Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед на печата

Публикувано от Imotenbalon 
Re: Преглед на печата
03-04-2009 - 23:26:51
morski Написал:
-------------------------------------------------------
> Политическият елит притеснен от последиците от
> кризата
>
>
>


Сетиха се. До преди 3 месеца Станишев обясняваше, че криза в България няма, и няма и да има. Типична демагогия - да знаеш много добре какво става и да втълпяваш авторитетно на народа си точно обратното. Сега вместо публично да си посипе главата с пепел, мотото е, че другите са по-зле и всичкото зло е внесено от запад. Иначе те са перфектни. След 6-7 месеца като се разбере за какво става дума най-вероятно друго правителство ще опере пешкира, ако пък случайно спечелят изборите (такава простотия не знам защо няма да ме учуди особено) ще се обяснява, че по-добре не е можело да се реагира, че сме несправедливо пренебрегвани от ЕС и пр. глупости.
Re: Преглед на печата
03-04-2009 - 23:44:48
Германската Enertrag планира инвестиция на стойност 1 милиард евро в България
30 Март 2009 | 15:54 | PR Kernel | Новини


Германската Enertrag планира да построи 660 мегаватови вятърни генератори в три ветропарка в България, като инвестицията ще бъде на стойност 1 милиард евро, научаваме от Reuters. Парковете ще се намират в близост до Добрич, споменава Деница Ножарова-мениджър на Enertrag Balkan. Тя добави, че се очаква трите ветропарка да бъдат готови до 2017. Германската компания също планира да гарантира 30% от необходимите средства и да потърси останалата сума от кредити, както и да отвори нов инвеститорски фонд. Enertrag вече се обедини с австрийската EVN за изграждане на 50 мегаватов ветропарк в близост до Черно Море, който ще стартира дейността си до края на 2009 и струва около 100 милиона евро. Компанията преговаря и за купуването на 18 мегаватов парк в западна България, който ще подсили до 30 мегавата. Общата мощ на инсталираните вятърни генератори в България в края на 2008 е 158 мегавата, като 43% от енергията на страната се добива от въглища, а 40%-от атомни източници.
Re: Преглед на печата
03-04-2009 - 23:46:32
Да избереш бетона по морето!


[money.ibox.bg]


Кризата като учител

Ако не друго финансовата криза би трябвало да научи българския туристически бизнес, че само с ниски оферти, малко над себестойността, и високо качество може да си запълнят многоетажните хотели. Вече не става въпрос дали се предлагат отстъпки от 5 или 10% за ранно записване, а за повече. И което е по-важно - какво ще получи туристът като екстри към пакета си. Защото съседните балкански държави вече ни изпреварват с намаленията си, а за качеството на обслужване да не говорим.

Посоката на цените е нагоре

Българският туристически бизнес обаче мисли по друг начин. "Златни пясъци" АД например предвижда повишаване на цените през тази година между 2 и 8%, което става ясно от отчета на компанията, представен на БФБ-София. Най-вероятно по същия начин ще действат и останалите хотелиери в комплекса.

За намаления на цените не се чу нищо и от участниците в Държавно-обществената консултативна комисия по туризъм, ръководена от вицепремиера Ивайло Калфин. Те обсъждаха на 30 март как да бъде спасен летният сезон, тъй като последните изложения в Берлин и Москва показвали, че интересът към България спада значително. Вместо да се търсят работещи решения за повишаване на качеството на услугите и да бъдат привлечени повече туристи, акцентът в разглежданата националната стратегия за устойчиво развитие на сектора до 2013 г. беше поставен върху държавната помощ. За аргумент беше използвана статистиката, според която на летния сезон се падат над две трети от годишните постъпления в туризма, които за миналата година бяха 2.53 млрд. евро.


Съседите намаляват цените

Очаква се Турция да остане изключително привлекателна дестинация за туризъм, и броят на посещенията да се увеличи с 5% в сравнение с миналата година, които ще дойдат най-вече от Европа заради драстичните намаления. Прогнозата е на Ертул Гюнай, министър на културата и туризма.

Гърция се надява с намаленията си, които достигат до 25% да повиши притока на чужди туристи с 20%, пише в анализ на агенция GBR Consulting.

От направено проучване между собствениците на 80 големи хотели в Хърватия, които обещават намаления до 30%, очакванията са незаетите места да се увеличат с 3.6% спрямо 2008 г., а приходите да намалеят само с 2.7%.


Re: Преглед на печата
04-04-2009 - 00:18:30
olele.......lol......пак изтърваха турстите
Re: Преглед на печата
04-04-2009 - 00:41:09
avatar
кратункьо Написал:
-------------------------------------------------------
> А ето и от мен една интересна статия
> Има интересни връзки към статии на други
> икономисти.


Добра статия.Остава и българите да разберем, че сме купували неща, които е трябвало да купим след 5, 10 , 20 и т.н. години и затова сега трябва да спрем да купуваме такива неща, просто защото вече сме ги купили и през следващите години няма да можем да си позволим да ги купуваме.Добре, че невменяемоста свърши бързо в България и вече правилата се затягат.
Друг е въпроса, че досега много от нещата се купуваха на кредит, с пари, които сме се надявали да изкараме някога, и то на цена, в пъти по-висока от реалната.
АЛЧНОСТ + ГЛУПОСТ=ВРЕМЕННА НЕВМЕНЯЕМОСТ
Това ще се изплаща с поколения.Децата и внуците ни ЩЕ ЗНАЯТ, че плащат за неща, които сме консумирали ние и сме откраднали от тях, от техните доходи и сме ги лишили от възможността да им се наслаждават те. За 2-3 години успяхме да опропастим лишенията и усилията от последните 16-17 .
И сега , понеже ни е страх да загубим тези неща, които не е трябвало да имаме изобщо(един от основните принципи на манипулацията)-правителства, работодатели, банки, ще правят с българите, били временно невменяеми каквото си поискат.Успешните манипулации винаги са насочени към най-ниско интелигентните слоеве от обществото, докато невменяемостта зарази и част от по-интелигентните.
Това е КРЕПОСТНИЧЕСТВО, КОЕТО Е ДОРИ ПО-ЛОШО ОТ РОБСТВО! За роба си си длъжен да се грижиш-поне храна и подслон, а за крепостния си селянин- не, длъжен си само да събираш заемите и данъците си от него, както и когато пожелаеш, по правила, създадени от самия теб.
Re: Преглед на печата
04-04-2009 - 06:09:29
"Наполовина паднаха наемите в Слънчев бряг "
"Реални показатели за кризата в България"




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-04 12:51 от милко вълков.
Re: Преглед на печата
04-04-2009 - 10:33:34
Цялата работа име таква на викачите във форума. Ама как ни направи на 5 стинки др Иванов преди повин година с разни статии, че видиш ли кризата щяла да доведе повече туристи у нас. Винаги ще има хора, които няма да могат да видят по-далече от носа си. Затова се случи и имотния балон у нас. Макар и никога реално да не е имало основание за цени над 300 евро квадрата, хората които не виждаха по-далече от носа си гледаха - цените растяха вчера, значи щерастат и утре. Същите тези хора доволно гледат началотона кризата, в което БНБ наля и налива резервите си и пляскат олигофренично, че криза няма и няма и да има. Видиотени продавачи държат виртуални оферти с идеята, че е дошла една малинка кризичка и скоро всички ще си дойде по местата. Не драги, началото на края дойде.
Re: Преглед на печата
04-04-2009 - 11:10:31
avatar
Re: Преглед на печата
04-04-2009 - 16:40:01

Съжалявам за ужасния автоматичен превод.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-04 22:45 от morski.
Re: Преглед на печата
04-04-2009 - 17:47:03
морски, нямам думи за този превод. *stop* Не че нещо, но автоматичните преводачи правят статията гротеска. Според мен по-добре го махни, че 2 реда да прочете човек и му се обръщат червата.

Иначе попаднах на следната статия:
Next Wave of Banking Crisis to come from Eastern Europe

Пред това, което пише в статията, всичките ни проблеми, заедно с имотите, бордът и изборите изглеждат като младежко акне в ситуация на армагедон. Асен и куку май ще се окажат непоправими оптимисти.

В статията се споменават баМки, но аз нищичко не съм написал....

Яжте, пийте и си носете новите дрехи!



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-04-04 17:50 от Scyther.
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.