха и за валутния борд,па и за НАТО ,па даже и за Европеиския съюз,а кервана си върви и радващото е ,че света се крепи на градивните хора и на ОПТИМИСТИТЕ-НАЛИ..........! :}
Re: Идва ли време цените да падат?
04-08-2006 - 13:22:50
ако има далавера във видин се възползвайте вие - защо го тръбите на другите . все едно аз да кажа по морето се правят слънчеви инсталации - елате и вие тук да правите .имате много закупена земя и сега искате дая продадете ли ? съвсем на български питам smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход