Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Кеш и инфлация

Публикувано от Пламен Николов 
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 16:10:10
koganev Написал:
-------------------------------------------------------
> Как ти ги виждаш нещата - ОК. Топлата вода може да
> бъде откривана всяка сутрин без това да се
> публикува непременно в пресата. Това, че активите
> се обезценяват в някаква чужда валута по време на
> инфлация е част от определенето за инфлация. Но
> това не е ДЕФЛАЦИЯ. Терминологията е ясна за Асен
> и забележката ми към него е в този смисъл -
> заблуждава ви с неправилно използване на термините
> и с неправилно залагане в тях на лош смисъл.
>
> Инфлация и дефлация са процеси, които измерват
> изменението на количеството на местната валута,
> която официално е в обращение. Тези процеси са
> следствие на монетарните политики на
> правтелствата, а не са внесени от майната си. Тези
> процеси нямат еднозначно определение за добро и
> лошо. В зависимост от състянието на икономиката те
> може да са както добри, така и лоши.


===========================================================

Коганев,това,което не знаеш е,че девалвация има само в бананови републики или източно европейски,където икономистите са учили планова икономика,а не пазарна и като окендзат икономиката до ента степен,не им остава нищо друго совен да оберат хората,като девалвират валутата си.
девалвацията не е инфлационен процес,а процес на обезценка на валутата и за да се оберат такива като теб,дето не знаят,че това не инфлация,а е дефлация.
по времето на виденов трябваше да се държи кеш-няй много пари да си направил,ако си си държал парите във каквато и да е валута,А НЕ ДА СИ КУПУВАЛ И ИНВЕСТИРАЛ В АКТИВИ,както ти си мислиш.
в инвестицията в активи по време на девалвация,ще се стасиш от обезценката на лева,но ще загубиш,защото тези активи ще се обезценят във другите валути.
ще ти дам пример-1993 година-апартамент в софия е 20 000$,1997 същия апартамент е 10 000$.
когато почна кризата,ако си решил да се "спасяваш" от инфлация и си си купил имот,или земя,или фабрика,реално ще си загубил пари,отколкото ако ги държиш във валута.
пак повтарям,точно за това в момента много хора в бг грешат,защото сравняват виденов и си мислят,че при криза има инфлация.ТОВА НЕ Е ВЯРНО!
при криза винаги има дефлация.процес на криза със инфлация се казва стагфлация и той се е получавал само за кратко време-каот пример 70-те години в света имаше пртролна криза,петрола се качи и кризата не можеше да намали цените,защото опек спряха да изнасят петрол в западния свят.те сгрешиха тогава,защото света(цивилизования) влезна в рецесия,но заради това се наляха колосални инвестиции в разработкана залежите в северно море и сакндинавците превзеха маркет ниши на арабите и арабите сега се хапят от яд за тази своя грешка.ама тва е друга тема.
не се лъжи от това,че ще има девалвация на лева и за това инфлация.инфлацията ще е подтикната от девалвацията и ще е в левове,но иначе ще има дефлация!
много по добре е да се държи валута,отколкото да се инвестира в производствени мощности или други активи!
ще дойде времето и на това,но не и в близките 3 години.
ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА НЯМА ИНФЛАЦИЯ, ИМА ДЕФЛАЦИЯ!
и никога не се известира в производствени мощности,защото ще има свиване на БВП,фабрики ще фалират и точно рпоизводствените мощности след време ще бъдат без пари.
виж,когато банката е конфискувала някое предприятие и го разпродава на кило-ей тогава можеш да си купиш машините които ти трябват,а до тогава кътай кеш,НО НЕ В ЛЕВОВЕ
kid
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 17:15:07
acen1975,
не съм много съгласен с анализа ти. Първо вижда се условната употреба на думата "криза". Криза има за тези сектори, които не могат да реализират стоките си и работят ня загуба (най-грубо казано).
Но трябва да признаеш, че има и производства които ще имат приходи. Да - приходите може да са по-малко, но ще съществуват-никой няма да спре да купува стоки от първа необходимост.

когато почна кризата,ако си решил да се "спасяваш" от инфлация и си си купил имот,или земя,или фабрика,реално ще си загубил пари,отколкото ако ги държиш във валута

Ще загубиш пари в абсолютно изражение, но ще имаш производство което ще ти носи приходи. Докато този които има пари, дори залута рано или късно ще плаща с нея за стоките, които фабриката произвежда. Мисля, че точно това има предвид koganev. Според мен точно това ще се опитат да направят развитите държави - да налеят пари във фабриките. Напълно се присъединявам към koganev, че стоките еднодневки ще си отидат. Именно нови производствени мощности на качествени стоки ще оправят кризата. Но много бавно...
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 17:44:41
Kid,
Какво значи приходи? Чисти, или как? Приравнени в коя валута?

Коганев говори за инвестиране в производствени мощности, с цел постигане, освен качество, но и икономия от мащаба. Само че, тази икономия може да се постигне при подсигурен пазар, още по-голям от досегашния...

Развитите държави- ами да, ще налеят пари в производства, но си имат и пазар за тях.

Защо трябва при една предстояща дефлация, да се инвестира в машини, стоки... ?!
И без това, складовете ни и сега са пълни със стока.

Апропо, това ще бъде и някакъв шанс за изчистването им, макар и на загуба, но пък ще влязат свежи пари. Не, че нещо пречи и сега да стане това, но просто трудно се приема, все още. А и ще гръмне като новина, а тя от своя страна ще има ефекта на реклама.
(Имам предвид чужденците)

Според ме, груба грешка е да се инвестира сега, след това при местна инфлация, произведеното, това, което е на склад, да се държат цени, приравнени към друга валута...т.е. опит за избягване на дефлацията. Защото ще бъде само опит и нищо повече.

Иначе, качествените стоки, услуги.. - това е бъдещето и там е хляба...
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 18:47:05
ти всъщност си направил точно това,което аз съм те посъветвал да направиш-продал си злато и си купил сребро!!!!!!!
и мога да ти кажа,че си направил много повече пари,отколкото ако си си стоял в злато,прав ли съм?я пресметни ,ако не те мързи,а?
но ме подразни изкривяването на думите ми:''асен казал,че златото ще падне до 350-400$,обаче аз съм пич и си купих сребро''...........всъщност си направил точно това,което аз казвах....няма нужда да ми благодариш.....само не ми криви думите



Странен човек си ти Асене, повечето от хората тук и на инвестора те харесват в това число и аз, трябва да призная, не знам другите защо, а на мен ми харесва логиката на анализите ти, не приличат много на общоприетия формат за такива работи. Като любител ми трябва повечко време да вдена логиката, с терминологията проблеми няма. Може да се каже вече има клуб на феновете ти и всички искат да пишеш по често тук. Знам че обичаш предизвикателствата с други думи казано, като се появи някой дето да те дразни се активизираш. Отчасти без да искам го направих с тези $350 за златото. Между другото златото на мен не ми е любимата тема - обичам среброто и никела, там ми е силата и действително по среброто направих не лош заход, съжалявам, че изпуснах никела, ще чакам спадове там има доста потенциал според мен.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-09 19:01 от Ivel.
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 19:12:16
kid Написал:
-------------------------------------------------------
> acen1975,
> не съм много съгласен с анализа ти. Първо вижда се
> условната употреба на думата "криза". Криза има за
> тези сектори, които не могат да реализират стоките
> си и работят ня загуба (най-грубо казано).
> Но трябва да признаеш, че има и производства които
> ще имат приходи. Да - приходите може да са
> по-малко, но ще съществуват-никой няма да спре да
> купува стоки от първа необходимост.
>
> когато почна кризата,ако си решил да се "спасяваш"
> от инфлация и си си купил имот,или земя,или
> фабрика,реално ще си загубил пари,отколкото ако ги
> държиш във валута
>
> Ще загубиш пари в абсолютно изражение, но ще имаш
> производство което ще ти носи приходи. Докато този
> които има пари, дори залута рано или късно ще
> плаща с нея за стоките, които фабриката
> произвежда. Мисля, че точно това има предвид
> koganev. Според мен точно това ще се опитат да
> направят развитите държави - да налеят пари във
> фабриките. Напълно се присъединявам към koganev,
> че стоките еднодневки ще си отидат. Именно нови
> производствени мощности на качествени стоки ще
> оправят кризата. Но много бавно...
>
===========================================
Кид,тук говориме за бг,а не за развития свят.
какво се получва,когато има абсурдно балонирана икономика,знаеш ли?
да вземем един производител на пластмасова дограма.
2004 година-човека си прави някакви постоянни доходи,пазара е балансиран,промени няма,има еднакъв брой работници и всичко теч1е по мед и масло-конкуренцията му е спрямо пазара-нито има голяма конкуренция,нито е малка.
идва 2006 година-балона почва да се образува-има мощно търсене на пластмасова дограма-той почва да се разраства-тегли заеми за нови машини,наема повече работници,вдига им заплатите и почва да прави по големи печалби,както от вдигане на цените,така и от оборот.
обаче ,поради търсенето,което надхвърля предлагането,се появяват и нови производители.те също почват мощно да се разрастват,теглят заеми и купуват машини.до тук добре.
обаче идва 2009-балона се пука,всичко е презастроено и в близките години няма да има потребление-потреблението пада на по ниски нива ,дори и от 2003 година.
обаче,каква е разликата?
този човек е теглил заеми за да разшири бизнеса си,отделно са се появили нови производители,които да поемат търсенето и те също са теглили заеми и са купували машини ......... и изведнъж се получава,че 80% от целия бизнес трябва да фалира,защото е завихрен от балон,а не от постоянно балансирано покачване.
и този човек изведнъж трябва да връща заеми,а в същото време производствените му мощности,финансирани с тези заеми почват да обират прахта.
той може и да оцелее някак си със драстични съкращения,защото отдавна е в бизнеса,но новодошлите,теглили заеми за производствени мощности и в бизнеса отскоро със СИГУРНОСТ ЩЕ ФАЛИРАТ.
в крайност тези производствени мощности отиват в ръщете на банките и банките ги продават на търг.обаче петреблението продължава да е свито и никой не иска да ги купи тези машини........и те се продават за жълти стотинки,в пъти по евтино от реалната им цена..
ей тва ще се получи с бг бизнеса и не само на пластмасова дограма,но и всичко останало,защото балон в НИ ще прелее във всички сектори в икономиката и ще има дългогодишна стагнация навсякъде.
абсурдно е в днешно време в бг да гледаш да се спасиш от рецесията,защото смяташ,че ще има инфлация и да купуваш машини.
първо машините ще паднат в пъти и второ за тях няма да има работа поне още петилетка.
в началото на рецесия НИКОГА НЕ СЕ ИНВЕСТИТРА В НИЩО!
инвестира се тогава,когато е ударено дънното-тогава всичко е най евтино и парите са най скъпи.
и тогава хем ще се купува на най ниски нива всякакви активи и производствени мощности,хем за призводствените мощности ще има фундамент да влязат в работа,в случай,че дъното почва да отлепва и потреблението отново постепенно да нараства.
мога да ти кажа,че в близката петилетка ТОВА В БГЕТОВИЦАТА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!
квото и да купиш или инвестираш в бг в близките годинио,със сигурност ще си на загуба.
да не гповориме,че и паричната маса ще шпродължава да намаля до нива,когато борда няма да може да се удържи и тъпогава гледай сейр на обезценяване на активи в следствие на девалвацията на лева и ограбването на населението
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 21:32:56
avatar
Ivel Написал:
-------------------------------------------------------
> - обичам среброто и никела, там ми е
> силата и действително по среброто направих не лош
> заход, съжалявам, че изпуснах никела, ще чакам
> спадове там има доста потенциал според мен.
>
> Редактирано 1 пъти, последният път 06/09/09
> 07:01PM от Ivel.


Ivel, занимавам се със стоки, които са основния потребител на никел и съм напълно убеден, че в момента Ni се балонира, както се балонира до над 50000 преди 2 години. Това че сега сe повиши над usd 14.000 е чиста спекулация. Потреблението му не се е увеличило, даже спада, просто хедж фондовете помпат балона сега....
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 22:53:13
Благодаря на Асен за ценните коментари. Логиката е безупречна.
Кризата не бива да се разглежда като криза само на определени отрасли. Общото за всички отрасли е, че всички работят с мангизи. А кризата удря именно мангите. Няма ли пари, няма кой да плаща кредитите, банките дърпат ръчната и всичко спира. Кое по-бавно, кое по-бързо, зависи от инерцията. Както казва Асен, всичко си има просто обяснение. В криза хората са уплашени и несигурни за бъдещето си. Действат рационално за самите себе си и ирационално за икономиката като цяло. Хората предпочитат да не купуват и да пестят. Купуват само най-належащото. Храна, лекарства, енергия... Всичко останало започва да страда. Храна ще се купува, но от онази йефтинката. Бобец, лещица, кисело млекце и лебец. Сиреньето за празник, а кремвирши с кашкавалец, за коледа. А жиповете, пазмите и имотьити ще си муйлясват.
Най-същественото е, че мангизите са кръвоносната система. Когато в един организъм кръвоснабдяването е нарушено, крайниците (фирми) умират, а сърцето (правителството) започва лудо да бие (печата), за да компенсира липсата. При положение, че сме в борд и нашето порочно сърце е с вързани ръце, кое ще предпочете, да скъса с борда в името да не загине организма, или да се клани на еврото, а на икономиката - майната й?! Май няма много алтернативи за правителството. Или ще девалвира лева, или с камъни и дървье ще го гонят...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-09 23:14 от Scyther.
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 23:28:58
Scyther, това че сме в борд е единственото смислено нещо, дето още не сме прецакали. Спомняш ли си защо сме в борд? Защото предишното соц. правителство така оцапа нещата, че ни трябваха 10 год. малко да си стъпим на краката. Сега нас единствено борда ни крепи. Бизнеса, доколкото го има иска спокойствие, да може да си планира нещата и т.н. Какво ще си планираш, когато днес сиренето например ти е 10лв, утре 50, а вдругиден 1500. Ако произвеждаш сирене трябва да го продадеш за 2 часа, иначе си вътре. И това се отнася за всичко. Печатането на пари не е спасило никого и това скоро ще го разберат и Обама и Меркел. Ние също ще го разберем още по-болезнено. Досега никой не е виждал световна инфлация, време е да я видим. Съвет към Асен и другите видни икономисти във форума - купувайте китайски юани, това скоро ще бъде най-сигурната световна валута winking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-09 23:37 от Пламен Николов.
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 23:40:21
Пламене , гледам прогнозираш непрекъснато високи цени ....даваи да направим далавера - плати ми сега сирене по 25 лв и аз ще ти го доставя без проблем а и ти ще си доволен защото утре сиренето ще е 50 лв ....

п.п. дефлация е вярната думичка - не инфлация
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 23:48:32
Николов, грешиш. Ние и хиперинфлация сме виждали, и девалвация, и мутризация, социалзация, комунизация, монополизация и всякакви осранизации. Единствено не сме се запознали с дефлацията. Е.. сега е момента. Не се плаши и недей да плашиш народа с хиперинфлация, защото тя, ама нищо общо си няма със сегашното международно положение. При инфлацията Николов, имахме пари, на които всеки ден им се губеше покупателната стойност. Сега ги нямаме, напротив - дължим ги на банките с лихвата, а на мангите с всека изминала минута им се вдига покупателната способност. Пример: Преди 2-3 месеца, печените пилета в "Пикадили" бяха 10.45 лв./бр. Сега са 6,75лв./бр. Апартаментити НС в "Бриз" се ПРОДАВАХА!!! за 1200 евро кв/м. сега за 700 никой не ги аресва. Та така с твоята инфлация. Девалвацията е друга бира, и тя важи за местната валута.
С други думи ако съм ти баща и ме свариш да лющя една млада върба - това е ситуация.
Ако обаче аз те сваря да пушиш - това не е.
Недей да бъркаш ситуацията с боя winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход