Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Грешка ли е печатането на пари и може ли да се повтори голямата депресия от 1929г. или тя вече се случва.

Публикувано от morski 
Как очакваш да не я въртят?И тук е като в щатите.
Именно стремежа на правителствата да се борят с кризата ги кара да печатат.
Нали се сещатате какъв бой ще настане скоро между валутите....ум не ми го побира!
Всеки ще иска да се наложи със собствената си валута. В тази битка Йената ще се окаже доста яка, защото е подплатена с производство, но за останалите ще е на живот и смърт!
partzalev,

Кажи нещо за лева човече. Ще го отвързват ли скоро - как мислиш?
3.14 Написал:
-------------------------------------------------------
> partzalev,
>
> Кажи нещо за лева човече. Ще го отвързват ли скоро
> - как мислиш?


"Вържи попа, за да ти е мирно селото"!
Засега се спазва тази политика и не зависи от нас!
Нашия лев си стои много добре спрямо валутите на Румъния, Русия, Турция и Сърбия.
Обама водел Щатите към втора Велика депресия02.12.2009 16:07

Джеръми Грантъм - изпълнителен директор на американската инвестиционна компания GMO, която управлява активи за 101 млрд. долара, предупреждава, че пазарът на ценни книжа е надценен. Той мрачно прогнозира, че нерационалната икономическа политика на американския президент Барак Обама ще доведе страната до втора Велика депресия.

Според него щатските акции са надценени с 25% и предстои корекция на пазара надолу от поне 15% през следващата година. Това ще понижи индекса на сините чипове Dow Jones IA в диапазона от 8000-9000 пункта, а широкият борсов измерител S&P 500 ще падне до около 800 пункта. Което все пак е по-добре в сравнение с отчетените 666 пункта от тази пролет.

В последната си статия, цитирана от колумниста на MarketWatch Пол Фарел, Грантъм припомня защо е предвидил рязкото рали, което започна през пролетта на тази година, както и защо през 2007 г. е предсказал спукването на балон, който ще засегне всички страни и всички активи и ще е първото по рода си подобно явление във финансовия свят.

Грантъм е сред малкото професионални инвеститори, които предсказват финансовата криза още през 2000 г. През всичките тези години обаче председателите на Федералния резерв твърдят, че финансовите пазари са поставени под контрол, а финансовите министри на САЩ са прекалено заети да изтъкват колко устойчива е американската икономика.

Междувременно пазарът на финансови деривати се разраства със застрашителни темпове, за да достигне стойност от 670 трлн. долара, и то без да бъде подложен на каквато и да било законова регулация. Грантъм мрачно прогнозира, че в краткосрочен план се задава корекция от 15-25% на щатските борси, която ще се задълбочи значително в дългосрочен план.

Причината за това е проста: САЩ не са се поучили от миналото и, като повтарят старите грешки, се осъждат на друга сериозна финансова криза в близко бъдеще. Като виден представител на поведенченската икономика Джеръми Грантъм се фокусира върху признаците за нерационалността на икономическата политика на президента Обама.

От една страна той критикува „предсказуемо нерационалната“ икономическа политика на Барак Обама, който не е спазил своите предизборни обещания и всъщност е застанал зад интересите на Wall Street. Грантъм нарича преизбирането на Бен Бернанке „безумна грешка“ и го сравнява с преизбиране на капитана на кораба Титаник.

Категоричното му отрицание рязко контрастира с класация на списание Foreign Policy, според която Бернанке и Обама са най-влиятелни мислители на 2009 г.

Грантъм определя финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър като „най-новия троянски кон“ на Wall Street. Като бивш председател на регионалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк Гайтнър е допринесъл за финансовата криза и освен това се противопоставял на опитите за въвеждането на регулация на пазара на деривативни финансови инструменти, посочва Грантъм.

Доста крайният в своите възгледи инвеститор не спестява своите критики и по адрес на алчните заемополучатели и компаниите от строителния сектор, които са презастроили страната. И въпреки това с нерационалната си политика правителството е продължило да насърчава това безумие, като отпуска данъчен кредит за покупката на ново жилище.

Грантъм нарича американците нация от свръхконсуматори, които са забравили как се спестява. Той критикува политиците, които насърчават излишното потребление и наказват хората, които желаят да спестяват, с изкуствено занижени лихвени проценти. Точно по този начин са се подхранвали ирационалните спекулации, които са довели до сегашната криза, казва той.

Според Грантъм банковата система в САЩ е извън контрол. Той смята, че финансовите компании трябва да бъдат по-малки и по-просто устроени, за да не може един банков фалит да застрашава толкова много икономиката. Вместо да коригира този проблем, политиката на Барак Обама всъщност е направила банките още по-големи и влиятелни.

Грантъм разкритикува и безотговорно раздадените огромни бонуси на банкерите. Той припомня, че две-трети от огромната печалба на Goldman Sachs е отишла за изплащането на бонуси. Според инвеститора трудът на изпълнителните директори на множество американски компании е много силно надценен.

Той посочва, че през 1964 г. заплатата на един главен изпълнителен директор в САЩ е била от 20 до 40 пъти по-голяма от средната заплата на един служител. Това съотношение се запазва през следващите 30 години, след което започва да расте бързо в края на 90-те години на 20-ти век, за да достигне до 600:1 в полза на мениджмънта през 2006 г.

Фонд мениджърът, който управлява личните средства на много знаменитости, оприличава американските компании на прекомерно задлъжнели зомбита. Според него губещи фирми, които са поемали твърде голям риск, несправедливо са получили финансова помощ от държавата, а това не е здравословно за дългосрочното състояние на икономиката.

Най-нарицателен пример за нерационално управление е автомобилната индустрия на САЩ. Нейните мениджъри са най-късогледите за последните 20 години, а американците си остават нация, пристрастена към автомобили, умиращи си за повече бензин, казва Грантъм.

Той критикува най-много бившия председател на Федералния резерв Алън Грийнспан, който по думите му старателно е разрушил целостта на финансовата система на САЩ. Грийнспан не само е игнорирал заплахата от надуването на балон, но в действителност я е увеличил чрез умишленото поддържане на реалните лихвени проценти на ниво близо до нула.
"Той критикува най-много бившия председател на Федералния резерв Алън Грийнспан, който по думите му старателно е разрушил целостта на финансовата система на САЩ. Грийнспан не само е игнорирал заплахата от надуването на балон, но в действителност я е увеличил чрез умишленото поддържане на реалните лихвени проценти на ниво близо до нула."

Всяка интервенция спрямо естествените процеси, които са съвкупност от състоянието на участниците в пазара винаги ще водят до задълбочаване на кризите.
Политиката на ФЕД имам усещането, че е базирана на възможността постоянно да се регулира в желаната посока на икономиката и активността и, е такъв филм няма всичко накрая се плаща. Не може с години да си поддържал изкуствено икономиката чрез манипулации, да си изкарвал данни с розовите очила, като преди това си раздал и на публиката такива с очакване, че може да продължи вечно.

Феновете на регулацията да помислят дали ако не се печатаха пари с цел да се развива/поддържа насилствено пазара щяхме да сме свидетели на този филм. Дали ако лихвения процент беше реално изражение на икономическото и финансово състояние щяхме да сме свидетели на криза от подобен мащаб. Дали лявото управление в САЩ и увеличаване на намесата на държавата ще изправи икономиката на крака, или с други думи не е ли по - добре кризата да се остави да се развие в пълен мащаб да изчисти тумурите и после напред. На кой ще помогне удължаването на агонията освен на шепа политици мислещи си че са по - велики от пазара /пазара е съвкупност и изражение на всички нас, защо мислим, че няколко човека се способни да контролират и чертаят пътя му, при положение, че всички факти говорят Държавата меси ли се в пазара следва мазало, колкото повече се меси по - голямо е мазалото/
%
Re: Грешка ли е печатането на пари и може ли да се повтори голямата депресия от 1929г. или тя вече се случва.
03-12-2009 - 12:26:30
avatar
Quote
jores
Феновете на регулацията да помислят дали ако не се печатаха пари с цел да се развива/поддържа насилствено пазара щяхме да сме свидетели на този филм. Дали ако лихвения процент беше реално изражение на икономическото и финансово състояние щяхме да сме свидетели на криза от подобен мащаб. Дали лявото управление в САЩ и увеличаване на намесата на държавата ще изправи икономиката на крака, или с други думи не е ли по - добре кризата да се остави да се развие в пълен мащаб да изчисти тумурите и после напред. На кой ще помогне удължаването на агонията освен на шепа политици мислещи си че са по - велики от пазара /пазара е съвкупност и изражение на всички нас, защо мислим, че няколко човека се способни да контролират и чертаят пътя му, при положение, че всички факти говорят Държавата меси ли се в пазара следва мазало, колкото повече се меси по - голямо е мазалото/

Quote
%
Банките ще диктуват правилата на пазара за недвижими имоти!


Ако някой е чел по-голяма глупост от тази, моля нека сподели. Заглавието трябва да е следното: "На банките им се ще да диктуват правилата на пазара за недвижими имоти защото са доста здраво нацоцорени с несъбираеми кредити"

Ето затова беше и моята приказка: Не банките ще определят правилата на пазара, защото те са само едни от участниците в него, а правитата на пазара се определят от самият пазар. Иначе - балони, кризи, депресии, фалити и т.н. Прав е Жорес.

====================================================================
А портрета ми от аватара строго ви следи. Кой съм аз, че да се съмнявам в себе си? ====================================================================
Пълния отказ от регулациите е като да премахнем нерегулираните кръстовища. Всъщност не само тях. Направо да се премахнат правилниците за движението по пътищата.
Пътищата се регулират сами!
злато... няма да има шанс за златен стандарт по 2 причини:
1. политика. А ви представетв каква ще е политическа картина със златен запас? Производители на злато, кои ще имат този ресурс са Южна Африка, САЩ, Русия, Австралия и Индия. А какво ще правят Германия и Англия?
2.Злато стимулира спестяване, а не харчене. Звучи добре, НО! няма харчене- няма технически прогрес! Няма прогресс- няма перална, ТВ, компютера, коли...Кога имаше злато като пари цените не са мърдали, но и труд на хора бил ефтин. Човек бил ефтин, германици в 18?? средно живеели до 28! години! Храна и дрехи са били люкс.

Един охлюв чете вестник и пита жена си:
-Абе скъпа, чудя се как може къщите да са недвижими имоти!
Quote
kuku987
аз не съм сигурен че златото ще скача. по-скоро ще пада.

печатането на пари за момента е капка в морето на дълга. няма кеш, това е проблема. хората гледат да посъберат нещо в кеш и стискат кеша че в магазините продават все още срещу кеш а не срещу злато. много ми е интересно че канадската централна банка още не е започнала да печата пари, намалиха лихвения процент до 0.25 и ще го държат там поне година защото се очаква .. дефлация,
дат'с райт. не инфлация. инфлация не очакват до 2011.

парите тепърва ще увеличават покупателната си способност за сметка на обезценяването на асетите - имоти, акции, всички 'финансови инструменти' дето бяха левъридж-нати на н-та в последните години.
затова им е почти нулева лихвата, защото пикупателната им способност ще расте.

в Япония имаше ли инфлация след краха през 90-те години (който продължава до сега)? не.

така че стискайте кеша, за злато и комодита не е донбър момента. енергията и храните може обаче да поскочат. китайските тениски и плазмите - няма.
аз за панелните коптори и т.нар луксозно ново строителство в Бг изобщо няма да говоря. 199 евро на квадрат топ локейшън. засега

приказваха за растеж а ГДП (алоу Джулиус, къде си бе човече?) сега МФВ говори за поне 3.5 процента спад на ГДП ако сме лъки...

бюджета ще се орязва 10-20 процента. поне.

и аз така мисля, кога няма работа- от къде ще вземеш пари? С какво ще плащащ за ток, вода, храна,кредити?
"по времена на криза настъпва истинска демократия- стоки за първа необходимост, струват като люксозни, а люксозни- като за първа необходимост"- един економист, не го помня, но история това доказва. По время на война в Санкт Петербуг 3 стаен апартамент струвал 200гр. хляб.Злато? скъпоцености са сменяли на хляб!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход