Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Сухи варианти за подова топлоизолация

Публикувано от Petar 
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
02-10-2007 - 10:29:58
Здравей отново,

Искам само да ти подхвърля една идейка която пък е в мойта глава. От както съм го зърнал не ми дава мира но незнам как да го реализирам а нямам достатъчно познания в тази насока за да си го направя сам. Но ще потърся хора да ми кажат основните стъпки които трябва да спазя за да го реализирам. Мисля в поне една стая да го направя по начина който ми е в главата.

Значи темата е дискутирана във форума на Направи си сам отдавна но не срещна много привърженици и незнам дали някой вече го е направил. Ето линк

[www.napravisam.bg]

Идеята ми е да си купя дървен материал 2-3 м3 да го дам да се нареже на кръгове със съответната височина (при мен е 7см) и след това във сучилня да се изсуши. Или обратното първо да се изсуши и после да се нареже. Незнам. Следва дълго нареждане по пода директно на плочата. Незнам с какво може да се лепи. Може би паркетно лепило или теракол. Фугите пълним със епоксидна смола. Тя може да е в различни десени. Прозрачна кафява каквото ти душа иска. Лесно се оцветява. След като го наредим идва ред на цикленето. Може да се наложи да се рендоса първо една ръка и след това циклене. Следва лакирване и експлоатация.

Незнам как ти се струва но мен много ме е грабнала тази идеа та ще видим...

Мисля че и от термоизлационна гледна точка ще постигна нещо. незнам какво но няма да е малко. Епоксидната смола си е изолатор също като дървото.

Поздрави
Иво

Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
02-10-2007 - 21:56:38
Ivo_HK Написал:
-------------------------------------------------------

> Мисля че и от термоизлационна гледна точка ще
> постигна нещо. незнам какво но няма да е малко.
> Епоксидната смола си е изолатор също като
> дървото.

Ламбда на дървото в тази посока е ок. 0,3-0,4 (по-големите стойности за по-твърдите дървесини), т.е. 10х по-лоша от топлоизолационните материали. За епоксидната смола нямам данни, но очаквам да е близка до стъклото - 0,8. :crazy:
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
03-10-2007 - 16:47:18
Ivo_HK bravo. Ideqta i az q imam i znam 4e stava mnogo krasivo. Mejdu krug4etata naliva6 lepilo eventualno smeseno s trici ama mnogo sitni i se zaliva. Posle ciklene lakirane i priklu4va6. A moga da ti dam ideq za otgolu kato hidro 6umo i toploizolaciq vikni mom4etata da i prusnat poda s penopoliuretan.Za 1 sanrimetur koeto e dostatu4no 6te ti vzemat 10 lv na kvadrat za 3 sm 15 moje i da se pazarite. Vathu nego leka zamaskaza fino izravnqvane i redi6 onova ne6to kato mojed da go napravi6 i 5 sm ne 7.Idvaha pri mene mom4etata da se pazarim za vi\un6na izolaciq i gore dolu sum re6il ve4e.
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
03-10-2007 - 18:22:27
Дакони сега ме разби!!

Ми разбира се пенополиуретан. как не се сетих. Благодаря ти много.След него даже може да се направи разливен под. Нали ги знаеш?Той ти дава перфектна нивлация добра основа за редене на кръгове с еднаква височина. Само трябва да се допитам до някой с какво ще хващаме дървото за замската И какво ще е лепилото за фугите. Но твоята идеа да омеша лепилото с трици е страхотна. След цикленето ще е неповторимо мисля. А и лепилото е по подходящо за целта. Някои видове епоксидна смола са карцерогенни.

Виждам май че с жената ще редим пънчета скоро :}

Поздрави
Иво
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
03-10-2007 - 21:21:23
dakoni Написал:
-------------------------------------------------------
A moga da ti dam ideq za otgolu kato hidro 6umo i
> toploizolaciq vikni mom4etata da i prusnat poda s
> penopoliuretan.

Дакони, това за Хидро сигурно ли е или "така казват"? Задавах такъв въпрос по-преди, ама май не получих категоричен отговор. Не съм го виждал на живо - трябва да им е доста по-различна пяната от тази строителната дето всички я знаем!?
Като топлоизолация е май най-доброто, но с 1см не се постига коментираното горе U за пода на Петър.

12см бетон, 7см дърво и 1 см полиуретан дават около U=1,2
3см полиуретан U=0,6
5см полиуретан U=0,4



Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
04-10-2007 - 12:11:48
Zna4i tvurdqt 4e poema do 5 procenta voda drugoto da hodi kudeto si iska.Zna4i tazi pqna e dvukomponentna i se smesva ot ma6ina i se vpruskva pod nalqgane.Po-razli4na e ot stroitelnata, no puik kato se zalepi nqma mahane, a i izdurja na 35 kila na kv.santimetur nalqgane. 1 sm e za hidro ,no ima speciaken penopoliuretan , koito e pluten.Zna4i ima razli4ni vidove plutnost na pqnata i ot tova se opredelq i za kakvo 6te e nai ve4e. Az na pokriva varhu pokrivnata plo4a 66te go pruslam s 5 sm ot nai plutniq penopoliuretan. Ram i cenata e druga s trud i material izliza okolo 20-24 lv na kvadrat. Sega za Ivo ne znam tezi samorazlivni zamaski nqma da se napukat pomisli varjuj tova. A iskam da popitam LUBO kude gi 4etete tezi preminavaniq te da si smerna i az nqkoi ne6ta.
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
04-10-2007 - 20:41:15
dakoni Написал:
-------------------------------------------------------
> Zna4i tvurdqt 4e poema do 5 procenta voda drugoto
> da hodi kudeto si iska.
Това не ми харесва - най-вероятно ще влезе в къщи. Важното е да "отблъсква", непропуска по възможност 100%. Хидроизолацията не се характеризира по този начин.

Az na pokriva varhu pokrivnata plo4a 66te go
> pruslam s 5 sm ot nai plutniq penopoliuretan.
Защо от най-плътния?

A iskam da popitam LUBO kude gi
> 4etete tezi preminavaniq te da si smerna i az
> nqkoi ne6ta.

Доста си ми неясен, но ако питаш за сметките за U, които дадох по-горе:
Наскоро Петър даде Един линк, където в табличката има данни за ламбда на някои строит. материали.
Там над табличката има Линк към прост калкулатор за U. За него ти трябва Excel.

Ламбди за доста материали можеш да намериш в Приложение №4 на "Наредба No 7 от 2004 г. за топлосъхранение и икономия на енергия в сгради"
Ако имаш въпроси, питай по възможност на кирилица.
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
05-10-2007 - 09:40:29
Аз имам няколко въпроса като неспециалист в следното. Пенополиуретана поне по информацията, която досега имам е много добър топлоизолатор, НО качествата му във времето рязко се влошават, в зависимост от това в какви системи се ползва. Някой има ли мнение и повече инфо по този въпрос?
Относно епоксито върху дървени пънчета - ще ви се разкатае м...та. Като ново стои впечатляващо, но само след година епоксито пожълтява, надрасква се и в зависимост от произхода и качеството му бъдете готови на много други изненади.
Успех!
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
05-10-2007 - 12:26:30
Moje li ako nqkoi ima to4ni i konkretni danni zatova, 4e penopoliuretana s vremeto se susipva da dade nasoka i da go vidim tova ne6to za da se preceni, kakvo predstavqlva tazi izolaciq vuv exploataciq. Tova 4e nqkoi e kazal ne6to e hubavo da go proverim vse pak.A za Lubo 6te dam edin sait aginvest.org
Re: Сухи варианти за подова топлоизолация
05-10-2007 - 15:09:21
Мен ме притеснява обратния вариант - нито една водеща фирма в изолациите няма такъв материал в нито една от системите си. Мисля, че съм запознат с повечето и това, което ми прави впечатление е, че всеки материал трябва да се разглежда като част от цялата система. Производителите само на отделни /от системата/ материали могат да твърдят какво ли не, но аз лично се доверявам само тези които ми дават комплексни решения в конкретен казус. Защото после се оказва, че "точно в моя случай" не е трябвало да комбинирам това с онова и поради тази причина проблема си е за моя сметка. Ние българите много обичаме да експериментираме, но трябва да се знаят и рисковете.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход