Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"Га ядохте кифтетата не ревахте..."

Публикувано от Продавач 
"Га ядохте кифтетата не ревахте..."
13-03-2009 - 17:16:04
avatar
[www.imoti.net]

Га ядохте кИфтета не рИвахте smiling smiley

Реалните цени на имотите са около 700-800 EUR за кв.м. Напоследък доста представители на фирми за недвижими имоти и строителни фирми се упражняват в различни медии да „анализират" състоянието на пазара на недвижими имоти и да се надприказват как цените на имотите нямало повече да падат и как качествените имоти щели да си запазят цените и т.н. В края на февруари се появиха пък авторитетни мнения от строителни предприемачи как банките дърпали строителите към фалит и как държавата трябвало да се намеси и да въздейства на банките да се спасят строителните фирми.

А къде отидоха приказките за пазарна икономика? Нали пазарът щял да регулира цените, да оцеляват и се развиват само качествените предприемачи и т.н. Или пазарните регулатори ги уважаваме само когато нещата въвят нагоре? Какво са виновни банките ,че в строителния бизнес се повтаря ситуацията от 1996-1997 г. когато изобилстваше от строителни пирамиди? Виновни ли са банките,че имайки ресурс отпускаха кредити, а т.нар. „строителни предприемачи" надуваха цените. Виновни ли са банките, че в строителната камара членуват фирми на гинеколози, агрономи, автомонтьори и какви ли не още предприемачи. Може ли само във Варна, по думите на инж. В. Вълев да има над 700 строителни фирми? Ами това прави на всеки 500 души население по 1 фирма.

Защо, напирмер Строителната камара не излизаше периодично със становища относно цените на жилищата, на строителните материали, на имотите, обезщетенията и др. Нима не беше ясно,че балонът ще гръмне? Нормално ли е жилище в България да струва колкото подобно такова в Испания или Австрия?

Кое например обуславяше цена от над 2.20 лв. за килограм арматура както и раздутите цени на другите строителни материали? Или пък надница от 50 лв. за общ работник? Или пък обезщетение 50%,че и нагоре за собствениците на терени? Търсенето нали? Е при тези условия себестойността на продукта наистина става висока, но нали самите строители го направиха, с мисълта,че цените растат и разходите ще се избият. Извинявам се, но това вече не е пазарно. Маститите фирми или Строителната камара би следвало да правят анализи и да е ясно, че след като приходите на населението не са се увеличили в пъти, такова увеличение на цените за 2-5 години е, меко казано спекулативно.

Истерията доведе и до появата на доста смешна терминология, при това употребявана от водещи агенции и предприемачи:

- „тризонет"- това не означава нищо. Терминът мезонет идва от френски (къщичка) и се ползва за означаване на апартамент на етажи, в жилищен блок. Така че дали е на 2, 3, 4 етажа, пак си е мезонет.

- „апартамент по БДС"- кой може да каже къде има такъв стандарт?

- „просторен дневен тракт 18м2" - че във старото строителство само холовете са по толкова. и т.н, и т. н.

Наскоро пък някой „предприемач" се беше изцепил, като предимство че неговата сграда щяла да издържи седма степен по Ритхер на земетръс. Ами то във Варна това си е норматива за проектиране. Не съм сигурен в изпълнението обаче. Да пази господ новото строителство от земетръс.

Квадратурата на жилищата: Така и не успях да разбера по какви методи се определя квадратурата на новото строителство. Мога само категорично да заявя, че в един апартамент с квадратура 96м2 по нотариален акт отпреди 1992 г., спокойно може да се побере жилище с квадратура 130-140 м2 по сегашните нотариални актове. Да не говорим за условията на живот вътре - луксозно стълбище, спални 10-12 м2, височини на помещенията 2.20-2.40 м. - що за жилища са това, че да струват по 1200-1500 EUR за кв. м. И то върху каква квадратура са тези цени? Това са жилища за социално слаби, но с цени като за нормални европейски.

На всички е известно,че допреди 5-6 години цените на жилищата тръгнаха от 280-350 USD за кв. м, при това за реални квадратури. Защо се стигна до увеличение на цените с над три пъти и то върху измислени квадратури,което прави скока още по- голям? Ясно защо - от алчност и глупост. И до какво доведе всичко това? Обезобразени градове, квартали, натъпкани с изнервени, вследствие клаустрофобията от 100-квадратовите си „обширни апартаменти"(с чиста жилищна площ под 50 кв. м) хора, при това прецакани с такива цени и съответно дългове?

В заключение още нещо: все още по-големият брой жилища през последните години са закупени на нива от 400-700 EUR за кв. м. В този порядък са и основната маса раздадени кредити, при това със съответното самоучастие. Факт е, че голяма част от тези жилища се купуваха от спекуланти, с кредит и моментално се обявяваха на много по-високи цени и така- до 1300-1500 EUR за кв. м. Същото се случваше и с терените.

Е сега ще трябва да се погасяват задължения и всеки що годе средно образован човек може да си направи сметката до къде трябва да паднат цените за да са в рамките на нормалното. За тези,които не могат ( вкл. „предприемачите"winking smiley един съвет - ако се задържат на 700-800 EUR за кв. м. - хвърляйте шапка.

Така че какво са виновни банките, а още повече защо държавата трябва да се намесва за спасяването на спекулата? Защо държавата, респективно населението, трябва да се грижи за оцеляването на тези, които докараха нещата до тук? Пазарът ще си свърши работата.

Ситуацията много започва да прилича на онзи виц:

Га ядохте кифтетата не ревахте пък сега...


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
13-03-2009 - 17:19:46
а сега ревете а
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
13-03-2009 - 17:29:26
Заглавието е много добро ! И си е по нашенски :] :] :] Само кюфтетата с или без гарнитура са били ? :}
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
13-03-2009 - 17:45:19
avatar
Съгласен съм с автора на статията до голяма степен, но от друга страна някой замисля ли се за кръговрата на парите колкото и смешно да звучи това?

Всички го знаем, но замисляме ли се малко по-конкретно по темата...например:

Пешо продава апартамента си на Гошо в Младост за 55000 евро.

Пешо с тези пари отива в Дружба и си купува една гарсониера от Тошо за 35 000 евро, а с останалите 20 000 евро си купува джип на 5 години от автокъщата на Стоян, отива на почивка за две седмици със семейството във Венеция от туристическата агенция на Диана и си купува една 50 инчова плазма от магазина на Иванка.

Стоян с 20-те хиляди лева, които е получил за джипа от Пешо отива и си купува от мебелния салон на Драган чисто ново обзавеждане за целия си апартамент.

Диана от туристическата агенция чийто клиент е станал Пешо с парите от двуседмичната почивка, която е поръчана за семейството му плаща семестъра на дъщеря си в частния университет на професор Дамянов

Иванка от магазина за техника, която продава на Пешо 50 инчовата плазма за 2000лв купува от сервиза на Гергана четири нови летни гуми за своя автомобил...

Тошо обаче с парите от продадената гарсониера в Дружба смята да инвестира в собствен бизнес и да даде работа на 3-ма души с тези 35000 евро като начало си наема офис от Григор, после си купува мебели от Асен и т.н и т.н.

Сещате ли се САМО от една продажба на недвижим имот колко хора остават доволни?

Май пропуснах да спомена така обичаните от всички - брокери, нотариуси и банкови служители...

Забелязвате ли, че злорадстовото към строители, брокери, банкери заслепява очите на хората и те не виждат, че покрай тях горят много, много други хора и техните бизнеси както е видно от написното по-горе... А ако на някой му се занимава може да продължи с мисленето по това какво се случва САМО СЛЕД ЕДНА ПРОДАЖБА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ!



ПОТРЕТВАМ ЗА ВСИЧКИ ЧЕЛИ НЕДОЧЕЛИ И НЕДОРАЗБРАЛИ:

НЕ КОМЕНТИРАМ ЦЕНИТЕ ВИСОКИ ЛИ СА ИЛИ СА НИСКИ, НЕ КАЗВАМ, ЧЕ АКО НЯМА СТРОИТЕЛСТВО ЩЕ ФАЛИРАТ ВСИЧКИ ДРУГИ БИЗНЕСИ В БЪЛГАРИЯ, НЕ КАЗВАМ, ЧЕ Е ДОБРЕ ДА ИЗПЛАЩАШ КРЕДИТ С ВНОСКА, КОЯТО НЕ ТИ Е ПО СИЛИТЕ, НЕ КАЗВАМ, ЧЕ Е ДОБРЕ ДА НЯМА ПРОИЗВОДСТВО, НЕ КАЗВАМ, ЧЕ ИКОНОМИКАТА СЕ ДВИЖИ НА 200% ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО - КАЗВАМ ВСИЧКО ОСТАНАЛО ТАКА КАКТО ГО ПИШЕ ПО-ГОРЕ, А ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ - НЕЩАТА СЕ СЛУЧВАТ ТОЧНО ТАКА КАКТО СЪМ ГИ ОПИСАЛ!

ОТ АЛЪШ ВЕРИША СЪС СДЕЛКИТЕ С ИМОТИ ПЕЧЕЛЯТ МНОГО ДРУГИ БИЗНЕСИ НЕ ПРЯКО СВЪРЗАНИ С НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ И КОЙТО НЕ ГО РАЗБИРА НЕ МОГА ДА МУ ПОМОГНА С НИЩО - ЕТО ТОВА СЕ ОПИТВАМ ДА ОБЯСНЯ СЪС СХЕМАТА ОТ ГОШОВЦИТЕ, И МНОГО ХОРА ХУЛЕЩИ И ОСВОБОЖДАВАЩИ СЕ ОТ ОТРИЦАТЕЛНАТА СИ ЕНЕРГИЯ ВЪВ ФОРУМА ЩЕ БЪДАТ ЗАСЕГНАТИ СЪЩО ОТ ТАЗИ ДРЕБНА И НЕЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ КРЪГОВРАТА НА КИНТИТЕ, А ИМЕННО - СДЕЛКИТЕ С ИМОТИ, НО ЩЕ ИМ ТРЯБВА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ДА ГО ОСМИСЛЯТ, А НА НЯКОИ ХОРА И ЦЯЛ ЖИВОТ НЕ ИМ СТИСКА И СИ ОСТАВАТ КОНЕ С КАПАЦИ smiling smiley



*yes* *yes* *yes* *yes* *yes* *yes* *yes* *yes* *yes* *yes* *yes*

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-03-14 02:31 от Продавач.
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
13-03-2009 - 17:53:59
Някой сега ще обясни ли тогава щом парите се въртят и са тука - къде са в същност че се появи финансова криза - къде са хартийките . *huh*
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
13-03-2009 - 18:04:07
avatar
Тук във форума според мен има много Иванки и много Стояновци, които злорадстват по адрес на брокери, строители, банкери, а всъщност ако те са зле, защото бизнеса с недвижими имоти не върви - злото ще се върне под формата на липси именно при Иванка и Стоян и т.н.

smiling smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2009-03-14 03:21 от Продавач.
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
13-03-2009 - 18:18:32
и какво излиза? Че без строителите и брокерите всичко ще замре и ще умрем от глад!

Продавач,
извинявай ама по-глупаво изказване от твоето тук не че няма ама много рядко се среща!
абе просто не ми се занимава да ти обяснявам, че дори е върешно логически противоречиво

накой друг да е открил перпетумм мобиле?

Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
13-03-2009 - 18:25:33
Продавач Написал:
-
>
> Тук във форума според мен има много Иванки и много
> Стояновци, които злорадстват по адрес на брокери,
> строители, банкери, а всъщност ако те са зле,
> защото бизнеса с недвижими имоти не върви - злото
> ще се върне под формата на липси именно при Иванка
> и Стоян и т.н.
>
>

Липси ли? На имоти? На мен по-скоро ми изглежда на липса и то голяма на купувачи. А ако Иванка и Стоян имат пари (примерно са продали преди година-две или просто имат кеш) кога според теб могат да договорят по-добра цена? Само не ми казвай, че могат да купят по-изгодно ако бизнеса на брокери, строители и инвеститори процъфтява. Колкото са по-наведени, толкова по-сговорчиви ще са на пазърлък. В момента са още ербап горе-долу, изчakaй още 9-12 месеца и ще си говорим пак.
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
13-03-2009 - 18:30:56
Тънкия момент е,че подобен оборот на парите по същество е местене от единия джоб в другия.Това е съвършенно безсмислено в държави като БГ,просто защото парите намаляват във времето и оборотът става все по-малък.
Ще попитате как така намаляват...ами най-малкото намаляват с размера на заплатените данъци след всяко прехвърляне на парите от джоб в джоб.Така накрая държавата прибира няколко милиарда излишък и голяма част от него отива в резерва на БНБ.
А междувременно вносът превишава износа с някой и друг милиард месечно.Пак по горната причина-защото местенето от джоб в джоб не докарва и лев свежи пари във финансовата система.Съответно-парите в оборот намаляват и стават много,ама много скъпи.Държавата не може да отпечата нови.
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
13-03-2009 - 18:36:14
Продавач, забравяш още нещо във върволицата Гошо-Пешо, че на всяка стъпка държавата облага с данък и така плаща публичните си разходи. Тогава ще стане интересно, когато се окаже, че държавата няма пари. За сега тя, държавата гледа доволно и казва "глупаци били купували". Не че има и друг изход - брутният външен дълг не може да расте до безкрайност.

Продавач? Ти кога мина от нашия лагер?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход