Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

UniCredit Bank не е обезпокоена относно Източна Европа - те не знаят какви профендури имаме , я ги "изплашете"

Публикувано от пегъзи музовски 
Re: 2009 г. е времето за покупка на жилище
25-02-2009 - 11:40:56
Чакай бе Пунди нали от 1 Януари цените щяха да са нагоре. Ако сле слува винаги обратното на твойте постове значи 2009 не е годината за покупка на жилище.
Re: 2009 г. е времето за покупка на жилище
25-02-2009 - 11:45:48
другарите са пословични с оптимизма си!
някой от тях още живеят с идеята, че за тях комунизма е донесен от мама и тате и те ще го предадат и на внуците си.

ще предадат една торба с дренки, толкова колкото са имали и пра дядовците им, които са хващали шумата след като са обирали някоя мандра.
Re: 2009 г. е времето за покупка на жилище
25-02-2009 - 11:52:38
ivo_1 Написал:
-------------------------------------------------------
Истеричния
> срив вече е огромна заплаха за банките.

Прав си за всичко в поста си,обаче вземи впредвид,че пазара някак си прегря,което от своя страна гарнирано и с финансовата криза оказва негативно влияние.
Що се отнася до банките аз не мисля,че в БГ има някаква сила,която да влияе на пазара и в частност монополизирания капиталов такъв.Когато в цял свят лихвени проценти се намаляват и индекси като Libor и Euribor паднаха та се срутиха,в БГ банките си сложиха 1% комисион върху всички операции + вдигане на лихвените проценти с по 1%.Аз не змам по кой закон на икономиката това се случва,но опредлено не е по пазарния.
Мн изкуствени и много малко реални фактори участват в пазарните взаимоотношения.
Когато в цял свят се борят с нещо така мащабно и пагубно на нас ни се съобщава постоянно,че цитирам: "България влиза доста подготвена в Свет. иконом. криза".
Или от Ноември месец министъра на финансите "България ще бъде подмината от Свет иконом криза или ако претърпи сътресения те ще са нормални за една такава ситуация."
Ще чакам масовите фалити,за да си купя и аз един апартамент,че нещо 150 хил евро не ги събирам лесно


*angel*
Re: 2009 г. е времето за покупка на жилище
25-02-2009 - 11:54:39
Не купувайте в София, върнете си по родните си градове и купувайте тук!
Re: 2009 г. е времето за покупка на жилище
25-02-2009 - 11:56:43
ivo_1 Написал:
-------------------------------------------------------
> Някой от вас може би не помнят времената от 97-ма,
> аз обаче имам ясна представа какво беше тогава да
> си търсиш работа.Какви коли караха хората, какво
> имаше в магазините.Ми тогава да идеш на Боровец
> един път в годината се считаше за мегалукс.....


..... Така че пред всичко това слагам си парите в банка
> и се кефя на 10% доходност, а на 20%
> бизнес-печалба майната и.Сори може да е
> Андрешковско мислене, но е практично.....

В това, от крайна мизерия, да преминеш до просто мизерия, няма нищо героично. Смяна на състоянието, дет се вика. А ако го правиш и с пари на кредит - съвсем "умрела работа".

А това със слагането на пари на влог - меко казано, не си го обмислил много добре.

- има рискове при депозита
- лихват е към 9% за момента, но верочтно скоро ще падне
- инфлацията, вероятно, е по-висока от % на лихвите по депозитите
- докато ти си държиш парите на депозит, други хора ще строят и ще заемат пазарният дял - ще бъдеш изхвърлен от бизнеса. Защото за бизнеса освен умения и възможности, са нужни и контакти - точно те изчезват през времето, което не работиш.
- има хора, които нямат голям капитал, който да държат на депозит. Тези хора ще вземат кредит, ще строят, и в крайна сметка, ще спечелят тези 10-20%, които иначе няма как да получат, защото нямат капитал. Като резултат - ще заемат пазарната ниша, която ти си освободил, а на теб ще ти се случи описаното в горната точка.

Писал съм и преди - бизнес не се спира. Спреш ли - значи си аут! Знам го от собствен опит. По-добре е да работиш на загуба, от колкото да прекъснеш работа. Контактите в бизнеса са слабо инертни - когато една фирма си намери партньори - много трудно ги сменя.
Изчезнеш ли от бизнес хоризонта - фирмите си намират друг партньор на твоето място, и после няма как да се върнеш.

Така, че вземи и тези размисли предвид, когато започнеш да оформяш теориите си за държане на капитал в банка на депозит smiling smiley
Re: ...
25-02-2009 - 12:28:21
........



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-10 12:30 от анита.
Re: 2009 г. е времето за покупка на жилище
25-02-2009 - 12:35:12
Сега ще поясня на Продавач за гарсониерите в Младост.Значи на мои приятели сина е студент първа година.Хората имат 30 000Е излишни.Помолиха ме да обикалям с него и да им казвам на какво сме се натъкнали.Ще започна с това че за едното нещо си прав Продавач.Не напразно казах диапазон 25 000-35 000.За 30 000 беше обявена действително боксониера, но в блок ЕПК, не панелка!Ходихме, гледахме , пазарихме се, повече от 1 000евро не щяха да смъкнатКазахме че за 27 000 става и си хванахме пътя.На същия ден гледахме една панелна гарсониера, класическа (хол и кухня) както ти каза беше 40 000, но в отлично състояние.Казахме че даваме 30 000, ако размислят да се обадят.В идните дни първо се обадиха собствениците на панелката които за 30 000 не бяха съгласни,но казаха че за 35 000 я дават и делим прехвърлянето.После и боксониерата я прежалиха за 27 000, но им се обясни на хората че е капарирано друго жилище.В крайна сметка именно на панелката се спряха моите хора.В Младост 2 е в блок от 77год.Ето една реална сделка на цена за която споменах.
Cepcem , напълно споделям мнението ви но ако ставаше дума за друг бизнес, не за строителен.Тук нещо като реална конкуренция няма.Никога да не съм бил на пазара няма сила да ме спре да си купя парцел и да започна да строя на него.Контакти с доставчици се изграждат ужасно бързо, трудно се намира добър майстор и съвестен работник.
За лихвите спомянах 9% ПИБ защото е най-известното и комерсиално предложение.Ще ви кажа че лихви от 8% за евродепозит се дават в СИбанк още от далечната 2003 година, а сега са 8.5%.В инвестбанк депозита им рент също много одавна е 8%.Това са за дребни суми лихви.Винаги при една сериозна сума от 300 000-400 000 нагоре ще получите поне 1% бонус, това го гарантирам.
При 1 млн евро в банка и хайде да не са 100 000, ами 90 000евро лихва ще си осигуря един перфектен стнадарт на живот с много екстри, доката другите се гърчат от кризата.Когато премине ще активизирам парите в по-голяма доходност.
Имам личен опит от такава стратегия, не от стр. бизнес разбира се, не съм предприемач, а от борсова търговия.Но съм бил тясно свързан с управлението на бизнеси, като служител и имам наблюдения кое е самоубийство и кое не, за това казах че принципно съм съгласен с вас.




Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-02-25 12:37 от ivo_1.
Re: 2009 г. е времето за покупка на жилище
25-02-2009 - 12:39:12
анита Написал:
-------------------------------------------------------
> райфайзен ми краде пари за 5 месеца ми изчезнаха
> 280 лева


ами съди ги smiling smiley
Re: 2009 г. е времето за покупка на жилище
25-02-2009 - 12:47:02
ivo_1 Написал:
-------------------------------------------------------
...... Тук нещо като реална конкуренция няма.Никога да не съм
> бил на пазара няма сила да ме спре да си купя
> парцел и да започна да строя на него.Контакти с
> доставчици се изграждат ужасно бързо, трудно се
> намира добър майстор и съвестен работник.
> За лихвите спомянах 9% ПИБ защото е най-известното
> и комерсиално предложение.Ще ви кажа че лихви от
> 8% за евродепозит се дават в СИбанк още от
> далечната 2003 година, а сега са 8.5%.В инвестбанк
> депозита им рент също много одавна е 8%.Това са за
> дребни суми лихви.Винаги при една сериозна сума от
> 300 000-400 000 нагоре ще получите поне 1% бонус,
> това го гарантирам.
> При 1 млн евро в банка и хайде да не са 100 000,
> ами 90 000евро лихва ще си осигуря един перфектен
> стнадарт на живот с много екстри, доката другите
> се гърчат от кризата.Когато премине ще активизирам
> парите в по-голяма доходност.
> Имам личен опит от такава стратегия, не от стр.
> бизнес разбира се, не съм предприемач, а от
> борсова търговия.Но съм бил тясно свързан с
> управлението на бизнеси, като служител и имам
> наблюдения кое е самоубийство и кое не, за това
> казах че принципно съм съгласен с вас.

Именно, че нямаШЕ конкуренция, та затова я докарахме до тук. Сега обаче като се настрои здраво - конкуренция има.
Та кой ще остане на пазара да продължи да работи - този, който строи качествено и продава с разумна печалба, или този, който просто е взел парцел, построил и продава с 200% горница.
Отделно, и преди съм писал, как се спира такъв бизнес? Купил си строителна техника, камиони, наел си офиси - какво го правим всичко това.
И разбира се - персоналът. Качествен персонал се намира трудно. С години - едни уволняваш, други наемаш - докато съумееш да сформираш добър екип. Съкратиш ли ги - после ще ти трябват пак години, за да успееш да направиш екип отново.

Така че - който спре - няма почване.

Уточнявам - кое смятам за разумна печалба: в моя бизнес залагам 8-15%. И съм доволен от резултата. И не съм склонен да купувам каквото и да е от хора, които залагат 200% печалба. Къса се баланса така.
Re: 2009 г. е времето за покупка на жилище
25-02-2009 - 13:32:24
Разбира си е случая който вие описвате с големи вложения в техника, хора и помещения няма как напълно да изчезнете.Но това предполага че сте голяма фирма.За мен по-добре е такъв случай просто да намалите до минмум активността,просто да не се къса нишката и да не ви забравя пазара и въобще да не убиете инерцията.
Но ето това се чудя на фирмата която продава в Борово за 700е кв/м.Знам че в монента имат още 3 строежа, единия е почнат лятото и ще строят поне до лятото на 2010г.Защо не се съсредоточат в този проект и другите 2 сгради в които малко им е останало, ами почват един отличен парцел и го продават на безценица.Ако всички строители замразят проектите ще се намали предлагането и това ще уравновеси нещата, защото основно те продават на ниски цени и подбиват пазара.
Просто ако бях на тяхно място ще строя само започнатото, каквото имам като парцели си правя проекти, вадя и разрешение за строеж и просто чакам да отмине бурята.
Ако имам договор с обещетени собственици, ами разваляме го, обезщетенията по тях са ниски.Да не говорим че собствениците на парцели много добре знаят че вече дори и в идеалния център повече от 30% от РЗП обезщетение няма кой да даде, така че ще са съгласни да чакат инвеститора.Специално за Борово едва ли някой би дал повече 25-27% от РЗП-то.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход