Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Повишаване или ...повишаване.. а може би успокояване и леко повишаване в следващите пет години

Публикувано от turbozol 
Re: Повишаване или ...повишаване.. а може би успокояване и леко повишаване в следващите пет години
11-04-2008 - 09:52:45
Dival, безсмислено е да обясняваш. Някои хора имат твърде много комплекси за избиване. Няма да те разберат. Просто ги игнорирай, отговарянето им само ги кара да се чувстват значими.
Мммм да, мноооого комплекси има да се избиват, Слънчев бряг, Златни, Банско.
Ама избивачи нямаааааа !
Като не щете Куку и Асен да разказват некои истини, белким БИВШИЯ президенски съветник да каже. Питам се защо е БИВШ ?

"Изумен съм като експерт от розовата картина, която правителството чертае по отношение на икономиката на страната"

БИВШ е защото се е изумил човека, а такива изумени на Гоце не му трябват, гледам и тук във форума също.


Отговора е тук:
ОЧАКВАЙТЕ ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА


Re: Повишаване или ...повишаване.. а може би успокояване и леко повишаване в следващите пет години
11-04-2008 - 10:13:07
дантес да споря дали ще има криза или не?
Да спорим с теб за кризата, означава да си загубим времето и нищо да не направим.
За мен по-скоро е интересно в този форум за ИМОТИ има ли един експерт, който да каже какви са фактите и оттам да направи едни предположения за тренда на пазара.
Т.е. продажби за 1-во тримесечие XX %, спрямо предното или същото на миналата година. Ето база за един смислен спор ТУК.

Иначе, кой обичал БГ, кой не е много относително. Щом пишат хората явно им пука.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-04-11 10:23 от dantes.
Re: Повишаване или ...повишаване.. а може би успокояване и леко повишаване в следващите пет години
11-04-2008 - 10:27:32
и аз това искам да направим сравнение и да се види реално какво става а не какво е ставало или ще стане
не да спорим от спорове само ще си загубим времето и то без резултат
За какво говорите?! Какви сравнения ще правите?! На базата на какво ще ги правите? На ЕЖК - една жена каза? Или едни приятели, на които имам скайпа?
Dival, какво образование имаш? Икономическо или политология? Не за друго, а за да знам дали да ти обяснявам за "врътката". Ако я нямаше тази врътка, нямаше да го има този бум в кредитирането със съответното влияние ( пряко и непряко ) върху пазара на имоти. За хотелите, предполагам, че става дума за криминален или политически въпрос и съм пас.
===
Да добавя един факт към писаното от мен преди. Днес прочетох, че спестяванията за последната година са намалели с 41 %. Ако това е вярно и като добавим обслужването на 28 млрд евро външен дълг, нещата за пазара на имоти стават притеснителни.
Re: Повишаване или ...повишаване.. а може би успокояване и леко повишаване в следващите пет години
11-04-2008 - 11:39:43
купува4- икономи4еско и инженерно
Нека първо се опитаме да дадем някаква характеристика на понятието "пазар на НИ". Условия, начини и време на възникване. Играчи, регулатори (ако има такива) и причини за възход или падане. Срвняване с периоди отпреди 1989 г.! Чуждо участие - законова основа, причини и тенденции! Ако обърнете внимание на участниците в този пазар, които се занимават само с доставка на строителни материали, ще видите, че става дума за голям брой хора с добре платен и динамичен бизнес. На фона на всичко това, поставете едно обикновено семейство с деца, образовани, работещи, с лично жилище и вила (или наследствена селска къща), което изобщо не се интересува от цената на жилището, което обитават или от цената на вилата (селската къща). За мен те не са участници на пазара на НИ. Същите тези хора, може би ще имат нужда от още едно жилище, когато децата им порастнат (а да не забравяме, че със сигурност го имат по наследство от едната или другата рода) и те ще купят, но не с цел спекулация. Може би ще си кажат -"много дадохме, но пък си е наше" и пак ще престанат да се интересуват от пазара на НИ, поради простата причина, че си имат друго занимание. Дори да продадат едно жилище, за да купят друго, то пак, според мен, не са участници в пазара на НИ. Моето мнение е , че повечето българи в БГ са именно такива.
Тогава излиза, че Куку се е загрижил за онези, които са купили имоти с цел спекулация (тази дума изобщо не е мръсна!). Или се грижи за тези, които вече за построили десетина хиляди апартамента? Или се грижи за тези, които са купили с кредит (според мен, повечето от тях са с цел спекулация!).
И какво излиза, че Куку е мама Тереза, за желаещите да станат богати! Ами такива винаги ще ги има, те винаги ще вярват на вестниците и винаги ще бързат да "влязат" в пазара с една единствена цел - да забогатеят! Аз лично смятам, че дори и Куку не може да им помогне!
Нека си говорим за обикновения българин. Онзи, който се радва на ежеднението си, който е инвестирал в децата си, който е добре дошъл като гост на приятели в различни краища на БГ, който тази година е отскочил за две седмици до Египет и планира да направи същото догодина в Тайланд, който се ядосва на дуплите по пътищата, но се е научил да ги заобикаля и т.н. Аз мисля, че този вид българи нямат нужда от Спасителя Куку ! И се надявам да ставаме все повече!
Тогава ще ти постна едно мнение на един познат от края на 2004 година:

** Това, което е безспорен плюс от замяната на брейди-облигациите, е следното:

1. Външният дълг на държавата намаля в абсолютен размер. Вари го, печи го, ползвай не китайски, а съветски калкулатори, ако щеш, това е така.
2. Структурният риск, произтичащ от това, че БВП (откъдето плащаме дълга) е евро, а дълга - долари, бе съществено редуциран. Това също е аксиомно.

3. Замяната на архаичен, непазарен в истинския смисъл на думата, клас облигации , каквита са "брейдитата", с еврооблигации доведе не просто до номинално покачване на кредитния рейтинг на страната до "инвестиционен", но и до реално отприщване на достъпа на частния, реалния сектор на икономиката ни до световните капиталови пазари; и това е очевидно дори за истеричните лелеци. А това е в основата на икономическия ръст в държавицата ни, дето и "сините каски" не могат да отрекат.

4. Най-важното, според мен, постижение, е отсрочването на дълга за периоди, когато очакваният БВП на страната следва да е поне двоен спрямо очаквания за периода на падежите на "оригиналните", брейди-облигациите. Тоест, спестените чрез отсрочката проценти от БВП за 2007-а ще бъдат реинвестирани и "завъртени" (на "сенчест" икономически жаргон), вместо директно да ни излезнат от джоба на по-ранния падеж, и, с доходността за периода до падежа на отсрочения дълг, за изчислението на която и двулевов калкулатор би свършил работа, ще се плати значителна част от дълга към падежа 2013-та - вместо да се напъваме по виденовски, а ла 1996-та, и да фалираме... А пък за лелеците мога да го обясня и по-простичко, под вид на статия, стига да подадат заявка до редакцията, а тя, от своя страна, до мен.

Това са плюсовете, които са безспорни, това посочих и продължавам да посочвам в публичните си изяви по въпроса, и не е моя вината, че некой вестникарин, некой депутатин, или некой лелек у Аустрия или у Финуандия не е в състояние да го проумее.

*** Какви са (без)спорните минуси?

1. Тайминга на замяната, според мен, можеше и по-прецизно да бъде изчислен, и аз също го своевременно го изтъквах. Друг е въпросът, че моите препоръки бяха за есента на същата година, тоест, днес, от "висотата" на днешните познания на задниците, гледащи изключително информирано назад, разликата нямаше да е голяма. Но валутни курсове и лихвени диференциали се предвиждат с 100-ва сигурност само от лелечещи по форумите, а хората от реалния финансов сектор нямат провидчески способности.
2. Лихвените условия можеха, вероятно, да бъдат и по-добри, но, по-скоро
не. Да, лихвите днес са наистина високи, но ако ги сравняваме с лихвите на междубанковия пазар на Евросъюза. А ние не сме там, ако не сте забелязали, и си плащаме пазарната премия и за това, и за тт.3 и 4 от по-горните ми "съображения". Който може, да договори по-добри условия. И да има такъв, той не е сред коментиралите дотук, и никога няма да бъде.

Остава въпросът за многомилионната комисионна дето я бил "заджобил" Велчев от сделката. "Заджобил" ли е нещо, или не, не зная. Зная (и това е публична информация) колко бе комисионната на посредника - единственото място, от което някой би могъл да "заджоби" нещо - 0, 7 % от сделката, ако добре помня. Смятайте. Комисионната за българската страна, ако изобщо има такава, едва ли надхвърля 20% от тази 0, 7% комисионна.

Остават и "стотиците милиони загуба" от валутни курсове днес, спрямо 2002-а. Тия сметки са без кръчмаря, и са срам за хора , наричащи се математици, или прокламиращи се за обективни и непартийни. Тези сметки със същия успех и със същата съвест могат да бъдат правени 1994-а спрямо 1997-а, 1998-а спрямо 2001 - а и т.н. А ако доларът беше отишъл отново на 2.20 лева през 2004-а, а не на 1, 45? А, при флуктуациите от последните две години, къде е по-вероятно да отиде курсът през следващите, до падежа, години? Нагоре или надолу? Ако през 2013-а един долар е 1 евро и 35 цента? А? Тогава какво ще разправяте?
partzalev

Ти направо описа американската мечта! Щастливи родители с апартамент, селска вила, кола, пари за екскурзии и потребление на стоки и услуги, с щастливи деца, получаващи качествено образование и здравеопазване. smoking smiley


Къде ще отидат според теб икономиката, образованието, здравеопазването, пенсиите, услугите, инфраструктурата и т.н. за сметка на само един отрасъл, от който много "разбират" нашите "бизнесмени" и "политици"? Ако си отговориш на този въпрос, може би ще разбереш и какво имат предвид Асен, Куку и останалите "сривльовци..."
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход