Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Осигуряване на достъп до УПИ

Публикувано от Маги 
Осигуряване на достъп до УПИ
25-06-2007 - 11:41:48
Здравейте, моля за съвет за следното. Имам УПИ, до което няма как да стигна, тъй като улицата, която води до него съществува само в ПУП-а, но не и в действителност. Общината не може да се ангажира в момента /или както винаги/ с изграждането й ведно с комуникациите по нея. Мога ли да вкарам багер, който да заравни и да трамбовам, за да си осигуря достъпа? И трябва ли все пак да искам разрешение от някой, тъй като наскоро разбрах, че макарда съществува на карта улица, това не е платено от общината на собствениците.
Моля, дайте ми съвет!
Re: Осигуряване на достъп до УПИ
25-06-2007 - 14:14:35
НЕ можеш - в ЗУТ е написано, че трябва да плащаш наем на собствениците на парцели през които трябва да преминеш, ако те имат желание да те пуснат. Е с други думи е написано , но смисълъте такъв - "частната собственост на собствениците с излаз на път е свята, на тези, които нямат излаз - да си гледат работатаsmiling smiley"
НА тове място бих се събрал с други прекарани от закона и бих изискал правото на безлатен достъп до имота на всеки да е уредено със закон. Направете един палатков лагер пред Народното събрание.
Re: Осигуряване на достъп до УПИ
25-06-2007 - 14:26:58
4овек-о, защо да им плащам наем? spinning smiley sticking its tongue out Общината не е казала, че няма да им плати, а че не знае кога ще им плати. :} Аз мисля, че щом улицата фигурира в ПУП, при това с име, собствениците да си се разправят с общината. Още повече, че тази улица дава достъп и до техните парцели. Мисълта ми е, към кой да се обърна в общината и трябва ли да получа разрешение, за да си осигуря достъпа? Или да карам направо...... confused smiley
Abu
Re: Осигуряване на достъп до УПИ
25-06-2007 - 20:03:53
Маги, за жалост 4овек е прав! Живях 4 години в твоето положение, а семейството на съпругата - предните 15. Съдействие от Общината - никакво, въпреки обемистата преписка (тъщата е много печена в тичането по институции, ама без файда). Механизмът, по който се сдобихме с път е следният: Съседът почна да строи и закупи от четирима други съответната площ за път. Понеже само той и ние сме ползватели на новосъздаденият път, изискването му беше да поемем част от разходите и да свием малко оградата (вече година отказва да вземе пари, май така и ще остане). Не пропускай, дето първо успя да ги убеди да продадат по малко, щото ако не искаха, нямаше да стане.
Сега пък съседи отдолу искат достъп, щели да строят и трябвало да си отдръпнем оградите, за да продължи пътят - така било по скица на Общината. Буквалният ми отговор (вече съм като собственик) беше да го духат. В случая аз поемам разправиите със съседите, защото не могат да ме убедят да отстъпвам, нито да продавам, нито ще ме принудят чрез ЗУТ или друг закон да си прецакам гледката и рахатлъка. А имат наглостта да ме заплашват!?!
От тези два примера мога да ти дам следният съвет:
Бъди безкрайно мила и вежлива със съседите си, защото от съгласието им зависи дали ще имаш път (на каква цена е друг въпрос). Единственият начин е с добро, не споменавай за принудата в закона, не използвай заплахи - само ще се заинатят като мен. Обещавай, каквото сметнеш за нужно и съгласието да е писмено. На Общината не се надявай, освен ако не си с големи връзки, ама тогава по-добре да ги ползваш за убеждаването на съседите чрез благинки, не за натиск. Това е...
Re: Осигуряване на достъп до УПИ
26-06-2007 - 08:55:14
Ех, как не ми се иска да съм прецакана :cry: !!! Имаше нещо /това ще го кажат доста по-запознати от мен/, че дори земята да не е отчуждена, а земеделска, трябва да осигуриш достъп до имота на съседа от 3 /или нещо такова/ метра. А, когато става въпрос за УПИ - тогава са 6,10м. Така, или иначе, аз не мога да летя до мястото си, нали?! Днес ще ходя в ТСУ, в Общината и ще питам. Благодаря ви за отговорите!
Re: Осигуряване на достъп до УПИ
26-06-2007 - 09:29:20
Ако ме питаше справедлив ли е ЗУТ - щях да ти отговоря, че е несправедлив. Ама ти питаш как да си решиш проблема по законен начин.
И аз също мисля, че положението е идиотско, дори и ако става въпрос за нива, а не за УПИ, но то е такова. И в случая наистина смятам, че е необходимо да се протестира, защото проблемът е огромен - ограничено е правото на собственост на множество собстевници на имоти. Може да се окаже, че на повече от половината.
Re: Осигуряване на достъп до УПИ
28-06-2007 - 04:27:50
Има и мнооого по-лошо: От Община Варна разрешиха строителство по временен член върху единствената улица до имотите ни! Тази улица я има по план, навсякъде е начертана и е одобрена със заповед на кмета. Но уви Община Варна няма пари за улици! А живеем в "най-модерния" ж.к."Бриз". Сега НАПЪЛНО ЗАКОННО построиха по чл.42 от ЗУТ! Вече си нямаме улица по която да мине канализацията!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход