Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Грешка ли е печатането на пари и може ли да се повтори голямата депресия от 1929г. или тя вече се случва.

Публикувано от morski 
Кризата нас ни е ударила вече, но за разлика от строителния бранш повечето от колегите не се изхвърлят с луксозни коли. Може би защото при нас влязоха европейски фирми, докато при вас в строителството парвеюнщината още цъфти и на всеки строител първата му работа бе да си купи най-скъпата кола (за себе си, жената, гаджето и т.н.) с парите от продадените на зелено апартаменти, естествено непостроени.

Затова и не рИвеме кат вас сега, въпреки че точно вие строителите сте ни едни от големите длъжници, но ще оцелеем и без вас

А наздраве и го давай по-весело. Животът е хубав и без да караш ферари *beer*

П.С. Извинявам се на съфорумците, че се отклоних от темата: Грешка ли е печатането на пари и може ли да се повтори голямата депресия от 1929г. или тя вече се случва.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-12-07 18:31 от Servel.
Quote
камелия
Quote
jores


"Отговорът, за мен, е- всяка държава, за да бъде стабилна, да осигури спокойствие И на богатите, трябва да има пари, с които да субсидира физическото оцеляване на бедните, които въпреки че се трудят, не могат да вържат двата края. "

Ками твойта теория е удобна но не е издържана, тя оправдава 100% ва несправедливост и налага твърдение, че друг начин няма. Като го съчетаем и с държаванта регулация над икономическия живот се гледа модерен вариант на феодално общество, което за мен може да се приема безрезервно единствено от посредствени хора с елементарни потребности и поглед три дни напред, без никакъв обективен поглед в миналото.

"А не могат, защото същите тези- заможните и можещите повече, които им " дават" работа, оценяват труда им плачевно ниско. Нещата са вързани..."

Какво значи да ти дават работа? Никой не е длъжен да дава работа нито някой да приема такава говорим за доброволна размяна на труд и стойност. Работа ще имаш ако притежаваш това, което се търси, ще ти плащат толкова, колкото струва труда ти. Много плитко е да се разсъждава, че работодателите ще се наговорят за нормата, връщам те за втори път на примера Х. Форд и надницата х 2. Още не си отговорила, защо този "мръсен изедник" е плащал почти два пъти повече на работниците си?

Какво значи да ти " дават " работа?
Значи, че тези, много можещите, имат нужда от другите- по- малко инициативните, но всеки специализиран в работата си. Защото, някой трябва да изпълнява това, което ти си измислил и организирал.
Няма доброволност без санкция. И не всички работодатели са имали акъла на Форд.
Нали няма да ме убеждаваш, че той е бил най- богатия работодател с най- кадърните и специални работници, та затова им е плащал двойно?
Сега, аз да те попитам- след като минималната заплата е 240лв., а средната- 560, всички работещи ли са некадърни да изкарат повече, или работодателите не могат да организират работата, да вдигнат производителността? Или, лакомията им е огромна, та " фонд работна заплата" им е последната грижа?
Защо, според теб, в доклада на ЕС е обърнато специално внимание на факта, че при БВП 3,3 по- нисък от техния, заплатите ни са 7,1 по- ниски?
И защо заключението им е, че тук не се спазват правилата за разпределяне на печалбата?

Ками да уточним нещо за да говорим на един език, аз смятам, че свободният от намеса на умници пазар е по - добро решение за всички. Това, че в момента за да правиш бизнес трябва да си богопомазан не е плод на свободен пазар а на точно обратното и не е от полза нито за мен нито за теб нито за бъдещето ни. В система в която над труда на всеки може да издевателства определена шайка /всеки политик с власт/ не е нито градивна нито има предпоставки да бъде такава. За да бъде човек производителен и да отпуши максимума трябва да е свободен, това в което живеем в момента не е свобода.
В свободен пазар лакомия няма или има до време.

Както каза "много можещите, имат нужда от другите- по- малко инициативните, но всеки специализиран в работата си" по - просто и естествено от това няма. Но съгласи се, че хората с потенциал трябва да имат условия за да създават условия. Единственият реален измерител на стойността и на труда и на заплащането е пазара, ако днес наклониш везната в едната посока тя ще те изненада утре от друго място и някой ще плати цената.

"Сега, аз да те попитам- след като минималната заплата е 240лв., а средната- 560, всички работещи ли са некадърни да изкарат повече, или работодателите не могат да организират работата"

Сега аз да ти дам пример: договарям се с човек да върши точно определена работа за точно определено време срещу точно определена сума /работата е доста - парите са хубави/ издържа два месеца издъни ме поне пет пъти, загубих часове за да поправям грешки за нещо за което съм платил.
За да не ме дъни и лъже повече сулю и пулю разделих работата на две плащам с 30% по - малко от първоначлания ми план защото ми е по - сложно да контролирам двама души /работата е толкова елементарана, че по принцип не би трябвало да има нужда от контрол/ .
Quote
goro
Quote
jores
Аз само твърдя, че пазара определя стойността и не трябва да му се пречи.
Едно примерче с размера на заплащането в строителния сектор при бума на строителството и сега, как се бяха наговорили да има надница 70/100лв. и сега как се наговориха да е 30/50лв. примерно защо пак не е 70/100?
....
Прав си за мен отношенията работодател /работник са неприемливи и създаващи зависимост,и е аз бягам от такива екстри. Служител съм бил преди седем години и след видяното и преживяното предпочитам сам да си бягам по трасето, когато ми потрябва човек за работа смятам да се договарям по старата формула: обем/време/заплащане на принципа всеки е свободен да оценява и избира.

Смятам, че по нататъшния спор е бизмислен, но ще обърна внимание на подчертаните неща...

Как пазара определя стойността на естествените водоизточности?
А на естествените природни богатства? Или смяташ, че ако съм по-млад, по здрав и по бърз, мога да те гръмна и да си присвоя твоя петролен кладенец? Щото и двамата сме дошли голи на тази земя - и двамата имаме еднакво право да притежаваме петролни кладенци или земя!
Давам само два примера, за да ти покажа, че ако не е обществената регулация ще трябва да се върнем в джунглата! Пазара може да регулира много неща, но не всичко!

Тия с прословутите надница 70/100лв ги чувам доста време. Та се чудя какво правеха и правят гастърбайтери от България да работят на тези, че и по-ниски надници в Гърция и по цяла Европа. И не забравяй, че някои надници са малко сезонни, поради естеството и характера на труда. Селянина, а и строителя трябва да изкара двойно през лятото, за да оцелее през зимата и дните които не работи, за да можеш да си купиш пак хляб следващата зима...

Ако всички предпочитам сам да си бягам по трасето, никога нямаше да пишеш на компютър. (Даже молив не можеш да си направиш сам.) Този продукт е възможен само във високоорганизираните общества със сложна организация на производство и още по сложна система на възпроизводство... Иначе Африка вече щеше да е усвоила производството на джобни ядрени батерии - не е проблем да се купи знанието - проблем е създаването на организацията.
Да се надява човек, че една толкова сложно организирана и "жива" система, а самата система създава възможности за безброй неравенства и несправедливости, ще се саморегулира благодарение на вездесъщата ръка на пазара е все едно селенина да се надява, че времето ще се променя съобразно изискванията на нивите му!
И именно защото самата система дава и има изначални грешки създаващи неравенства и несправедливости, следва в нея да има и механизми за поправянето им и доколкото непрекъснато се развива - да бъде непрекъснато поправяна.
Един от механизмите е прогресивното данъчно облагане. Доколкото сме едни и същи като биологичен вид имаме и приблизително едни и същи биологично дадени възможности. Не е възможно два индивида в общия случай да имат разлика в резултате си 1 000 пъти. Световния шампион по бягане не може да пробяга 100м дори само 2 пъти по бързо от мен, какво остава за 100 или 1000 пъти...


Че има отличници - има. В свободния и добре организиран свят макар и с прогресивно данъчно облагане те са десетки пъти по-добре възнаградени от средния човек.
В плоските (лошо, ниско, слабоорганизирани) държави с плоски данъци са възнаградени най-често дебелите вратове!
Това са фактите! Другото е лицемерие, недоученост или непознаване на фактите!!!

Всичко трябва да е частно, дори нефтените кладенци и водоизточниците за да се грижи някой за тях. За чий ми е държавата да ги монополизира, може би за да даде гаранция някаква СМЯХ.
Ако частника злоупотреби веднага ще се намерят алтернативи, каквито и в момента има но поради цена на петрола никой няма на този етап да ги развива и оптимизира. Кладенеца е на този който е инвестирал в разработването му и е платил цената за земята например.
Държавата има ангажимента да се грижи млади и бързи да не могат да гърмят и да присвояват. Единствено в това я виждам необходима: принципни закони и функциониращи съдилища един вид монопол над физическата сила.
И по младия и бързия ако иска търси начин иначе блее.

"Да се надява човек, че една толкова сложно организирана и "жива" система, а самата система създава възможности за безброй неравенства и несправедливости, ще се саморегулира благодарение на вездесъщата ръка на пазара е все едно селенина да се надява, че времето ще се променя съобразно изискванията на нивите му!"

Да се надява човек, че давайки на мнозинството възможността да създава и променя правилата с оглед не на принципи и справедливост а на потребности е трагично и деградивно. Точно сложността на системата няма да понесе бюрократити да я контролират, гледай САЩ прекрасен пример за яка регулация и манипулиране на пазара та стигнаха до там да си изберат президент социалист и да се молят на бизнеса да мисли как да създава работни места. Защо да ги създава? Да ги създават те умниците...регулатори да видят как е, а някой да ги яха след това и да ги обвинява колко са алчни.
Жорка,
социализма можеш да го измериш по броя на фалиралите банки!
Лесно можеш да преброиш фалиралите банки в САЩ и ЕО (и при каква част необслужвани кредити на едното място фалират, а на другото не) .

Беззаконието, или връщането към джунглата, което усърдно проповядваш, също може да фалира банки - припомни си най-най-новата българска история...

Човешкото общество е твърде сложно за да бъде оставено изцяло на "търсенето" и "предлагането"!
Пък дори и само за това, че раждайки се еднакво голи, не се раждаме на едно и също място...
Quote
jores
Всичко трябва да е частно, дори нефтените кладенци и водоизточниците за да се грижи някой за тях. За чий ми е държавата да ги монополизира, може би за да даде гаранция някаква СМЯХ...

Даже и въздуха?
На мен ми дайте въздуха! Само за седмица ще съм готов с индивидуалните въздухометри!

Гол идваш на този свят момче и гол си отиваш!
Това което наричаш частно, на него имам естествено право от раждането си, толкова колкото и всеки частник, и е само временно състояние на нещата!

Но явно си останал още под робство и държавата не си ти, даже не си частичка от нея, а нещо което те е заробило.
Разбирам мисленето ти. В България, вероятно това е така.
Quote
goro
Quote
jores
Всичко трябва да е частно, дори нефтените кладенци и водоизточниците за да се грижи някой за тях. За чий ми е държавата да ги монополизира, може би за да даде гаранция някаква СМЯХ...

Даже и въздуха?
На мен ми дайте въздуха! Само за седмица ще съм готов с индивидуалните въздухометри!

Гол идваш на този свят момче и гол си отиваш!
Това което наричаш частно, на него имам естествено право от раждането си, толкова колкото и всеки частник, и е само временно състояние на нещата!

Но явно си останал още под робство и държавата не си ти, даже не си частичка от нея, а нещо което те е заробило.
Разбирам мисленето ти. В България, вероятно това е така.

Знаеш ли единствено над какво нямаш право, но хора с подобно мислене смятат че притежават и това Сивото вещество, което е носител на всички блага и съответно би трябвало да ги притежава.

Ти нямаш право над нищо на теб и мисленето ти се дава "по право" и може да ти бъде отнето така както ти е дадено.

Гледайте до пет години какво ще се случи с гугъл и после може пак да коментираме. Ако мисленето не се промени тази компания ще бъде или национализирана или забранена в името на обществото.
Quote
jores
Знаеш ли единствено над какво нямаш право, но хора с подобно мислене смятат че притежават и това Сивото вещество, което е носител на всички блага и съответно би трябвало да ги притежава...

Жорка, не се и съмнявам, че твоето Сиво вещество може да роди камъни, пръст и земя! Някой ден - може и цветя.

Но засега си млад. Има да прочетеш още книжки и още да поживееш!

п.п.
Колкото до естествените права, не съм ги дефинирал аз.
Някои други, писали деЛели книжки преди мен. Те даже дефинирали, че народа имал право на бунт, да убие императора, ако се превърнел в тиран!
Иначе, частните мостове и пътища са патент на феодализма. Не на капитализма.
Свободния пазар, също не е негов патент, но затова определено трябва да си чел повече книжки.
Най стария европейски термин за Пазар е Агора.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-12-07 21:37 от goro.
Жорка,
Прочетох пак какво съм писал.
Влизам само, за да се извиня за грубия израз - не го заслужаваш. Бързах, защото имах друга работа.
Надявам се да носиш на "форум" поне колкото Додо2!

*beer*

3+3=7
2010-а: Девалвация плюс 20 млрд. евро заем

Новата година ще ни донесе нова шокова терапия, нов стабилизационен заем и ново служебно правителство
Улисани в безсмислените препирни около приемането на спорния бюджет 2010, съвсем забравихме за кризата. Обществото, потопено дълбоко в някаква анестезия, някак пропуска да пита основното: какъв е изходът от днешната криза. И защо властта се трепе за държавните харчове, вместо да се съсредоточи около приходната част на бюджета. Която очевидно е под един много голям въпрос. Защото без достигане на параметрите в тази част можем да очакваме актуализация на държавните сметки още през май догодина.


Горе долу по това време ще ни се изясни и колко погрешно сме скроили и държавните финанси. Защото сгромолясалата се отгоре ни икономическа криза само ни се струва, че още не ни е засегнала. Понеже фиксингът евро/лев стои непокътнат – 1:19895. Благодарение на което 1000 лева заплата са почти 500 евро. Засега.

Но я си спомнете 1991 г., когато фиксингът лев/долар беше 1:0.98, а курсът на "Магурата" - 1:15. Спомняте ли си опашките за кисело мляко от 4 часа сутринта пред опразнените "Хранителни стоки". А купоните за храна, които ни раздаваха от общината?

Помните ли как излязохме от тази национална катастрофа? Точно така - чрез шокова терапия и стабилизационни заеми от МВФ, Световната банка и още няколко европейски финансови институции.

Защо въпреки болезнените ни спомени от онова време сега и народ и правителство се държи, сякаш същата тесла не е надвиснала над главите ни. Отговорът е прост - магазините са все още пълни със стока, а електоратът е спокоен, понеже все още не са го изпъдили от работа. Икономиката ни обаче вече е дълбоко под водата. И продължава да затъва в дългове. През юли междуфирмената задлъжнялост е към 160 млрд. лв. по данни на НСИ, а търговският дефицит – 5,5 млрд. лв.

Цитираме юлската статистика, защото НСИ нещо се ослушва и съмнително не дава последните данни за състоянието на икономиката. Защото това, което има да ни показва, вече не е проста криза, а национална катастрофа. Налице са всички признаци: затихващо производство, свити пазари, огромна фирмена и междуфирмена задлъжнялост и пълна тишина по въпроса. А междувременно заплати продължават да се изплащат. Как става тоя фокус? И каква е неговата цена? Отчайващите отговори на тези въпроси ще ни засипят още от януари. С първите статистики за свободното пропадане на икономиката ни ще ни светне най-накрая, че тая пропаст е далеч по-грамадна от всичко видяно от очите ни досега.

Между другото повечето от нас продължават да не усещат нищо. Инстинктът им за съхранение е дълбоко потиснат, защото те са си избрали правителство, което дълбоко вярват, че ще ги опази от най-лошото. И никой не мисли кой всъщност ще опази самолета, на чийто борд всички сме се накачулили - нашата опоскана икономика.

Понеже тя не е електорат и не генерира рейтинг, нея никой не я пази. А кризата я е потопила дълбоко под водата. Поради свитите външни и вътрешни пазари, поради непрекъснатото оскъпяване на кредитите, известно на гражданството като лихви. Но всъщност означава такси по такси по лихви по такси по лихви, плюс още такси по лихви и най-накрая взимаш 10 лева, връщаш 20…

Навремето, когато правителството на Димитър Попов в един ден девалвира лева с няколко десетки пъти, а вечерта се провикна драматично от новините по БНТ: „За бога, братя, не купувайте!”, министър-председателят - вярно, изпълни историческия си дълг - направи девалвация и осигури глътка въздух за икономиката. Последващите стабилизационни заеми успяха да закрепят икономиката. Димитър Попов пое отговорността и се записа в историята, но пък няколко месеца по-късно падна от власт.

Ето каква е причината за сегашната тишина около основния въпрос - как да се измъкнем от кризата. Очевидно на никого не му се поема точно тази отговорност. Но времето за моткане и ослушване изтича. Още от януари на сегашното правителство ще му се наложи да решава доста по-трудни въпроси, с които да осигури финансов шприц за икономиката и да почне да я вади от водата.

„Първата мярка развързване на борда за кратък период от време, примерно 6 месеца. Тогава следва девалвация 1 към 3 евро/лев. И това е единствената антикризисна мярка”, твърдят наши източници. Защото няма друг механизъм, по който да намалиш цената на работната ръка. С други думи, днешната заплата от 1000 лв. вече ще струва към 330 евро.
Разбира се, ще има леко увеличение на заплатите в левове, нещо като компенсация. Но накрая ще взимаме повече левове, но по-малко евро. Познато, нали?

Тази мярка ще подпомогне икономиката и закъсалите големи сектори като строители, износители. Тези сектори ще намалят своята задлъжнялост, за износителите на българска продукция това означава за 1 евро продукт да получат 3 лева. Вместо сегашните 2. Прекият ефект за приходната част на бюджета също е очевидна.

Сама по себе си девалвацията обаче не е достатъчна. На икономиката ни са нужни още пари, които могат да бъдат подсигурени с онези 20 млрд. евро заем, за който определени финансови кръгове у нас лобират от началото на миналата година.

Извън техния пряк интерес от такава финансова инжекция икономиката ни също „ще ги попие” на часа. Защото към момента е известно, че държавата не се е разплатила с близо 2 млрд. лв. към стопанския сектор.

Означава също и добра новина за проекти като АЕЦ „Белене”, където държавата е в голям дълг и в голям грях, образно казано. Особено ако реши да замрази проекта, това ще струва на бюджета още 1 млрд. евро. И напоследък правителството все по-често почва да се сеща за неустойките и да прави всичко възможно да излезе от кризата с проекта, която само предизвика.

Девалвацията 1:3 евро/лев в комбинация за краткосрочно падане на борда и преговори за допълнителен „механизъм” от 20 млрд. евро държавен кредит имат цена. И тази цена ще се плати от обикновените българи, това трябва да е ясно още отсега. Обезценяването на парите наистина ще помогне на икономиката ни и това е положително в дългосрочен план, но късият пас е за наша сметка.

„Винаги народът плаща сметката. Хората, когато гласуват, не мислят, че техният глас струва пари, защото не мислят практично, а емоционално”, коментира нашият източник. Според него именно заради тази висока обществена цена такива дълбоко непопулярни мерки могат да бъдат въведени само от служебен кабинет. Какъвто беше кабинетът Софиянски. Така е по света. А у нас кой би се нагърбил да одруса крушата за трети път?

„В никакъв случай това не би могъл да е сегашният кабинет. Поради страх от сриване на рейтинга”, коментира източникът. Според него най-вероятно затиснато от тежката финансова криза и отказ от поемане на отговорност за девалвацията сегашният кабинет да хвърли мандата още в началото на годината. Което ще предизвика нови избори, било то поради ремонт на съдебната система, било то поради ремонт на цялата конструкция на властта – евентуално избор за Велико народно събрание. И докато трае този сценарий, едно служебно правителство набързо ще „свърши мръсната работа”, за да стабилизира страната.

Този сценарий може да бъде избегнат, ако сегашното правителство постигне консенсус с останалите политически партии за тези стабилизационни мерки. И ги проведе само. Отсега се вижда, че партиите ремаркета - Синята коалиция, РЗС и "Атака", биха подкрепили една такава инициатива.

В цялата тази работа няма никаква екзотика. Напротив все повече финансови кръгове у нас и в Европа говорят за това и е само въпрос на време българското правителство да бъде изправено пред трудния избор - да вкара държавата ни в поредната национална катастрофа, като не предприема нищо реално срещу затъването на икономиката ни. Или ще запретне ръкави, ще плюе на рейтинга си, но ще отиграе трудната топка в своя терен. Като изгори, но спаси страната си. Без този път да губи сили в излишни спорове кой бил виновен. Когато летиш в пропастта и животът ти е под въпрос, всъщност няма никакво значение кой те е бутнал там. Единственото, което има значение в такава деликатна ситуация, е ще се отвори ли резервният парашут. Ето върху какво трябва да се съсредоточи властта днес. Как да спаси държавата, а не рейтинга си.

[www.novinar.net]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход