Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Под наем или в "свой" "дом"?

Публикувано от tata 
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
13-09-2008 - 19:34:13
към тата
бабичката си яде млекцето, ами ти когато станеш на нейната възраст кой ще плаща наема , ами за млекце...
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
13-09-2008 - 19:46:03
Анонимен потребител
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
13-09-2008 - 19:50:22
Предвид на това, че кажи речи на всеки българин се пада по едно жилище и населението намалява надали ще останеш без покрив над главата си.

В крайна сметка българина все иска да осигури децата. Така нашите родители са осигурявали нас, ние децата и т.н. И какво излиза - женят се малдите и от двете страни им осигурили жилище - да се чудиш как ще изберат къде да живеят.
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
13-09-2008 - 19:56:04
Кмелия,преди 4 месеца се върнах от САЩ и последното ми жилиюще под наем,кудето бях година струваше $650 на месец с включено парно,топла и студена вода,подземен паркинг-отопляем winking smiley.
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
13-09-2008 - 20:43:13
Не мога да не се възхитя на темата и насоката, която е поела дискусията. Съвсем искрено го казвам. Доста сериозни тези са застъпени и доста истини са казани.
Аз мисля, че истината е някъде по средата - чудесно е да не си обвързан с доживотен кредит и да харчиш за обзавеждане, данъци, ремонти по недвижимата си собственост. Имаш добри доходи и възможност да отделяш по 1000 лв на месец за наем - прекрасно. Но едва няколко поста по-нагоре ispancheto зададе логичен въпрос - какво ще правиш след пенсия moody smiley:
Голяма част от близките ми, приятели, роднини и т.н. получават месечно заплати от порядъка на 3-4-5 и нагоре хиляди лева, тъжен, но факт е, че повечето от тях работят в морето за да вадят тези пари (все пак сме морски град smiling smiley). Едва неколцина са тези, които работят в България за такива заплати. Социалното осигуряване на първите е изцяло в техни ръце, т.е. никой не им гарантира и не ги е задължил да се осигуряват по начин, койтода им осигури адекватен на сегашния им живот на старини и е там положението е пълен хазарт - на около 50 годишна възраст ти бият шута компаниите и изведнъж секват приходите, към които си привикнал с времето. Доколкото знам от приятелите ми, работещи за 'европейски' заплати в България, при тях положението не емного по-розаво - осигурителният праг за страната е фиксиран на около 2000 лв месечен доход. Може да вземаш и по 30 хил месечно, осигурен си на 2 хил. Т.е. никой от тях не може да се надява на пенсия от порядъка на 50-60-70% от заплатата си на старини (както, най-малкото заради прагът 'максимална пенсия', което е абсурд, но е и абсолютен факт.
Мислълта ми е, че колегата съфорумник, живеещ под наем, трябва да е наясно, че на стари години не би могъл да разчита на доходи, които да му позволят да остане под наем в този луксозен апартамент, да не говорим, че може да се окаже, че пенсията му може да не му позволява да 'отседне' и в някой от 'мухлясалите' панелки.

А що се отнася до бабите, завряни в имоти за баснословни цени, броящи си стотинките за кисело мляко, аз също съм против. Там мисля, че нещата ще си дойдат на място с коригирането на данъците. Както става с данаците за автомобилите в големите градове в момента
Анонимен потребител
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
13-09-2008 - 21:02:24
Ти познаваш ли някой, който живее под наем, родителите му също живеят под наем и няма никаква собственост. Всеки има по някоя къщурка "на село". Е като се пенсионира - ще ходи на село и ще го гледат като "англичанин".
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
13-09-2008 - 21:06:20
Quote

Аз мисля, че истината е някъде по средата - чудесно е да не си обвързан с доживотен кредит и да харчиш за обзавеждане, данъци, ремонти по недвижимата си собственост. Имаш добри доходи и възможност да отделяш по 1000 лв на месец за наем - прекрасно. Но едва няколко поста по-нагоре ispancheto зададе логичен въпрос - какво ще правиш след пенсия

Ще се изкуша и ще цитирам Контрол:
"Ако имам това нещастие да доживея ЧАК до пенсия...."
Колко е пенсионния праг в България?
Колко е средната продължителност на живот?
Колко от пенсионерите, които имат собствен дом РАБОТЯТ за да си платят парното и тока?
Да теглим ли чертата:
Купуваш на кредит апартамент, който през 2008 година е струвал 100К евро, себестойността на строителя е била около 30К евро, за 20 години връщаш 250К евро
Уви квартала вече не е същия и цената на имота ти е около 15К евро. Притесняваш се да излизаш по тъмно и гледаш да правиш разплащания само през мрежата за да не ти вземат париците при поредния обир.Имаш маса болести но продължаваш да работиш за да си купуваш лекарства. Не може да си взимаш болнични, защото не ти се плащат - нали си пенсионер.

Прочее, ако искаш да си гарантираш старините, възпитай и образовай децата си, събирай пари и преди пенсия си купи къща на село, отглеждай си домати, краставици и благодари на Господ за всеки изгрев който виждаш!

Който е съгласен да замени сигурност за свобода ще загуби и двете!
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
13-09-2008 - 21:11:18
Тинки е прав, ако си от провинцията и ти е изгодно живей в голямия град под наем и си пази имота на село да се изнесеш там като се пенсионираш. че на село има градинка, лозе.

В София пенсионерите не са за завиждане. изобщо.

трябва да си много луд да купуваш апартамент в над 50 годишни стари сгради или панелки. ако си лъки да си изплатиш ще си останеш с парцела (от 10 квадрата).

в Бг всеки има поне по 1-2 'свои' имота, да не броим земите и лозята.

играенето по тънката лайсна и подвеждането на хората с идеята за 'свой дом' е много грешно.имай дом ако можеш да си го позволиш. ако не можеш ще си на улицата така или иначе. хората са сметнали коефициента - 1 едно фамилна къща = 3 годишни брутни семейни дохода. това е границата на афордабилити-то. нагоре е ън-афордабъл.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-13 21:11 от kuku987.
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
13-09-2008 - 21:20:15
тези идейки със заплатите от 3,4,5 хиляди на месец в Бг - отзад.
както и с усмивките стил Джоан и Камелия.

започват хората със висше образование в банков клон в София с 500 лева заплата.
1000 е топ освен ако не с някаква специфична професия (лекар, прорамист, адвокат).

имам приятели работят на най-платните места в Бг (централи на банки, петрол, овъргаз) и знам много добре колко получат. стига сте лъгали хората.

Re: Под наем или в "свой" "дом"?
13-09-2008 - 21:22:26
хъба, едновременно сме пуснали последните си постинги, това следното:

"Прочее, ако искаш да си гарантираш старините, възпитай и образовай децата си, събирай пари и преди пенсия си купи къща на село, отглеждай си домати, краставици и благодари на Господ за всеки изгрев който виждаш! "

е абсолютното и единствено печелившо правило за Бг. много разумен съвет.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход