Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Напукана плоча

Публикувано от slanchice__ 
Напукана плоча
25-06-2007 - 15:00:30
Здравейте, какво се прави при напукана плоча. Плочата е над първи етаж и все още не сме почнали да зидаме втория. При проливния дъжд в събота отидохме да видим как е положението и се оказа че на много места е текло от плочата в стаите. От горе се вижда че е напукано /не са големи пукнатините/ и си мислихме, че е само повърхностно, но няма от къде другаде да е протекло. Пада се точно под тях. По проект имаше заложено много арматура и арматуристите я сложиха почти цялата./Имаше на места където по проект трябваше да се сложи но нямаше как/ Може ли от това че железата са много на гъсто бетона да се пука от горе до долу?
Какво може да се направи?
Тъй като на втория етаж ще има бани, точно над кухнята над първия етаж, дали няма да протича и да прави влага?
Дайте ми някакъв съвет.
Благодаря предварително!
Re: Напукана плоча
25-06-2007 - 15:31:07
slanchice, не съм специалист, но е нормално при дъжд през бетона да мине вода и да прокапе долу. Освен ако не сте слагали някакви добавки в бетона на плочата, която да го направят хидрофобен. А и в случая, може би точно на това място плочата е по-ниска и се събира повечко вода, която бързо просмуква в бетона и почва да капе. Замисляла ли си се как те наводняват съседите например от горните етажи като им протече пералнята. Сигурно не е от пукнатини... smiling smiley Чувала съм, че водата може да се просмуче по бетона на 2,5 м нагоре, камо ли при 10-20 см плоча. Ако пукнатините са повърхностни, паяжинни, появили се от бързото съхнене на плочата и не са много, мисля че не е проблем, но най-добре си викни конструктора да ги види за твое успокоение. Счупена плоча, мисля че е нещо съвсем различно. Тя провисва и тогава положението е сериозно. А за баните се прави специална хидроизолация преди да се сложат плочките.
Re: Напукана плоча
25-06-2007 - 15:55:35
Благодаря ти magea, не плочата не е счупена. От долната страна дори не се забелязват пукнатини. Но все пак се притеснихме.
Re: Напукана плоча
25-06-2007 - 16:05:23
Слънце, права е Мажея, няма хидрофобен бетон поне в БГ, колкото и да се кълнат в добавките... Не и отлят скоро, във всеки случай, докато стегне , свърже ако щеш напълно... Но, ако държиш да се притесняваш, има защо, ако:
-Инженера ти е некадърен и дебело се е презапасил с желязо, толкова, че от оплетки бетона не е влязъл между елементите:
- Бригадата ти е некадърна и им е топло да вибрират
- Бетоновия възел са измамници и от топлото и консистенцията стяга бързо и не може да се вибрира добре.
- На дебелите оплетки гледат да налеят бързо, а се налива по малко, видрира, пак налива и т.н. Не го обичат, защото бетоновоза се бави и трябва да чака, а през това време особено в жегите трябва да пуска да се върти легена, което му бърка в джоба.
Не са слагани пластмасови подложки при армировката и бетона не е покрил докрай арматурата или е съвсем на кра, тогава водата си намира път. Важи и за дръвчета от кофража, попаднали напряко на плочата.
Виждаш колко рискове има.
Но, споко, дано всичко е наред, нормално е гол бетон да капе, водата минава през него... Ако беше водоплътен нямаше да слагаме хидроизолации...
Re: Напукана плоча
25-06-2007 - 17:09:17
za men kato specialist napukanata plo4a govori mnogo hubavi ne6tasmiling smiley
tia e zdrava!
a do kapeneto niama problemi za6toto nad neia 6te ima zamazka lepilo za plo4i taka 4e niama miasto za pritesnenia......
uspeh i pozdravi.......
Abu
Re: Напукана плоча
25-06-2007 - 18:23:36
slanchice,
Вземаш торба цимент и дебела четка (баданарка), забъркваш по малко от цимента в кофа с вода, докато стане на каша и запълваш пукнатините с кръгообразни движения на четката. За плочата нямаш грижи, но ако оставиш пукнатините, може да достига прекомерно влага до арматурата, а това с времето е опасно. Ако повече от 3-4 месеца остане незащитена (да не говорим за зимата), плочата ти ще пострада с някой и друг процент от качествата си. Така че, действай смело нататък по план!
Re: Напукана плоча
26-06-2007 - 07:40:19
Благодаря на всички.
Abu майстора каза същото като теб. С цимент щял да мине да запълни цепнатините, а колкото до гъстотата на арматурата наистина беше много на гъсто.
Re: Напукана плоча
26-06-2007 - 10:14:16
Нямаш проблем, плочата е "преармирана", конструктора се презастраховал и ти я наблъскал яко с желязо и сега от преармирането имаш повърхностни пукнатини които са около участъците с много желязо. Не ги запълвай с нищо, от всичките мръсотии по работите на следващия етаж те сами ще изчезнат и ще се запълнят.
Re: Напукана плоча
26-06-2007 - 11:28:01
Най-вероятно става въпрос за съсъхване на бетона. То е по-голямо при топло и слънчево време.
Няколко неверни неща, които се пишат:
1. Бетонът не е водоплътен - всеки бетон има определен клас по водоплътност дори и да не му с слагат добавки. Пример - мозайката , която се изполваше едно време като хидроизолация на открити тераси. Мозайката е вид бетон.
2. От много желязо - пукнатини се образуват , когато желязото няма необходимото бетоново покритие или е с недостатъчно бетоново сечение - малко вероятно за къща е да е проектанска грешка. Още повече, че пукнатините в плочата в този случай (тънка плоча) се получават и отдолу и отгоре, но на различни места - отдолу са като покривни линии на четирискатен покрив, отгоре са във формата на елипса. А и са съпроводени с деформации - провисване на плочата.
Пукнатини се появяват и на местата където се коцентрират напрежения, защото изчислителната теоретична схема не отговаря напълно на дествителната работа на конструкцията.
Във всеки случай конструкторът на сградата е добре да огледа пукнатините, за да не се окаже, че е опасно.
Abu
Re: Напукана плоча
26-06-2007 - 13:32:14
4овек,
Нямаше ли някаква зависимост между количеството бетон, изливано за час и външната температура? Мисля, че имаше лимит, но не помня какъв. Май дебелите бетонови елементи трябваше да се охлаждат??? или да се леят на порции? Това все пак е само къща, но жегата беше яка и може в прегряването да е проблемът. Както и да е! Понеже често се случва, не вярвам да е опасно, но не е излишно да види конструктурът (той и без това трябва да я види, нали?).
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход