Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие

Публикувано от OwnerBG 
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
25-11-2010 - 10:02:47
avatar
Само да попитам - по какъв начин и въз основа на какви данни стигна до извода, че :


причините за двете световни войни през погледа на германците са абсолютно справедливи

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
25-11-2010 - 22:06:41
Quote
Диян Филчев
...
къде е древногръцката богиня на силата Рома.(лично аз за пръв път чувам за такава богиня:-[)
...

Та Дияне, докато си седях, ми хрумна да направя и едно търсене с DEA ROMA
Не е за чудене, че имало информация и в нета (на различните езици - различна), макар и много оскъдна.


Quote
valsodar
Само да попитам - по какъв начин и въз основа на какви данни стигна до извода, че :
причините за двете световни войни през погледа на германците са абсолютно справедливи

Хе...
Ама в тази тема аз съм обвинителят на германците - не адвоката! (За адвокати са се писали достатъчно немски подлоги и патриотари-българани)
И все пак (понеже върпроса е зададен към мен) и понеже има връзка с българската политика, съвсем схематично с риск да изкривя много картината.
Накратко.
19 и 20 век е триумфа на етническите държави.
Немската нация, освен втора по големина в Европа след русите, се обединява последна. През това време, големите тарикати, Франция Русия и Англия отдавна са си разделили света на колонии и сфери на влияние. За немците са останали някакви жалки парченца в Африка на които последните не пропускат да направят етническо прочистване :} нали са хуманисти!!! Но за една новоизгряваща сила това не е достатъчно - на нея и трябват суровини и пазари или "жизнено пространство", както го дефинират по-късно. Много преди Хитлер да изпъкне на политическата сцена, при подписването на капитулацията на Германия в Кампиенската гора (ПСВ), във вагона на маршал Фош, немският офицер напуска с думите. "Довиждане, господа! Среща след 20 години!"
20 години по-късно Хитлер намира вагона на маршал Фош, закарва го на същото място и е подписана капитулацията на Франция.
Аналогията с България.

България последна от старите балкански държави добива независимост. През това време, по малките тарикати, главно Гърция, Сърбия и Румъния отдавна са установили своите взаимоотношения и интереси, както и отношенията си и лобитата си пред великите сили.
Всъщност, поради естествения ход на нещата България и Германия се оказват в един отбор и естествено са съюзници и в двете световни войни. Внушенията на комуняците, че едва ли не Кобургота в свой личен интерес и сантименталности, поради немския си произход ни е вкарал във войните на страната на Германия са пълни глупости. (Естествения интерес на всеки монарх съвпада с интереса на страната, която оглавява - нея той остава в наследство на децата си. Има ли нормален човек, който да не се стреми да се погрижи за наследството на децата си по най-добрия начин? )

Справедливи или не, немските и българските искания - резултата от войните е ясен. Европа днес - доста по различна. И човек не може да не се смее, когато нашите българановци-патриотари, вместо да видят как да се разберат с комшията, мечтаят за беломорска Тракия. Те не могат да решат вътрешния си демографски проблем, а имат претенции за райони, чиято демография отдавна не е в тяхна полза. Затова ги пратих във Фанагория.

Българинът е склонен на бай-ганювщина.
Гъркът е лукАв!
Но единствено немеца е опасен. Защото е склонен към фашизъм (в най-свободното разбиране на този термин) - единствено той е склонен да тръгне под строй, сляпо, след разни негодници - по големи негодници от българския бай ганю и гръцкия карагьозис!
Та дървената фрау, яхнала немската склонност и с оси арогантност, се опитва да дръпне цялата европейске черга единствено за себе си!
Ще стане ли?
Не е възможно. Най-много, накрая да яде бой!
Но ако случайно стане, Европа няма да е добро място за живеене!

-----------------
Klaus Regling шефа на евре... пардон Европейската Спомагателна каса заяви, че Германия печелела чисто 600млн. от помощ за Гърция годишно! Дали пък не избиха навремето евреите само защото са по лакоми и арогантни и не можеха да ги конкурират? *pardon*
На ирландците им отпуснаха 85млд. малко по-малко отколкото на Гърция (защото са 2 пъти по малко като население - 5млн. smiling smiley ) - значи от там ще печели по-малко, че е възможно и още по малко не само аналогично - нали са братя католици и трън откъм задника на Англия smiling smiley
Следва Португалия - и от там цоцането се очаква да бъде същото
И после идва ред на Испания... 900млд. казват били необходимите средства... Цоцане ли? Направо ще се удави дървеното оси! Може би затова, или въпреки управленската му недостатъчност са се появили случайни проблясъци на разума, но започна по малко да обръща плочата! За съжаление? - може би, а може би не.

Във всеки случай, засега неолайнярските погроми, стартирани от Гърция, продължават за радост на кухите кратуни, които си мислят, че като приватизират държавите ще сложат край на корупцията, мързела, мошеничеството и т. н. Те дори не могат да допуснат какви ужасяващи размери и колко по-прикирита и рафинирана е корупцията в огромните корпорации и наивно си мислят, че тъй като става въпрос за частни компании - това не ги засяга. Но истината е доста по-различна и с далеч по горчив вкус. Колкото по-големи са частните компании и колкото по-слаби са държавите, толкова по лесно е за първите да корумпират вторите. И това се отнася с особена сила за малките държави - често с бюджети под тези на големите международни разбойници. И вероятно, докато И кухите глави не се осъзнаят, всички заедно ще плащаме сметките на гръцки, немски, френски, патагонски, ирландски :] и пр... стабилни банки!

п.п.
Гърците вече обложиха доходите на банкерчетата над определен размер с 90%. Дали обложиха прехвърлянето на дялове по същия начин незнам, но знам, че арсенала за крадене е неизчерпаем, и колкото по слаба е държавата, толкова краденето е по-голямо!



Редактиран 4 път(и).Последна редакция на 2010-11-25 23:17 от goro.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
26-11-2010 - 06:42:16
Quote
goro
Ама в тази тема аз съм обвинителят на германците - не адвоката!
ти си адвокат на византийците, то е ясно.
ама, я да те питам, душо продажна, какво ще отговориш на бежанците от беломорска тракия? да си търсят ли правата или да си траят? щото, вече европа е друга, нали така? и защо трябва да заобикалят през македония или турция за да се видят с родата си?
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
26-11-2010 - 09:12:09
Защо Испания не е като Гърция, Ирландия и Португалия25.11.2010 10:0112 Играта на домино в еврозоната продължава с пълен ход


Снимка: БГНЕС

Играта на домино в еврозоната започна. Ирландия последва Гърция и прожекторите вече са насочени към Португалия и Испания, пише CNBC.

Повърхностен анализ би предположил, че „за всичко е виновно еврото“ и че никоя от страните от периферията на еврозоната не ще успее някога да възвърне конкурентоспособността си при фиксиран валутен курс - въпрос на време е преди следваща страна да потърси помощ.

При малко по-задълбочен анализ подобна теза не е особено издържана, защото причините за състоянието на всяка от въпросните страни са коренно различни.

Гърция фалира, защото беше най-зле управляваната икономика сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), със „систематично корумпирани правителства“ (по думите на самия гръцки премиер Георгиус Папандреу), които успяха да вкарат Гърция в еврозоната във време, когато оценката на кредитните рискове по държавните дългове в еврозоната беше силно изкривена.

Накрая Атина натрупа прекомерно голям дълг, с който просто нямаше как да се справи. В същото време след въвеждането на еврото износът на Гърция остана горе-долу толкова нищожен (6-8% от брутния вътрешен продукт на страната), колкото и преди.

Ирландия фалира, защото не успя да консолидира банковия сектор. Въпреки че Дъблин за разлика от Гърция правеше всичко като по учебник, за да осигурява добри приходи в бюджета си, се провали в контрола над банковия си сектор, което в крайна сметка принуди страната да предостави фаталните гаранции за частните банкови кредитори на стойност 176% от своя БВП.

Ако оставите банките и строителните предприемачи да правят каквото си искат, скоро нищо друго няма да има значение и дори келтските тигри ще са принудени да търсят помощ, пише изданието.

Португалия беше изправена пред много сериозен проблем дори преди глобалната икономическа криза – страната беше в стагнация (португалският растеж беше средногодишно под 1% за периода 1999 г. - 2008 г.). На практика, икономически синтез с еврото никога не беше осъществен. Сега страховете на инвеститорите са какви дългови нива Лисабон може да понесе и дали те вече не са превишени.

За да избегне съдбата на Гърция и Ирландия, португалското правителство определено трябва да направи доста повече в сферата на структурните, икономически реформи. При това трябва да действа бързо.

И все пак, Португалия не представлява системен риск за еврото, тъй като размерът на пазара предполага един финансово напълно осъществим спасителен план.

Истинското притеснение е за Испания, за която всички в момента налични фондове от около 350 млрд. евро (вече редуцирани поради помощта за Ирландия) няма да бъдат достатъчни, дори ако към тях се прибави реалистична подкрепа от Международния валутен фонд.

За щастие, новините от Испания като цяло са добри и неотдавнашната негативна реакция на пазарите е незаслужена.

Правителственият дълг е наполовина на нивото на гръцкия – 64% от БВП за 2010 г. При това е финансиран главно от местни инвеститори - едва 26% от БВП (40% от общия дълг) се държи от чуждестранни инвеститори. Още повече, помощта, която Испания е оказала на банките си, е за по-малко от 5% от БВП (в случая с Ирландия този процент в 176% от БВП).

Освен това двете най-големи испански банки BBVA и Santander имат доста сериозни операции на развиващите се пазари, които в краен случай могат да бъдат продадени, преди да се наложи да потърсят помощ от испанското правителство. Трудно е да твърдим, че на консолидирана основа - „държавен дълг + частни банки“, Испания има сериозни проблеми, пише изданието.

Наистина Испания преживя драматичен колапс в сектора на недвижимите имоти, който тежи на икономиката като цяло и на банковия сектор в частност. Въпреки това поради донякъде „драконовските промени“ в ипотечното законодателство, които дават право на банките да търсят дължими суми от личните активи на кредитополучателите, не е задължително преките загуби за банките от колапса в сектора на недвижимите имоти да са толкова големи, колкото например в САЩ.

Много анализатори изтъкват отчайващо високата безработица (20%) в Испания и коментират, че страната вероятно е на ръба на „социална революция“. Всъщност безработицата „просто“ отново е на нивата от средата на 90-те години, преди лихвените проценти в Испания да започнат да падат и балонът в сектора на недвижимите имоти да започне да расте, насърчен от приемането на страната в еврозоната. Затова въпреки че подобна безработица определено представлява сериозно икономическо предизвикателство, безработица от 20% в исторически план не е предизвиквала особено голямо социално недоволство.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
26-11-2010 - 10:11:17
Quote
goro
На ирландците им отпуснаха 85млд. малко по-малко отколкото на Гърция (защото са 2 пъти по малко като население - 5млн. smiling smiley ) - значи от там ще печели по-малко, че е възможно и още по малко не само аналогично - нали са братя католици и трън откъм задника на Англия smiling smiley
Следва Португалия - и от там цоцането се очаква да бъде същото
И после идва ред на Испания... 900млд. казват били необходимите средства... Цоцане ли? Направо ще се удави дървеното оси!
900 млрд са десет пъти повече от 85 млрд, следователно далаверката на Германия (според един нововизантиец) ще бъде 10*600 млн = 6 млрд.
Германия ще се удави от цоцане на 6 млрд :} Как ли ще ги изхарчат? Е, вярно, ще сговнят ЕС, но ще си имат ЦЕЛИ 6 млрд. уаууу!
Хубав цирк ни правиш, без съмнение. Моля те, продължавай, всяка сутрин с интерес очаквам поредната доза хумор от тази тема smiling smiley
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
26-11-2010 - 18:51:43
Quote
king_for_a_day
Quote
goro
На ирландците им отпуснаха 85млд. малко по-малко отколкото на Гърция (защото са 2 пъти по малко като население - 5млн. smiling smiley ) - значи от там ще печели по-малко, че е възможно и още по малко не само аналогично - нали са братя католици и трън откъм задника на Англия smiling smiley
Следва Португалия - и от там цоцането се очаква да бъде същото
И после идва ред на Испания... 900млд. казват били необходимите средства... Цоцане ли? Направо ще се удави дървеното оси!
900 млрд са десет пъти повече от 85 млрд, следователно далаверката на Германия (според един нововизантиец) ще бъде 10*600 млн = 6 млрд.
Германия ще се удави от цоцане на 6 млрд :} Как ли ще ги изхарчат? Е, вярно, ще сговнят ЕС, но ще си имат ЦЕЛИ 6 млрд. уаууу!
Хубав цирк ни правиш, без съмнение. Моля те, продължавай, всяка сутрин с интерес очаквам поредната доза хумор от тази тема smiling smiley

Кралю зе един ден! И аз се радвам, че мога да разведря деня ти с доза хумор. Но този път заслугата не е моя. А на "Klaus Regling шефа на евре... пардон Европейската Спомагателна каса..." Той твърди, че Германия печелела (вероятно за вътрешна консумация) ! Аз (а и ти в сметките си) само доразвих мисълта му. И изложих съмненията си, че "Цоцане ли? Направо ще се удави дървеното оси!..." И т.н.
Допускам, че и буферната ти памет се нуждае от ъпгрейд и затова не си могъл да схванеш целия параграф.
Нищо. Не се отчайвай.
Важното е че четеш!
Разбирането ще дойде впоследствие, ако системата позволява ъпгрейд! :]
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
26-11-2010 - 18:55:53
Още миналата година един грък в Пловдив формулира настроението в Гърция много точно: „Десет години викало бузуки, бузуки, а ся вика няма ляб, няма ляб!“ Що никoй не демонстрираше, га се пилееха парите за олимпиади и яхти, а?
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
26-11-2010 - 19:57:39
До началото на 20 век в планините на Аграфа и Пинд като цяло, между "разбойниците-хайдути-овчари" все още тук таме се провеждали дуели. Те имали свой кодекс. Ако дуелът се проведял с "равни оръжия", без измами, "както прилягало на благородните" никога не следвала вендета от страна на роднините на убития спрямо победителя. Считало се, че всеки мъж в равни условия е длъжен сам да защити честта си.

Около френската революция, във френския парламент, се случвало отделни благородници да предизвикват на дуел отделни буржоа. Във възпитанието на благородниците влизало задължително обучението по история, танци и музика, военно изкуство и фехтовка. Буржоата владеели техниката на чекмеджето и сметките... И ако дуелът бил крайно неблагоприличен от гледна точка на "равните условия", просто благородникът "вадел камшика на дядо си" и нашибвал за урок буржоата.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Quote
nickhristov
Quote
goro
Ама в тази тема аз съм обвинителят на германците - не адвоката!
ти си адвокат на византийците, то е ясно.
ама, я да те питам, душо продажна, какво ще отговориш на бежанците от беломорска тракия? да си търсят ли правата или да си траят? щото, вече европа е друга, нали така? и защо трябва да заобикалят през македония или турция за да се видят с родата си?
Ха-ха-...
Наш Ганю-патриотин, загрижил се за бежанците! (Предполагам, също толкова го е грижа даже за бежанците дето са бягали преди 1300години от предците му, защото той е честен човек)
Откога, Ганьо, Турция и Македония влязоха в Шенген, та понеже не можеш да минеш нормално през българо-гръцката граница ти се налага да минаваш от там за да видиш "родата"?
Родата ли не смееш да съдиш Ганьо, ако ти е присвоила имота и неще да те знае, та са прайш на патриотин?
Защо, Ганьо, не си кажеш, че имаш някоя глоба, дето си нямал пари да я платиш на границата и сега като улав обикаляш през комшиите?
Ганьо, Ганьо! Че те гърците, почти спряха да ги гледат пасапортите на нашите граници. Ала страх лозе пази - минавай през Турция! :]

------------------
Един случай отпреди години доколкото си го спомням.
Българин "наследил" от прадядо си имоти в Гърция отпреди войната. Имотите си стояха в собственост и ползвани от гръцката държава. Той лично ходил и ги видял.
Адвокатина му обясни за едни междударжавни споразумения. И се оказа, че за имотите му се прилагат именно тези споразумения. И е трябвало да бъде обезщетен от българската държава. Пак, доколкото си спомням, съществуваше някаква вратичка през която последният можеше да предяви претенции, но само ако докаже че случаят му не се регулира от тези споразумения, а той даже беше частично обезщетен. (Някъде из архива си все още пазя преписката, но не ми се рови.)
Адвокатина си му взе парите както му се полага. Не се стигна до съд.
------------------

nickhristov, на тебе адвокатин не ти трябва. Требе ти психиатър и малко късмет.
Разбира се Ганьо, не изключвам, някой друг Ганю, да е платил задължения на българската държава към гръцката с дедовите ти имоти, дори да ти е прибрал обезщетението и сега да те праща за зелен хайвер!
Но, за твое успокоение Ганьо, гръцката държава не е много по различна в маниерите си от българската. А “държавата”, казваше баба ми, “е курва”. Един грък пък снощи от телевизора обясняваше, че 10тяото % пИчелят 90те! Сигурен съм, че ти е познато.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Незнам как е днес във Франция. В Пинд дуели няма, рядко се чува за някоя вендета.
Незнам все още, колко прав е бил Перикъл (за гражданските задължения) и дали въобще си струва "да вадиш камшика на дядо си".
Мъдрия Солон обаче, освен че премахнал робството за дългове прокарал и един малко известен закон. За отнемане на гражданството на гражданите не участващи в гражданството (политиката).
Димокрит, ако не се лъжа, твърдял, че ако оставяш ненаказано злото - наказваш доброто!
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
26-11-2010 - 20:00:07
И понеже дойде ред на Португалия
В тази връзка:
На 2 декември ще се реши дали ще се оттеглят мерките в подкрепа на банките.
За оттеглянето им са Axel Weber, Juergen Stark и Yves Mersch

Политиката на водената от Jean-Claude Trichet институция.
Най-викоката и най-ниската стойност на кеша към банките в млд. (цифрите вътре в графиката) евро, а по скалата - в трилиони и по месеци.

Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
26-11-2010 - 23:17:25
Над 300 000 българи работят в Гърция
DarikNews - 26 Ноември 20:11
Над 300 000 българи са заминали да работят в Гърция през последните години, като 2/3 от тях са жени. Това показват неофициални данни, представени от КТ “Подкрепа“.
От конфедерацията представиха изпълнението на проекта “Подкрепа за достоен труд“, който се финансира по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси“ и се реализира съвместно с три работодателски организации.
Една от дейностите по проекта предвижда изследване на мобилността на работната сила в Европейския съюз и конкретно - проучване на трудовите пазари на 6 държави-членки, в които работят най-много български имигранти.
Първият анализ ще бъде за Германия, като страната с най-бърз темп на развитие в процеса на излизане от кризата, обясни координаторът по тази дейност Кети Конайкова. Заради влошеното състояние на трудовия пазар в Испания и Гърция, те ще бъдат анализирани през следващата година.
По официални данни в Испания работят 180 000 българи, а в южната ни съседка - 40 000. Характерно за Испания е, че най-много са безработните млади хора, допълни Конайкова.
В рамките на изследването за всяка държава ще бъдат проучени съставът на трудовия пазар, броят на работещите там българи, осигурителните им права и развитието на синдикалните структури.
Ще бъдат направени и анкети сред работниците относно нагласата им да работят в друга държава-членка.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход