Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ИМОТИ + ПАРИ > Има ли опасност банката да обвини " нередовният длъжник ", че търси печалба , а не "спасение" ?

Публикувано от VladimirYosifov 
На банките не им трябват имоти, а редовни вноски по кредити. Ако плащаш, никой не те закача. Ако продаваш и погасяваш - прибират ти такса предсрочно погасяване, защото си им объркал планираната печалба.
Ако спреш да плащаш, ще се опитат да ти обяснят възможните варианти:
- временно намаляване на вноската за някакъв срок,
- предоговориране на кредита за по-голям срок с по-малки вноски,
- продажба на този или друг имот и погасяване
Реално няма какъв служител на банка да започне да следи пазара на имоти и да увещава някого колко струва един имот. Когато е дала кредита, банката е преценила колко струва тогава. Ако се получи голяма промяна на цените като цяло, банката може да поиска нова оценка и ако има нужда - допълнително обезпечение или частично погасяване.
Лошото е, че много хора си мислят, че като не плащат и банката продаде имота, независимо от продажната цена, те са се измъкнали от кредита. Затова има и много случаи на тотално безхаберие и неплащане на кредити.
Пак повтарям не ми е ясно как така кредитополучателя ще продава ипотекиран имот.То нали затова е ипотека докато се изплаща заема имота е на банката.
Quote
batko
Пак повтарям не ми е ясно как така кредитополучателя ще продава ипотекиран имот.То нали затова е ипотека докато се изплаща заема имота е на банката.

Имота не е собственост на банката, а служи като обезпечение.

Ипотекирани имоти & публична продан - разпространени митове.

В статията е описано доста разбираемо /надявам се/
Quote
batko
Пак повтарям не ми е ясно как така кредитополучателя ще продава ипотекиран имот.То нали затова е ипотека докато се изплаща заема имота е на банката.

Напълно възможно е. Имам позната, която е кредитен инспектор в банка и тя ми каза, че при нея е имало такива случаи. Не мога да ти опиша процедурата в детайли, но е ставало. Естествено е по-сложно, но е напълно възможно. И естествено както е споменал Жорес имота не е на банката, а случжи като обезпечение. Това налага на кредитополучателя някои ограничения да се разполага с него както си иска, но в никакъв случай, не е собственост на банката.
Последващия контрол, както вече се спомена е на съдебния изпълнител. Като заключение следва да се отбележи, че след задълбочена проверка не открихме случай на закупен имот от публична продан и претърпяна евикция от страна на купувача, дори и в случай на такава платените суми подлежат на възстановяване.


Причините за забава от момента на плащане на имота до реалното влизане във владение се дължат основно на претенции от страна на длъжниците за допуснати процесуални нарушения от страна на съдебното изпълнение. Когато наистина има основание за обжалване, на тази основа компетентния съд постановява решение за недействителност на проданта. В такава ситуация платената сума се възстановява.
В деветдесет и девет процента от случаите жалбите биват отхвърлени или оставени без уважение. Производството нормално приключва в рамките на два- три месеца.


Основният риск при закупуване на имот от публична продан е вероятността от забава от момента на заплащане на имота до реалното му овладяване. Времетраенето за придвижване на жалбата от съдебния изпълнител до компетентния съд и излизането с решение отнема около четири месеца.
Когато се закупува имот на значително по-ниска цена от тази на свободен пазар, е въпрос на преценка дали разликата в цената на придобиване покрива риска от забава.
Нашата цел е да предоставим реална картина за ситуацията.
Рискът от забава или нередност със собствеността може да бъде проучен от подходящ експерт преди да се вземе решение за участие.



Жорес, ако някой икономист беше нахвърлял текста просто за обща информация, може би е приемлив.
Но адвокат да твърди подобни меко казано странни неща, и то в сайт който вече си е създал име на реален помощник при казуси с търгове и ЧСИ не изглежда сериозно.
Прочети целия текст като се опиташ да забравиш част от нещата които знаеш, и които другите не знаят.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Трудно ми е да "забравя", но смея да твърдя, че статията внася, доста яснота /на общия фон/. Чете се леко, не се твърдят неистини /поне според мен/.
А съдържанието си е за обща информация отвсякъде в това няма спор.
Ключът за бараката е в думичката ОБЕЗПЕЧЕНИЕ, т.е. не можеш да продаваш имота, без знанието на банката в която си го заложил.
Все едно си го дал в заложна къща, разлика почти няма - оригиналът на нотариалния акт е в ръцете на банката, без нейно знание е невъзможно имотът да бъде продаден.
Фактически вече как ще се случи е друг въпрос. Дали с учередяване на нова ипотека към нея и заличаване на старата или с пълното й погасяване си зависи от това дали купувачът работи с пари в брой или с пари назаем. winking smiley
Що да не може да се продаде без съгласието на банката? Няма правна пречка. Ипотеката е обезпечение, което "тежи" и следва НИ, а не длъжника. Ипотека може да се учреди и върху НИ, собственост на трето лице-недлъжник. Естествено, кредиторът ще може да насочи изпълнението винаги към обезпечението и затова, ако се купува имот с ипотека, сделката трябва да бъде тристранна и да се уредят отношенията и по кредита - той да се погаси или да се прехвърли на купувача.
Банките имат интерес основно към парите които ще получат.
Как ще ги получат, предсрочно или не, също не ги касае много - наказателната лихва, която пак им одобриха в парламента им гарантира печалбата.

Там е Демоклевият меч, който е надвиснал над банковата ни система - с всеки един ден обезпеченията им губят себестойноста, спрямо която са ги поискали.
И не е много далеч денят, в който банките масово ще започнат да си преразглеждат договорите по кредити и да искат допълнително обезпечение по тях.
Който е теглил ипотека ще заложи и имота на родителите си по нея - тук е и отговора на въпросът, защо все още няма палаткови лагери у нас - в родовите връзки, които позволяват да се иде при родители и роднини, наместо в магазин за къмпинг оборудване, както е масовата тенденция в САЩ. winking smiley
Quote
gogolcho
Що да не може да се продаде без съгласието на банката? Няма правна пречка. Ипотеката е обезпечение, което "тежи" и следва НИ, а не длъжника. Ипотека може да се учреди и върху НИ, собственост на трето лице-недлъжник. Естествено, кредиторът ще може да насочи изпълнението винаги към обезпечението и затова, ако се купува имот с ипотека, сделката трябва да бъде тристранна и да се уредят отношенията и по кредита - той да се погаси или да се прехвърли на купувача.
Ипотекиран имот може да се продаде без съгласието на банката. И сделката си е нормална двустранна сделка, а не тристранна. Ако вноските по кредита спрат да се плащат банката "прибира" имота и го обявява на търг. Пример: ипотека за 20 000 лв. Цена на имота - 30 000 лв. Купувачът проверява в банката колко ще струва предсрочното погасяване на кредита със всички такси, комисионни и др. - казват му 20 000. Отиват с продавача при нотариус извършват сделката и купувачът плаща на продавача 10 000лв. Разбира се добре е след някой ден да погаси ипотеката, или поне да плаща кредита, макар и на чуждо име, защото ще му вземат имота и ще е на минус с 10 000 лв. Аз купих преди десетина години ипотекиран апартамент, и макар че случаят беше по-различен нямах никакви проблеми.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход