Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Брокерите да отговорят моля

Публикувано от poli_pocket 
Re: Брокерите да отговорят моля
25-09-2008 - 09:57:04
Да добре си разбрал barbaron , колкото и невероятно да ти се струва. Ако агенцията има подписан договор за продажба с продавача, може купувача да мине без комисион. Ако този договор е с изкл.права дори е по-добре за агенцията. За сега това е масова практика, но малко по малко агенциите, включително и моята отказват да рекламират имот без защитени с договор разходи. Но дори подписан договор не дава на агенцията гарантиран приход, а рекламата и другите разходи отново могат да се окажат напразни, ако имота се продаде през друга агенция, което е мн.вероятно. Аз лично мечтая за времето, което договорите ще бъдат само с изключителни права и съответно само лицензирани агенции ще имат право да подписват такива. Също както можеш да бъдеш представляван пред съда само от 1 адвокат, както и счетоводството се води само от 1 фирма и т.н. по този начин ще станат 3 основни промени на имотния пазар.
1. Ще се отсеят нелицензираните агенции
2. Един имот ще се предлага само от 1 агенция, само на една цена и няма да цари такъв хаос на имотния пазар.
3. Агенциите ще имат не само изключителни права, които ще им защитят 100% печалбата, но и ще си съдерат задниците за да си я заслужат за да не изпуснат клиента. Когато това стане всеки ще си избере агенцията с която семейството му ще работи завинаги (докато агенцията не се издъни разбира се). Това е същата логика на личния лекар, личния адвокат, личния брокер и т.н. За сега това са само идеи и не знам кога ще бъдат (ако бъдат) наложени на имотния пазар.
Е НЕ МОГА ДА НАПИША КЪС ПОСТ И ТОВА СИ Е :ami:
Re: Брокерите да отговорят моля
25-09-2008 - 10:11:51
didodido Написал:
> Аз лично мечтая за времето, което договорите ще
> бъдат само с изключителни права и съответно само
> лицензирани агенции ще имат право да подписват
> такива. Също както можеш да бъдеш представляван ...

Благодаря. Когато ще купувам в България ще те потърся smiling smiley
Тук има договори и с неизключителни права, но с някои ограничения за Продавача и Купувача.

А твоите мечти тук ги реализира FNAIM (федерацията на френските АНИ): http://translate.google.com/translate?u=http://www.fnaim.fr/la-fnaim.html&hl=en&ie=UTF-8&sl=fr&tl=bg
Re: Брокерите да отговорят моля
25-09-2008 - 10:24:17
Дидодидо, щом АНИ няма договор с продавача, то какъв посредник се явява тя??? Самооправомощава ли се? За твоя коментар - съгласна съм, че най-удачно е АНИ да сключи договор за изключителни права, със съответните гаранции за двете страни, но в случай. че продавачът не е склонен на този вариант, изборът е на АНИ дали да поеме риска да е една от многото, изразходващи средства за реклама и проучване на имота, без гаранции за продажба. Не смятам, че купувачът има нещо общо с рисковете, поети ДОБРОВОЛНО от АНИ - както вие ни пояснихте, който иска плаща и това е, та така и в този случай - имате бол пари, давате на свои риск... cool smiley
Re: Брокерите да отговорят моля
25-09-2008 - 10:45:39
Любопитен-Ани се издържат с комисионни..За тази цел трябва да свършат работа!!!
Когато не я свършат или подвеждат клиенти за което съм категорично против !!,съм съгласен с терминологията грешни пари!Когато брокера е читав и свърши работа -КОМИСИОННА!При размяна нещо твърде трудно осъществимо се заплаща договорен хонорар..Има брокери ,които когато търсят за себе си излизат с номера техен колега да ги "представлява".Ако те интересува моето мнение съм против../селска чест/Ако се обади по моя оферта и ако е колега ,разбира се ще се разберем ..
Какво значи 5000е ги нямате за нищо...??По същата изкривена логика ,щом купуваш имот за 100000е ти какъв пробллем имаш с комисионните ..А има и такъв момент клиентите на ани в по големият си процент са обикновенни хора И ПОКУПКАТА НА ИМОТ Е СДЕЛКАТА НА ЖИВОТА ИМ..в тази връзка е по добре да си платят и да получат качествена услуга ,а не да останат излъгани..!!
Re: Брокерите да отговорят моля
25-09-2008 - 10:49:50
didodido Написал:
-------------------------------------------------------
За сега това са само
> идеи и не знам кога ще бъдат (ако бъдат) наложени
> на имотния пазар.
>

Всички постижения на цивилизацията са тръгнали точно,от обикновенни идеи и плахи мечти.


smoking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-25 16:04 от komin4e.
Re: Брокерите да отговорят моля
25-09-2008 - 10:52:50
До Поли -Ето тука имаме пълно единодушие.!!АНИ трябва задължително да има сключен договор с продавача..Няма договор няма предлагане!!В никаккъв случай да не се "присламчва" към частна обява на продавача и да не го предлага ,когато собственика си го предлага самостоятелно!!И това при мен е неотменимо условие ,никога не работя без договор..с нови клиенти!Със стари клиенти правя компромис .Договор с ясни клаузи и точка.Това е!! :!: smoking smiley
Re: Брокерите да отговорят моля
25-09-2008 - 11:01:40
Пачолов-Проблема ,че търсиш сам и си загубил време е лично твой..НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ТВОИ ВЪПРОСИ Е ОТГОВОРИЛ Дичо..
А АЗ КАТО СИ КУПУВАМ КОМПЮТЪР и влизайки в спец.магазин и го купя веднага никой не ми прави отстъпка..Ако стоя четири часа в магазина и оглеждам -също.. smoking smiley
Re: Брокерите да отговорят моля
25-09-2008 - 11:18:16
barbaron, благодаря за доверието
Надявам се НСНИ да направи за Българските агенции, това което, FNAIM е направила ,както казваш ти за френските. smiling smiley
Re: Брокерите да отговорят моля
25-09-2008 - 11:26:59
didodido Написал:
-------------------------------------------------------
> barbaron, благодаря за доверието
> Надявам се НСНИ да направи за Българските агенции,
> това което, FNAIM е направила ,както казваш ти за
> френските.


Има да чакаш smiling smiley
Както вече казах, там работят фрински брокери и за това организацията им е ОК!
Тук какви брокери работят?
Я само погледни във Франция какво ще стане ако им вдигнат газта с 30% от раз и парното 2 пъти в годината?
Ще има министри по уличните лампи ...
Тук ние си сипваме една рикийка и сме на 6 smiling smiley
Чакаме някой друг да извади гирещите картофи от огъня.
Но вече няма кой, защото останахме само хитреците и никой не е малоумен да скача за да се налапа някой друг!
За това и всичко ни е като резултата от едно голяма лапкане....
Re: Брокерите да отговорят моля
25-09-2008 - 11:32:13
avatar
До брокерите - аз разбирам вашата логика - трябва приходи, за разходи и печалба. И като ситуациацията позволява приходите се набавят от където може. Но това, против което аз и други клиенти-купувачи протестираме е:

1. Защо още в обявите не пише, че ако съм без активен и към момента брокер, цената е + х%.
2. Защо да съм длъжна да работя точно с Вас (има още няколко по-сигурни начина да си направя проверките).
3. Защо клиента намерил сам обявата да плаща за чужди сметки.

И за да не почнете пак с тезата за стиснатост, ще Ви обясня защо не работя само с една агенция (което всъщност ми беше мечтата) и докога ще продължа така.

1. Системата на АНИ не защитава интереса на клиента, а на сделката, т.е собствения на АНИ интерес.
АНИ работи залудо до момента на предварителен договор, за АНИ е важно да има сделка на всяка цена и с макс скорост. Ако съм продавач ОК, но ако съм купувач за мене е важно да получа повече за парите си, а не да получа нещо си за тях.
По същата причина не вярвам, че мога да получа качествена безплатна консултация (и не се опитвам да получа, а си губя времето сама да се информирам). АНИ ще ми препоръча варианта с най-голяма потенциална комисионна.

а ето и по-конкретно защо не работя с една агенция

Като продавач/наемодател.
1. Ако дам изключителни права на 1 АНИ, тя се изкушава да търси двоен келепир за себе си - резултат обява от типа само за частни лица или мотаене на колегите и вместо предимство за мене този метод се првръща в недостатък.
2. Работата с 2-3 АНИ е приемлив в някои случаи компромис, но загубата на време е огромна. Ако продавач и купувач са заети хора (което е нормално) само за уговарянето на 1 оглед се налагат безкрайни телефони. А да дадеш ключ на 3 АНИ - не става.
3. Досега пазарът беше доминиран от тази категория. И общо взето, ако нямаш нереални очаквания за цена, средно интелигентият продавач можеше да си направи рекламата сам или с помощта на не много ангажирани близки за организация на самия процес при минимални разходи.
4. Адвокати и нотариуси намират по-добри клиенти на по-ниска комисонна.

Като купувач - тук плащах комисионна, както казва Турбозол само за мотивация. Но моят интерес изобщо не е защитен - брокерът ще защитава сделката (двойната комисионна) на всяка цена и няма да му пука дали получавам най-доброто за парите си, а мога и да попадна на некомпетентни или мошеници. Та така се наложи да се самообразовам, за да защитя интересите си сама и с помощта на по-надеждни партньори.

1. Докато има обяви само за ч.л. е абсолютна глупост купувачът да работи с една АНИ, дори и да е най-добрата. Би означавало да се лиша от целия избор - обикновено уникалните и най-изгодни обяви.
2. Поради наложилата се "комплексна услуга" и плащане на предварителен договор, моят интерес и този на АНИ не съвпадат. АНИ имат за цел да положат минимални услия и разходи, а аз съм капризен клиент. При други пазари това не е проблем - плащам повече и получавам по-добро, но тук губя, защото комисонната зависи от цената на сделката, а не от положените усилия. И естествено по-непретенциозните клиенти на АНИ имат предимство пред мене.
3. Проверка на имота (успоредна или независима от АНИ). Да обичах мотивацията с двойна комисонна, ама трябва да си свърша работата сама. Нямам компетенцията на добър брокер, но не искам да се набутам яко, а като брокерът и на двете страни е един - рискът е огромен. За целта се ползват партньори, чийто интерес съвпада с моя или са независими.
а) документални проверки - за тежести и други клопки. Адвокатите са последния избор, нотариусът става, ако ти е приятел. Най-сигурно е кредит от банка - срещу малка сума за юридическо обслужване ще ти поискат и от пиле мляко. Недостатък - ако не си "мотивирал" АНИ ще си вадиш документите сам или ще ги искаш от продавача. Не е толкова сложно, колкото изглежда. Дори и да имаш парите, се взима минимален ипотечен кредит и излиза много по-евтино от комисионната на АНИ. Кандидаства се преди даване на капаро.
б) други проверки - като има ли съседи шизофреници (пример цитиран във форума). Е българинът е клюкар, съседите с готовност дават много важна информация. До сега не съм попадала на брокер, който да направи тази проверка.


И така нататък.

Но пазарът се променя, ако клиетите намалеят, ще се променят и правилата.

Вероятно и моето поведение ще се промени - ще плащам на АНИ, ако продавам и няма да плащам, ако купувам. Бъдещето ще покаже.

Лек ден на всички.




Блондинка по душа



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-25 11:38 от evgenia.
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.