Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Кой ще спечели от плащането на имоти само по банков път?

Публикувано от borimar 
Кой ще спечели от плащането на имоти само по банков път?
01-01-2010 - 15:22:38
Честита нова 2010! Здраве и щастие на всички форумци!
Плащанията по всички сделки с имоти от 1.01.2010 ще са по банков път след направените промени в Закона за нотариусите.
Имали някой който ще спечели от тази промяна?
Нотариусите?
Да. Защото ролята им нараства.
Не. Защото имат противоположни интереси с клиентите относно истинската цена.
Адвокатите?
Да. Защото клиентите ще търсят сигурност и гаранции.
Не. Защото ангажимента им е само написване на Пр. Договор.
Брокерите?
Да. Защото доста от клиентите ще искат да минат на Д.О. а не знаят как, докато
брокерите обгрижват клиента за всичко, търсене на имот, тежести, банков кредит и нотариално изповядване на Д.О.
Не. Защото не всички са добри професионалисти.
Банките?
Да. Защото ще печелят от банковите преводи.

Клиентите?
Не. Защото при изповядване на Д.О. продавачът няма гаранции , че ще получи разликата.
Не. Защото купувачът(продавачът) ще плащат по-големи такси в/у реалната цена.
Не. Защото клиентите ще плащат банковите преводи, които ако са във валута не са малки.
Да. Защото може би ще има по-голяма сигурност при плащането, като се подписва декларация при нотариуса за истинската цена и се представя бордеро от банката.
Поздрави!
Re: Кой ще спечели от плащането на имоти само по банков път?
01-01-2010 - 17:25:45
чакайте бе, вие до сега как ги плащахте тия имоти пусти. наистина ли има хора дето сутрин са излизали от къщата си с по 100 000 евро в найлонови пликове с идята да си купят апартамент. хаиде разни борчета ок, ама ако това е труда ти за следващите 30 години .... хммм
Re: Кой ще спечели от плащането на имоти само по банков път?
01-01-2010 - 18:47:52
avatar
Re: Кой ще спечели от плащането на имоти само по банков път?
04-01-2010 - 11:54:49
Не мога да разбера тенденциозно или не, но никой не споменава че при заплащането на имота по сметката на нотариус, парите се превеждат на продавача едва след като е извършено вписване на сделката. Тоест, избягва се маймунското тичане до регистрите за да се НАМАЛИ (не избегне!) възможността да се направи друго вписване преди това. Големият печеливш е купувача, който получава по-голяма сигурност при извършване на сделката.

Реват дребните тарикати-андрешковци, които хем искат да спестят някой лев данъци, хем после искат от държавата да защитава правата (!?) им в случай на измама. Е няма такава приказка! Като криеш данъци, самият ти си измамник и няма на кого да се сърдиш ако попаднеш на по-голям тарикат от теб.

А, да - ако наистина повече сделки се изповядват на реална цена и се увеличи събираемостта на данъците, отново печелим всички читави купувачи. Печелим, защото държавата ще си събира данъците поравно от всички, вместо ние да плащаме и за тарикатчетата.

Чудя се защо реват брокерчетата. По лични впечатления, част от "услугата" която предлагат е да "светнат" клиентите си за данъчните врътки ... но пък този бизнес едва ли ще изчезне току така...
Та, ако може брокерите да пояснят защо ритат срещу допълнителна сигурност и спокойствие на пазара?
Re: Кой ще спечели от плащането на имоти само по банков път?
04-01-2010 - 12:55:58
Предполагам,че почечето са го прочели но за всики случай! - ,, Отлага се забраната за плащане в брой при сделките с имоти
04-01-2010 в раздел Актуално • Източник: Comfort BG
Въвеждането на правилото всички имотни сделки да се плащат само по банков път от 1 януари 2010г. се отлага за лятото. Причината е, че парламентът не успя да приеме промените в закона на нотариусите, забраняващи плащанията в брой. Проектът на правителството мина само на първо четене през правната комисия.


"В най-добрия случай законът може да бъде одобрен на две четения в парламента в края на януари", прогнозира Искра Фидосова, председател на правната комисия в Народното събрание, която е и нотариус по професия. Според нея след това ще е необходима разяснителна кампания сред населението за ползите от въвеждането на новите правила при изповядването на сделките, както и гратисен период, преди да влязат в сила. "Най-вероятно законът ще започне да действа не по-рано от май, юни", каза Фидосова.

Целта на предложените от правителството промени е да се извадят на светло истинските цени на имотите и да се попречи на измамите и прането на пари, обясни правосъдният министър Маргарита Попова при одобряването на законопроекта от правителството през ноември. По думите й последиците от въвеждането му ще бъдат "повече приходи за общинските бюджети, усилване на позициите на банките и защо не и падане на лихвите по кредитите".

Между първото и второто четене в парламента ще бъдат променени някои текстове, но философията на законопроекта няма да се пипа, заяви Фидосова. По думите й ще бъде прецизиран текстът на декларацията, под която ще се подписват страните, че сумата в нотариалния акт е действителната цена.

Към закона няма да е необходимо да се пише специална наредба, смята Димитър Танев, председател на Нотариалната камара. Той съобщи, че в момента се подготвя друга наредба на министерството на регионалното развитие, която урежда достъпа на нотариусите до системата ЕСГРАОН. С документа ще се регламентира онлайн връзката на нотариусите със системата, в която има актуална информация за личните данни на гражданите. "Така в реално време ще може да проверяваме удостоверенията за наследници и за гражданско състояние", посочи Танев. Той обясни, че много често в момента с фалшиви удостоверения за наследници се правят имотни измами.

Над два пъти са се увеличили сделките с имоти през декември в сравнение с октомври и ноември и над три пъти спрямо август и септември. Това съобщиха пред "Дневник" нотариуси и брокери. Причините са притесненията на продавачи и купувачи заради поправките в Закона за нотариусите и новите по-високи данъчни оценки на имотите. Агенцията по вписванията е била затрупана с актове и вместо за три дни ги е обработвала за над 10, оплакаха се нотариуси. По техни данни през декември са се купували основни едностайни и двустайни жилища. ''
Re: Кой ще спечели от плащането на имоти само по банков път?
04-01-2010 - 13:21:49
Дали банките ще спечелят нещо особено.... не ми се вярва...
Нормалният човек в нормална държава нормално извършва плащания в собствената си валута, защото нея харчи. Това, че някой се страхува от вещици и чака армагедон всяка седмица от години насам си е негов проблем и застраховката от този му измислен от него и такива като него риск (изключвам тарикатите, подклаждащи съзнателно тези глупости именно за да направят кинти) си е за негова сметка, тоест при плащане в евро имаш
1. Такса на изпращащата банка за превод
2. Такса на получаващата банка за превод
3. такса за двете съобщения - обикновено 8-10 евра всяко

След няколко месеца таксите ще са много по-ниски, понеже ще тръгне система в БНБ подобна на БИСЕРА и през нея ще е възможно плащането не само на левове а и на евра.
Но това не ще тушира другото, че купувача ще КУПУВА евро от банките за да плати на продавача, който пък ще ПРОДАВА евро на банките за да си плаща после харчовете които са в левове. Прибират се вда спреда, нали...
Банките и с тях и без тях няма да забогатеят или обеднеят, достатъчни са другите операции. Въпросът е що трябва да е сложно като може да е просто - плащате левове и таксата и за 100.001 лева и за 100 милиона лева е точнио една и съща- 10-15 лева (зависи от таксата на конкретната банка по Рингс платежни)
А за суми до 100.000 - от 50 ст до 2 лева..
Ама всеки си знае....
Re: Кой ще спечели от плащането на имоти само по банков път?
04-01-2010 - 16:04:23
Quote
FILIP_M
Предполагам,че почечето са го прочели но за всики случай! - ,, Отлага се забраната за плащане в брой при сделките с имоти ''

Направи ми впечатление и не знам какво да мисля за тази маневра. Било е ясно отдавна че законът няма да влезе навреме, но до последно се тръбеше за нови правила от януари.

Спешно събиране на поне малко пари от данъци преди края на годината ли !?
Съмнявам се че е имало чак толкова голям ефект върху реалните сделки, по-скоро са минали прехвърляния между роднини, и е влязъл кеш в общинските бюджети.
Re: Кой ще спечели от плащането на имоти само по банков път?
04-01-2010 - 16:27:46
Quote
StefanB
Дали банките ще спечелят нещо особено.... не ми се вярва...

Наистина сделките в евра са смешна история, но не си и напълно прав.. Ипотечните заеми са предимно в евро, има банки които въобще не дават левови ипотечни заеми, и банки при които разликата в лихвите е твърде голяма - та е малко лицемерно да се дават за пример евтините левови транзакции.

Банките ще спечелят доста, и то не само от таксите за превод. Големи суми ще стоят по разплащателни сметки, блокирани средно за по 4-5 дни - не звучи много, но когато се натрупа става дума за значителна и предвидима маса безплатни пари в банките. Неслучайно банките предоставят специални условия за сметки на нотариуси, има хляб в тази дейност smiling smiley Дано се потрудят да организират лесно и гъвкаво откриването на тези специални сметки, когато им дойде времето.
Re: Кой ще спечели от плащането на имоти само по банков път?
04-01-2010 - 17:07:46
АЗ лично не виждам какво толкова се променя , освен в случаите , когато родителите продават на детето апартамент. Ще им трябват пари в наличност.
НЕ съм запознат, обаче ми се струва, че не може да се ограничи сделката да стане и за 1лв., който минава по банков път, а данъците си се плащат върху ДО.
Re: Кой ще спечели от плащането на имоти само по банков път?
04-01-2010 - 17:31:28
Quote
4ovek
Аз лично не виждам какво толкова се променя , освен в случаите , когато родителите продават на детето апартамент. Ще им трябват пари в наличност.
НЕ съм запознат, обаче ми се струва, че не може да се ограничи сделката да стане и за 1лв., който минава по банков път, а данъците си се плащат върху ДО.

Променя се много smiling smiley След подписване на нотариален акт ще отиваме да се почерпим, вместо да се дебнем докато броим пари и проверяваме дали са истински, да тичаме до банки като си подаваме платежно срещу нотариален акт и после търчим по регистри със студена пот на чело да не ни е изпреварил някой. Цивилизация smiling smiley С кеф ще си платя допълнителните банкови разходи.

Сделка за 1 лев едва ли може да мине, да не би да се оспорва в бъдеще - но нека юристите да кажат. Аз като лаик, ако трябваше да прехвърлям нещо на роднини бих го свършила сега - за всеки случай а и да си спестя подобни размишления.

Криенето на данъци си отмира по естествен път, след като данъчните оценки и реалните цени се приближават. За разлика от 1000 лева данък едва ли си струват маймунджулъците и бездруго.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-01-04 17:33 от Common_Sense.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход