Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За сефте ...

Публикувано от Анонимен потребител 
Re: За сефте ...
19-03-2009 - 09:59:54
Ще купят Човек, ще купят...
Защото повечето хора притежават нормален разум който е противоположност на спекулативното мислене и на които през ум не им минава да печелят от "скачащи" или ""падащи" цени. Винаги ще има нормални купувачи, които купувайки НИ задоволяват свои нужди.
Сметките за себестойността са съвсем резонни - парите се печелят трудно /по принцип заплатата е част от себестойността на труда/ и е нормално да се плаща за приблизително еквивалентна себестойност .
През последните две-три години пряко / по документация и строителен процес/ имам участие в различни по локация и вид строежи. Първо - кооперация с 1000 кв.м. РЗП в суперцентър на стария Бургас и на търговска улица при обезщетения около 50%. Второ- индивидуално строителство на 800 кв.м РЗП в Созопол -нов град и друго на около 300 кв.м РЗП в Созопол -стар град .Трето - три отделни къщи ,двете по на 100 кв.м и една двуетажна с РЗП 450 кв.м в село около Бургас тип затворен комплекс.
Себестойността на всички изброени обекти /до тапа/ ,класическо строителство /тухли,бетон,варови мазилки,външни изолации и ПВЦ дограми/ е в границите на 150 - 220 евро за кв.метър. Компромис с качеството няма.
При строителството в Созопол цената се товари двойно от цената на терените купувани на пик на цените . - излиза 450 -500 евро, обзаведена - около 600 .
Строителството в селото се товари с около 10-15 % от цената на парцела - излиза общо около 170 - 200 евро.
Строителството в града се товари също двойно поради размера на обезщетението и излиза на инвеститора около 350 - 400 евро.
Всеки строител и инвеститор знае, че по-малките сгради са относително/за кв.м/ по-скъпи от големите/и многоетажни жилищни кооперации/.Поради това и неслучайно например в Меден Рудник в Бургас се оферира реално в диапазона 300- 400 евро за кв. м.
Такова и дори на по-ниски нива е оферирането и в други големи градове за "нормални" а не "престижни" квартали.Още по-реално това офериране ще стане ,когато се върне добрата практика да се оферира само действителната полезна площ без измислените "идеални квадратни метри".
Мисловните упражниния на тема "локация" са твърде относителни. Хора различни, нужди разнообразни и вкусове също.
Но определено хората които не си броят парите щото ги печелят лесно/или са им даром/ са на изчезване - и оттам факторът "парвенюшка локация" олеква .
В този ред на мисли определено смятам , че пазарът ще живне сериозно при цени около себестойност + 15-30% печалба.
Останалото "надолу" ще са кратковременни спекулации от падащ пазар, влияния от вторичен пазар на принудителни продажби и пр.
Реалният пазар никой не може да излъже - всъщност може но за кратко и след това има рев и сълзи / както след спукване на балончето на детенцето/

smoking smiley
Re: За сефте ...
19-03-2009 - 10:40:17
avatar
gogolcho Написал:
-------------------------------------------------------
> Камелия, донякъде си права, че всички ще патят.
> Кризата е обаче възможност за тези, които имат
> кеш, да купят на по-добра цена. Има и очистващ
> ефект специално на пазара с НИ.


Казват, че йероглифът в китайската азбука за "криза", означава също и "възможност"....
Въпросът е, кой има пари в брой, за да купи? Много малко са тези хора, та едва ли могат да оформят пазар.
За мен, пазарът ще се отпуши, само когато банките почнат да кредитират. И нивата ще зависят от това, което банките отпускат........
Re: За сефте ...
19-03-2009 - 10:42:09
И едно пояснение - за да ТРЪГНАТ (сякаш сами си ходят...) цените нагоре, първо трябва да се повиши активността на купувачите. Тоест постановка от вида "цените се повишават, но никой не купува" е доказателство за ментални увреждания на автора й. А повишаването на активността на купувачите е функция на тяхната склонност към харчене на пари за НИ. Тоест дори и да има купища пари в хората, то те не са непременно длъжни да ги харчат за НИ. Дори и цените да са под 120Е за кв. м., то това не означава, че задължително хората с пари ще си купят НИ. Пазарът на НИ беше УМИШЛЕНО омекотен до една идиотска степен на гъвкавост, каквато не би следвало да е характерна за него, но пък беше докаран до там, че всеки малоумник да може да си купи НИ, пък после да чака цените да "тръгнат нагоре" още и още... и така парите на съвкупния малоумник да отидат там, където предврително е предвидено. Но не само кеша, а и бъдещите доходи...

И в следствие на тази гадна манипулация мнението на хората за НИ като инвестиция е крайно негативно. Тоест при възможност за инвестиция в дългосрочен план хората вероятно няма да изберат НИ, ако имат две или повече алтернативи. Това свива възможните купувачи до една шепа хора, които все пак трябва да се махнат от мама и тате и които могат да си позволят покупка. А колко хора могат да си позволят покупка на НИ в условията на намаляващи доходи и на песимистични очаквания ...

Ниските цени на НИ няма да са катастрофа. Вероятно ще са доста голяма социална драма, но не и катастрофа. Но България е изтъкана от социални драми... Надявам се еуфорията от предстоящите огромни печалби, която беше кратък спътник в живота на стотици хиляди малоумни съграждани, да отстъпи място на прагматизма и на рационалното действие, а не на паниката и на последващата разрушителна депресия. Дано този път хората поне да разберат, че цената е нещо, което се постига в преговори, а не е нещо, което се очаква да ти дойде наготово. И че повишаващите се от само себе си цени са признак за притеснение, а не за радостно опиянение.

И да престанат да черпят информация от пиянските изцепки на картаджиите пред блока, а да се помъчат да мислят с главите си...


...за сефте.

Време е вече!
Re: За сефте ...
19-03-2009 - 11:10:52
koganev Написал:
-------------------------------------------------------
Пазарът на НИ беше УМИШЛЕНО омекотен до
> една идиотска степен на гъвкавост, каквато не би
> следвало да е характерна за него, но пък беше
> докаран до там, че всеки малоумник да може да си
> купи НИ, пък после да чака цените да "тръгнат
> нагоре" още и още... и така парите на съвкупния
> малоумник да отидат там, където предврително е
> предвидено. Но не само кеша, а и бъдещите
> доходи...

> Ниските цени на НИ няма да са катастрофа. Вероятно
> ще са доста голяма социална драма, но не и
> катастрофа.
...
> И да престанат да черпят информация от пиянските
> изцепки на картаджиите пред блока, а да се помъчат
> да мислят с главите си...
>
>
> ...за сефте.
>
> Време е вече!


*ok* *ok* *ok* *ok* *ok*
Re: За сефте ...
19-03-2009 - 11:20:47
tearesum Написал:
-------------------------------------------------------
> моето мнение е, че съществува раздвижване на
> пазара на имот и, а не че кризата е отминала. Като
> пример, казвам отново, че днес пак ме търсиха от
> няколко агенции за имоти, за апартамент, който бях
> обявил за продажба през ноември, като миналата
> седмица също имах офери за него, при положение, че
> откакто съм го пуснал за продан, през ноември, за
> останалите месеци до сега, интересът беше почти
> нулев. В последствие, аз съответно се отказах да
> продавам апартамента......


Дъното се "хваща" само случайно. Може да сме го чакали 3 години, но преминем ли го само с един ден, ги губим тези 3 години. Един ден е условно, защото една сделка става за минимум месец. И се оказва, че след три години наем си купуваш жилище по-скъпо от колкото е било преди "спада".
Re: За сефте ...
19-03-2009 - 11:24:54
avatar
Двама си приказват:
- Къде ще ходиш на почивка тази година?
- На Кушадасъ, че за Созопол нямам толкова пари...
Re: За сефте ...
19-03-2009 - 11:41:58
За щастие имам в листата на скайп-а няколко китайци.Та...единия каза,че наистина в "криза" и "възможност" участва едини и същ йероглиф.Ама общо взето с това се изчерпва истината.Винаги има втори,който дава пълното значение.
Re: За сефте ...
19-03-2009 - 11:47:36
Статус - що вместо да пишеш по форуми не хванеш да си ипотекираш всички имоти и да реализираш проект за жилища в София , който да ти донесе печалба при 300 евро на кв.м. крайна цена.
Re: За сефте ...
19-03-2009 - 12:03:05


palamud Написал:
> Двама си приказват:
> - Къде ще ходиш на почивка тази година?
> - На Кушадасъ, че за Созопол нямам толкова пари...

Нова година - нов късмет smiling smiley
Re: За сефте ...
19-03-2009 - 12:18:26
др. Иванов, цените на НИ са като влакова композиция - бавно намалят ход и бавно ускоряват.

Но наистина е важно да уцелиш подходящия момент. Е, чак да пропуснеш 3 години за един ден едва ли, пък и ако си имал кеш и не живееш под наем, парите ти само са се увеличили от депозита.

---

Камелия, пари има по депозити не малко, но в условията на криза хората не искат да рискуват, още по-малко пък да купят НИ на висока цена.

---

Коганев, лошото е, че алтернативите не са никакви алтернативи за момента.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход