Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Ще се "пукне" ли вече брокерския балон

Публикувано от nikolase 
Re: Ще се "пукне" ли вече брокерския балон
12-08-2008 - 12:56:42
Чими,моля те,пиши!Ти си новият ми Гуру!Светът има нужда от такива като теб!
Re: Ще се "пукне" ли вече брокерския балон
12-08-2008 - 13:36:35
Абсурдно е да се взимат комисионни в процент от двете страни.Сто пъти съм ги питал брокерите как защитават два противиположни интереса едновременно и разумен отговор не съм получил. Няма и да получа, защото такъв няма. Относно това защо ползваме агенции като никой не ни кара отговорът е ясен-защото ани правят всичко възможно срещу частни обяви и човек ако е реален клиент просто не може да се добере до частна обява.
Вчера ми беше обявена една цена за апартамент и после естествено ме се обяви допълнително 2.5% комисионна. На въпроса ми как мога да съм сигурен че комисионната вече не е включена в цената получих отговор "ами разбира се не е включена". А откъде се разбира.Това е изкривен пазар и съвсем скоро когато ви се наложи да си изкарвате парите с компетентност, труд и поне малко почтеност, тогава ще разберете защо хората ви се дразнят на безмислените комисионни и безотговорното ви поведение.
Re: Ще се "пукне" ли вече брокерския балон
12-08-2008 - 16:55:15
avatar
tigivi Написал:
-------------------------------------------------------
> Абсурдно е да се взимат комисионни в процент от
> двете страни.Сто пъти съм ги питал брокерите как
> защитават два противиположни интереса едновременно
> и разумен отговор не съм получил. Няма и да
> получа, защото такъв няма.

Има, но явно, ти не искаш да го приемеш. Интересите на двете страни не са противоположни, стига да не са решили да се прецакват. Единият иска да продаде- другият да купи. Посредникът поема задължението в един град с 2 милиона души население, да намери тези двама души, да ги срещне и да им помогне да сключат сделка, от която и двамата да се доволни. Защото има ли измамен, последиците са непредвидими.

Относно това защо
> ползваме агенции като никой не ни кара отговорът е
> ясен-защото ани правят всичко възможно срещу
> частни обяви и човек ако е реален клиент просто
> не може да се добере до частна обява.

Това ти твърдение е напълно несъстоятелно. Повечето продавачи, от съображение за сигурност, не искат телефоните и адресите им да се ветреят в пресата. Да им звънят по цели дни на телефоните и да рискуват да пускат всякакви непознати в имотите си.

> Вчера ми беше обявена една цена за апартамент и
> после естествено ме се обяви допълнително 2.5%
> комисионна. На въпроса ми как мога да съм сигурен
> че комисионната вече не е включена в цената
> получих отговор "ами разбира се не е включена". А
> откъде се разбира.Това е изкривен пазар и съвсем
> скоро когато ви се наложи да си изкарвате парите с
> компетентност, труд и поне малко почтеност, тогава
> ще разберете защо хората ви се дразнят на
> безмислените комисионни и безотговорното ви
> поведение.

Пак ще кажа, че щом си решил да купуваш имот, трябва поне малко да се образоваш. Или поне да се опиташ да мислиш.
Разбира се, че цената не включва комисиона. Цената я определя продавача. Услугата на АНИ не се плаща на продавача, така че, няма как да е включена в цената.
Разбирам, че и ти си от хората, които се дразнят, че работим за пари. Само ще ти напомня, че и ти не работиш за песен или сини очи, нали?
Интересно, дали ще посмееш да кажеш какво работиш ти, пък ние да си дадем мнението за теб и професионализма ти?
smoking smiley
na
Re: Ще се "пукне" ли вече брокерския балон
12-08-2008 - 17:39:28
в някои нормални страни брокерите получават комисионна, за да защитават интересите на клиента си: което включва определяне на справедлива цена за района и пазарлък с продавача; в тези страни, за да станеш брокер трябва да изкараш курсове и да положиш изпит, след което получаваш лиценз
преди няколко месеца в имот.бг имаше една обява за продажба на "Ъпартаменти", все още недоумявам как е възможна да не можеш да спелуваш най-често употребяваната дума в твоя занаят...иначе знам че е пълно с бисери, но това беше върха...
Re: Ще се "пукне" ли вече брокерския балон
12-08-2008 - 18:15:22
До TIGIVI-Обяснявам!!!КОМИСИОННАТА или материалният интерес на ани да получи процент от сделката!!!Този процент е 6%.Дели се между продавача и купувача!!
Ако е налице друг посредник всеки си получава от клиента..!!!ТОЕСТ ПО 3%
АКО на един продавач му искаш 6% ставаш смешен..същото важи и за купувача!!
Ето защо максималният хонорар от 6% се дели между страните.Най- справедливо..
Къде е абсурдното???Как ще разбереш ,че комиисионната не е включена в цената?На предварителният договор за покупко -продажба ,който се подписва между продавач и купувач ще ти стане ясно .ТАМ СЕ ВИЗИРА ТОЧНАТА ЦЕНА..!!!
Тоест брокера не е страна по сделката ,а само спомага за нейното осъществяване..
зА КОЕТО ПОЛУЧАВА хонорар или КОМИСИОННА..
До Na-Който се е прав прав е!!!Това е болнният въпрос в бранша..Твърдо за съм за полагане на изпит от брокера и с двете си ръце гласувам за лиценз на ани и съответно на брокера..И този лиценз да е нормативно определен.Тоест да има отговорност..
Иначе правя каквото мога .В моят ани ,няма човек без више образование.ЮРИСТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!не че най-важното ,но го смятам за правилно... smoking smiley
Re: Ще се "пукне" ли вече брокерския балон
12-08-2008 - 21:35:42
Е добре де ,но може ли някой брокер да ми обясни ,защо е толкова висок процента и ако порцента е по-нисък ще се реализират повече сделки и така няма да има забавяне на продажбите защото цената няма да е толкова надута??Считам ,че комисион от 0,5 процента е най -доброто решение.
Re: Ще се "пукне" ли вече брокерския балон
12-08-2008 - 21:42:00
Значи вече имат право на съществуване брокерите, сега остава да договорим и процента комисионна, която да получават. winking smiley

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-08-12 21:44 от dragula.
Re: Ще се "пукне" ли вече брокерския балон
12-08-2008 - 21:43:30
Еххх Николасе ти дръзна да кажеш истината и те забранихаsmiling smiley
Re: Ще се "пукне" ли вече брокерския балон
12-08-2008 - 21:53:50
камелия Написал:
-------------------------------------------------------

>
> Пишеш на принципа ЕЖК. Което е несериозно.
................
> С колко брокера си контактувал, за да решиш, че
> всичките нищо не знаят? С колко адвокати си
> контактувал, че да решиш, че всеки знае
> достатъчно, за да ти подсигури " рутинната"
> сделка? Какво разбираш под " рутинна" сделка?
> Явно, не си чувал, че купувачът е този, който
> посочва нотариуса, когато сделката минава през
> АНИ?
> Знаеш ли въобще какво да поискаш от агенцията да
> свърши за теб, или гледаш като теле- афиш? По
> какво определяш, че някой е направил или
> не,необходимото?



clap: clap: clap:

драга ками ,по една случайност едната ми диплома за висше образование е от юрид.факултет на СУ . Май вече ми се събират бруто над тридесет години юридическа практика а от тях половината е адвокатска.
От мои предни постове вероятно е станало ясно ,че съм "ситуиран" в Бургас.
Хайде сега сама си отговори на въпросите които ми задаваш - за това кого и защо познавам и какво от кого и как да искам. Или искаш да ти напиша "История на възниквани и развитие на АНИ в Бургаски регион ,придружено с биографиите на основателите им и несметното количество "брокери" минали през тях от 1990 до наши дни?
Принципа ЕЖК не го използвам защото имам лични наблюдения ,контакти ,минали конфликти и спечелени войнички / включително и в съда / с предостатъчно "играчи" в имотния бранш. Любимата ми роля е "консултант на купувача " и досега недоволни клиенти -наши и чужди ,нямам./това не е хвалба а фактическа констатация/ Това последното обаче не се отнася никак за насрещната страна и особено за строителните предприемачи и брокерите.
И категорично отстоявам позиция и съветвам всички потенциални купувачи НИКОГА ДА НЕ ИЗПОЛЗВАТ ФИРМЕНИТЕ ЮРИСТИ/АДВОКАТИ И НОТАРИУСИ НА ПРОДАВАЧИТЕ.
Впрочем ти пак послъгваш като твърдиш, че купувача избира нотариуса. В болшинството случаи на продажба на ново строителство ,цялата документация на обекта се дава на избран от предприемача нотариус и всички сделки "под строй" се изповядват от него .В редица случаи с мълчаливото съгласие на такъв нотариус , нотариалните актове се пишат от брокери офериращи тези имоти. Даже знам за нотариуси ,които дават комисионни на брокери ако ползват тях за сделките си.
Престави си например,че мога да напиша "наръчник за злоупотреби при сделки с недвижими имоти" и в него един от главните герои ще е "Брокерът".
А браншът на посредниците на НИ и АНИ за съжаление се разви доста стихийно -воден единствено от стремежа за лесни и бързи пари и АМА НАИСТИНА в голямата си част е населен от некомпетентни ,арогантни и безхаберни малоумници.
Горното не го отнасям към никой в този форум и да не се приема като персонална или колективна обида. Както се казва "във всяко стадо има мърша " обаче в някои стада мършата е в повече. winking smiley
Re: Ще се "пукне" ли вече брокерския балон
12-08-2008 - 22:50:09
Ето едно компетентно,изчерпателно и обосновано мнение,браво status,подкрепям те изцялоsmiling smiley
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.