Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции...

Публикувано от THN 
THN
АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции...
07-03-2010 - 18:50:11
АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции.

1. Защо цените в България преди 8 години бяха 3 пъти по-ниски от сегашните и защо са 2 пъти по-ниски отпреди 2 години. Защо преди 8 години имотите не се купуваха, както в последствие на абсурдните цени, нито имаше с хиляди агенции, инвеститори и строители?!
2. Защо тухлата в София вървеше по 200 Евро/кв., а само преди 2 години се харчеше (или поне се предлагаше) за по 1200 Евро?
3. Защо сега и на 600 Евро не се купуват?
4. Какво следва?

Има обяснение за всичко!
Всичко идва от АЛЧНОСТТА!

1. Пазара преди си беше нормален. Малко търсене, нормално предлагане и всичко си вървеше по принципите - Предлагане / Търсене. Балансиран и спокоен пазар.
2. Какво накара цената да скочи 6 пъти? Много просто - нямаше хипер амбициозни алчни за бързи печалби: инвеститори / строители / агенции / продавачи / купувачи... една пхихясала маса от хора, които водени единствено от алчността, се втурнаха в спирата на лудостта, която стигна до нечувани абсурди.
3. Защо в момента има десетки хиляди имоти (само в София) и не се купуват? Като се има в предвид че тези имотите на пазара са само 20% от тези, които са предназначени за продажби. Останалите 80 % „чакат по-добри времена“ блянуват по миналото и с ужас наблюдават падащите цени и липсата на търсене. В момента се предлагат само имоти на закъсали, на починали, или инвеститори и строители, които не могат да си позволят чакането...
4. Какво следва ли?
Тъй като има презадоволяване на пазара, пренаситеността води до обезценяване.
Изключително малкото купувачи и океана от предлагане ще доведе до битка. Битка за спечелване на клиенти. Агресивно предлагане, драстични отстъпки, опити са психиране на хората, че имотите се вдигат... креативност и манипулации ще виждаме още много дълго време. Участници в тях ще са както хора от най високите етажи на властта, медиите, ... до последния продавач на панел. Все хора, които трябва да продадат – а те са много.

Дали ще има успех?
Какъв шанс за успех може да има един огромен пазар на предлагане пред потенциала на единиците „неориентирали се навреме“ купувачи.

Тенденциите са сваляне на цените до такива безумни нива, колкото и се бяха качили за осъществяването на продажба. Това че става бавно се дължи отново на алчността. Как да се продаде нещо за 250Е/кв като преди 2 години е можело да се предложи за 1000... Психологичният момент, който в случая е проблематичен, е че се сравняват високите цени на предлагане с реалните цени на купуване в момента – от което идава и огромната разлика и засиленото чувство на загуба.

- Печелившите продавачи ще са тези, които агресивно свалят цената, за да хванат един от малцината имотни туристи, които са изтощени от огледи.
- Печелившите купувачи ще са тези, които могат да си позволят да чакат още – докато не им хареса нещо на цена, която ги устройва. Пазарът пада с три пъти по-бързи темпове от техният наем (ако са под наем), така че времето е на тяхна страна.

Не позволявайте на алчността да ви направи вечни собственици на неща, които тепърва ще залеят пазара, а купувачите ще стават все по-малко.

Успех.
Re: АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции...
07-03-2010 - 19:00:44
Не разбрах каква точно ти е основната идея...Ако чакаш да си купиш имот за сума,която остаяш на едно пазаруване в магазина...май доста ще почакаш.Търсенето и предлагането имат своите закономерности.Поне отчасти.
Hun
Re: АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции...
07-03-2010 - 19:22:45
Че защо да не почака - пренасищането на пазара винаги води до занижаване на цените, дори и далеч под себестойност.

Историята е пълна с примери.

Както и липсата на даден продукт за неговото завишаване.
Килограм сол се е заменял за колкото килограм злато.

Ще кажеш - колко скъпо са я купували солта - да не са луди...
Друг ще каже - колко евтино злато ...

Когато има много от нещо - не струва това както това което го няма.

Разум липсва в България - разум. Но него с пари не можеш го купи.
Re: АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции...
07-03-2010 - 19:44:40
Много се вълнувате!
Не мога да разбера, защо гледате в паничката на другите?
Все още ли смятате, че строителството на жилища е социална политика?
Който има за продаване - да си продава, който иска да купува - да купува!
Ако има насилие, обадете се на 112 !
Re: АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции...
07-03-2010 - 19:47:20
Българите сме народ изтъкан от комплекси. Както казва един приятел, датчанин: единствените хора в Дания, които карат Мерцедеси, са таксиметровите шофьори.
Всеки сам да си вади изводите...
Re: АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции...
07-03-2010 - 19:58:17
да, а единствените хора дето обядват в ресторант с минерална вода и я пият час и половина са датчани, англичани и подобни екземпляри

така наречените западняци не карат мерцедеси, щото са стиснати и си свиват задните части за да не ходят по голяма нужда

Всеки сам да си вади изводите
Hun
Re: АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции...
07-03-2010 - 20:01:55
Верно е че сме комплексирани, но какво накара хората да си налупят по няколко апартамента... наистина е алчността. Алчни хорица сме - това е по-верно.
Имам познати с по няколко апартамента и сега се чудят дали да ги пускат за продажба, дали да чакат (и те не знаят какво да чакат).

Не е само това - тези имоти искат поддръжка, както и такси. Сега плащат за чистака, парно - общи части, поддръжки, данъци и т.н.
Не е така просто - имаш си го нека си стои. Ами след година, две ако е на полвината от себестойността си?
Ами ако не се родят и пораснат и замогнат изведнъж купувачи или не си внесем отвън будали с много пари дето не знаят какво да ги правят па да ни изкупят недоразименията - какво ще правим.

Едно семейство се е налапало с 4 апартамента!
Единия за дъщерята като порасне - ами другите?

Не искал да ги дава под наем че не можел да прави ремонти по 2 пъти годишно и да гони всеки следващ наемател за дългове.
Да не говорим че два са на шпакловка и замаска. Трябва да кихне по 10 000 евра да ги направи за под наем...

Грижи.
Re: АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции...
07-03-2010 - 20:04:50
Започнаха да проумяват доста хора които имат пари , че 100к евро навсякъде по света са 100к евро
България не е центъра на света , нито е някаква атракция за инвестиции
Вариант на купувача с готова сума - не бърза , внимава при избора и изчаква толкова колкото сметне за подходящо -освен разбира се докато чака с месеци не изхарчи парите за нещо друго.....тогава още 1 апартамент ще стои непродаден
Вариант на купувача с кредит -трябва човек да е много смел за да тръгне в криза да взема кредит за жилище и да го изплаща 20-30г- такива смелчаци вече няма - всички осъзнаха че добре платената работа може да бтде изгубена неочаквано .Категорията на така наречените "на зор" ами просто няма такива колкото и на зор да е за жилище всеки ще предпочете варианта -под наем поне на този етап
Вариант на продавача с повече от един имот и без кредити - примерно някоя строителна фирма (макар че 90% ползват кредит) Начин на мислене - продавам 1 апартамент , вземам някаква сума 50-80к евро и не свалям и стотинка надолу -като разпалено обяснявам , че терена под сградата е купен скъпо и няма как да се всали цената и още че никога не са били надценени точно тези апартаменти
Вариант на строители с кредити - масирана реклама и атрактивни цени като например -490 до ключ- виждали сте такива - тогава докато всички мислят че строителя не продава нищо - тои бързо разпродава връща кредитите и дори може да е малко на плюс (но според мен това време отмина вече)
Другия тип са всички онези които стоят и чакат реакцията на банките , обаче когато банките реагират вече ще е твърдо късно и ще се деиства панически
Във всеки случаи в момента продавачите си мислят че дебнат евентуални купувачи и раздвижване на пазара , с радост гледат всяка реклама за раздаване на кредити......обаче продавачите не осъзнават колко малко им дреме на купувачите и как ревниво си пазят кеша (нали е криза)
На пролет щеше да се раздвижи пазара , даже пуснаха няколко статии и публикуваха няколко интервюта
маи без успех
Не ме разбираите грешно , аз искам раздвижване , покачване на цените и разтеж на икономиката ...обаче
постоянно слушам за стачки , бюджетен дефицит, растяща безработица
Hun
Re: АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции...
07-03-2010 - 20:04:55
Quote
broker112
да, а единствените хора дето обядват в ресторант с минерална вода и я пият час и половина са датчани, англичани и подобни екземпляри

така наречените западняци не карат мерцедеси, щото са стиснати и си свиват задните части за да не ходят по голяма нужда

Всеки сам да си вади изводите

А ние като сме се изтрещяли на гол шкембак чифте пищофи - па па...

Тепърва ще гледаме трагедиите на хорица заробили се на банките с по 20 - 25 години.
Колко от тях ще стигнат до края?
Мъка, мъкааа.
Re: АЛЧНОСТТА и ценообразуването – причини, взаимодействия и тенденции...
07-03-2010 - 20:07:50
Абе, престанете да гледате в паниците на хората, бре...!
Не ви ли е срам?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход