Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Построяване на НЕО - Възрожденска къща

Публикувано от Geto 
Re: Построяване на Възрожденска къща
22-02-2008 - 13:17:36
Наистина стиловете се различават в Родопите и Ст.Планина.В различните райони на Ст.Планина също има разлики/както Аргонавт е обяснил подробно/-различни школи,различни майстори,различни вкусове,различни материали,но аз лично не мисля,че ще бъде кич,ако се смесят стиловете.Според мен по-важно е как ще бъде изпълнено-проект,изискванията на възложителя и т.н.А и самите ни балкански села вече са с доста оплетени стилове,комунизма си е казал тежката дума....Ако строим в архитектурен резерват като Жеравна,Боженци,Кова4евица и др.подобни,тогава мисля,че спазването на стила е задължително!
Това е само мое мнение,което може би е породено от факта,че на мен всички стилове на къщите,за които говорим тук,ми харесват winking smiley
Re: коя къща е възрожденска
22-02-2008 - 23:03:24
avatar
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
Най-елементарният
> пример са оградите - вдигнеш ли ограда, скриваш си
> гледката. В Балкана гледката ти е нагоре, няма
> какво да я мислиш. И за конструкцията, и за
> прозорците, и за покрива, и за дооформянето на
> двора имам безкрай неясни въпроси... Накрая пак ще
> стане "а-ла възрожденска къща", ама май ще избягам
> много встрани от идеята.
> Как мислите - Възрожденците имали ли са подобни
> въпроси и как са ги решавали? Дали са строели по
> собствено виждане (или на майстора), пък после
> хубавото е станало еталон?


Водещото едно време е бил материала в близост. В Балкана е имало много камък и затова дуварите са каменни. Ако слезеш по-на равно,ще видиш че са кирпичени,варосани,с цигли отгоре.
Дори в предбалкана и Балкана къщите да са по един тертип,то тези,които са по-нависоко са по-малки. Теренът го налага,пък и по-ниските температури през зимата.
Според мен,трябва да обиколиш и да заснемеш старите къщи в непосредствена близост до имота и населеното място,в което мислиш да строиш. Снимай всеки един детайл и сравнявай.
Вкъщи "до бой" сме стигали,защото аз се стремя да разбера причината нещо да е направено "така" и по "този начин",докато майсторите и мъжът ми са готови да заместят с "а ла възрожденско"....... :g:
Abu
Re: Построяване на Възрожденска къща
23-02-2008 - 13:00:20
Камелия,
Смятах да не се включвам повече по темата, мнението ми не беше много близко до това на повечето тук, а напоследък взе съвсем да се отдалечава... Само между другото - вчера работих на една къща, направена изцяло от бетон - няма нито една тухла. На тези, дето смятат, че бетонът не може да е красив и да "излъчва топлина", да имат много здраве! Невероятно (за Бг) качество на изпълнението и наистина добра архитектура - с всичките му там извивки, еркерчета, декорации на фасадата... само бетон. Разбира се, не става дума за Възрожденски стил.
Та, както съм споменавал, тъстът ми е нещо като фолклорист. Познава отлично северното Черноморие. Много ще се радвам някой да ми посочи не сграда, а село, в което е имало Възрожденски сгради през втората половина на 19-и век. Щото той не можа, в смисъл има само обща представа от къщите, него го интересуват обичаите... Както и да е. В двете села, които ме интересуват, фолклорът е добре запазен в автентичния си вид. Това се дължи най-вече на откъснатостта им (интересно е, че макар да са доста отдалечени едно от друго, са поддържали връзка, може би защото са чисто български???). Но точно изолацията и недостъпността им ги е обрекла на мизерия. Там просто двуетажни къщи няма. Богаташки къщи няма. В нотариалните актове от началото на 20-и век изрично пише когато къщата е с керемиди - скъпо, разбираш ли... Тиклите са ги слагали от немотия... А най-най-бедните, както казва ре6о, са мазали лайна и слама... В този случай на какво да правя снимки? На схлупените съборетини, даващи представа за българския бит по онова време или на богаташките къщи в по-заможните села и градовете, ама къщи, дето нямат връзка с местата, които ме интересуват?
За детайлите и технологиите донякъде съм наясно - пак е от немотия, няма артистични решения, търсело се е само достъпното и практичното. Камък има в изобилие, все още се добива и продава. Наоколо са дъбови гори, непрекъснато се извозва и дървен материал. Само че, за да се построи солидна къща е трябвало да си си надвил на масрафа. В тези села такива хора е нямало...
Въпросът, който си задавам, е: Каква къща би построил човек от затънтено българско село, в което се пазят и почитат българските традиции, ако случайно се видеше с пари?

Специално за Аргонавт - потърси Ръкописът на Димитър Събев Злочести. Не може да се сравнява с тритомника на Хаджийски, нито със С. Радев... Но като го прочетеш (има-няма 50 страници), пак ще си говорим...
Re: Построяване на Възрожденска къща
23-02-2008 - 16:13:48
За мое наи голямо съжаление далеч не съм подготвен на висотата на повечето пишещи в тази тема но я следя с интерес .Цялата тази дискусия ми показва че все още има ерудирани хора останали у нас и готови да губят време да четат стоиностни исторически книги вместо да изгледат някои и друг документален филм набързо пречупен през погледа на някои Фсезнаико.Но не това е което ме кара да пиша тук -спомням си за един наш стар познаиник /които маи вече отдавна не пише тук/ та казваше този юнак че битието определя съзнанието-как хубаво звучи! Та на въпроса,дали пък за хората родени и израстнали в големия град и свикнали на неговите удобства не е просто един непрактичен каприз да се преместят в една възрожденска или казано с други Български думи -селска- къща.Може би първите месеци от новия ритъм на живот докато още трае еуфорята ще носят само радост и удовлетворение от прекрасните гледки и цялостната идея на такава къща , но в последствие като се сблъскаш с далеч по големите неудобства като цепене на дърва ,чистене и плевене на двора газене на кал , липса на интернет и тем подобни селски страдания ,че ако щете и липсата на разносна тарговия на пици по домовете , то все пак си имаме и деца и семеиство ..Нямали да поспадне градуса на това вдъхновение. Мои познат си купи приказно красива старинна къща в сърцето на балкана и я реставрира спазваики и наи малките детаили, но в последствие откри че е малко по трудно да се стигне или пък да се върнеш понякога при лошо време и обилни снеговалежи ако не разполагаш сас собствен БТР. Но кулминацията доиде един ден когато покани един от работниците от фирмата на гости да види вилата и да си пречисти душата малко ,оня му вика -абе бате де ша ма водиш по тия чукари да ми губиш времето то мен ми е писнало да цепя дърва за банята в къщи всеки ден и да рина по двора , Мен ме заведи някъде на лусозно -плочки дето има с алумин и стъкло пак и вана ако има ще е върха ! Да си пусна кабелната на плазмен телевизор и еех животе .Моят познат остана доста слисан и малко не намираше кво да му отговори но на мен ми остана спомена и до ден днешен си смеем на този иначе пучителен случаи. Западняците примерно яко практикуват селски туризъм -като ги пристегне носталгията палят колата и се забиват в някое сръбско село без ток за по един месец да живеят в такива условия и си умират от кеф да хранят кокошките и да събират яицата от полозите НО после бегом обратно в къщи дето всичко си им е натаман. sad smiley
Re: Построяване на Възрожденска къща
23-02-2008 - 17:49:52
alexyeli, тука не става дума за селски туризъм и примитивен начин на живот. Аз поне мисля че разискваме архитектурата и начина на изпълнение на така наречените възрожденски къщи. Никой не твърди че в тях не трябва да има ТВ, интернет, ток, вода, баня и пр. Не е задължително дори да са в някое "забутано" село.
Re: Построяване на Възрожденска къща
24-02-2008 - 13:21:19
В еленския и габровския Балкан,от където имам достоверна информация,има над 1000 селски къщи,които се дават под наем.Няма weekend,през който да не са пълни с гости.Семейства,компании от цяла Бг се изсипват,за да си починат,хапнат,пийнат....И много от тях после си купуват собствени къщи,реставрират,строят,обзавеждат,за да ходят в почивните дни и да се чувстват като у дома си!
Мисълта ми е,че не на всички им харесва този вид туризъм и не е задължително да е така,но такива хора не са никак малко и в България.Който не харесва чукарите,селските къщи,не би отишъл на такова място,а ще избере лъскавото,снобското ит.н.По вкус и по цвет,товарищи нет,както казват руснаците smiling smiley
Re: Построяване на Възрожденска къща
24-02-2008 - 19:53:15
Да си призная и аз строя точно в Еленския раион но си избрахме бивше образцово село с всичките му там екстри от към инфраструктурата и в същото време съчетаващо спокоиствието и прелестите на предбалкана, ама за всеки случаи си е на 10 минути от града и то минаваики по главни пътища които се поддържат и чистят от сняг през зимата -нали все пак животът продължава и след строежа на къщата не може да си останеш вечно само с патриотизъма и да ходиш облечен с комитски сюртюк пък женати в къщи да веза знамето. Виж за вилата всичко е възможно -там можеш да се потопиш в ролята на комита и воивода с всичкия тоя чист въздух и необиятни гледки от балкона пък ако и има и руино вино и едно чеверме ще бъде просто експлозивно.. smiling smiley Отделно че там могат да се реализират и всички дори наи дребни детаили които биха изглеждали хармонично с обстановката а не примерно в къщи да седнем да се храним на пусията с трикраките столчета и да затапяме шарена сол от обща харамия.. :ami:
Re: Построяване на Възрожденска къща
24-02-2008 - 20:04:34
Никой не иска да живее като през 19 век,но типа къщи от това време,много хора харесват и днес.
Re: Построяване на Възрожденска къща
24-02-2008 - 23:15:26
Аз ви препоръчвам да се поинтересувате в Южна Италия колко сухопътни тунела има.
Ще се хванете за главата като разберете, че има прокопани тунели само заради едно село. Въпроса при тях е да си запазят бита и духа! Съвесм друг е върпоса откъде идват парите - ами от здравите корени, разбира се. Незавизимо дали си забогатял в САЩ, Германия, Австралия, Канада или където и да било. Важното е да има инфрструкура до твоето село, и най-добре под земята!
Re: Построяване на Възрожденска къща
25-02-2008 - 03:58:09
Здравйте!

Виждам че темата се развива главно в идейно отношение и ми е малко неудобно да прекъсвам това развитие с прагматичен въпрос, но наистина ми се налагаsad smiley
Маисторът, който ще ми зида камъка твърди че трябва да поставя сантрачи от бук, а не от чам - Чамовите щели да изгният мбного бързо.Моя е обаче отговорноста да намеря материала и срещтам трудности в това отношение.Друг е и въпроса с оскъпяванетоsad smiley
Та искам да попитам голям проблем ли ще е ако направиме сантрачите от "чам"?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход