Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед_на_печата_2013

Публикувано от paul 
Re: Преглед_на_печата_2013
15-02-2013 - 10:01:46
Из бюлетина на австралийската Комисия за обезщетение на пострадалите при трудови злополуки:

Уважаеми господине,

Пиша Ви в отговор на молбата за допълнителна информация към т.3 от доклада ми за злополуката. Причината за инцидента беше наречена от мен “недооценяване на обстоятелствата”. Вие ме помолихте за по-обстойни обяснения и аз се надявам, че следващото по-долу описание на случилото се ще Ви удовлетвори.

По професия съм зидар. В деня на инцидента работех сам на покрива на една новострояща се шестетажна сграда. Когато приключих работата си, установих, че са ми останали излишни тухли, които, както след това се оказа, са тежали около 230 килограма. За да не ги пренасям на ръце до долу, аз реших да ги спусна до земята във варел, като използвам макарата, прикрепена към стената на строящата се сграда. Слязох долу, застопорих въжето, качих се обратно на покрива и сложих тухлите във варела. След това отново слязох долу и отвързах въжето, придържайки го леко, така че тухлите да бъдат спуснати бавно. В т. 11 на доклада за инцидента съм указал, че моето собствено тегло е 60 килограма. Поради изненадата си, че изхвърчах от земята така внезапно, забравих да пусна въжето. Не е необходимо да казвам, че продължих да се изкачвам по стената на сградата с висока скорост. Някъде към третия етаж пресрещнах варела, който в този момент се придвижваше надолу към земята със също толкова впечатляваща бързина. Това може да обясни фрактурата на черепа, а също и незначителните охлузвания и счупената ключица, които са описани в т. 3 от доклада за инцидента. Продължих бързото си изкачване, като скоростта му бе съвсем леко намалена след сблъсъка ми с варела, и не спрях преди пръстите на дясната ми ръка да се врежат в макарата. За щастие по това време вече се бях окопитил и се държах здраво за въжето, вместо да се поддам изцяло на болката. Горе-долу по същото време очевидно варелът бе стигнал до земята и при удара в нея дъното му се откачи. В този момент, вече освободен от тежестта на тухлите, останали на земята, варелът е тежал около 25 килограма. Отново Ви приканвам да обърнете внимание на данните за моето собствено тегло. Както можете да си представите, сега аз започнах бързо да слизам надолу по стената на сградата. Към третия етаж отново се срещнах с варела, който този път се изкачваше нагоре. Това ми донесе фрактури на двата глезена, избити зъби и няколко разкъсни рани по краката и долната част на тялото ми. Тук късметът започна леко да ми изневерява. Срещата ми с варела все пак ме забави достатъчно, за да намали нараняванията ми при падането върху купчината тухли и за щастие последствията бяха само няколко пукнати гръбначни прешлена. Съжалявам, че трябва да докладвам и това, но докато си лежах върху купчината тухли, изпитващ голяма болка и без да мога да мръдна, изглежда съм загубил присъствие на духа и съм пуснал въжето, и единствено, което можех да правя, бе да лежа там и да гледам как празния варел започна отново пътешествието си надолу към земята и в края на краищата се стовари върху мен. Това обяснява и двата счупени крака.
Надявам се, че тези отговори ще задоволят интереса Ви.
Re: Преглед_на_печата_2013
15-02-2013 - 12:32:38
Re: Преглед_на_печата_2013
15-02-2013 - 15:28:02
[blockchain.info]

Ноември 2012 - $10.60
Февруари 2013 - $26.81

260% увеличение !!!

ps: Май тогава Меркел, реши че в крайна сметка ще се дават пари на Гърция безвъзмездно!
Re: Преглед_на_печата_2013
15-02-2013 - 16:54:16
Симеон Дянков цитиран от агенция Блумбърг, представи визията си за това как може България да постигне средноевропейските нива на доходи по време на продължаващата криза в еврозоната и при конкуренцията на съседните държави.



България има най-ниският данък за юридически и физически лица в целия ЕС със ставка 10 процента, подчерта българският финансов министър пред аудиторията си. Той е обезпокоен, че ЕС може да предприеме политика по данъчна хармонизация. "Искаме да сме сигурни, че тази идея не е част от бъдещия пакет мерки в еврозоната", категоричен е министър Дянков.
Re: Преглед_на_печата_2013
16-02-2013 - 09:02:49
Въпросът "Как да спечелиш изборите" през последните дни има популярен, но вреден отговор - като атакуваш ЕРП-ата за високите сметки за ток. И не, не става дума само за Бойко Борисов, Явор Куюмджиев, Волен Сидеров, Яне Янев... "Нека електроразпределителните дружества да се вразумят", призова варненският митрополит Кирил, който следващата седмица се готви за избори, които ще решат кой ще оглави Българската патриаршия.

Не е ясно доколко това ще помогне на Кирил, но със сигурност приказките за отнемане на лицензи, национализация и изгонване на чужди компании ще доведат до предизборни дивиденти. Правителството на ГЕРБ още от 2010 г. нарочи електроразпределителните предприятия, а премиерът Бойко Борисов флиртуваше с думата национализация. В трите дружества още тогава влезе прокуратурата, проверки бяха правени от ДАНС и ДКЕВР...

Да посочиш като виновник за цените на тока електроразпределителните дружества обаче е като да се търси сметка на бензиностанциите за високите цени на горивата. Но, както е казвал американският журналист Хенри Менкен, на всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всеки грешен отговор.

Развихрянето на популизма обаче може да има много опасни последици. След атаката от 2010 г. срещу трите ЕРП-та германските инвеститори видимо охладняха към България, но това би бил най-малкият проблем. Преди няколко месеца системното неплащане на сметки в Албания (включително и от правителството) доведе до изтеглянето на ЧЕЗ от страната. Последователното недоверие, което българската държава започва да подклажда към частните компании, може и да не доведе до албанизация, но пак създава голяма опасност предвид крехката стабилност на икономиката.

Виновни ли са ЕРП-ата?

Ако става въпрос за януарските сметки за електроенергия, очевидно не. В повечето случаи, ако се изчисти отчетният период (на 30 вместо 40 дни), употребената енергия е почти идентична с миналогодишната. Там, където има грешки, по информация на електроразпределителните дружества те не са повече от друга година. Например при "Енерго-про", което обслужва 1.1 млн. абонати в Североизточна България, са постъпили около 750 писмени жалби за погрешно отчетени данни или съмнение в сметките. За януари има рязко нарастване на жалбите и консултациите, но според компанията засега е бил открит един неправилно отчетен електромер. Дори и данните на компанията (ЧЕЗ и ЕВН дават подобна информация) да са доста по-розови от реалността на фона на броя абонати, процентът на оплаквания и грешки наистина не е голям.



Увеличаване


Нарастването идва от увеличението на цените с близо 14% от средата на миналата година. От 2003-2004 г. не е имало толкова рязък скок, като през последните години цената на електроенергията се повишава с по процент и малко. Ако се вземе предвид инфлацията, на практика между 2009 и миналата година тя е замразена. На този фон миналогодишното увеличение естествено е болезнено.

Причината за него обаче е изцяло в полето на правителството. През 2010 и 2011 г. след натиск върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вместо предвижданите няколко процента се стигна до минимални увеличения. В подобна политика има логика по време на криза, тъй като това облекчава потребителите - и битови, и стопански. През 2011 г. тогава министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков каза, че в последните няколко години електроенергийният сектор е поднесъл подарък на клиентите си заради замразяването на цените.


Всичко това се изсипа с лихвите през 2012 г., когато държавната НЕК натрупа огромни дефицити. Те дойдоха от няколко посоки (виж графиката), но точно ЕРП-ата не бяха причина. Повечето от половината от близо 600 млн. лв. повече в сметките на всички потребители заминават за НЕК, която има да покрива стари загуби и скъпи договори.

Сега новата шефка на ДКЕВР Юлиана Иванова (която се очертава като поредното краткосрочно назначение на Бойко Борисов) вече предлага ново намаление на цената. То ще се търси най-вероятно с изключването на няколко по-скъпи централи - ТЕЦ "Бобов дол", "Марица-3", "Брикел" и "Варна", от регулирания пазар. Това се предлага отдавна, но Европейската комисия вече е предупреждавала България, че стъпката би нарушила конкурентните условия (нейното изискване е регулираният и свободният пазар да работят при примерно еднакви условия). Срещу страната беше инициирана наказателна процедура от Брюксел и ДКЕВР трябваше спешно да приема условия за равнопоставеност. Но за това естествено ще му мисли следващото правителство.

А невинни ли са?

Със сигурност електроразпределителните дружества имат проблеми в отношенията си с клиентите. Те може да са много по-малки, отколкото при бившите държавни предприятия, но продължават. Има чести случаи, когато след проверки на електромери техните показания следващия месец странно спадат, въпреки че не са били открити нарушения. Често се случва, дори при признати грешки от страна на електроразпределителните дружества, те да изискват пълно плащане на сметките, а компенсацията е на базата "ще видим". Георги Огнянов например вече се е примирил, че баба му е платила през миналата година 800 лв. заедно с лихвите за електричество, което не е ползвала. От ЕВН признали, че електромерът й е отчитал данните на съседен апартамент и на всичкото отгоре е поставен от външна фирма (вече фалирала) без констативен протокол (масово нарушение, тази седмица отново посочено и от ДКЕВР). Но нямало как да докажат реалното потребление.

Дори това да са единични случаи, те са особено дразнещи. В интерес на истината съдебната практика е почти изцяло в полза на потребителите. Според адвокат Ирина Костадинова на практика съдът отменя всички корекции на сметките, които ЕРП-ата правят със задна дата, когато се установи неработещ електромер. Причината е, че дружествата не могат да докажат колко точно време е бил неизправен електромерът.

През 2010 г. след одит на ДКЕВР в ЕРП–ата бяха открити 23 нарушения. След това повечето от тях паднаха в съда основно заради лошо съставени актове от държавната комисия - примерно неясен период на нарушението, съмнителна аргументация при посочването на раздуването на разходите и т.н. Част от посочените практики обаче поставят и малко по-сериозни въпроси към регулатора. Факт е, че електроразпределителните дружества са увеличили разходите си за такива дейности като контролинг или такси за управление. Въпросът е, ако те изпълняват целите си за подобряване на качеството на доставките и намалят разходите си като цяло (и всъщност свалят цените за потребителите), трябва ли изобщо тези дейности да се контролират? По същата логика БНБ трябва да глоби всяка българска банка за използването на външни услуги, да не говорим за далеч по-укорителната практика на "Лукойл" в България да се финансира чрез заеми от холандския му собственик.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-02-16 09:04 от paul.
Re: Преглед_на_печата_2013
16-02-2013 - 21:43:31
Имотният пазар в България - преди и сега .










Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-02-16 21:44 от morski.
Re: Преглед_на_печата_2013
16-02-2013 - 22:05:58
Re: Преглед_на_печата_2013
17-02-2013 - 08:43:28
avatar
България погледната откъм Русия:

Ръстът на циганската престъпност в България е рекорден. При това полицията обикновено избягва да се намесва, особено, ако престъплението не е получило гласност или пострадалите са възрастни хора в отдалечени селца. След като бъдат задържани и разпитани, циганите тихоммълком биват освобождавани, а разследването, поради давност – закривано. Тази безнаказаност все повече развращава българските цигани, те стават все по-агресивни и нагли, а броят на циганските престъпления в България расте като лавина, пише в голям репортаж най-тиражният руски всекидневник „Комсомольская правда”. След встъпването на България в ЕС, в страната активно вливат средства, за да й придадат „европейски” облик. Всички наоколо разтягат локуми за Шенген, еврозоната и други привилегии на евросъюза, но никой няма желание да говори за реално съществуващите в страната проблеми. Една от най-острите и болезнени теми в българското общество са циганите. Всички по принцип знаят, че е така, но всички се правят, че този проблем не съществува, а може би не искат и на признаят, че го има. В същото време броят на циганите с всеки изминал ден се увеличава все повече и повече, за разлика от етническите българи, които бягат в други страни. Огромното болшинство от циганите – около 80% са безработни и за издръжката им се грижи държавата. Ежегодно по различни социални програми циганите получават до 430 млн. лева (200 млн. евро). Но независимо от това престъпността за тях си остава начин на живот и основен източник на доходи. Няма ден, през който българските медии да не съобщят за варварски цигански грабежи и безчинства. А властите продължават да бездействат. Така че в едно не толкова далечно и не толкова прекрасно утро българите може да се събудят в една нова страна – Цигания, коментира в заключение „Комсомольская правда”.
Re: Преглед_на_печата_2013
17-02-2013 - 11:47:55
Гласът на Русия
[bulgarian.ruvr.ru]

Русия просто не можем да си я представим без цигани. Те фигурират в много произведения на руските класици от Пушкин до Толстой. А циганските песни станаха една от визитките на Русия.

Според преброяването на населението в Русия през 2002 година в страната живеят около 200 хиляди цигани. Но на практика тази цифра е няколко пъти по-голяма. Експерти твърдят, че да се установи точната численост на циганската диаспора няма да бъде възможно и по време на предстоящото преброяване през октомври тази година. Не всички цигани посочват своята националност, в страната продължават да пристигат и нови мигранти-чергари и мнозинството от тях няма никакви документи.
Re: Преглед_на_печата_2013
18-02-2013 - 09:32:48
Бумът на пазара на недвижими имоти в Дубай продължава.

Анализатори обаче предупреждават, че в скоро време предлагането може да превиши в пъти търсенето.

„Опасността от подобен сценарии се увеличава на фона на появилите се нови амбициозни проекти на предприемачи, решили да инвестират в емирството”, обяснява Фарук Сусса, главен икономист на Citigroup. С 30% се увеличиха цените на луксозните имоти през 2012 г.

Един от основните инвеститори в региона – Nakheel, обяви че започва строителство на проекта Nakheel Mall в близост до Palm Jumeirah на стойност няколко милиона долара. Комплексът трябва да бъде готов в близките три години.

Nakheel Mall ще е с площ 424 000 кв.м. На територията му ще има 200 магазина, супермаркет с площ 4200 кв.м, киноцентър с девет зали и шест медицински центъра. Предвижда се комплексът да разполага с 4000 паркоместа, 100 000 кв.м търговска площ, закрита градина от 1000 кв.м. „Бижуто” на Nakheel Mall обаче ще бъде петзвездният хотел, който ще разполага с 200 стаи и още толкова апартамента.

„Възстановяване на пазара на недвижими имоти се наблюдава само в някои райони на Дубай. Близо една четвърт от жилищата, които се отдават под наем, са празни с месеци. Около 30% от офис помещенията в деловия център на емирството също пустеят”, припомнят местни анализатори.

Към момента на настъпването на кризата през 2008 г. в Дубай бяха отложени или отменени проекти на обща стойност 757 млрд. USD. Това е повече от всички проекти в Египет, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия и Катар взети заедно.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход