Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Регулиране на имот - процедура

Публикувано от Kristina Vassileva 
Re: Регулиране на имот - процедура
14-05-2008 - 10:20:02
Не става въпрос за засягане, а просто ти сам си го написал 20 месеца.... това е ужасно дълъг период. Кажи речи две учебни години. Толкова е необходимо да изучиш повърхностно процедурата. Защото всеки отделен случай е сам за себе си и всяка община има различни изисквания. Цените на имотите и държавните такси се вдигнаха толкова за този период, че тази разлика е изяла това което си спестил. Няма логика да се бие човек главата в стената с нещо което не разбира в детайли.

Re: Регулиране на имот - процедура
15-05-2008 - 10:16:19
Моля да обясниш тогава, как ще се съкрати срока по процедурата. Вече ми е ясно, тъй като съм извървял този път, а именно със знание,
което притежават практикуващите тази услуга фирми на кого да бутнат. И за да бъдеш полезен на съфорумците дай конкретни цифри за:
например колко взимат тези фирми, колко са държавните такси по отделните етапи от процедурата, тарифи на архитекти за урегулиране
и пр. Предлагам да спрем излишния спам, от който темата зацикля и с нищо не помага на хората, на които им предстои да се сблъскат с цялата бюрократщина. Успех и много сила на всички начинаещи!
Re: Регулиране на имот - процедура
19-07-2008 - 22:05:01
До junior70 : За времето - ясно. А като финанси колко ти излезе / и за какъв по големина парцел/?
Благодаря.
Re: Регулиране на имот - процедура
20-07-2008 - 10:38:48
general Написал:
-------------------------------------------------------
> До junior70 : За времето - ясно. А като финанси
> колко ти излезе / и за какъв по големина парцел/?
> Благодаря.


Парцелът е в Пловдив и е 3000кв.м. Изготвянето на ПУП-а, съгласуване с различните
инстанции и внасяне за одобрение в Общината архитекта ми взе 2000лв. Но това беше преди 3 години и е въпрос на договорка. Другите такси по вадене на многобройните документи - около 500лв. Остава да се плаща и държавна такса след издаването на заповед за смяна на статута от Министерството на земеделието и горите, която е различна за отделните райони и предназначение за ползване на земята.
Това е от мен. Нека, който извършва процедурата по регулация да даде актуални цени за изготвяне на ПУП,тъй като освен general има и много други заинтересовани. Поздрави.

Re: Регулиране на имот - процедура
27-07-2008 - 21:53:56
Благодаря за просветлението относно процедурата на предната страница.В моя случай стана така,че поради некомпетентност и непрофесионално отношение на административния апарат процедурата бе прекъсната в зародиш без никакви известия относно разрешението за ПУП.Отговора беше ''Ако щете съдете ни''.Аз съм студентка по право и макар да съм едва 2ри курс ми е известно,че администрацията е длъжна да изпраща известия и покани относно решенията си,а такива нямаше в случая.Сега подадох молба за скица на имота и после ще подавам молбата до кмета пък да видим.То май наистина ще се наема някой,че никой нищо не ти пояснява относно какво следва,всеки мълчи,а и в повечето случаи самите администратори нищо не знаят.Интересува ме съгласуването на ПУП с ВИк и другите изброени институции дали ще ми бъде разяснено на место,ако отида във въпросните институции или пак ще е НЕ знаем...,както винаги?И в крайна сметка крайното решение от кого зависи най-вече от Кмета или о въпросната дирекция към Министерството на земеделието?Мерси и съжалявам ако нещо се повтарям,но гледам някак да изляза от булото на тая тромава и бюрократична процедура. eye popping smiley
Re: Регулиране на имот - процедура
28-07-2008 - 20:49:58
До Лора Костадинова,
Трябва да се свържете с архитект, познаващ процедурата, който да изработи проект за ПУП , и когото да упълномощите да Ви представлявав Общината до одобрението на ПУП-а. При всички случаи ще има връщане на проектите за доработки или промяна, затова архитекта трябва лично да контактува с Общината. Относно съгласуване на проекта с "ВиК" и Електроразпределителното дружество, самия архитект ще Ви предложи съдействие за изработка на проектите по "ВиК" и "Електро"-частта, които са неразделна част от архитектурния проект,тъй като всеки архитект работи съвместно с инженери, регистрирани в "Камара на инженерите в инвестиционното проектиране". Именно тяхно задължение ще е да Ви осигурят становище от въпросните дружества. И пак Ви напомням при наемане на архитект трябва да се убедите, че е извършвал процедурата, а не я изучава в движение, това ще Ви спести много време и нерви! Не се стеснявайте да го питате по всички въпроси, относно процедурата, все пак това е част от услугата, за която плащате. Успех.

Re: Регулиране на имот - процедура
30-07-2008 - 20:28:18
Здравейте! Аз също се сблъсках с процедурата по урегулиране на ПИ. Искам да ви попитам това мотивирано предложение какво представлява и кой трябва да го направи.Имота се намира в кв. Горубляне.
Предварително благодаря! smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-07-31 10:19 от Йоана Първанова.
Re: Регулиране на имот - процедура
31-07-2008 - 10:20:27
Реших си проблема smiling smiley Намерих фирма smiling smiley :ami:
Re: Регулиране на имот - процедура
13-08-2008 - 12:04:01


Четири стъпки за промяна на статута на земеделска земя



Границите и предназначението на земеделските земи, които се включват в строителните граници на населените места и селищните образувания, се определят с общ или подробен устройствен план.
Включването на земеделски имот в тези планове става след процедура по промяна на градоустройството. Промяната на предназначението на използване на земята е в правомощията на съответната Комисия към областната дирекция за земеделие и гори, където се намира имота, когато земята е с площ до 50 дка, а при по-голяма площ - въпросът се решава от Комисията за земеделски земи към Министерството на земеделието и горите.
1. Процедурата започва с молба до кмета на общината, където се намира имотът. Към нея трябва да са приложени документи за собственост върху земята или за учредено вещно право за строеж в полза на инвеститора. Когато по документи за собственост земеделската земя се води на едно лице, наследниците му трябва да представят удостоверение за наследници, издадено през последните 6 месеца. В случай на съсобственост, заявлението трябва да е подадено от всички носители на правото. С молбата се иска разрешение за изработването от лицензирано лице на подробен градоустройствен план (ПУП), който е съобразен с намеренията за строителство върху имота - какъв обект, с какво предназначение ще се изгради върху него.
2.В обяснителна записка към молбата се посочват: наименованието на обекта, данни за предвижданата дейност, местоположение на обекта (местност, землище на населеното място и неговия функционален тип, община, област), отстояние от републиканската пътна мрежа и от други най-близки съществуващи обекти, размерът и границите на обектите, които ще се строят.
Планът задължително се съгласува със съответните експлоатационни дружества, което гарантира възможността да се осигури инфраструктура в имота - електроснабдяване, водоснабдяване и канализация. За изграждането на крайпътни обекти в ПУП трябва да е отразено и какви ще са комуникационно-транспортните връзки.
3. Освен ПУП, за процедурата по преотреждането на терена за строителство ще са необходими още:
- скица на имота и ситуационен план, на който да е отразено местоположението на имота на Картата за възстановената собственост.
- становище от РИОСВ (Регионална инспекция по околната среда и водите). В определени случаи се иска и доклад за въздействието върху околната среда на исканата промяна в предназначението на земята.
- документ за категоризация на земеделската земя - издава се от областната дирекция "Земеделие и гори"; при процедурите за промяна на предназначението на земеделските земи те се категоризират в 10 категории според продуктивните възможности на почвените и климатичните условия, релефните и технологичните качества на земята, пригодността й за производство на различните видове растителна продукция и наложените ограничения на земеползване при условия и по ред, определени с наредба, приета от Министерския съвет;
- удостоверение за поливност от "Напоителни системи".
4. Така комплектованата преписка се внася със заповед на кмета в експертен съвет, който при положителен резултат приема решение за утвърждаване на строителна площадка. Кметът въз основа на решението на експертния съвет издава заповед и цялата документация се внася в областната дирекция "Земеделие и гори". В двумесечен срок следва да има решение по въпроса за промяната на предназначението на земеделската земя. То подлежи на отразяване в регистъра на общинската служба "Земеделие и гори". Важен въпрос е и този за разходите по промяната на предназначението на земята, като обикновено при масив не се иска промяна в статута на цялата площ, а само на позволената за застрояване по градоустройствени показатели.
Освен заплащане за изготвянето и съгласуването на ПУП, необходимо е да се заплатят съответните такси по специална тарифа. Конкретният им размер зависи от:
- бонитетната категория на земеделската земя, посочена в акта за категоризация;
- размера на земята, включена в границите на определената площадка или трасе на обекта;
- местонахождението на земята съобразно функционалния тип на населеното място, определен по Единния класификатор на административно- териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ) в Република България;
- вида на обекта;
- възможността за напояване.
Значение за размера на таксите има още и предназначението и вида на строителството - дали се касае за търговски обекти, производствени обекти, складови обекти, административни обекти, курортни обекти, туристически и спортни обекти или за жилищни и вилни комплекси. Ориентировъчно държавната такса за промяна на предназначението на земя, която е ІV категория, е около 2500 - 3000 лева за един декар.Специализираните консултантски фирми, които поемат комплектоването и придвижването на преписката, определят хонорара си в широк диапазон, който е и в зависимост от обема на поръчката - между 1.5 и 3 евро за квадратен метър.
Цялата процедура е съпроводена с множество индивидуални и колективни административни актове; наред с това се иска и съгласието на съседите (за ПУП). Полезен реализъм ще е да се има предвид, че не всяка земеделска земя подлежи на вкарване в регулация, а в случай на отказ или обжалване в съд, процесът може да продължи и повече от година.
Относително ниската цена на земеделската земя крие поне три рискови момента: няма гаранция, че действително ще се постигне промяна на предназначението на ползване на земята; няма нормативно определен срок за приключване на процедурата; не винаги могат да се прогнозират действителните разходи по преотреждането на терена. Заедно с това, при добре пресметнати рискове, земеделската земя крие голям потенциал като печеливша инвестиция след преотреждането й за строителство - разликата в цената преди и след промяна на статута е средно между два и 15 пъти.

[agro.start.bg]

[pravo.start.bg]

[zakoni.start.bg]

[dograma.start.bg]






Re: Регулиране на имот - процедура
13-08-2008 - 12:07:37
Промяна на статута на земеделска земя

Промяната предназначението на земеделска земя в промишлена или за жилищно строителство се извършва по установен от Българското законодателство ред:
Заявяване на инвестиционни намерения за конкретния имот в държавен вестник и регионалната преса.
Становище на Районна инспекция по опазване на околната среда (РИОС).
Разрешение на кмета на общината за провеждане процедурата.
Акт за бракуване на трайни насаждения, ако има вписани такива в документа за собственост.
Проектиране. Включва няколко проекта - Геодезия, Архитектура, ВиК, Електрически и Пътни комуникации.
Становище на РИОС относно изработения проект.
Одобрение на проекта от общински съвет.
Заплащане на таксите регламентирани от общински съвет и обвързани с типа населено место.
След приключване на процедурата имота придобива статут на урегулиран поземлен имот (УПИ). В имота може да се извършва строителство, отговарящо на одобрените проекти.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход