Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Брокери изнудват хората да продават

Публикувано от patriot 
Re: Брокери изнудват хората да продават
01-05-2009 - 02:00:30
Нека пожелаем на колегата Patriot успех в Америка, а един ден като се завърне в нашата действителност, дано не остане разочарован, а да види една процъфтяваща и богатееща държава и весели и заможни хора!
Re: Брокери изнудват хората да продават
01-05-2009 - 17:56:49
Като казахте Младост 2, за 65 000евро се продава много добър тухлен апартамент тип ЕПК , ет.9 от 15.Преустроен е на 4-стаен , с три спални и е 97кв/м.Гледал съм го , не за мен , а за една колежка.Смятам че цената е добра за района, може да се коментира ако не се лъжа.Стандартен 3-стаен панел няма кой да даде повече 55 000 евро според мен.
Re: Брокери изнудват хората да продават
01-05-2009 - 18:11:35
ПОКУПКАТА ДНЕС – УСПЕШНА ИНВЕСТИЦИЯ УТРЕ!


„Вие притежавате недвижим имот? Имате нужда от пари? Вземете кредит! Никога не е било по-лесно!”. Само преди шест - седем месеца подобни послания ни заобикаляха от всички страни, а банките се надпреварваха да предлагат различни видове ипотечни кредити. Лихвите по тях бяха паднали до 6,5 процента. Днес ситуацията е доста по-различна. Кредити се отпускат трудно, лихвите са от 9.5 до 11 процента, а размера на финансирането е до 60 процента от стойността на жилището. Въпреки всичко кредитът си остава най-предпочитаният начин за покупка на нов дом. Оферти за лизинг почти липсват, а разсрочените плащания от строители са по-неизгодни от кредитите.
Експертите съветват да не се капарира имот, преди да получите окончателно одобрение от банката и при първи индикации, че не можете да плащате вноските по кредита си, да преговаряте с банките за нов разплащателен план.
В интервю за агенция стандартнюз бившият финансов министър доц. Ст. Александров споделя че все повече банки предоговарят или разсрочват заеми, включително и ипотечни: „По-добре е, отколкото банката да вземе апартамента - какво ще го прави? Ако фирма е заложила завода си - да го вземе, значи да убие длъжника си, защо трябва да го прави? Всяка банка може да си позволи да направи нов погасителен план, който да спаси положението при взаимноизгодни условия. Може да се намалят погасителните вноски с условие после да нарастват или да се увеличи срокът на изплащане. При ипотечните кредити даже това разсрочване е най-безболезнено - с всяка вноска, освен че се намалява задължението, се увеличава стойността на обезпечението, защото стойността на имота е една и съща. У нас опасността не идва от ипотечните кредити, че дори и в Америка сривът не дойде от тях, а от дериватите, издадени на тяхна основа.”
Истината е, че банките нямат за цел да се сдобият с имота ви. Те не оперират с апартаменти, хотели или заводи, а с пари. Още повече, че дори и да ви вземат имота, възможността да го реализират бързо на пазара е почти нищожна. За това банките преосмислиха своята кредитна политика и направиха първите стъпки, за да улеснят своите клиенти, в случай че те изпитват затруднения с изплащането на кредитите. Това естествено не означава, че клиентът ще плати по-малко или пък кредитът ще му бъде опростен. Налице е готовност за разсрочване на кредити.
От Уни Кредит Булбанк, за своите клиенти, които са изгубили работата си, са готови в рамките на една година да капитализират лихвата към главницата и тя да бъде изплащана в бъдещ период. Друга възможност, за хора, за които по-високите лихви са непосилни, е да поискат удължаване на срока по кредита.
Гъвкавост проявяват и от Пощенска банка. Те са склонни, за срок от една година, да намалят наполовина дължимата месечна сума по кредита. От длъжниците се иска само да подадат молба за разсрочване и да платят поне една вноска по стария си погасителен план. Забавените плащания ще се наваксват или чрез удължаване срока на кредита или чрез увеличаване размера на вноските.
Предложението на Райфайзен банк е малко по нестандартно. В случай, че техните клиенти заявят, че имат проблеми с изплащането на вноските по кредита, банката преоформя задълженията по индивидуални схеми, но от длъжника се очаква да запознае банката със своеобразен бизнесплан, който си е направил, за подобряване на финансовото си положение.
Оказва се че картинката не е толкова черна, колкото се опитват да я изкарат някои журналисти и финансови експерти. Да кредитите са скъпи, но пък за сметка на това цените на имотите не са били толкова ниски от години. В най-изгодна позиция се оказват в момента хората, които разполагат с 35-40 процента от стойността на жилищата, които биха желали да закупят, имат сигурни доходи и биха получили финансиране за останалата част от сумата. Съветът, който можем да ви дадем в този момент е да не отлагате, в случай че сте решили да си купите недвижим имот на кредит. Особено ако сте сигурни че имотът е качествен. Да лихвите по кредитите нараснаха почти двойно, но самите имоти поевтиняха. Тези тенденции винаги ще бъдат обратно пропорционални. Нека не забравяме че бумът на цените беше предизвикан именно от «лесните» кредити и когато те станат факт отново, цените неимоверно ще тръгнат нагоре, а идеалният за вас имот вече може да е продаден.
YOUR PLACES – Имоти ООД

:]
Re: Брокери изнудват хората да продават
01-05-2009 - 20:01:49
Има приятен хумор в тази статийка. От нея се разбира, че банките не са гъвкави, а се гърчат като настъпани червеи. Ще си позволя да изкоментирам последните 3 изречения:

Quote

Да лихвите по кредитите нараснаха почти двойно, но самите имоти поевтиняха. Тези тенденции винаги ще бъдат обратно пропорционални. Нека не забравяме че бумът на цените беше предизвикан именно от «лесните» кредити и когато те станат факт отново, цените неимоверно ще тръгнат нагоре, а идеалният за вас имот вече може да е продаден.

Първото изречение звучи като казарменият лаф за това, че службата е гадна, но за сметка на това продължителна, и че яденето е гнусно, но за сметка на това недостатъчно. Погледнато от позицията на банка, падането на цените на имотите е фатално, но за сметка на това високите лихви им правят ресурса скъп. Също като казарменият лаф.

Относно второто и третото изречение, лесните кредити никак не са единствените виновни за нарастването на цените на НИ. Факторите, които бяха в основата на поскъпването на недвижимите имоти в страната са:

-слабото предлагане на недвижими имоти. Търсенето предизвика бум в строителството в резултат за последните 10 години се построиха множество жилищни, търговски и хотелски сгради, чието предлагане вече значително изпревари търсенето на нови и стари НИ.

-нарастването на доходите на местните физически и юридически лица. Това вече е минало и всеки работодател мисли как да намаля, а не да вдига заплати.

-нарастването на жилищното кредитиране, което вече значително се сви, искат се големи самоучастия и заплати;

-инвестициите на чуждестранни физически и юридически лица в НИ, които от търсещи, вече се превърнаха в предлагащи.

В този смисъл, лесните кредити дори и някога да тръгнат, никак няма да е задължително НИ да поскъпнат на мига. Но дори това да стане, няма да е с досегашните темпове, нито пък в обозримо бъдеще.
Re: Брокери изнудват хората да продават
01-05-2009 - 21:44:38
Да, както и надеждата че като влезем в Евро съюза всичко ще се оправи и ще вземаме германски заплати

а между другото статията е изкопирана от този саит - в смисъл такъв на главната страница на саита се предоставя място за реклама и там се рекламира някаква си фирма за имоти , та в секцията им "актуално" беше проснато това

Обаче , някак незбелязано мина изказването на Хампарцунян от миналата седмица -в което тои посъветва строителите да не се колебаят с атрактивните оферти .....

Естествено че ще се бавят , но когато пуснат "атрактивните " оферти вече ще е мноооого късно и никои няма да иска да купува
Re: Брокери изнудват хората да продават
01-05-2009 - 22:13:14
dival Написал:
-------------------------------------------------------
> Обаче , някак незбелязано мина изказването на
> Хампарцунян от миналата седмица -в което тои
> посъветва строителите да не се колебаят с
> атрактивните оферти .....

Не е незабелязано. По-скоро не е коментирано.
Пазарът не се движи от апели и съвети, а от икономически реалности, колкото и болезнени да са понякога. Отдавна осъзнах, че мисленето не е от най-силните страни на участниците на пазарите в България, а и в останалия свят, щом решението за вземане на ипотечен кредит за 20-30 години напред у нас, обикновено се придружава с фразата "Е_ал съм му мамата, един път се живей!", без да се уточнява, чия мама се има предвид. Важното е да се живей!!!
Иначе "атрактивните оферти" се материализират, не заради съвета на Хампарцунян, а заради липсата на пари и светлина в тунела, но отчитайки факта, че пазара е труп, значи разминаването между мечтите и възможностите не е в едни кирливи 100-200 евро, а в пъти...
Re: Брокери изнудват хората да продават
01-05-2009 - 22:41:39
100 пъти съм казвал и спорил - факти
и говореики с няколко нтариуса (аверчета)
ми споделиха че сделки няма - от там нататък колкото и да ми се кундят посредници и строители -аз знам истината , споделям я тук и вече я знаете и вие
още от преди нова година нещата са ясни
след седмица или месец ще започне вече наистина яко сваляне -докато не осъзнаят че клиенти няма
с две думи - имам кеш , но никои строител няма да ми го вземе -така разсъждават повечето купувачи с кеш....и както виждаш отиват в Гърция да си гледат кефа
когато целия свят свалят цените на имотите -българина не ебава
сега в света цените ще се стабилизират , а българина ще го яде
Re: Брокери изнудват хората да продават
01-05-2009 - 23:03:20
@ dival,
Благодаря за споделеното като информация. И аз имам подобна, една от строителна фирма и една от община. Строителите споделят, че миналата година са продавали(!) на 1500 евро/кв, сега са на 700 и няма никой. Общинарите пък редят, че общинските имоти (земята) са я продавали пак миналата година по 35 евро/кв, сега са на 10 и пак няма никой. Пазарът е труп, което се припокрива с твоята информация. Всичко говори не за "корекция", а за яко стръмно надолу. Това, че графиките на мечтаните цени леекинко са надолу е шит. Няма пазар, демек още мечтаните цени са в пъти далеч от онези, на които може да се сключи сделка. И всичко това, без да се отчита новата вълна на кризата, която ще започне от ЦИЕ...
Re: Брокери изнудват хората да продават
01-05-2009 - 23:25:28
Аз имам още информация, но някак не ми е удобно да я изкарвам на показ !
Жалко че още не могат да се осъзнаят или по точно се осъзнават , но гледат да не се минат
Просто хората се осъзнаха че няма смисъл да стават длъжници за по 30 години , а хората с кеш не са чак толкова много , а и не са глупави след като са останали на позиция кеш

Лятото доиде , освен работа пак почвам да ходя за риба и да се качвам на яхтикчи
биричката е студена , в хотелите и 100 лв да е нощувката - за 10 дни са 1000 лева (500евро) колко каза че струва един квадратен метър днес?
а да ви напомня че банките от днес би трябвало да извадят списъците - по скоро от 07.05....
леко започвам да се забавлявам..... winking smiley
Re: Брокери изнудват хората да продават
01-05-2009 - 23:43:31
dival Написал:
-------------------------------------------------------

> Лятото доиде , освен работа пак почвам да ходя за
> риба и да се качвам на яхтикчи
> биричката е студена , в хотелите и 100 лв да е
> нощувката - за 10 дни са 1000 лева (500евро) колко
> каза че струва един квадратен метър днес?
> а да ви напомня че банките от днес би трябвало да
> извадят списъците - по скоро от 07.05....
> леко започвам да се забавлявам.....


Да бе, тъкмо щях да те питам какво стана с това, нали от 1-ви Май щяха да вадят ЧСИ по Нет-а списъците с търгове?

Иначе сезона за яхтите идва, ако не мога от този месец, от Юни и аз спускам моята на вода. Имотите са проза, яхтата е приключение и романтика smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход