Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Колко е себестойността на кв.м ново строителствоsmiling smiley?

Публикувано от Продавач 
Re: Колко е себестойността на кв.м ново строителствоsmiling smiley?
24-09-2008 - 22:47:24
Да цента е 350 евро и защо да не е толкова, след като инвеститора му е все едно колко ще му струва. Продава 2 апартамента и си е вързал гащите. Ако пазара пада и инвеститира ще си прави сметката по-внимателно. Материалите са скъпи защото се строи на поразия - колко ще струват когато никои не желае да строи? На колко процента обезщетение ще са съгласни собствениците в/у чиято земя никой не желае да строи?

Но хайде това е в бъдещото. Дакажем че си прав 350 евро и 40% обезщетение дава 580 евро себестойност. Е ще се задоволи инвеститора с 120 евро печалба и ето ти 700 евро на квадрат. Нормална цена за момента, която с времето ще бъде коригирана от обстоятелствата, които изброих по-горе.

П.С. Който купува над 700 евро в момента си е чист глупак
Re: Колко е себестойността на кв.м ново строителствоsmiling smiley?
24-09-2008 - 23:29:11
Питам се ако на един новодомец теглил корав кредит преди 1 год.жилището му
падне в цената на 50% дали ще продължи да плаща по кредита.
Мисля логично е да спре да плаша да си го взема банката и какво става с
банката по нататък не знам.
Re: Колко е себестойността на кв.м ново строителствоsmiling smiley?
24-09-2008 - 23:34:53
Като падне борда е трудно да се прогнозира. То ще е една паника - ама защо никой не ни предупреди, ама нали казахте че е фиксиран курса. Мисля че нещата ще са хоронологични във времето - първо достигане на справедливи цени, падането ще отключи нагласата, че цените вечно ще падат и така заемите с/у които се печатат левчета ще секнат. БГ икономиката е икономика на задлъжняването: външният дълг надмина 32 милиарда. В други ден (26-ти) чакаме новини за Кремиковци. Еврофондовете са яни - чао. Инфлацията яко натиска домакинствата и това което не е било рисков кредит вече е рисков*

Спекулация е че нещата са наред. От юни насам вече всичко е ясно.

*Тема за размисъл: Баба на 76 години я заболели колената. Оперирала се и била много доволна - до 92 никакви проблеми, но на 92 така я прерязали, че повече не се оправили - "ей така неочаквано, от веднъж" оплаквала се тя.
Re: Колко е себестойността на кв.м ново строителствоsmiling smiley?
24-09-2008 - 23:40:48
т.е. кризата започна още тази година. невероятно нали? като се сещам за позитивните нагласи от пролетта.. когато криеха данните от статистиката...
сега каква стана тя...
Re: Колко е себестойността на кв.м ново строителствоsmiling smiley?
25-09-2008 - 00:05:39
При намаляване на ПЧИ, намалява вноса, което пък свива дефицита. Това, обаче е при износ- константа. От това, което се случва, дали износът ще се задържи на същото ниво?

Защото, ако и той намалее, дефицитът тогава няма да намалее в процентно изражение (ох, не мога да се отърся още от тези проценти).

В същото време, брутният външен дълг спрямо БВП е 99.5%!!!
Ако износът намалее, намалява БВП. От друга страна строителството, което заема голям
дял от БВП, очевАдно намалява, замразяват се проекти, кредитирането от банките е намалено.... Това допълнително тегли надолу БВП. Обаче дългът в абсолютна стойност си стои, заедно с лихвите. Ако това се случи, съотношението минава 100%, а и 0,5% е много лесно преодолим.

Ами междуфирменото задлъжняване, вътрешният кредит? Как се излиза от такава ситуация, при такава световна криза? Много "елегантно" излизане от ситуацията е девалвация. Държавният дълг и част от частния дълг ще се редуцира.Прогнозните срокове , за да не се случи, ми се виждат големи при това скоростно развитие на
събитията.

[www.bnb.bg]
Макроикономически индикатори -Данните са от днес, 16.00.
Re: Колко е себестойността на кв.м ново строителствоsmiling smiley?
25-09-2008 - 00:20:28
Днес, мой познат smiling smiley искал да тегли кредит за магазин в Добрич, специална цена като за него от приятел -1200евро. От банката му казват, че имали м/убанково споразумение за отпускане
на кредити до 400евро/кв.м. Нямам представа, дали са му казали, че изискват самоучастие от
66,6% и са го превърнали в евро. Освен това и отпускане на кредит ставало вече много трудно.

Утре, ако ми се отдаде възможност, ще се опитам да разбера.

Не знам Продавач, опасявам се че, цената по себестойност в определен момент няма да
е от значение.
Re: Колко е себестойността на кв.м ново строителствоsmiling smiley?
25-09-2008 - 00:47:20
Щом пазара допуска печалби от рода 200-300%, защо да не допуска и продажба със загуба?
Понякога е по-добре да продадеш със загуба от 10% за да не допуснеш загуба в размер на 60-70%

а отностно основния въпрос на темата - "Колко е себестойността на кв.м ново строителство?"

Отговора е - ЗАВИСИ!
зависи кой строи
зависи кога строи
зависи как строи
и т.н.
хиляди условности ....



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-25 00:50 от Huba-Buba.
Re: Колко е себестойността на кв.м ново строителствоsmiling smiley?
25-09-2008 - 01:09:12
Дотук мачът между брокери и строители от една страна и купувачи от друга страна определено е реми, а редовното време изтича. Отборите са изтощени, умаломощени, симулират игра, но такава не се получава. Цените не мърдат, сделки няма. Т.е и Продававачът е прав като казва че няма да има поевтиняване, и Клиентът е прав като казва че няма да има купуване на дупка в София на цени по-високи от цените на завършена(преди 80 години) газифицирана, архитектурно безупречна сграда в Прага или Будапеща .....Очевидно изхода на мача ще се реши от Рефера(БГ правителството), а той е много корумпиран. Може би по-корумпиран и от Олимпи Кътев! В УСА вече има идея да спасяват наглите безскрупулни алчни предприемачи с помощи от бюджета, но там така или иначе тези пари са им в повече. Тук Реферчето(БГ правителството) вече свирна една сладка дузпичка за отбора на нашите момчета-идеята 5000 пенсионери да почиват безплатно, т.е платени от мен като данъкоплатец в "определени" хотели . 5000 умножено по 14 дни прави около 70 000 нощувки. Не би ми звучало зле , ако аз съм от избраните хотелиери. Да ама не съм . 5000 пенсионери означава един на 1 400 жители в БГ, т.е един пенсионер на едно голямо село. Весдесъщия Враждебски шоп би казал по този повод: "Ше ми пОдтпрат Дедовия!" (дамите да не четат). И ще бъде напълно прав. Да добавим и все още неприемания огромен данък, който се плаща ако жилището се препродаде в рамките на 5 години от покупката, ограничаващ спекулата и съществуващ в цяла Европа, но не и в БГ. Ето още един тактически фаул в полза на отбора на спекулата . Ако някой предприемач или брокер отново изблее че в София цени над 2000 евро/кв. м. като включим и изкуствените засади с идеалните части са нещо нормално и ако блеенето е за собствения интерес-напълно го разбирам. Ако блеенето обаче е искрено-като на овца при вида на залена ливада, бих го посъветвал да избягва да кандидатствува за работа , където се полага тест за интелигентност.
Апропо.... преди два дена пътувах от Юндола за Белмекен и видяха работещи жени и момичета на картофени ниви на 1700 метра надморска височина!!!
България все още има своя шанс.....




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-25 08:33 от Спиридон Тепавичаров.
na
Re: Колко е себестойността на кв.м ново строителствоsmiling smiley?
25-09-2008 - 02:01:55
по големипростотии не бях чувал....даже и 700е/кв да излезе себестойността, сложи 50% печалба (доста височко) пак излиза не повече от 1000е/кв ; та какви са тези блянове за цени от по над 2500е/кв
Аз бих се съсредоточил върху следната сметка: 100кв апартамент по 2К е/кв---> 200К евро -----> каква е вноската по кредита и колко хора могат да си позволят толкова месечно или да ги изкарат в брой?



Автоматичен подпис: Заменям стадо овце за апартамент в Лозенец. За брокери комисионната е 3 кокошки




Re: Колко е себестойността на кв.м ново строителствоsmiling smiley?
25-09-2008 - 13:55:36
avatar
morski Написал:
-------------------------------------------------------
> Питам се ако на един новодомец теглил корав кредит
> преди 1 год.жилището му
> падне в цената на 50% дали ще продължи да плаща по
> кредита.
> Мисля логично е да спре да плаша да си го взема
> банката и какво става с
> банката по нататък не знам.


Ако е новодомец, хич няма да го е грижа каква е цената на жилището сега, а колко му се е вдигнала лихвата по кредита. Не го е купувал за инвестиция. Това е доста голямата разлика между нас и "белия свят"- не сме задлъжнели още "до шия".
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход