Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Май 2010 - "Заформя ли се бултрап за имотите?"

Публикувано от greenbul 
Re: Май 2010 - "Заформя ли се бултрап за имотите?"
14-05-2011 - 10:16:59
Шопите имат една хубава поговорка -"Ти му говориш, оно рупа ли рупа"! Та преведена на форумски означава - "Безпредметно е да обясняваш каквото и да било на сривльото". Според него всичко, което се предлага тук трябва да е поне 10 пъти по-евтино от извън границата, само неговата заплата трябва да е поне 3 пъти по висока от тази на нечеца, но само неговата защото другите са некадърници.
Re: Май 2010 - "Заформя ли се бултрап за имотите?"
14-05-2011 - 11:01:37
Quote
PER0
Quote
greenbul

Цената е $50,50, а бакшиша $4,50. Нима ми казваш, че трябва да дам бакшиш на един лъжец и мошенник. друго трябваше да направя, номера на автомобила и направо в ДАИ. Преклони-главици робски народ са българите. Нищо чудно, че бихте купували имоти на двойни цени, след като на вас ви се струва нормално да се дава бакжиш на човк, които току-що ви е измамил. Спирам да коментирам. За мен твоя съвет да давам бакшиш на таксиджия дето ме е ударил в сметката показва, че ние сме от съвсем различни планети. Нито ти ще разбереш грам от това което пиша, нито аз ще приема и грам от твоите съвети. От различна мая сме замесени.


Най вероятно си ползвал такси от или към JFK. Толкова са тарифите до Manhattan. Не ти ли се видя много скъпо, откъде накъде ще возят на над 2лв/км (обърнато в нашенски мерки) след като бензина там е двойно по евтин, както и колите??? При 50ст/км за софийските таксита това означава, че за услугата там си платил над 8 пъти по скъпо от това, което си платил в София. Ето двойния стандарт, по който мериш - смяташ за нормално за заплащаш десеторни цени за услуги в Ню Йорк, и смяташ че същата тази услуга трябва да се заплаща десетократно по евтино тук!! Затова възникват и проблеми с таксиметраджиите тук, за 5лв скандали стават. Не че оправдавам че този тук се е опитал да те прецака с 5 лв - посочвам ти ПРИЧИНИТЕ защо става така!!

Затова се разминаваме в мненията си дали цените трябва да падат(което води до срив), или заплатите трябва да растат(които са вид услуга), както е в една цивилизована държава.

За бакшишите - не се ли поразходи из ресторантчетата да видиш как си има отделна графа "БАКШИШ"??? Обикновено ти си пишеш колко да оставиш, но има някои толкова нагли, че направо ти представят сметката с вписания бакшиш по тяхна преценка, и ако не забележиш им оставяш още един бакшиш??? МММ?? И после това ставало само в БГ???

Не съм от хората, които твърдят, че цените на имотите трябва да са ниски само защото на строителите им излизат 3 пъти по-евтино от цената, на която ги продават (или поне могат, ако същите си правиха поне елементарни сметки на разходите). Това няма никакво значение. Ако хората имат пари да ги купувт и на 10 пъти по-виски цени. Единственото срещу което пиша непрекъснато са кредитите. Кредитите изкрияват пазара. Защо аз трябва да се състезавам с последния селяндур дето взема поне 4-5 пъти по-малко от мен само защото той е толкова тъп че да си прахоса живота за 30 години напред. Хората не калкулират колко струва да живееш нормално, което включва да ядеш колкото когато и каквото пожелаеш, да имаш поне две ваканции в годината в чужбина - една за море и една за ски, да караш нов автомобил, да носиш нормални дрехи, а не китайски ментета от Илиянци, да имаш спеставяния за позване на медицински услуги, ако недай си боже се наложи или пък останеш без работа за някоя и друга година. Тука хората смятат колко максимален кредит могат да плащат, ако се докарат на ръба на оцеляването. Евала, на всеки който има два живота, че да може да прохаса едини в мизерия и нищета. Имотите са стока като всяка друга, а не някаква инвестиция. Идват времена когатото имоти ще се купуват без това да е с цената на целия мизерен живот на ипотекар. Дали ще наречете това срив, не знам. За мен се нарича нормализиране. 60-70 и дори 80 000 лева са нормална цена за семейно жилище при сегашните доходи и въобще, ама въобще не са срив. Проблемът е че тези нормални жилища в момента се оферират безнадеждно за поне 70 000 евро и всички реват, че пазар нямало. И не ми излизайте с номера за купуването на ергенски квартири или коптори на края на екпоатационния им цикъл, вместо обикновени жилища. Тия времена минаха отдавна.

Приземяване Приземяване Приземяване Приземяване Приземяване
Re: Май 2010 - "Заформя ли се бултрап за имотите?"
14-05-2011 - 11:29:00
Стигнах само до кредитите, че глупостта е заразна. Кредитът съществува, описан на гринени таблици, от 5500 години. Няма как да си купиш жилеще без кредит, ако някой не ти даде пари на кредит. Ние не сме в натуралното стопанство, където до 50 годишен спиш в една одая с останалите братя и женити им и чакаш дъртия да ритне, за да ви раздели имотите. Ако с жена ти сте на 25 г. как ще купите жилище без кредит? Нали дакато спестявате трябва да плащате наем, а заради инфлацията спестеното ви в банка винаги ще изостава от ръста на имотите! Спряма ипотеката веднъж ви обременява наемът и втори път инфлацията. Нали ако имаше начин за 5500 г. щеше някой да се е светнал и да го направи.
Проблемът не е в смешно ниските цени на имотите дори през 2008 г., а в това, че обезумелият от простотия народ избра Бойко и шайката, която го крепеше - българските износители. След това стана закономерното рязък спад на заплатите, защото износът може да съществува само при много ниски заплати и мераци за още по-голямо рязане на заплатите, единствения начин ва износ в целия свят. Неслучайно от 22 най-развити западни икономики Германия и Япония са на първите 2 места по износ и на последните две по БВП на калпак, а като сложим и огромните данъци в Германия и цените в Япония това свъщност са две държави с най-бедните народи от групата на развитите страни.
Това са причините както за ниските заплати в момента, така и за стагнацията при имотите. Кой малоумник ще се върне за да работи на три смени за 750 лв. с висше и за 600 бв. със средно образование. Всичко отново застяга багажа за чужбина, а притокът на хора от там спря, защото ставаме като най-бедните африкантки държави, за да могат износителите да се задържат на пазара. Заплатите при Говедото станаха такива, че започваме да се връщаме в първобитно-общинския строй, по-изтодно е да се занимаваш из балканите с лов(бракониерство) и събирачество, отколкото да си инженер или майстор при наш производител.
Re: Май 2010 - "Заформя ли се бултрап за имотите?"
14-05-2011 - 12:18:37
Quote
др. Иванов
Неслучайно от 22 най-развити западни икономики Германия и Япония са на първите 2 места по износ и на последните две по БВП на калпак, а като сложим и огромните данъци в Германия и цените в Япония това свъщност са две държави с най-бедните народи от групата на развитите страни.

Не са на първо и второ място по износ.

Как може да не знаш, че другарите ти от Китай са на първо място.

Веднага се информирай от централата, че ще те изгонят от партията, защото пишеш глупости.

Панелообитател съчинява нови икономически теории. Само в Обеля е възможно това.

Народите на Германия и Япония най-бедни от 22те най-развити държави.*sos*

Иванов, не можеш да разбереш, че по икономически въпроси си пълна нула.

Пак си чел нещо и не си го осмислил. Гледал си gdp per capita, но защото си икономически награмотен не знаеш, че той се изкривява от броя население. Повечето примери, които можеш да дадеш са за много малки страни, което реално изкривява нещата. Ама то трябва и теоритични знания, които при теб са нула.

Дай ги тези 20 държави, които са пред Германия и Япония. Айде напиши 10 за по-лесно, но да не са с по-малко от 10мил население и площ по-малка от България.
Re: Май 2010 - "Заформя ли се бултрап за имотите?"
14-05-2011 - 12:35:53
Износът по принцип е добре за една страна, но зависи и какво изнасяш. Ако изнасяш банани, не е добре, щото бананите нямат висока добавена стойност. Съвсем различно е, ако изнасяш високо технологични продукти, както правят японците. Има и страни, които са облагодетелствани с находища на природни ресурси като нефт, газ, руди - те печелят буквално от нищото. Много често тези пари не ги стимулират да се развиват и те остават зависими в дългосрочен план от търсенето на нефта и газа. Да, ама техногиите и те се развиват и никой не може да каже след 50 години какво ще е търсенето на нефт. Ако е ниско, и цените ще бъдат ниски, обемите също - тези страни няма да печелят толкова, колкото сега и икономиките им ще претърпят срив.

За България. Мутрата няма никакъв принос за нарастването на износа. Лошо е също, че изнасяме предимно суровини и горива. Печалбата от този износ отива при Вальо Златев и други подобни олигарси (официално Нефтохима е на загуба от няколко години). Ако изнасяхме повече високи технологии, щеше да е друго.

Ако може да се вярва на НСИ, щото тия непрекъснато ревизират предишни данни, то имаме някакъв ръст за тримесечието на годишна база, дължащ се изцяло на износа. Всичко друго е със спад - все неща които доста повече се влият от политиката на правителството. Мачкането на малкия и среден бизнес, толерирането на определени олигарси, бюрократщината, хаоса в управленските решения, милиционерщината и авторитарното управление продължават да ни държат в криза.
Re: Май 2010 - "Заформя ли се бултрап за имотите?"
14-05-2011 - 12:45:46
Quote
др. Иванов
Нали дакато спестявате трябва да плащате наем, а заради инфлацията спестеното ви в банка винаги ще изостава от ръста на имотите!

Би бил прав, ако вноската по кредит на нормално жилище не беше двойно повече от наема и ако наистина имаше ръст на имотите вместо спад. Към ден днешен предлагам да замълчиш пред фактите.

Приземяване Приземяване Приземяване Приземяване Приземяване
Re: Май 2010 - "Заформя ли се бултрап за имотите?"
14-05-2011 - 13:19:52
За кредитите съм както за така и против. Против съм заради аборигенския си вид в който се предлагат тук:
1. Липса на закон за фалит на физическите лица
2. Липса на национален регистър с кредитните досиета на всички платци, от където веднага лъсва плащаш ли си редовно вноски, ток, вода, тел. и всякакви месечни вноски. Оттам се регулира и лихвата спрямо конкретния случай. На някои ще бъдат отказани всякакви кредити.
Ако кредитната система е изпипана както трябва, тя има и много предимства, но това е друга тема. Специалистите вероятно ще могат да добавят още много пропуски от изброените от мен, но това е достатъчно да се види как банковото дело се предлага в един доста осакатен вид.
Re: Май 2010 - "Заформя ли се бултрап за имотите?"
14-05-2011 - 15:42:24
greenbul..принципно е така,прав си...но това е само ако разглеждаш въпроса от едната страна.В момента,в който жилищата станат толкова достъпни,просто "съревнованието" ще се пренесе другаде.А и достъпноста ще трае кратко,защото цените моментално ще се изстрелят нагоре.Нито сме първите,нито сме последните,дето минаваме по тоя път.Имотни балони в историята-бол.Хайде намери ми една държава,в която след балона ипотечното кредитиране да е замряло за дълго...Май няма да намериш такава.Търсенето стимулира и производството,и предлагането на стоки.Всякакви стоки,включително жилища.
Никой няма да отиде да живее в мухлясала тухлена кооперация на края на света,ако може да си позволи за същите пари да има къща с двор.Парите си остават същите...и пак се взимат на кредит,защото естественият стремеж е към по-високо качество,на по-ниска цена.Ок,цената е паднала-съгласен.Ама като погледнем качеството...ще видиш как пак със същите маймуни ще се съревноваваш,при същите условия...просто на друго място.Ако цените паднат толкова,че за тия пари да могат да си купят нещо луксозно-пак в тоя сегмент ще се бутате.
Да,ще има и такива,които ще вземат евтино,ниско качество,притиснати от нуждата.Но на теб това не ти решава въпроса с маймуните,защото на твоя клон винаги ще има достатъчно,за да си пречите и да се бутате.Падането на цените не решава нито един фундаметален проблем.Качването създава проблеми,когато е прекалено рязко.Но от пътя надолу реално никой не се облагодетелства значително.Напротив...възможен е сценарий,при който абсолютно всички губят.
Re: Май 2010 - "Заформя ли се бултрап за имотите?"
14-05-2011 - 15:53:30
Този фалит на физически лица от къде ви влезе в главите? Явно в българската му версия е да вземаш пари на корем, а след това съдът да задължи банката да ти даде още толкова, защото те е подучила да живееш на широко, а ти си свършил парите. Този фалит е нещо толкова лошо и обременително за дадено лице, че на запад няма никаква навалица да го правят.

Износът на банани и въобще на произведени в дадена страна селскостопански стоки е много положителен, защото изнасяш фотосинтезата. Едва ли някой по света не знае колко е печелившо да изнасяш високи технологии, но по някакви много тайни причини го правят само няколко държави в света.

Грийнбул, ти дори не знаеш значението на думата факт! Фактите относно едно жилище в които се нанасяш на 25 години и те изнасят на 75, са нещо което се развива в продължение на половин век. Та ти за кой точно факт ми говореше намеквайки, че разбираш? За фактът, че през 1994 някой не е трябвало да си купи жилище до Лъвов мост от ГУСВ за 168 долара м2, защото цените падали и наемите два пъти над ипотеката? Я ми го разтълкувай този факт или фактът с покупката или наемането през 2002 г. при цени от 440 долара ново строителство до Пирогов.
Да ни осветиш с мъдрост имам предвид!

Тиквенико,
Китай западна икономика ли е? Има статистика, отваряш и гледаш!
Re: Май 2010 - "Заформя ли се бултрап за имотите?"
14-05-2011 - 16:20:52
Quote
salvador
greenbul..принципно е така,прав си...но това е само ако разглеждаш въпроса от едната страна.В момента,в който жилищата станат толкова достъпни,просто "съревнованието" ще се пренесе другаде.А и достъпноста ще трае кратко,защото цените моментално ще се изстрелят нагоре.Нито сме първите,нито сме последните,дето минаваме по тоя път.Имотни балони в историята-бол.Хайде намери ми една държава,в която след балона ипотечното кредитиране да е замряло за дълго...Май няма да намериш такава.Търсенето стимулира и производството,и предлагането на стоки.Всякакви стоки,включително жилища.

О ни най-малко не твърдя, че след края на балона няма да има покачване. Покачаване ще има, но не и "изстрелване", ноне не и до следващия балон. Хайде ти пък ми намери държава със исзтрелване. Няма, поизхвърли се. След края на балона ще има леко покачване. След 8 до 12 години пък ще има нов балон (да тук пак ще има изстрелване) и така нататък. Нека стигнем дъното, защото в момента сме на етап след първото покачване (стрелките, които не разгада в съседната тема)

Приземяване Приземяване Приземяване Приземяване Приземяване
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход