Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"Стимулирайте българската икономика" - размисли

Публикувано от gogo84 
Re: "Стимулирайте българската икономика" - размисли
19-02-2009 - 10:42:30
gogo84 Написал:
-------------------------------------------------------
> Земеделието го убиват прекупвачите. Или аз поне с
> такива убеждения съм останал.
> Прекупвачите печелят повече от производителите,
> което на мен ми се струва, че не е правилно.
> Немога да си представя как нашето замеделие няма
> да е конкурентно, като производителите продават
> примерно вишни за 25 - 40ст на килограм. От там на
> татък шарлатани започват да си пълнят джобовете.

А бе колега стига с това земеделие и прекупвачи,бе!
Не разбрахте ли най-вече,че да имаш добър стандарт в страната,трябва да имаш позиции в някоя област на световната икономика и то в топ 10!Ние нямаме дадености да сме в челната десятка на света по земеделска продукция! Тука не е Калифорния!В България трябва да се развиват съвременни индустриални производства на върхови технологични нива,фармация,химия ,нано-технологии едното дърпа другото и парите идват отвън...и после мисли колко били черешите!В България има две академични общности-БАН и Селскостопанска академия с общо над 120 научни института,ако не са и повече!Ей тая ,цялата тайфа трябва да се събере и затвори в НДК и докато не изработят стратегия за икономическо развитие на страната- да не ги пускат навън!Ако не могат -бардака се закрива и се почва наново изграждането на наука в България,бавно и стъпка по стъпка.Щото науката носи пари на обществото и му дава правилния акъл за развитие!Тука още не е така-науката е псевдо и дърпа пари от държавата,вместо да и дава и по тая причина и държавата няма идея как да стане по-развита!
Re: "Стимулирайте българската икономика" - размисли
19-02-2009 - 10:46:44


Производителите сме на пангала от поне 4 години вече. Аз, за да взема един лев заем, трябва да направя залог или ипотека на 3.5 лв имущество, по ЕКСПЕРТНА ОЦЕНКА, която също сам трябва да си поръчам и платя. На това ако вие му казвате финансиране, аз му казвам фарс. За да вземе Киро Шпаклата заем от един лев, му трябва ипотека на имущество ПО НЕГОВА ОЦЕНКА в размер на 1.1 лв. ... Преди година една банка беше сключила договор с ..ОЕВ да финансира до 80% неговите клиенти още на ДУПКА в земята. Цената на кв.м. - ПОЗНАЙТЕ!!! Познахте - определя се от самия ..ОЕВ. Не му пиша името, защото това си е толкова явна кражба, че си е направо за прокурор.Но докато е невинен и нито една държавна служба не се интересува, то моите твърдения са долна клевета. А банката не я казвам, за де тръгне вълна от скептици да си тегли предварително обещаните около 10% лихви...

Производителите в България го онесохме най-яко, заради тази 5-6 годишна глупост, да се впрегнат всички ресурси на държавата и да се насърчават възможно най-ниско квалифицираните видове труд. Няма никакви школи, училища и др., в които да се подготвят бъдещите "локомотиви" на нацията. Един милион неграмотници остават след тази строителна холера, която мина и съсипа България. Кой ще работи сега? Независимо дали планът на Идиота Станишев е добур или лош - кой ще го изпълнява?

Знаете ли как се призвежда помпа? Не знаете. АЗ знам. От скрап, кокс, пясък и няколко трудолюбиви ръце правя помпи за чудо и приказ. Работят в самия ад - висока киселинност, силна абразия и рязко променящо се налягане. Работят по-добре от всички запазни образци и са по-евтини. Правя още около 1200 други неща. Знаете ли колко струват пещите, съоръженята, машините за металобработка... колко струва поддръжката им? Знаете ли как се намират читави хора? Продукцията ми е ИЗЦЯЛО за експортно ориентирани производства. Чист съм като сълза - данъци, осигуровки, храна, транспорт, предпазни средства и рабо. облекло, медицинско обслужване и какво ли не - всичко плащам. Лицензи, ИСО, одити - всичко плащам!!! Кой строител плаща като мен? Но всичките пари на държавата бяха хвърлени в прахта - да, в прахта, защото това, което строителите направиха, ще се превърне в прах още преди да са му изплатени ипотеките...

И мен ще ме наречете експлоататор? Ами грабвайте лопатите и правете революция!

Ако нещо не ви е ясно за производството, първо питайте, а после давайте оценки. Мога да ви отговоря на много въпроси, а на още повече можете да си отговорите сами, но ще трябва да проявите ИСТИНСКИ интерес, а не само да дъвчете клишета из форумите.
Re: "Стимулирайте българската икономика" - размисли
19-02-2009 - 11:00:05
фло Написал:
-------------------------------------------------------
> А бе колега стига с това земеделие и
> прекупвачи,бе!
> Не разбрахте ли най-вече,че да имаш добър стандарт
> в страната,трябва да имаш позиции в някоя област
> на световната икономика и то в топ 10!Ние нямаме
> дадености да сме в челната десятка на света по
> земеделска продукция! Тука не е Калифорния!В
> България трябва да се развиват съвременни
> индустриални производства на върхови технологични
> нива,фармация,химия ,нано-технологии едното дърпа
> другото и парите идват отвън...и после мисли
> колко били черешите!В България има две академични
> общности-БАН и Селскостопанска академия с общо над
> 120 научни института,ако не са и повече!Ей тая
> ,цялата тайфа трябва да се събере и затвори в НДК
> и докато не изработят стратегия за икономическо
> развитие на страната- да не ги пускат навън!Ако не
> могат -бардака се закрива и се почва наново
> изграждането на наука в България,бавно и стъпка по
> стъпка.Щото науката носи пари на обществото и му
> дава правилния акъл за развитие!Тука още не е
> така-науката е псевдо и дърпа пари от
> държавата,вместо да и дава и по тая причина и
> държавата няма идея как да стане по-развита!

Общо взето си прав в нещата които каза.

Но аз за друго се ядосвам - преди години ходих до турция и там ми направи силно впечатление, че навсякъде дори деретата бяха изорани и засадени. Едни криви земи които тук в БГ ги броим за каманак там бяха прилежно обработени.

А в България има хиляди декара равни, плодородни земи, които пустеят и пустеят, защото никой не иска да хване да ги обрабортва, защото като си направи сметка излиза, че трябва да работи за жълти стотинки.

Общо взето това ме ядосва - поне като имаме някакъв ресурс да го използваме!
Re: "Стимулирайте българската икономика" - размисли
19-02-2009 - 11:22:04
Виж,просто географското разположение не ни дава предимства в земеделието,или по-точно бихме го развили отлично,ако има откъде да вземеме постоянно пари за това!Значи трябва да сме развили индустрия,търговия, транспорт ,за да опрем до земеделието.В Холандия един селянин изхранва 26 жители на ниската земя т.е. фермерите са малко ,и с висока ефективност,но освен ,че изхранват страната ,изнасят в цял свят земеделска продукция!Както казва рекламата:"Не става само с ядене-трябва и акъл!" *beer*
Re: "Стимулирайте българската икономика" - размисли
19-02-2009 - 11:24:04
koganev Написал:
-------------------------------------------------------
> >
> Производителите сме на пангала от поне 4 години
> вече.
> Производителите в България го онесохме най-яко,
> заради тази 5-6 годишна глупост, да се впрегнат
> всички ресурси на държавата и да се насърчават
> възможно най-ниско квалифицираните видове труд.
> И мен ще ме наречете експлоататор? Ами грабвайте
> лопатите и правете революция!

Като оставим,че съм абсолютно съгласен с тебе,ще допълня и следната черна прогноза:
Оттук нататък ще изкапят доста хора,но тези които ще се преборят да останат ще отнесат цялата кал откъм хорско недоволство,данъци,глоби,нови"евро" изисквания и всичката подобна помия.Вместо държавата да стимулира "реалните",тя пълни хазната точно и само от тях по най-безогледен начин.А тези които после профукват събраното-на тях нищо!!!
500 лв заплата било смешно-така е,факт,но в китай колко взима една шивачка?Защо се оставихме да се конкурираме с Китай?Защо не се мислеше за тези неща по-рано?Та даже вече внасяме и азиатска работна ръка,а някои хора заделят милиони от бюджета за озаптяване на безработицата.Абе глупава държава.
Не стимулираме икономиката,а манталитета си.Лошото е,че той е за смяна......
:-[ :-[ :-[
Re: "Стимулирайте българската икономика" - размисли
19-02-2009 - 12:53:50
Много по-лесно е да си прекупвач, отколкото производител
БГ е пълна със складове, вносители, кредитори, псевдо-инвеститори и друг планктон

В началото на годината успях да прегледам една интересна статистика - всички сделки, "преминали" през БГ митниците. Т.е. стоки които са изнесени и внесени в БГ, без тези които преминават транзит. За последните 4 години съотношението е приблизително 1:4 в полза на вноса. Демек купуваме за 4 лв, продаваме за 1 лв. Разликата от 3 лв идва неизвестно откъде (еврофондове?) smiling smiley

Страхотна далавера се върти с внос на евтини доматки от Турция, плодове от Африка (???) - разни круши, портокали и др., ябълки от Македония (единствената държава в Европа която още ползва химикал от рода на ДДТ за борба с вредителите в сел. стоп.)

Дори във връзка с имотите - имаше някакъв човек от Смолян май, който се опита да построи фабрика за тухли с високо качество. Веднага бе притиснат от едри вносители на строителни материали и го принудиха да се откаже.

Бг ще си остане непоправима докато на народа не му пука. Важното е да си пием ракийката *drunk*, да цъкаме с език по управляващите :g: и да се убеждаваме колко героично ще постъпим като не гласуваме на изборите.
Re: "Стимулирайте българската икономика" - размисли
19-02-2009 - 13:11:05
koganev,
толкова си прав, че направо ме боли сърцето като чета това, което си писал, наистина. Убива се производството, факт, дано им дойде акъла на управниците, има просветление, но дали е за парлама или нещо реално различно ще се случи - тепърва ще видим. Добър сигнал е, че не приеха безумния законопрект за разсрочване на задълженията по ипотеките, е това щеше да е началото на края на малкото, направено за тези години. И изстрадано от почти всички - като почнеш от пенсионерите и завършиш с държавните служители, които в по-голямата си част не са хайдуци.

Pike,
Китай срещу нас да бяга не можем го стигна в обозримо бъдеще... Там за подкуп разстрелват на площада, само това си спомни. Тук напоследък те слагат на пробация.
В света има един начин за борба с тарикатите и корупцията - страхът. А на принуда която да инспирира страха от сурово прилагане на Закона е прерогатив на държавата. У нас тя спи, защото на някои им е удобно. няма значение от обществения строй и система - фашизъм, капитализъм, свободен пазар, купонна система - където има ред нещата има вероятност да се подредят. Където няма настъпва хаосът и ловенето на шарани в мътна вода.
Затова в началото е редът, регулиран със Закон и прилаган от оправомощени силови органи. После идва другото.
Тук засега има закони, но няма кой да ги прилага, който трябва няма интерес или го спъват, защото пречи. Ако това се превъзмогне, ще имаме шанс, а то, колкото и тривиално да звучи, зависи в крайна сметка от избирателя - ако успее да надвие принудата и да каже открито какво иска. Останалото са приказки и пожелания.
Re: "Стимулирайте българската икономика" - размисли
19-02-2009 - 13:49:13


Коганев, принципно си прав.

Само че, когато тръгна да си правиш бизнеса, помисли ли за пазарната среда, за конкурентите - производители на помпи, за това че нещата не са константа... Не знам какви помпи произвеждаш - промишлени, градински, или пък помпи за охлаждане, за автомобили... Не съм убедена, че твоите са най-качествени, нито пък и най-евтини. Не ме разбирай погрешно. Не е нужно да ми доказваш това. (Вероятно може и да си прав) .

Обаче 10 млр. евро влязаха в България годишно, не заради твоите помпи, а заради търсенето на имоти. Сега повече няма да е така. Тук изключвам спекулативния момент. Просто помпи не се търсеха - тогава и сега. ( а пък може и да са се търсили)

Аз не виждам никакъв смисъл, че когато има търсене на имоти, да не е нужно предлагане на имоти. Защото ако нямаше предлагане ( т.е. строене), цените щяха да бъдат космически по-високи, че тогава нямаше да се говори за ценови балон, а за недостиг на пазара и невъзможност на българина изобщо да се замисли за покупката на имот за живеене. (Друг е въпроса, че нямаше да бъде така презастроено.)

Плюс това, влязоха доста чуждестранни пари, ( от които валутния борд много се нуждаеше) които не виждам как можеха да влязат в икономиката, освен при огромно световно търсене на помпи, сирене, кашкавал, ракия, вино и т.н. Разбираш ли, въпросът е за баланс.
Нещата са по-сложни.

Тази нощ се събудих около 4.00 ч сутринта и по Канал 1 даваха документален филм за Испания от птичи поглед ( от самолет). Дадоха страшни пейзажи, страхотни градове, курорти, села, плажове, скали, море, синеви... Там дори няма и 3-те метра граници около имотите. Макар че изглеждаха очарователно.
И съвсем мога да ти се закълна, че Слънчев бряг представлява едно твърде провинциално село, съвсем непрезастроено по испанските мащаби. Много сме назад. И представите ни са назад. Дано и представата ти за помпите да не е назад.

Казвам го, без намек за обида. Напротив, желая ти да успееш и да вярваш, в това, което правиш. Без мерак, нищо не става.
smiling smiley
Re: "Стимулирайте българската икономика" - размисли
19-02-2009 - 14:22:48
Koganev, абсолютно прав си!

Global, България няма много общо с Испания в туризма и мога да обясня защо. На първо време е достатъчно да знаеш, че сезонът, бреговата ивица и дори имиджът позволяват много по-висока рентабилност в Испания при еднакви хотелски цени с нашите. Друг въпрос е колко ще пострада Испания от краха в строителния сектор.
А дали ситуацията с имотите в БГ щеше да е толкова атрактивна, ако:
- сделките се изповядват на реалните суми (май всички юристи са за затвора..)
- строителите плащат всички данъци, осигуровки
- данъчните оценки бяха по-близки до реалните
Не. Нямаше да са по високи цените! Защото рентабилността нямаше да се откъсне толкова от другите браншове и нямаше келнери, адвокати и какви ли още не чужди на бранша хора да стават строители...Които сега са безработни...
Re: "Стимулирайте българската икономика" - размисли
19-02-2009 - 14:23:56
global Написал:
-------------------------------------------------------
> >
> Коганев, принципно си прав.
>
>

Очевидно нямаш идея как работи индустрията и как изобщо парите се разпределят чрез пазара. Казвам го като констатация, а не като закачка. Ако седнеш на едно пиано и задрънкаш случайни клавиши, то всеки ще разбере, че не можеш да свириш на пиано, нали? Но когато става въпрос за бизнес, за икономика, за пазари - тогава вече само профитата ще разберат, че дрънкаш ... глупости. Аз, съвсем нескромно, се смятам за доста професионално подготвен и затова си позволявам да констатирам горното.

Помпите (само като пример) отиват в производството на цветни метали, които пък отиват в производството на галванизирани стоманени елементи - около милион и половина вида, които пък отиват в производството на куп други неща, вкл. и в строителството. Така че помпите се харчат, когато има бум в строителството, наред с другите фактори. Веригата на добавената стойност и прочие...
Толкова за помпите.


По обратната верига се движат парите.

Толкоз и за парите.

Търсене има, когато има пари. Както казах горе - държавата направи система, в която парите са МНОГО ЛЕСНИ в строителството и МНОГО ТРУДНИ в производството. Ако и това нищо не ти говори - няма слисъл и аз да ти говоря повече.

Иначе конкретно за моя бизнес - благодаря за загрижеността и за съмненията. На индустриалните пазар няма купувачи-наивници. Щом съм там, значи имам място. Не е като да продаваш на малоумници ап. за по 200 000 Е, щото някаква банка решила да им даде без никаква причина 180 000Е... В индустрията такива сделки просто няма.

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход