Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

разрешение за застрояване по чл.135

Публикувано от kalinko12 
разрешение за застрояване по чл.135
08-11-2006 - 16:32:03
Мисля да закупя имот, който не е в регулация. Отидох в съответната община в техническия отдел да разбера може ли да се промени статута на имота. Служителката там ме посъветва да подам молба в ДАГ за разрешение за изготвяне на проект за застрояване по чл. 135 от ЗУТ. Оказа се че и съседните имоти не са в регулация, а върху тях има построени палати с такова разрешение. Имота има лице на асфалтова улица. Въпросът ми е знае ли някои колко време би ми отнело издаването на такова разрешително и какви документи трябва да представя в ДАГ освен молбата?
Благодаря ви предварително smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-11-08 18:04 от kalinko12.
was
Re: разрешение за застрояване по чл.135
10-11-2006 - 10:21:25
Трябва да извадиш парцела от земеделската комисия първо защото сигурно е земеделска земя в момента. След това трябва да платиш на архитект да ти направи проект за регулация, който да депозираш в даг, да минат определени процедури в даг и в общините и ако всички съседи са съгласни ще ти дадат виза за проектиране. Като цяло си е дълга процедура (поне 6 месеца) и самата регулация ще ти струва 3-5 Евро на м2 (поне), без да броим рушветите, които задължително ще ти поискат. Рушветите силно варират - от двуцифрено число в евро за деловодителки по общините, за да "минеш" по-бързо, до четрицифрено число (ако бъдещия строителен обект си заслужава - кооперация, офис сграда и т.н.) в евро за архитекти на общини, до петцифрено число в евро за общински съвети и главни архитекти (при големи жилищни комплекси, бизнес паркове и т.н.). В общинските съвети има доста гърла за хранене и там е непредвидимо колко точно рушвет ще поискат за смяна статута и регулиране на парцел, но ще е доста. Понякога ако се стигне до главен архитект или кмет, може да се подходи в натура: скъпи вечери, проститутки, oops, компаньонки имах впредвид, извинявам се smiling smiley и т.н.
Как да познаем кога някой си го иска? Ами има директни и индиректни подходи. Индиректните са: непредвидени забавяния; връщане за преразглеждане на проекта понеже не е станал ясен (например допълнителни котирания, от къде мерите кота нула и защо и т.н.); казват ти, че проекта не отговаря на еди кой си член от еди коя си наретба (често се случва цитирания член да е отменен, но поради бруталното си късогледство, непрофесионализъм и жажда за рушвет, много общински служители не го знаят), а проекта си отговаря на всичко и т.н. и т.н. Попринцип служителите са доста изобретателни при тея подходи.
Директните: казват си ти го директно, лично или по-често чрез посредник, който уж ти е приятел и ти помага да минеш по-лесно.
И последно: за рушветите си инженерите, архитектите, деловодителите, членовете на общинските съвети, главните архитеккти и кметовете НЕ издават фактури ! Такаче мислете овреме как ще си осчетоводите непредвидените пера от бюджета!
Успех !



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-11-10 10:23 от was.
Re: разрешение за застрояване по чл.135
11-11-2006 - 14:36:50
Благодаря много за изчерпателната информация!!! Честно казано не очаквах да е толкова сложно. В моя случай става дума за еднофамилна къща и се надявам да мина по-тънко. На скицата с която разполагам в момента пише че парцела е масив - не знам дали това се води земеделска земя.
А дали изобщо има някаква гаранция че цялата процедура в крайна сметка ще завърши успешно!?
was
Re: разрешение за застрояване по чл.135
12-11-2006 - 23:24:12
smiling smiley Отговора ми разбира се изобщо не беше изчерпателен, а и поизлезе от конкретното заглавие :} . Тъй като не съм специалист и ме е страх да не изтърся някоя глупост, ще ти препоръчам едно нещо - свържи се със специалисти. Като цяло строителството върху земя, която не е УПИ е доста сложен, скъп и дълаг процес. Има специализирани фирми, които правят точно това - изваждане на парцели, мотивационни писма, застроителни параметри и регулация, визи и т.н. Ти рано или късно все ще опреш до това, така че колкото по-рано толкова по-добре. Знам за няколко такива фирми, на които ще ти дам координатите ако искаш.
Пожелавам ти да не се сблъскаш много остро (ти със сигурност ще се сблъскаш де) със страхотния корупционен октопод във всички видове общини, съвети, институции, кметове и т.н. субекти, свързани със строителство и регулация :g:
Re: разрешение за застрояване по чл.135
13-11-2006 - 12:58:28
Ще съм ти благодарна ако ми дадеш координати на такива фирми.
А какво би казал за дворищната регулация. Един брокер се опитва да ме убеди че това е почти регулация и трябва да се подаде само молба в съответната община за регулиране на парцела. Но това ми звучи почти като "малко бременна жена" :} .

was
Re: разрешение за застрояване по чл.135
23-11-2006 - 14:00:54
провери си личните съобщения
Re: разрешение за застрояване по чл.135
12-05-2007 - 19:23:54
kalinko12 до къде стигна spinning smiley sticking its tongue out и какъв път измина...чака ме нещо подобно
Re: разрешение за застрояване по чл.135
02-10-2007 - 22:28:40
до никъде тъй като се отказахме от това място, но сега сме намерили друго такова и тепърва ще започваме борбата за разрешително за застрояване. Ако ти имаш някаква полезна информация моля сподели я.
Re: разрешение за застрояване по чл.135
03-10-2007 - 18:24:49
Тъй като взехме място близо до птицеферма и ми казаха че на 400м нямало право да се строи къща ?!?! на 150 м сме !



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-10-03 19:13 от hakama.
Re: разрешение за застрояване по чл.135
05-10-2007 - 18:15:04
и сега какво ще правите
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход