Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Под наем или в "свой" "дом"?

Публикувано от tata 
Под наем или в "свой" "дом"?
12-09-2008 - 17:02:27
Моля, обърнете внимание, коя дата сме, преди да отговорите :!:

Реших да проверя, дали да спра да спонсорирам хазяйката ми, да ходи по няколко пъти на море с втория си съпруг и, да си взема "Свой" "дом". Кавичките не са случайни. Той нито ще е мой в продължение на 35 години, защото не мога да си позволя, да давам по-високи вноски за по-малък срок, нито ще е дом.
Искам да живея сега. Мой дом, а не развалина за децата ми.

Не мога да чакам нещо да стане (ако стане) след години. Имам 1000 лв., които давам за наем и от следващия месец искам да ги давам за "собствено" жилище. Защото, ако чакам нещо да се построи, откъде да взема пари за наем и за банката?

Нямам спестени средства за самоучастие, но да речем, че спечеля от тотото 20 000 лв.
Проста сметка. Ако даваш по 1 000 лв. на банката можеш да вземеш максумум 120 000 лв. С тях можеш да си купиш максимум 2-СТАЕН панел в Люлин макар, че ипотеката на панел е макс. 60%).

Колко още ще ми трябват да го ремонтирам и обзаведа?
Мога ли да знам, че съседа ми не е изнасилвач или скандалжия? Ако съм под наем и съседите не ми харесват, на следващия месец се изнасям.
А ако се задомя и ми се роди дете (може да са и близнаци)? Имам две стаички - кутийки. До гроб. Ако съм под намем, за още стотина лева, за които би могла да помогне и жената, ще си вземем по-голям и с още една стая. Обзаведена.

Къде живея сега за тези 1000 лв.: Ами, в нещо подобно:

[www.bgaccommodations.com]

Разгледхте ли снимките moody smiley:

Покрай работата ми разбрах, че свикнали на лукс чужденци са много-много доволни от подобни апартаменти, които сме наемали от месец до година.
Ако вземете апартамент на хотелски принцип за над месец, може да живеете в тотален лукс с ВСИЧКО за около хиляда лева на месец. Това не е всичко. В тези хиляда лева влизат ВСИЧКИ консумативи, цифрова телевизия, компютър и интернет с голяма скорост. Има дори домашен телефон, на който могат да те търсят, значи още една сметка по-малко.

ВСИЧКИ чиний, чаши и лъжички, кафеварка, супер еспресо машина, охладител за вино, тостер, миксер, овлажнител на въздуха и вграден електронен ароматизатор. Да не говоря, че има голям и модерен хладилник, марков фризер, най-скъпата пералня, яка сушилня и вградена печка + микровълнова, ютия и дъска за гладене. А! И сешоар и фондю.
Все неща, които би те било страх да монтираш в кофти квартал, за да не ти ги отмъкнат. А и колко струват те? Естествено, монтиран е и СОД. Споменах ли, че спалното бельо и кърпите + сапунът се сменят като в хотел? За климатика има ли нужда да пиша? Но за джакузито не мога да премълча.
Естествено, когато намериш собственика на подобен апартамент и не искаш фактура, тези 1000 лв. биха могли да бъдат спазарени и надолу. Защото подобни имоти се управляват от посредници, които плащат заплати, има ДДС и т.н. Дори не разбирам наглеците, които предлагат необзаведени апартаменти на същата (че и по-голяма) цена. Те експлаотират хорицата, които са били на наем дълги години и са се набутали за покъщнина, която или им е скъпа (и буквално) или им е мило да хвърлят.
В подобно жилище на топ-локация можеш да отидеш дори без четка и паста за зъби. Защото има.
Ами мобилността? Можеш да си на 5 мин. от работата, детската градина, училището. Ако сменя работата мога да сменя и жилището. Ако ми се роди дете, ще избера нещо с близка ясла/детска градина/училище и парк наблизо.

Много от тях имат и охраняван подземен паркинг. Портиер също.
Ако си купя "свое", колко ще ми вземат за паркомясто в двора на кооперацията? Колкото половината апартамент. И мога ли да си оставям панела на касетофона, радар-детектора, GPS-a и очилата на улицата?

Вие къде бихте искали да живеете moody smiley:

"Въпросът е, ако нямаш възможност, трябва ли да се "изхвърляш" с покупка на имот на кредит и да се обричаш на глад или е по-добре да живееш под наем?"

Ето още нещо, което ме кара да се усмихвам доволно:
[www.19min.bg]


Моля, придържайте се към темата (и изреченията ми, които завършват с ей тоя знакmoody smiley: ! Пишете си л.ц. или си отворете нова. winking smiley




Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2008-09-16 15:22 от tata.
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
12-09-2008 - 17:31:43
В сайта пише 1350 EUR на месец?
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
12-09-2008 - 17:41:20
Сайтът е за чужденци. winking smiley

Писал съм "подобен", а и си плащам директно на хазяйката, която чисти, пере, сменя чаршафи, т.е. не искам фактура от фирма-посредник, а тя знае, че тия пари са й чисти и няма да плаща данъци. Иначе пак толкова получава, защото делят с фирмата, която ги снима, прави сайтове, търси чужденци...

Въпрос на договорка.
А и аз съм сигурен за години, а не да натоваря всичко в багажника, като едни гърци..

Дори да беше 2000 или 2500 лв., колко би струвал този имот, със всичко, като ипотека?



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-09-12 17:44 от tata.
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
12-09-2008 - 17:43:02
Без ДДС. С него излиза над 3000 лв. Пробваш ни колко сме наблюдателни ли?
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
12-09-2008 - 17:46:25
Не съм разбрал, че не говориш за този конкретно.
Но ако става дума за подобен ... я всеми постни снимки по-добре. Щото и моя е подобен - също има прозорец, вратата на хола се отваря навътре и телевизора ми е сив winking smiley
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
12-09-2008 - 17:47:10
king_for_a_day, не ставй смешен, на мен фактура не ми трябва.
Искаш ли да наемеш това за 1000 лв.? За година.
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
12-09-2008 - 17:48:44
За ДДС-то го писах преди да разбера, че не живееш в този. Оттеглям коментара smiling smiley Но все пак постни снимки на твоя апартамент, защото иначе все едно нищо не казваш.
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
12-09-2008 - 17:48:47
има една приказка - "всяка жаба да си знае гьола"

казваш, че нямаш пукнат спестен лев. Къде си тръгнал бе бате? Ипотечен кредит за сто процента? Ти луд ли си?

Намали си критериите. Като нямаш парички - ще се съобразиш с това и ще живееш където може да си позволиш - я Дружба я Люлин. Живей в апартамент за 400лв наем, останалите 600 ги спестявай за начална вноска.

Според мен покупка на апартамент без минимум 70% самоучастие и кредит над 20000е е лудост и безразумност.

Ако нямаш възможност - клекваш просто. Това е положението на дадения момент. Почваш да търсиш начини легални или не да изкраш достатъчно кинти.

Re: Под наем или в "свой" "дом"?
12-09-2008 - 17:49:29
Свържете се с коя да е агенция и вижте! А и никой не казва, колко е това (подобните са стотици) да го купиш с кредит.
Re: Под наем или в "свой" "дом"?
12-09-2008 - 17:51:06
То е ясно,че в момента е по-изгодно под наем,особено ако не си от града,в който живееш и не знаеш колко ще останеш там.

Проблема в България е в манталитета-просто е общоприета ценност да си "собственик" и ако общуваш само с посредник е ОК,но ако общуваш директно със собственика на имота,който наемаш неминуемо ще се сбжлъскаш с чувството на превъзходство от негова страна-мейд ин дъ болканс кво да правиш :ami:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход