Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Технологичен въпрос по външна изолация

Публикувано от nacheff 
Технологичен въпрос по външна изолация
12-10-2006 - 12:00:27
Здравейте,
Изолирах си жилището от външната страна преди години. Финишното покритие е някаква "дишаща" фасадна боя. Колко "диша" не знам, но за такава я купих.

Едва сега съседите ми наоколо решиха да изолират и те.
Събрали са се група от 4 жилища и са наели бригада, която вече работи. Договорили са пакет от ЕПС с едно повърхностно покритие от някаква драскана полимерна мазилка.
Попитах ги дали това е паропропускрив материал, но очевидно чуваха за това за първи път. Може би има различни видове ?

Искам да си пъръчам и аз нов повърхностен слой за да се изравни фасадата, но ....

Въпрос : Тези така наречени драскани мазилки паропропускливи ли са?

Въпрос : Имате ли становище, дали драсканата мазилка би се хванала достатъчно надеждно върху фасадната боя ?

Знам, че ако питам във фирмата за мазилка (още не могат да ми отговорят, коя точно ще бъде) ще кажат - карай, няма проблем :-))))))

Благодаря !
Re: Технологичен въпрос по външна изолация
12-10-2006 - 12:04:06
Точно полимерната не е дишаща, доколкото си спомням от статията в Още за къщата. Дишаща е силиконовата или дори по-добре силикатна.
Re: Технологичен въпрос по външна изолация
12-10-2006 - 14:56:59
Няма "дишащи" стени, мазилки и материали. За какво ти изолация след като твоята "дишаща" стена или мазилка "вдишва" студен въздух отвън навътре и "издишва" топъл отвътре навън.

Ако искаш да имаш мазилка първо трябва да сложиш мрежа, която да шпакловаш с термокол и върху това покритие да нанесеш мазилка - силикатна, минерална или кавато си поискаш.

Успех

clap:
Re: Технологичен въпрос по външна изолация
12-10-2006 - 15:15:06
Боби, благодаря.
Това поне ме насочва в какво посока да търся отговорите.
А верните отговори идват само при верни въпроси. :-))
Re: Технологичен въпрос по външна изолация
12-10-2006 - 15:18:00
penny,
Благодаря за желанието ти да ми помогнеш.
"Дишащи" - това е един, да го наречем, жаргонен израз за паропропускливите материали. Аз поне субективно така го разбирам.

Не си разбрал въпроса ми, но все пак отново благодаря и разчитам и на други отговори.
Re: Технологичен въпрос по външна изолация
12-10-2006 - 15:26:09
Най-вероятно мазилката е Теразид, те са най-масово прилагани. Доколкото знам всичките (минерални, полимерни, силикатни, силиконови) са паропропускливи (поне така е в каталога на Теразид - моята е минерална Декорит).
По-важния въпрос в случая според мен е правилна технология на полагане, т.е. задължително мрежа да се сложи на стената, после шпакловане, грундиране и тогава мазилката. Ако лепилото за залепване на мрежата не залепне върху фасадната боя, може би е възможно някакво механично закрепване.
Re: Технологичен въпрос по външна изолация
12-10-2006 - 17:06:41
Здрасти Начев,
От досегашните ми проучвания съм приел за "истина", че финишното покритие трябва да е най- паропропускливо от всички под него (тухли, панел, EPS, евентуално сумарно).
Как стои въпросът с дебелините на отделните слоеве в "паропропускливо" отношение засега все още ми е загадка.
Но от здравата логика следва, че и най-доброто финишно покритие НЕ може да издиша повече от това което долните слоеве са пропуснали към него, НО трябва да може малко повече.
Мисля че не е достатъчно търговското "диша/не диша". Има и КОЛКО (съобразено със слоевете отдолу), за което не съм готов да кажа. Нещата минават през това пусто Мю, което ми остава загадъчно, но логиката трябва да е горната.
Чудя се това някакъв заговор ли е, че при това масово саниране, масово мислим като penny, в което няма нищо лично, а сериозно неудовлетворение от търговци и вероятно "купени" капацитети.

P.S. След вчерашното ми писание прегледах руския сайт, даден от Дончо в съседната тема за Сгл. къщи. Руснака е превел някои финландски инструкции за дървени къщи.
По повод ПАРОПРОПУСКЛИВОСТА на външните покрития дават, че трябва до бъде ПОНЕ 5 ПЪТИ !!! по-добра от тази на вътрешните. Там разбира се между вътрешен/външен слой има само вата, но едва ли се променя съществено принципа.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2006-10-13 11:18 от Любо.
Re: Технологичен въпрос по външна изолация
13-10-2006 - 11:35:12
Здравейте приятели,

Ех, колко е лесен животът, когато и хабер си нямаш изолации и паропропускане :-))
Не случайно е казано, че знанието носи печал ;-))

И аз като Любо съм стигнал до заключението, че поназнайвам някакви неща, но стигам задължително до един момент, от който нататък започват загадките.

Искам още веднъж да се върна в самото начало на въпроса.
Аз направих външна изолация още във времето, когато това се считаше за екзотика.
Чувал съм (тогава) какви ли не оценки за това си действие. Е, нещата се промениха и сега критиците ми бързат да наваксват.
Знаейки как стоят нещата у нас, постъпих както по принцип действат "сериозните" хора тук. Тоест изчетох сума ти неща, за да стана "гарантирано :-)))" по светнат от тези, които се предполагаше, че ще ме консултират и ще вършат работата.
(Това е тъжната истина за Бг. Иначи - лошо ти се пише. По строителни въпроси гледам да не изоставам драстично, но когато и ако нещата опрат до примерно здравословни проблеми работата става много сериозна, защото въобще не вярвам на специалистите, а би било дълбоко нереалистично да се опитам да ги настигам на тяхна територия. Мъка.)

Въпреки сериозното домашно, което подготвих, имах и провали. Примерно - възложих задачата с убеждението, че използвайки ЕПС ще имам и звукоизолация. Така ми твърдяха, а аз се доверих и не го проверих, защо звукоизолирането беше нещо допълнително, периферно. Основната задача беше все пак топлоизолация. После разбрах, че е пълна заблуда и сериозна грешка.

Все пак в основното не съм допускал грешки в технологията.
Избрах си ЕПС с най-голямото обемно тегло, (което май ен беше задължително необходимо.)
ЕПС плоскостите бяха лепени със специално лепило.
Настоявах дюбелирането да стане + 2 бр. на м2 повече от нормата. (Апропо в момента дюбелите съвсем са ги разредили при ново изпълнение).
Взех си възможно най-тежката стъклена мрежа и шпакловането и стана със специална смес, както пише по книгите.
След това се грундира и най-отгове се боядиса с фасадна боя.

Естествено е, че не мога да махна фасадната боя, хванала е невероятно здраво.
За да ен се различава фасадата от това, което в момента правят съседите ми, единственото решение е да напаря нов, втори по ред финишен слой.
Най- главният въпрос е :
Дали мазилката ще хване върху фасадната боя.

Знам, че могат да я сложат някак си, но въпросът е как би било редно да се изпълни този детайл за да има гарантирано траен и смислен ефект.
Приемаме, че ще се избере подходяща мазилка. Работя по въпроса и съм ги накарал да проучват и изберат верния материал.
Re: Технологичен въпрос по външна изолация
16-10-2006 - 18:51:44
Здравей, Начев!

Много мнения и акъл по темата. Ще опитам накратко, че е дълга.

Принципно няма проблем да се сложи мазилка върху боята, може да ти служи и като грунд даже. Естествено трябва да се измие от насъбраните боклуци по нея. Ограничението е ако мазилката, която се слага е силикатна - не е добър вариант върху полимерна (акрилна, дисперсна) боя например. Проблемът е в химията, да не навлизаме в подробности. Въпреки това може да се сложи заздравяващ грунд, например maxit prim 1060 Haftgrund и да се измаже.

Вариант да се прешпаклова също има - полимерна шпакловка за боядисани повърхности - maxit SerpoCoat U/C, после грунд и мазилката с комшиите.

Силиконовите продукти са универсалните за ремонт, но са малко по-скъпи. Не се лъжи на "силиконовата" мазилка на "Деко проф." - пише си в техническата карта, че е само със силиконови добавки, а иначе е полимерна. Силикатните продукти освежават само други такива.

За шумоизолация - вата, от стандартните топлоизолационни плочи няма по-добро. За съжаление не си стигнал до нейната техническа карта преди време.

Относно дишането - да, правилният термин е "паропропускливост". Всички фасадни мазилки, за да са такива, трябва да имат коефициент на съпротивление на преминаване на водните пари Sd pо-малък от 2 м (теория на Кюнцел). За случай с EPS - няма ограничения.

Това накратко. За повече - пиши!

Поздрави!

Павел
Re: Технологичен въпрос по външна изолация
17-10-2006 - 13:32:58
Павел,
Благодаря ти ! Това е отговорът, от който се нуждаех.
Странното е, че бях с убеждението, че задавам един доста семпъл въпрос, но се оказа невярно.

Обстоятелството, че дисперсните (както е при мене) бои не се понасят с силикатните мазилки е нещо напълно ново за мене. По скоро интуитивно чувствах, че подобни неудачни комбинации (а комбинации има много) не се изключени. Очевидно проблемът е по-дълбок, след като обяснението трябва да се търси на химическо ниво.

Ясно, стената се измива, слагам подходящия грунд и няма да сбъркам.
Благодаря още веднъж !
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход