Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Реална ли е цената?

Публикувано от NIKI1976 
Re: Реална ли е цената?
16-10-2012 - 11:31:50
Quote
NIKI1976
Quote
Jimbo
"Реално ли е това? "

Това е РЕАЛНОСТТА в БГ. Приятелски съвет. Постарай се да прескочиш всякакви брокери, тъй като те са основната причина за сегашните ти проблеми. Поздрави!

Здравей,
Благодаря за съвета.
Наистина мисля че има брокери, които си разбират от работата, но има и други.
Само за пример - в събота ми звънни някакъв, който видял моята обява и ме пита дали може да види апартамента - е как да не може - нали се продава*angel*, му казвам аз.
Речено-сторено-уговорено.
Идва "човека" - а той посредник на някакво семейство.
Гледахо го около 30 - 40 минути.
Питаха, разпитваха, пишеха и т.н. А посредника се присламчва до мен и пита - за колко го бяхте пуснали първоначално - казвам му "За 45 хил.". Еврика вика той - видяхте ли(обърнал се към хората), а сега е 38,5 хил. Откога, пита ме, го продавате? Викам му - от 2 месеца. Добре е - потвърждава той.
Хората си тръгват, а той идва - а нали знаеме, ми казва, че нашата комисионна е 3 %, но може да я намалим на 2,5?!?!?!
И тогава избухнах - питам го: Защо не ми казахте по телефона - еми то се знаело?!?! Явно съм идиот, как може да не съм го знаел???
Аз го питам - вижте г-не, вие прозвънихте по моята лична обява и сега ми искате пари, не ме представлявате, даже и не знаете нищо за апартамента - някаква Ваша колежка ви сложила бележка на масата, не сте публикували обявата ми, не сте направили снимки, не сте дали подробно описание на купувачите и т.н.? А той - еми аз ви доведох хората.*xxx*
Добре де, питам го - тези хора, предполагам са Ваши клиенти - нали така?
Да - ми казва, но са зле с парите и не знам дали от тях ще вземем "НЕЩО"??
А от мен, идиота - може да вземе.
И накрая му казах - ще ти дам 200 евро при продажба - ей - все едно една година е бил без жена и сега Линда Еванджелиста му е "пуснала"!
Доста смях ме напуши.
Смятам че гореописаното представлява една трагикомедия, но за жалост написана не от Шекспир - а от нас - простосмъртните българи, свикнали винаги да има нещо от рода на "под масата".
Прав ли съм?


А и още нещо за брокерите (макар това да е друга тема).
В началото на годината, роднини продаваха 3-стаен апратамент на бул.Стамболийски например за 70 хил. Няма да навлизам в подробности, но се продаде за 65 хил.
Та идва един брокер от "голяма" варненска фирма?!
Предлага супер предложение - за 35 - 40 дни да го продаде?!
И то как - след три дни негово "проучване" идва и носи една лъскава папка с разни оферти....
И посочва неговатото предложение за пазарна цената на апартамента - не повече от 35-40 хил.?!?!?!
Разбира се получи незабавно предложение да затвори вратата отван!
След което влязохме в сайта на тази брокирска фирма, и какво да видим - в съседния вход на блока продават двустаен апартамент за 60 хил.?!?!
А бе.........................
Re: Реална ли е цената?
16-10-2012 - 11:34:13
Quote
palamud
Quote
NIKI1976
Здравей.
Да не обидя някого - но ти живял ли си в гарсионера?
Това за пръв го чувам - да сравняваш тухла с панел? *sos*
Добре - не го хваля апартамента и блока - изобщо дори. Опитах се да посоча плюсовете и минусите - явно сгреших.
Значи панелките са си на реалната цена от по 25 хил., а на двустайния с ужасната локация и на първия етаж са му много?

Много добре разбирам проблема ти. Много хора са на същия хал като теб в момента - решили да продадат голямо и да вземат по-малко жилище защото им трябва т "малко" пари. И тука всички (продавачи и купувачи) започват да псуват брокерите. Защо защото натискат продавачите да свалят цена, а купувачите да плащат луди пари и на вскчото отгоре да оберат едни 6% от сделката! сложи и прихвърлянето и ето едни 10% ЗАГУБА само от машинацията. Реално се окзава че брокерите тровят пазара и той естественно е изчезнал последните 2-3 години....

Мот съвет е "ако ще купуваш веднага друго - не продавай". Ако решиш да изчакаш "под наем" може и да спечелиш, но гаранция няма.
Има и втори вариант - замяна с доплащане, ама е толкова трудно да се намерят двете страни, че направо го изключвам.

има и друг момент - винаги по-малките апартаменти са били по-скъпи на квадрат в БГ - беднотия какво да правиш....

Може би си прав, но не мога първо да купя и после да продав - простичко е - нямам такива финанси. Няма и как да не продавам. С наем - пак не става. Тогава ще трябва да тегля голям кредит, и гарсионерката ще ми излезе тристаен*angel*
Re: Реална ли е цената?
16-10-2012 - 11:37:31
Quote
palamud
Да добавя още един пирон:
"Експлозията на съоръжението с мощност 400 киловолт ампера стана около 2.50 ч. в кооперация на централната бургаска улица "Хан Крум", като два апартамента са напълно унищожени, изпочупени са и прозорците на околните сгради. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, са напълно разрушени. Обърнат е микробус и са натрошени стъкла на леки коли в близост."

Това е трафопост, но за бензиностациите също важи smiling smiley
скоро имаше случай с цистерна за ГАЗ...

Е то на това му се вика САИР и ХБЯЛ И ЗРЕЛИЩА.
Ей, човек - а за бойлерите не си ли чувал?
Или при тях всичко е ОК - защото всеки месец някъде гръмва по един! Какво ще кажеш за това сега?
Май всички тук гледат да осмиват човечеца, опитал се да поиска помощ.
А не да дават съвети - или просто да им мине времето.
Re: Реална ли е цената?
16-10-2012 - 11:40:15
avatar
Явно трябва да си смениш подхода към ситуацията, но на първо време, ако ще работиш с брокери - намери си читав брокер.
Не са нормални реплики от рода на "Добра е цената", а в същият момент сделка да няма. ( Тоя е толкова брокер, колкото аз - майка Тереза )
Цената е добра, когато има сделка на нея - във всички останали случаи се губят пари или време, а то също е пари.

Проблемът е в липсата на каквито и да е било изисквания на ценз за брокерите на НИ, затова и не се учудвам на това, как ти съдействат и как се опитват да работят и двете страни по сделката.

По-горе има няколко наистина добри съвета, един от които е да изчакаш цялостното саниране, ако не си на зор - това определено ще оправдае в определни граници цената на имота. Добре е и да търсиш варианти за бартер, идеята не е чак толкова безнадежна, просто се иска време за нея.

Основно ти трябва да си решиш какво ти трябва и за какъв срок.
Ако си ограничен във времето и търсиш близка продажба - намаляй цената, но ... с толкова много висящи обяви в нета на старите ти оферти си проличава затрудненото ти положение, така че преди новата обява, махни старите!

С това мога да ти помогна като идеи, надявам се да съм ти бил от полза. winking smiley

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: Реална ли е цената?
16-10-2012 - 11:45:55
Здравей, защо просто не оставиш баща си да живее в този апартамент? Все пак казваш, че парно няма да трябва, а за пенсионерите това си е голямо перо, скоро ще е саниран (от живущ в апартамента без пари), а ако вземеш панел се предполага че и него ще трябва да санираш, дали доброволно или със закон (има голям апетит и скоро нищо чудно да го направят). За мен има и разлика стара тухла и панел, но всеки пак си избира, а и не знам в какво състояние е самия апартамент /// блок. А за наема съвета както го разбирам е даваш този за да кажем 300 лв./месец и вземаш гарсониера за 250 лв./месец за баща ти.

P.S. а за обявата наистина направи нормални и информативни снимки, напиши че цената е за частни лица. Аз давах един апартамент под наем и шоуто беше че включих цена за ч.л. и цена за агенции (цена + комисионна от агенцията разделен на 12 месеца) е повечето си идваха с агенция и накрая именно с агенция стана сделката, като наемателя ще си плати комисионна чрез наема, ама като не са гледали обявите, какво съм им виновен. Та като са си го заслужили комисиона брокерите да си го вземат, ако не ти си продаваш на твоята цена.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-10-16 11:54 от hunterA.
Re: Реална ли е цената?
16-10-2012 - 11:49:29
Благодаря.
Смятам наистина да се вслушам в съвета ти.
И то не само за санирането, а по принцип.
Не бързам с продажбата - не съм на зор.
Просто ми се искаше по-скоро да приключа с тези покупко-продажби.
Най-вероятно ще помоля брокерите да спрат да предлагат имота за продажба, и след известно време директно или чрез някой наистина добър брокер да го пусна отново. Предложете добър брокер?
Re: Реална ли е цената?
16-10-2012 - 11:55:17
Quote
hunterA
Здравей, защо просто не оставиш баща си да живее в този апартамент? Все пак казваш, че парно няма да трябва, а за пенсионерите това си е голямо перо, скоро ще е саниран (от живущ в апартамента без пари), а ако вземеш панел се предполага че и него ще трябва да санираш, дали доброволно или със закон (има голям апетит и скоро нищо чудно да го направят). За мен има и разлика стара тухла и панел, но всеки пак си избира, а и не знам в какво състояние е самия апартамент /// блок. А за наема съвета както го разбирам е даваш този за да кажем 300 лв./месец и вземаш гарсониера за 250 лв./месец за баща ти.

Здравей,искам да го продам, за да купя на баща си малък апартамент, по-близо до мен - вече го казах. И то в Люлин - това е причината.
Иначе той ако си заостава там - това ще е най-хубавото - няма да го мисля на старини как се подвизава по асансьора или стълбите, разходите за отопление наистина са минимални, близо му е парка Св.Троица и пазара.
Но иска да е близо до мен. Това е.
Затова и не мисля за наеми въобще - защото нямам средства да закупя първо малък апалтамент, и да чакам парите от наема. А с кредит също не искам - защото купувам гарсионера а изплащам тристаен - айде де...
Не си ме разбрал правилно за наема - нямам идей да давам моя и да плащам за друг, пък дори за еднакви цени. Защото не си ли е мой апартамента - защо да влагам в него и лев за ремонт или удобство? Поне аз така мисля.
Също така си прав за разликата м/у старата червена тухла и панела - и то от земята до небето.
Живял съм в гарсионера и зная - като пръднеш на 8-мия етаж и будиш съседите от първия*ok*
И не само това................но просто това е друга тема.
Още повече, че 1/2 от новите жилища пък ги строят с ИТОНГ. И това някой ще каже че е тухла.
Абе......................
Ще видим как ще завърши тази сага.
Re: Реална ли е цената?
16-10-2012 - 12:03:13
Абе от Люлин до този да са максимум 2 км., ами това не е кой знае колко далеко за град като София, но все пак.

Да вметна че не само в панелките има гарсониери, а и в старите тухли.
Re: Реална ли е цената?
16-10-2012 - 12:05:35
Все пак само от миналата седмица до вчера съм имал 8 огледа?!
Хората знаят какво идват да гледат, къде се намира, колко струва и т.н.
Но само толкова - един не каза - абе висока е цената, или ще ти дам еди колко си?!
Това ме притеснява.
Само един ме пита защо не съм му направил ремонта аз - да сменя дограмата, да оправя банята и кухнята, да сменя външната врата и прочие....Еми не мисля че тогава вече цената ще е такава - нали тогава ще се води че има подобренияclap:
Опитвах се да разсъждавам от моя гледна точка - може би неправилна.
Аз като си търсих апартамент преди 5, 6 години, си търсих или в окаяно състояние за ремонт или нов - лошото е че при новия платих куп пари за общи части. За да си го направя по мой вкус.
Ходих тогава да гледам един с "подобрения: Остъклени всичките балкони и усвоени, спряно парно и сложена камина с водна риза, зелен ламинат и жълти шкафове в кухнята, лъскава червена баня - ужас."
Re: Реална ли е цената?
16-10-2012 - 14:17:12
Quote
hunterA
Абе от Люлин до този да са максимум 2 км., ами това не е кой знае колко далеко за град като София, но все пак.

Да вметна че не само в панелките има гарсониери, а и в старите тухли.

Отново си прав - но тяхната цена доколкото съм гледал е минимум 26 - 27 хил.?
Та значи за Люлин гарионера за 27, а в Илинден за двустаен 29-30???
Еми наречете ме както искате, но в това няма и грам нормално нещо, просто всеки гледа да подметне нещо от рода - ооооооооооо много пари искаш!
И говорим за баща ми - не за синът ми - 2 км. не са малко ходене - пътуване.
За какво искам да е близо до мен баща ми - то и в Младост има гарсионерки, и е 20 минути с метрото?!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход