Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Сухи варианти за подова топлоизолация

Публикувано от Petar 
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
22-01-2008 - 11:47:57
Любо, не се правя че разбирам от материали, както ме обвинява Abu, но знам едно основно нещо - за да се използват определени материали в строителството, то те трябва да имат сартификат за съответното приложение. Материалите се изпитват в съответните лаборатории за какво ли не - например за радиоактивност. Никой не би искал да има в къщата си нещо, дето ще го трови системно. А полистиролите освен че при пожар отделят вреден дим, и при нормално състояние отделят вредности във въздуха. Лошото у нас е, че търговците спестяват подобна информация на клиентите, а не всички от тях са компетентни да знаят какво да изискват като документи. Някой търговци откровено лъжат за качествата на материалите. Затова съветвам хора които си строят къщи и сами се занимават с това, да се придържат към отработени варианти, а не да измислят нови детайли и неща, които може да се окажат голяма грешка. Сега навлязоха толкова много нови материали, че дори за хора от бранша е трудно да знаят всички плюсове и минуси, какво остава за хора с други професии. А когато правим избор, добре е той да бъде информиран.
Abu
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
22-01-2008 - 17:05:37
Ама аз с най-добри чувства... Точно за това говорим - има отработени технологии с известни качества на материалите (най-после някой ги измери, публикува, че ги и проверяваме понякога). Сега всеки търговец твърди, че новото е по-добро от досегашното и най-малкото трябва да се провери дали е така. Дори днес тествах нов материал, по цена и сертификати по-добър от обичайния ми - плачевен резултат, добре че взех малко количество...
А комплиментът беше затова, че не си като повечето си колеги. Нали знаеш - предписват едни параметри и ни най-малко не ги интересува има ли такъв материал на пазара и на каква цена може да се намери.

ПП Казвал съм го и друг път: ако съдя по моите материали, то сертификатите не отговарят на истината, от която ще лаборатория тук да са! Говоря за материали клас В 1 и 2. Има и друг абсурд - азбестът е забранен за употреба в строителството, но пък един пожарникар ме задължи сред пожарозащитните средства да имам и азбестово одеало, показа ми и наредбата...
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
22-01-2008 - 17:22:19
Abu, прав си и сартификатите не отговарят 100% на истината (като всичко друго), но ако нещо няма сартификат за вътрешно приложение, може да си сигурен, че има вредности. А колегите не задълбочават в материалите, защото никой не им плаща за това. Възложителите договарят минималната фаза на проектиране за да платят колкото се може по-малко. После за авторски надзор забрави - свиди им, та чак им се плаче. Нали си съгласен, че като платиш за идеен проект или технически, няма как да получиш работни детайли. А да не говорим да им предпишеш конкретен материал - заподозират те, че вземаш комисионна от търговеца, затова пиша топлоизолация "тип" еди кой си с показатели, да могат да я заменят с подобна отговаряща на изискванията, но не да сменят минерална вата с пенополистирол например.
А за азбестовото одеало - вярно е иска се, макар и много рядко ( не ми се търси в наредба 2 къде точно), но това не е строителство. то е оборудване с подръчни противопожарни средства, и като няма заместител, се допуска. Но със сигурност не е в жилищни или обществени сгради., а някъде където няма хора изложени на вредноста, а са пожароопасни.
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
23-01-2008 - 17:12:24
Към Petar,
Защо е необходимо да изолираш таванската плоча отгоре. Не е ли по-лесно, евтино и топло да си направиш гипскартонен таван и вата между него и тавана?
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
23-01-2008 - 17:30:31
bulhomes, топлоизолацията е по-ефективна откъм студеното - тоест отгоре. Избягваш и топлинните мостове дето ги има при твоя вариант.
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
23-01-2008 - 19:14:08
Искаш да кажеш, че топлоизолационните материали имат по-добри коефициенти при по-ниски температури ли? За пръв път чувам, че коефициентите се променят при различни температури.
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
23-01-2008 - 20:16:33
Не. Не задълбавайте в коефициенти. Иска да каже, че топлоизолацията е по-ефективна отвън и това особено важи за таваните.
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
23-01-2008 - 21:18:07
Засега не можете да ме убедите, че ако топля още една плоча ще ми е по добре..
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
24-01-2008 - 09:56:26
Хората топлят 25 см тухла по стените, а ти не искаш да топлиш 6 - 10 см стоманобетон по тавана. Всички предимства на топлоизолацията отвън по стените важат в тройна степен за тавана.

Освен това:
1) Майсторите много по-лесно, бързо и качествено ще я налепят по под, отколкото по таван.
2) Не се нуждаеш от гипсокартон, сачак, окачен таван или друг завършващ слой. Най-много една замазка.
3) Топлоизолацията заедно със завършващия слой неможе да ти падне върху главата при теч, друга авария или просто така.
4) И в двата случая гори, но отвътре гори и трови хората, а отвън не.
5) Отвътре е подложена на изпарения, овлажнява се и поради това спира да изпълнява топлоизолационните си функции и дори се разрушава, докато в подпокривното пространство дори да се навлажни изсъхва, защото се проветрява.
6) лятото не позволява плочата да се нагрее.

Каквото и да мислиш за изолационните слоеве, мисли не отделно за стени, покрив и прочее, а за целия обем на къщата, който трябва да е топлоизолационно затворен от всички страни, включително термомостовете да са прекъснати.
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
24-01-2008 - 21:37:08
Сега вече ме убеди... clap:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход