Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Кеш и инфлация

Публикувано от Пламен Николов 
Re: Кеш и инфлация
08-06-2009 - 13:02:40
Пламен Николов

Инфлацията в САЩ и Еврозоната клони към 0-1-2%. И до края на годината ще е там някъде.
А дори и 10% да е какво???? За 2 години ще загубя 19% от кеша си. В тази чудовищна криза това да ми е проблема spinning smiley sticking its tongue out
Да не говорим, че европейските банки няма да фалират, а дават и лихви....

Иначе благодаря на колегите за грижата към нас "кешовиците". Искам да ги уверя, че в условията на тази криза, ние няма да сме сред най-губещите.

Re: Кеш и инфлация
08-06-2009 - 13:09:18
greenbul Написал:
-------------------------------------------------------
> Евро "печата" ли се? Знам само за Щатите, че са
> завъртели машината и сегашния курс е един голям
> балон. Има ли опасност за Еврото. Европа е в
> дефалционна криза и ако не се печата евро не
> виждам причина за притеснение.


За еврото като валута притеснения нямам. Но ако американската икономика се сгромоляса това ще има доста голям отзвук наясякъде по света, защото почти всички икономоки са малко или много свъразани и/или зависими от нея.
По-скоро ще станеме свидетели на времена когато американският балон ще трябва да бъде поддържан съвсвем съзнателно за да не изгърми целия свят.
Re: Кеш и инфлация
08-06-2009 - 13:30:47
acen1975 в един друг форум написа:

Quote

ще отделя половин час и ще кажа неща,които по принцип не казвам.
как аз гледам графиките.
да вземем за пример петък,от 15.30 до 16.10 часа,и да разгледаме 5 минутните графики на петрола и еврото срещу долара:
първото нещо,което се вижда е,че в 17.30 петрола е 70.15$,а еврото е 1.4250$.
и в следващите 40 минути започва сел офф във петрола-той пада до68.40,и правопропорционално с него еврото пада до 1.4070.
кактпо вече ви казах,лонг на петрола е реално шорт на долара и обратното-шорт на петрола е лонг на долара.
това най добре се вижда в качването на фючъра на долар индекса,но във форекса го нямате.все пак може да видите,като погледнете други двойки с долара-долара навсякъде расте-срещу паунд,евро,канадеца,австралиеца,че дори и срещу йената.
в сащ потреблението на петрол е намаляло,а цената скочи двойно за 3 месеца.кво ще рече това?
както ви казвах отдавна-балонират се фючърите.реално се изкупува много повече,от кмолкото се потребява,но не е лайв диливъри,ами парите се затварят във фючъри на петрола.с други думи в момента е изкупен петрол за година напред,но не лайв,а със фючър контракти.
за това е и скока ,при намалено потребление,което по принцип изглежда невъзможно.
обаче-когато балона се спука,тогава реално ще изглежда,че сащ не само не внасят петрол,ами и дори изнасят.....защото консумацията им ще е по ниска от излизането от фючърите,които са изкупувани в близките месеци.
което ще рухне петрола по същия начин,както и стана миналата година-да падне от 147 до 33 да отрицжателно време е нищо друго освен излизане от фючърите което фундаментално се материялизира все е дно сащ са износителки на петрол,вместо вносител.вноса е много по нисък от продаването на фючър контракти,което натиска силно цената надолу.
сега,спрямо този селл офф,който беше в края на европейската и преди да отвори американската сесия,много лесно може да се измери отежняването на петрола в долара и да се види колко е реалната цена на всяка валута,спрямо долара,ако балона пукне.
как става?
да вземем в случая долара и еврото.
при сел оффа за 40 минути петрола падна с 2,5%,а еврото падна с 1,5%.
при мощен сел офф най дбре се вижда процентната корелация,защото доминиращ е този,който екзекутира села над останалите участници.
съответно имаме 1,5% падане в еврото за всеки 2.5% падане в петрола.
сега да се опитаме да изчислим реалната стойност на еврото спрямо долара,ако нямаше изкупуване на фучъри на петрола.
ще вземем да база петрол на 35$,каквото беше дъното от края на декември до началото на март.
в този таймфрем еврото движеше осреднено около 1.25$.
при падане на петола с 50% до 35$,еврото трябва да падне с 30%,което го праща на нива от 1 евро за 1 долар.
но декември -до март е било 1,25,когато петрола въртеше около 35$.....
кво значи това?ами ако нямаше балониране в петрола от тогава до сега,еврото в момента щеше да гони паритет с долара,или реално да е паднало с още 1/5 от цената си.
същото е и спаунда-всики анализатори по медиите казват,че къмодитис се качват,защото долара пада,а долара пада,заради проблемите в трежърис-ТОВА НЕ Е ВЯРНО!те си противоречат,защото в същото време се чудят как така паунда се е оскъпил с 20%,когато британците имат по големи проблеми с треежърис от американците....някак си не се вързва-теорията е безпочвена и се самоотхвърля.
ако теорията на снбс, блумберг и останалите беше вярна,то долара трябваше да пада срещу другите валути,но не и срещу паунда.а той дори най много е паднал срещу паунда,което прави тази теория абсурдна.
в момента в сащ са изкупени фючъри на претола за повече от година напред,за да може той да се вдигне двойно при намаляла комсумация.което ще рече,че дори и да не се продават фучърите,сащ в момента има капитализация за година напред-комсумацията вече е платена.
когато тарикатите почнат да излизат,мисля,че ще видиме паритет в евро-долар.въпроса е кога ще почнат да излизат?дали това,което се случи в петък сутринта не е началото?
според мен не е -това е просто някой хеджфонд,който е помагал на тарикатите и направил пари от качването и сега с гръм и трясък е излезнал.въпроса обаче е защо го прави с гръм и трясък,а не постепенно-хем нямаше да се види,хем повече пари щяха да направят,ако излизаха малко по малко.
има и друг момент в техническия анализ,който аз правя-след като спира сел офф,петролаза 20 минути връща от68.40,до 69$,но долара съвсем леко продължава да расте и къса корелацията-кво значи това?
ами това значи,че европейците са влезнали на лонг заради бързото падане и са го вдигнали леко обратно.защо европейците?
ами защото това качване не повлява с падане на долара.понеже играчи използвайки друга валута,но не долари,когато купуват петрол не влияят на долара,защото петола се трейдва в долари и е куантиран.дори и с евро да купуват-тогава вдигат цената на петрола и шортват долара,но за да го купят,реално също купуват долари и шорта на долара с лонг петрола се унищожава с лонг на петрола,шорт на валутъата,с която се купува петрола.
тоя балон не може да продължава вечно-в момента не сме 2006-2007,когато имаше нарастване на потреблението и буш беше президент.
затварянето на пари в капитализация в петрола в момента е колосално и почне ли да пада,ще пада яко и изведнъж.тарикатите няма да се оставят да бъдат обрани.или ще продължат да наливат и да чакат някакво събитие,което е булиш за петтрола,и тръгнат ли да излизат ще има тотален срив,както и рекордно качване на долара.
петрола ще движи или съвсен бавно нагоре,или ще се изръси на нива от 20$ за отрицателно време.няма да има само лек спад до 60$ или задържане на 70$.
времето все повече и повече наближава,защото зимата комсумацията на петрол драстично пада и удоволствието да се поддържа петрола скъп с рефинансира не фючъри ще е прекалено скъпо за дирижорите.
според мен тази зима ще видиме паритет в долар евро и нито бернанки,нито трише ще могат да повлияят на това.
следете много внимателно зименението на петола спрямо долара.форексарите ще имат шанс да направят добри парички,когато балона се пукне.
само внимавайте да не се заклещите в моментна корекция-изчакайте петорла да докаже спада си-трябва да падне поне с 5-6 долара за кратко време.тва ще е знак,че бандюгите са почнали да кешират.
ще се получи мощна волатилност-също както беше миналата есен.
не дебнете да хванете качване на долара ,защото много е паднал и да гоните някакви специални нива-процеса може да продължи и да балонират петрола още дълго време,което със сигурност ще продължава да натиска долара надолу.
но почне ли се срива,няма да има спирки.ще гпо познаете по голямата волатилност и качването на долара с по няколко фигури за по няколко минути,придружено с корелативно сриване на петрола.
внимавайте какви анализи четете-миналата година беше рекордна по загуби на повечето хеджфондове и други банки,фондове и така нататък.
маркета в момента не е фундаментален,а по скоро конспиративен-гонете конспираторите,а не фундамента.
в началото на миналата година,когато петрола беше под 100$, голдмън казаха,че очакват средна цена от 141$ за 2008.познаха,но за кратко-петрола стигна до 147$ и после рухна до 34$ декември.......
в момента голдмън дават прогноза за 90$ до края на годината........като нищо може да подгони тези нива в близките месеци,но после?
за разлика от миналата година,когато почни никой не беше разкрил конспирацията и фалшивото балониране,в момента много хора са си взели поука от инститюшънал инвеститорите и няма да се дадат да бъдат ограбени,както стана 2008.
в момента всички знаят,че качването на петрола няма нищо общо с фундамент,дори и по снбс постоянно го казват,така че почнат ли бандюгите да излизат,това ще повлече много народ,които ще търсят да кешират от шорт и ще сринат петрола за отрицателно време.

Впечатляващ анализ, който кара човек да се замисли. Според анализът, петролът се балонира, въпреки, че САЩ пращи от петрол. С други думи неминуемо в даден момент ще настъпи срив на петрола, респ. поскъпване на USD. Прогнозира се паритет 1:1 с еврото. Моментът най-вероятно ще е от средата на лятото до есента, според прогнозите на Асен, ще е определено преди зимата.
Едни мисли за обръщане на еврото в долари ме мъчат сега. Нагло ли е вместо да се чудим как да спасяваме кеша, да мислим как можем да го умножим? Нали йероглифът на кризата, значел и възможност? Какво ще кажете вие?

Асене, ако прочетеш това, много те моля да понаписваш нещичко и тук, не само във инвестора. Благодаря!
Куку, и ти липсваш! *write*
Re: Кеш и инфлация
08-06-2009 - 13:46:21
Scyther Написал:
-------------------------------------------------------

> Асене, ако прочетеш това, много те моля да
> понаписваш нещичко и тук, не само във инвестора.
> Благодаря!
> Куку, и ти липсваш!
>
Асен и Куку, наистина липсвате... Липсва ми и Милко, липсва ми и Джулиус - всичко казва, но преди да се самоизтрие - трябва да се чете между редовете или последното изречение... А, и провокира Асен... smiling smiley

Re: Кеш и инфлация
08-06-2009 - 13:48:32
Най-добре е да умножаваме кеша разбира се. Ама да го държим в банка и да чакаме да печелим от лихви по депозити ми се струва тъпичко. Не че да ги затвориш в имоти по 1000 евра м2 е върха на икономическата мисъл. Но в тези мътни времена всичко е супер несигурно. Вярно, че в момента има дефлация и парите стават по-скъпи. Но ако се обърне палачинката (както стана миналата година) за броени месеци всичкия кеш ще стане безполезна хартия. Не искам да се нареждам между пророците, и без това съм прясно регистриран smoking smiley . Иначе съм читател от близо година *book*
Re: Кеш и инфлация
08-06-2009 - 14:05:24
Лично аз, не подминавам с лека ръка, един такъв сценарий, за който пише Пламен... smiling smiley

Въпросът, обаче е, ние къде сме в него. По-точно, сме изправени пред предстояща девалвация на лева, инфлация в лева и дефлация в евро, $...

Според мен, първо при нас ще се развият нещата. Това ще бъде за едни, голям шанс, за други... малшанс..., а за трети - всяко зло за добро, на един по-късен етап...
Re: Кеш и инфлация
08-06-2009 - 14:36:23
За тая година очаквам дефлация + спад на цените на имотите от 40+%. Да се говори при тези условия, че имотите били стабилна инвестиция е смешно. В средносрочен период (2-3 години поне) може да има усилване на инфлацията в еврозоната и/или САЩ, но работата на централните банкери е да не допуснат крайни сценарии. Не че са идеални, ама имам малко повече вяра в Трише и Бернанке, отколкото на Т. Вълков и комунягите.
Има си време - ще мислим, но това ще е най-най-рано догодина.
Re: Кеш и инфлация
08-06-2009 - 15:10:33
Невидимко Написал:
-------------------------------------------------------
> И аз се присъединявам към призива на Scyther,
> Асене и Куку драскайте по нещо от време на време.
> Аз не съм икономист, но ми е интересно какви са
> вашите очаквания.
> Какво би се случило ако азиатците решат да
> прошарят валутните си резерви с цел разпръскване
> на риска. Дали в мътни времена не е по-добре човек
> да се опази с CHF.
>
>
>
> Редактирано 2 пъти, последният път 06/08/09
> 01:57PM от Невидимко.



rogers Вече и децата не се хващат на приказките за силния долар.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
“Chinese assets are very safe,” Mr Geithner said, answering a question after his opening address at Peking University this morning.

His answer was greeted with laughter by the students, who question the wisdom of China spending huge amounts of money on US bonds instead of improving domestic living standards.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------[/quote]
marketleverage
Онзиден гледах по cnbc че китаиците ясно осъзнават че са заклещени да купуват трежъри бондс. И че дори самата новина че няма да купуват повече би им обезценила актива с много.... така че засега ще купуват и ще мърдат с уши (както казва един друг съфорумец) колкото и да им е смешно.. само са се пренасочили от по дългосрочни към по краткосрочни


acen1975
само леко да припомниме,че миналата пролет абсолютно по същия начин китай бяха заклещени........и долара щеше да не е световна валута,че еврото щеше да бъде и,че златото щеше в момента да е 3000$,а петрола трябваше да е 200$....
такива бяха прогнозите миналата пролет.......
нещо случайно да се повтаря плочата?
и...хайде да си припомниме кво се случи есента:
от никъде....изведнъж долара направи рекорден скок,петрола се срина от 147$,на 33$.........ей така,баж когато всички си мислеха,че ще стане обратното........
китайците и миналата година всички се бяхме притеснили за тях и многото им ус бондове.......и изведнъж китайците направиха най големите печалби-всичко падаше,а на тях долара им скочи с 25% и отгоре на това бондовете и те скочиха с 25%.........ей така по случайност,невъзможното стана възможно.....докато всички отчитаха загуби......китайците удариха над 50% печалба за точно 4 месеца.......че и някои други покрай тях понаправиха пари с лонг долар,шорт паунд,както и с брутален шорт на петрола......
китайците миналата година се осраха от спекулации и печалби и точ1но с трежърис и долара,сега пак за тях сте се притеснили.......
хайде продължавайте да им съчувствате........

много анализатори им "убягна" истината, кой направи парите миналата година....и баж за едни от най големите тарикати са тръгнали да се притесняват.......
да не говориме,че бондовете са все още с 10% по скъпи от миналата година по тва време...както и долара........
а още не е дошла есента........да не стане така,че пак питър шиф да се оправдава,че е загубил само 35% от поверените му пари,с фразата-"е да ,ама има и повече загубили от мен"
Re: Кеш и инфлация
08-06-2009 - 15:25:12
Ако правилно съм разбрал Пламен, не мисля, че обръщането на палачинката е възможно в скоро време. В икономиката си има цикли, които са си направо природни закони. В миналото кризите бяха локални поради локалните икономики, но в един глобализиран свят, кризите стават световни, като сегашната. Разбира се, както и при цунамито, някои брегове са по-силно ударени, други по-слабо. Някои по-рано, други по-късно... Кризата е наистина първа по рода си, и както Пламен се изрази, всичко е супер несигурно. В настоящата криза първата вълна дойде от САЩ, но напълно споделям мнението на Муза, че следващата вълна ще дойде от източна европа. Добро сравнение направиха дойче веле, като сравниха България с пациент, крещящ от болка в предверието на зъболекаря. Реално ние сега само предусещаме какво ще се случи, но то още не е започнало.
По отношение на инфлация-дефлация съм склонен да мисля, че дефлацията ще ни души още дълго. Това си има обяснение. Колосални суми са потънали в строежи по цял свят. Тези пари са се наливали, под формата на кредити. Сега невъзможността да се погасяват кредитите в световен мащаб нараства и тези кредити реализират огромни загуби. А падащите цени на имотите, реализират още повече загуби за кредиторите. Като цяло едни колосални суми се губят, което прави хората в цял свят несигурни да инвестират и да харчат. Фалита на огромни банки, държави, автомобилни компании, малки и средни фирми, разтящата безработица, огромните дибаланси, междуфирмената задлъжнялост и издънените държавни бюджети, всъщност покават една крещяща нужда от пари. Много пари. Спиралата се завихря и нуждата става все по-голяма и по-голяма. Това си е чиста дефлация. Онези правителства, които могат - печатат здраво. Но хората са уплашени, спестяват всичко и пак не купуват. Т.е. мерките, които взимат правителствата, наливащи още пари във финансовата сфера се губят, заради страха на хората и не само. В България се наблюдава и едно друго явление. Фирмата А, дължи едни пари на фирма Б. Вместо да ги издължи, ги депозира на 10% лихва в някоя банка, и клати фирма Б с мотивите, че били ударени от кризата... Така се надява след някой друг месец да припечели от лихви. Все пак 10% са си печалба, която малко инвеститори биха пропуснали, нищо, че за досегашните български представи си е смешна. Така под въздействието на редица фактори, паричните потоци спират. А спирането на паричните потоци си е смърт за всяка икономика. Страхът на инвеститори и банки, ги кара да стискат кеша, което спира още повече паричните потоци. Получава се ефектът на снежната топка. По същия начин, по който се наду балона от алчност, която с годините нарастваше експоненциално, сега балонът се пука от страх. Покрай него изгаря и икономиката, която в България беше съсредоточена почти изцяло в сферата на строителството.
Вярно е, че парите не са изчезнали, и че сегашното им печатане ще ги увеличи, и в даден момент ще настъпи инфлация. Но една огромна част от парите всъщност никога не ги е имало. Те са присъствали виртуално, под формата на цифри във отчетите на банките. От друга страна налетите от правителства, СБ и МВФ пари под формата на помощи, са кредити. Получава се така, че лекуваме кредитна криза с кредит...
В крайна сметка съм на мнение, че процесът на обръщане от дефлация в инфлация ще насъпи тогава, когато по-голямата част от формирания дълг се изчисти от системата. Тогава ще се настани чувството на сигурност и банки, и инвеститори лека-полека ще развържат кесиите. Кога ще стане това обаче, в условията на глобална криза, несигурност и непрестанно нарастващи просрочия по дълговете, не се наемам да прогнозирам. Но няма да е скоро. Освен това този процес няма да е мигновен, а мъчително бавен.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-08 15:50 от Scyther.
Re: Кеш и инфлация
08-06-2009 - 15:25:27
до автора на темата
г-н Пламен Николков , понеже се тревожиш за хората които притежават някакъв паричен ресурс ти предлагам да отвориш паралелна тема
За хората които изтеглиха кредити , за съкратените от работа , за всички на които им замръзиха заплатите
Така ще е чесно !
Защо се опитваш да втълпиш на кешовиците някакви абсурди
Ако един кешовик е толкова застрашен -колкото твърдиш -какво става с хората с кредит -дирекно да умират ли ?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход