Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Economist: Балона с цените на имотите е най-големия в историята

Публикувано от Littleone 
Re: Economist: Балона с цените на имотите е най-големия в историята
07-03-2009 - 21:13:11
ace2 извинявай аsе2,
какво всъщност искаш да кажеш с това за цените на кашквала, сиренето и тям подобни?
Re: Economist: Балона с цените на имотите е най-големия в историята
08-03-2009 - 00:24:19
avatar
Току що ми дойде идея как да се спре спада на цените на имотите в България.Това е един много опасен процес и трябва да се спре с всички законови средства.
Отнемат се лицензите на всички нотариуси и се остава един за София -град,един за София окръг и по един за всеки областен център.
Станишев,спиш!Ако имаш акъл ме вземи за икономически съветник,доволен шъ останиш. *yes*
Re: Economist: Балона с цените на имотите е най-големия в историята
08-03-2009 - 00:39:44
Уникална идея -браво !

Сега да кажа и на онези които твърдят че ниската цена е мечтана от много бедни за да се сдобият с имот!
По принцип дали е имот, автомобил,плазма , компютър ...всеки гледа ниската цена
Сега всички цени са се запътили надолу и според мен в момент на такова развитие на пазара е хубаво да се купи имот защото може да се вземе нещо качественно на прилична цена- като казвам вземе имам предвид с готови пари а не с кредит
Другото което си мисля че ще има хора които ще забогатеят повреме и след кризата
Доста четох за едностаини апартаменти в Кранево(завършени) за по 10 000 евро
Ходих до там , влязох в месна агенция- обаче такива оферти нямаше , а ако знаете с какъв кеф бих си купил на тази цена - еднага
Re: Economist: Балона с цените на имотите е най-големия в историята
08-03-2009 - 13:23:35
avatar
Благодаря за похвалата,за мен е важна!

Колкото до понижението на цените-на Запад почнаха да излизат много статии,че дефлацията всъщност е нещо хубаво,нищо,че Централните банки толкова плашат хората с нея.
Re: Economist: Балона с цените на имотите е най-големия в историята
09-03-2009 - 06:30:11
Изцяло съм съгласен със заключението, че цената се определя от купувача. Няма себестойност, няма банкови проценти, няма други фактори. Другите фактори са второстепенни. Да, достъпността до банковото кредитиране при всички положения помага на много хора да се качат на колелото с ипотечните кредити.

Бумът на недвижимите имоти се случи поради следните причини: икономически ръст, ръст на доходите, инжекцията на чужди финанси в банковата ни система (чужди, наши от чужбина - все тая). Банкерите забелязаха, че има огромен бизнес, който предстои да се случи - вкарването на голяма част от народа в схемите с ипотечните кредити. Нали цял свят дължи пари цял живот на банка за апартамент?! Защо да не го направим и тук - нищо, че в България огромен процент от собствеността е частна. Това лесно се променя поради факта, че всички искат да дойдат да живеят в София. Продават селската квартира и се вкарват в схема 'на зелено'.

Сега нещата се променят. Повечето нови купувачи където каквото имаха да купят го купиха. Всяка година идват нови хора от провинцията, но великото преселение вече приключи. От тук нататък строителите ще трябва да се запитат, какво ще правим с всичките нови апартаменти при положение, че нови купувачи вече няма - нито наши, нито спекулативни от чужбина. Всичко това е без финансовата криза в сметката. Ако сложим и нея, тоест ако сложим това, че банковото финансиране и чуждия приход на капитали в България умряха нещата стават сложни.
Наблюдавам желание от страна на строителите (големите) да се правят, че няма проблем и да не свалят цените. Картел. Да, ама като мине една година без продажби парите започват да се самоизяждат. Самите строители през този период ще имат множество пропуснати сделки защото няма да имат съответните пари, с които да играят. Искат не искат ще се адаптират. Но адаптацията значи, че трябва да продават на такива цени, на които ще се намерят много купувачи. Не бих казал, че 300 евро квадрата е реална цена за централен софийски квартал, но при всички положения не виждам защо да се дават повече от 400 евро при актуалната ситуация и най-вече при 'удобствата', които тези жилища предлагат.(по мое лично мнение)
Не знам дали знаете, но България няма производство - има мижав експорт. Секването на притока на чуждестранни капитали у нас (растящ през последните 5-6 години) ще постави много индустрии (като строителството) на колене, което значи, че и ръстът на доходите ще стане отрицателен, което значи, че покупателната способност на българите при всички положения ще бъде ниска. Защото няма какво да я вдигне. Парите секнаха. Ние пари не правим - ние досега разчитахме на имоти, туризъм и други подобни химери. Реален национален продукт България не създава...




Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-03-09 06:36 от милко вълков.
Re: Economist: Балона с цените на имотите е най-големия в историята
09-03-2009 - 10:21:41
Julius Написал:
-------------------------------------------------------
> милко вълков Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Реален национален продукт България не
> създава...
>
> Tи с лека ръка зачеркна труда на десетки хиляди
> хора...

>
> Нищо, ще те оставя сам да стигнеш до извода, че си
> сгрешил!

Тук си мнооого прав Джулиъс - наистина национален продукт в БГ се създава от няколко десетки хиляди -- а работещи се водят няколко милиона - те какво точно създават ?
Имаше един виц едно време за две мутри които "въртяли едни пари" / единият изял л..йното на другия и после обратното /
Май основно произвеждаме "търговски надценки" на вносните стоки /и затова цените ни са такива нива/ от там чрез ДДС ,акцизи и митни сборове се храни бюджета и другият основен приход беше от "продажба на територия " - земи ,УПИ-та ,гори и пр. в които беше излят бетона с предполагаема възвращаемост през само три-четири месеца в годината /ваканционно/.
Неслучайно една от "големите тайни" в БГ е структурата на вноса и на износа - като номенклатура ,количества ,стойност и направления. По моя преценка ,ако такива достоверни данни излязат - потресът за малкото ни общество ще е пълен - по жалка картина България не е била от сто години насам.
Сега като спряха "продажбите на територия" и строителните безумия - ще видим ... smoking smiley
Re: Economist: Балона с цените на имотите е най-големия в историята
09-03-2009 - 11:59:45
Julius Написал:
-------------------------------------------------------
> милко вълков Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Реален национален продукт България не
> създава...
>
> Tи с лека ръка зачеркна труда на десетки хиляди
> хора...
>
> Нищо, ще те оставя сам да стигнеш до извода, че си
> сгрешил!
Освен в буквален ,някои изявления би трябвало да се тълкуват и в преносен смисъл ,като допълнение към основния контекст на един коментар.Такива първосигнални реакции говорят за недостатъчно познаване на литературния български език. Пример:"Не всичко ,което лети , се яде."


*book* *book* *book* *write* winking smiley
Проблемът е, че наистина нямаме производство, което да гарантира стабилни и покачващи се средни доходи на домакинствата, което е ключът към успешния пазар ,на която и да вземем стока.Тъй че, много работа ни чака. Е, не само по преодоляването на демографския срив... smiling smiley За това нещо трябва и мерак!
"Работа, работа и само работа". Това е формулата. А ако остане време за тарикатлък, по добре се надлъгвайте на дребно с тъщата, а не с икономиката.
[epp.eurostat.ec.europa.eu]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-03-09 12:13 от милко вълков.
Re: Economist: Балона с цените на имотите е най-големия в историята
09-03-2009 - 14:07:05
Ето ви една извадка от имот бг. Т.е. това е графика как са се движили цените:


Ако приемем, че балонът е започнал да се надува някъде от средата на 2006, значи можем да очакваме цените да паднат до нивата от средата на 2006. Както се вижда на графиката има още доста да падат или по-точно казано - балонът току що се е пукнал. Няма за къде да бързаме и ясно се вижда какви цени да очакваме на дъното.
Re: Economist: Балона с цените на имотите е най-големия в историята
09-03-2009 - 21:55:50
Нещо от форума на инвестор.бг, било от в-к "Труд":

Англичаните щели да си връщат имотите в БГ и да си искат парите!
Че и схема как да го направят имали!

“Всеки, който купи имот в България и го задържа, е глупак. Това написа преди дни ирландският вестник “Индепендънт”.
Статията може да остане без коментар, тъй като ситуацията е ясна - жителите на Острова бързат да се отърват от закупените жилища у нас.
Има индикации, че заради кризата чужденци, закупили ваканционни имоти по родното Черноморие, ще се опитат да върнат жилищата си и да поискат да им бъдат възстановени парите. За това предупредиха вчера от Бургаската строителна камара. Най-лесният начин за това бил да не се плати последната вноска и договорът да се обяви за невалиден. Естествено, в тази ситуация клиентът заплаща неустойка, но тя в повечето случаи е по-ниска от бъдещата загуба.
Спадът на строителството в Бургаски регион варира средно между 25 и 30 на сто, коментира пред “Труд” бургаският шеф на камарата на строителите Димитър Янакиев. Организацията няма официална статистика за спрените строежи. Причината е, че за да бъде спряно официално строителството, трябва да бъде прибрана техниката от обекта. Затова изпълнители и инвеститори се споразумявали помежду си строителството да бъде замразено временно и да бъде възобновено в момента, в който ситуацията има благоприятна промяна.
Според строителите кризата засягала ваканционното строителство, най-вече това на юг от Бургас. Причината е, че там реализацията на проектите е започнала по-късно от Слънчев бряг. В условията на кризата като една от спасителни ниши браншът вижда участието в инфраструктурните проекти. По неофициални данни до сега кризата е оставила без работа близо 2000 строителни работници.

П.П. За авторските права - това е от в-к Труд"
Re: Economist: Балона с цените на имотите е най-големия в историята
09-03-2009 - 21:58:35
Аз лично не виждам как някой би им върнал парите, ако не си платят последната вноска би трябвало да им изгарят предните да не могат да разполагат с имота. То зависи и какъв % от цената е последната вноска де...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход