Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Регулиране на имот - процедура

Публикувано от Kristina Vassileva 
Re: Регулиране на имот - процедура
04-09-2008 - 19:48:18
Таксите могат да бъдат много сериозни и не толкова - в зависимост от това, с каква цел е регулацията. Законните срокове за всяка процедура са от 2 седмици до 2 месеца. Естествено, ако човек желае да свърши тази работа - може /с търпение, добри консултанти и с готовност да даде малко пари/ да я свърши сам, без никакъв проблем. Понякога дори и фирми за подобна услуга са по-малко компетентни.



Редактиран 5 път(и).Последна редакция на 2008-10-14 19:03 от general.
Re: Регулиране на имот - процедура
22-11-2008 - 17:26:17
Сагата с промяната предназначението на земеделска земя,върху която е изградена
незаконна сграда приключи. Получих положително решение от Комисията за
земеделски земи и в 3-ри месечен срок трябва да внеса сумата от 3044лв. по чл.30
от ЗЗОЗ +360 лв.за наказателни постановления. За пояснение: от целия парцел 3000 кв.
м. са формирани 2 УПИ-та : едното за узаконяване на сграда 60кв.м. от допълващо
застрояване до 2.5м и ново,свободностоящо застрояване/жилищно строителство,
търговия и услуги/, а другото за ново,свободностоящо застрояване/само жилищно/.
Етажност до 3 етажа/от3 до 10м/; Зона- Жм; Плътност- 60%; Кинт- до 1,2; Озеленяване-
минимум 40%. Дано съм помогнал на някого с дадената информация. Поздрави.
Re: Регулиране на имот - процедура
16-12-2008 - 17:18:16
Здравейте,
И аз имам нужда от консултация относно подобен казус обаче за ПИ, попадащ в границите на околовръстен строителен полигон(по-точно на самата граница) и ПИ има лице на асфалтов път, който е своеобразната граница между селото и околовръстния строителен полигон(с други думи ПИ е до регулация, ако не бъркам "термина"winking smiley. Ако имате познания по темата ще ви бъда благодарен за коментар, каква е процедурата, необходими документи, ориентировъчни цени към днешна дата и др. съществено, ако се сетите. Благодаря предварително.
Поздрави
P.S. На някои вече пуснах лично съобщение, ако съм Ви притеснил извинете.
rad
Re: Регулиране на имот - процедура
29-12-2008 - 14:28:22
Съществува реална възможност да се провери предварително дали конкретен ПИ, собственост на юридическо или физическо лице, може да бъде променен за "други цели" - тоест за него да се извърши процедурата "смяна на статут". Всяка фирма, която достатъчно професионално и коректно се занимава с това прави такава проверка. Съвсем не е достатъчно да се знае пътя за получаване на определени становища. На първо място промяната на статут на земеделска земя в определен регион с определено инвестиционно намерение трябва да отговоря на цялостната политика на съответната община, където се намира ПИ. Абсолютно нецелесъобразно е например в непосредствена близост до регулацията на населено място да се променя статута на земеделската земя с намерение да се изгради производствено предприятие. Повечето общини - поне тук където аз работя и живея - обособиха т.нар. промишлени и жилищни зони и по този начин улесниха всички - инвеститори, граждани, фирми. Така аз преди да сключа договор за промяна на статут със собственик на ПИ мога да проверя за каква цел и за колко време мога да извърша процедурата, както и да дам гаранция на клента си за положителен краен резултат. Освен това искам да отбележа нещо много съществено - съществуват разлики при промяна на статута на един ПИ в зависимост от инвестиционната идея - тоест от целта, за която се променя статута. И точно тези, на пръв поглед несъществени разлики, спъват на даден етап процедурата или я правят невъзможна за довършване. Аз мисля, че всеки трябва да се занимава с това, от което разбира най-добре. smiling smiley И вместо всеки да се опитва да се прави на юрист или на брокер, по-добре е да помисли дали не е по-добър варианта да се обърне към професионалист.
Re: Регулиране на имот - процедура
29-12-2008 - 19:20:15
rad Написал:
-------------------------------------------------------
> Съществува реална възможност да се провери
> предварително дали конкретен ПИ, собственост на
> юридическо или физическо лице, може да бъде
> променен за "други цели" .............................
Аз мисля, че всеки трябва да се
> занимава с това, от което разбира най-добре. И
> вместо всеки да се опитва да се прави на юрист или
> на брокер, по-добре е да помисли дали не е
> по-добър варианта да се обърне към професионалист.


В кой регион работите rad? И аз искам да се консултирам със специалист в тази област, обаче на думи всички много разбират и като навлезе разговора в детайли всеки започва да дава съвети да отидеш еди къде си в общината, да попиташ за еди какво си и така човек си губи времето с някакви псевдо специалисти, които даже и за брокери не стават. Повечето така наречени специалисти са работили известно време към някоя по-голяма агенция като брокери и след като набетат малко "инерция" си правят своя агенция и така във всеки безистен и мазе има агенция за недвижими имот, но болшинството нямат кой знае какъв професионален капацитет. Моето конкретно питане е: Възможна ли е промяна на статута на ПИ, находящ се в границите на околовръстен строителен полигон в УПИ, така, че текста от нотариалнят акт да не е "вилна сграда", а "жилищна сграда", и ако отговорът е да, колко ще ми струва тази процедура? Кратко, точно и ясно зададен въпрос без точен и ясен отговор - засега. Става въпрос за община Своге.
Re: Регулиране на имот - процедура
29-12-2008 - 20:46:39
avatar
pieri Написал:
-------------------------------------------------------
Повечето така наречени
> специалисти са работили известно време към някоя
> по-голяма агенция като брокери и след като набетат
> малко "инерция" си правят своя агенция и така във
> всеки безистен и мазе има агенция за недвижими
> имот, но болшинството нямат кой знае какъв
> професионален капацитет. Моето конкретно питане е:
> Възможна ли е промяна на статута на ПИ, находящ се
> в границите на околовръстен строителен полигон в
> УПИ, така, че текста от нотариалнят акт да не е
> "вилна сграда", а "жилищна сграда", и ако
> отговорът е да, колко ще ми струва тази процедура?
> Кратко, точно и ясно зададен въпрос без точен и
> ясен отговор - засега. Става въпрос за община
> Своге.

Конкретното питане може да се отправи само на конкретното място. Как да ти се каже дали може, след като нямаме никакви документи пред нас? Като не знаем какво е предвидено по ОУП на общината? Текстът в нотариалният акт не може да се изменя по твое усмотрение, нито поради факта, че вече ПИ е УПИ. Лесно е да кажеш, че някой нямал капацитет. А ти имаш ли, за да разбереш, че ти трябва консултация с няколко специалиста на точното място, а не с брокер?
Че и цена да ти дадем..........в кой свят живееш? :]

rad
Re: Регулиране на имот - процедура
30-12-2008 - 12:01:05
Уважаеми, Пиери, разбирам чудесно недоволството и нетърпението да решите проблема си. За съжаление не мога да ви помогна, защото съм твърде далеч от Своге. Обърнете се към юрист, който работи в съответното населено място и е наясно с процедурите по ЗУТ.
Re: Регулиране на имот - процедура
30-12-2008 - 13:19:43
камелия Написал:
-------------------------------------------------------

>
> Конкретното питане може да се отправи само на
> конкретното място. Как да ти се каже дали може,
> след като нямаме никакви документи пред нас? ........
...........................................................................
> Че и цена да ти дадем..........в кой свят живееш? :]


Точно това ми е питането Камелия( приятно ми е да се запознаем) към какъв специалист ще ме посъветвате да се обърна, защото с коментара за "капацитета" визирах агенцийте за недвижими имоти. В голаямата си част те гледат на клиентите си като на подвижни банкноти и с цената на всякакви трикове са съгласни да те завлекат и на най-недостъпното място в планината при положение, че преди огледа ясно е заявено например, че искаш имота да има целогодишен достъп. Да не коментирам ценообразуването, защото и за него мога да напиша няколко страници коментар и ред други на пръв поглед дребни детайли в отношенията между т.нар. специалисти и непосветения клиент ме карат да имам негативно отношение към "специалистите", които само си мислят, че са такива. А документи се показват не по форумите драга Камелия. Ако смятате, че може да коментираме темата по-детайлно можем да го направим в лични съобщения и да не занимаваме аудиторията на форума с невъздържани коментари. Ще пропусна коментар за явно заядливият Ви тон, а в областта в която работя смятам, че капацитета ми е повече от достатъчен за света в който живея - дивата Българска действителност. *pardon*
Rad благодаря за съвета.
Re: Регулиране на имот - процедура
05-01-2009 - 17:31:47
Драги Пиери, ЗУТ поставя ограничения за промяна на статута - например от вилен имот на жилищен. 5 години не може да се променя , освен с изричното съгласие на общината.
Таксите не са недостижимо високи - но са различни за всяка община. Така,че никой тук не може да Ви даде конкретен отговор. В някои общини например таксата за допускане е 30 лева на декар, а след това за окончателната промяна на статута е 60 лева. Отделно се плащат такса в РИОКОЗ , която също е различна, в зависимост от инвестиционното намерение - от 25 лева до 300 лева и повече, а също и в други инстанции. Също така се плаща и на архитекта, който ще Ви изработи проекта - цените им са различни за различните общини и за различните проекти - 300 лева за всеки отделен парцел, а може и 500, и също зависи от инвестиционното Ви намерение и конкретните параметри.
Ако ангажирате фирма, а не проведете процедурата сам - таксите също са различни: от 1,5 до 2 евро на кв/м без останалите такси ,които посочих по-горе.
Най-добре се консултирайте с лицензиран архитект от Вашия град , а също така и със служители от техническите отдели в общината и дори с главния архитект.
От общината не можете да избягате, тъй че работете с нея.
Re: Регулиране на имот - процедура
06-01-2009 - 10:57:36
General благодаря за изчерпателният коментар. Явно без "килимче и наколенки" в общината не може да се мине, така че ще се възползувам от съветите Ви.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход