Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

sglobqemi kashti

Публикувано от guapa 
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 17:37:41
Няма изисквания за шайби. Има изисквания за осигуряване на земетръс, което може да стане и с чисто дървена конструкция. В Япония дървени къщи ги строят масово; двуетажни, само от дърво. Дървената конструкция стъпва върху фундамента не директно,а върху подложки от твърда гума които намаляват вибрациите при земетръс.

Дончо, дай на строителен инженер данни за геометричните размери на къщата и натоварванията от нея, и му искай фундамент.
Информация за закладните части трябва да даде производителя на къщата, а инженера да съобрази проекта за фундаментите с тях.

В Япония правят фундаментите на дървените къщи ивични, по целия периметър и под всички стени, дебелина на стената на фундамента по-малко от 20см. Излизат на 60см над земята. Стъпката на фундамента- колкото излезе като я сметне инженера. Пода дори и на приземния етаж е гредоред.
Пиша всичко това не за да се прилага директно, а за да излезем от стереотипа 25см ст.бет. зимнични стени и фундаментна плоча. Този стереотип бърка дълбоко в джоба.
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 17:55:14
Но поне успяват при 25 см. бетон да бетонират ПОЧТИ изцяло, с неголеми язви, армировката на ПОВЕЧЕТО места не се вижда след декофриране...
Прилагането на японски методи видяхме до какви гейзери в центъра на София доведе.
Иначе и 15см. ще стигнат, но в друго време и на друго мястоsmiling smiley
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 18:12:08
Дончо,

Ако те интересува, в момента строя къща, дървена конструкция (не е сглобяема). Завършвам нулевия цикъл - ако минаваш през София можеш да се отбиеш да погледнеш. Възможно е да ти стигнат 10 хил., но зависи от доста неща, и по-вероятно е да не ти стигнат.

Re: sglobqemi kashti
13-10-2006 - 11:51:37
Дончо,

Понеже казваш, че нямаш идея и никой не ти дава инфо какво може да струва, ето ти едно към едно какво ми излезе на мен всичко до 0-та (при мен 0-та е на К-0.05)
С всички останали уговорки, че всеки обект е за себе си като изпълнение и условия.
При мен е стръмно, има напорна подпочвена вода на около 2 метра, през пролетта е до 0.5 метра, почвата е гадната витошка глина с валуни за удобство, багерът на два пъти затъна при изкопа, геологът настоя след достигане на кота дъно да се прекопае на още 30 см, и да се напълни със скална маса, абе изобщо всички възможни гадости. Фундирането се извърши на 3.50
Застроената площ е 196 квадрата

Протокол № 1 Дренаж и заустване 4889.95
Протокол № 2 Подготовка основа, направа основи, скална маса,тръмбовка, подл.бетон - основи на К-2.75 14695.68
Протокол № 3 Стени, колони и шайби до К-0.05 13655.27
Протокол № 4 Направа хидроизолация основи 1492.92
Протокол № 5 Направа канал в основи 500.31
Протокол № 6 Направа канал в основи - продължение 379.71
Протокол № 7 Обратен насип под запечатка и направа запечатка на К -2.75
4051.09
Протокол № 8 Направа хидроизолация, др.фолио, стереопор, подложен бетон под запечатката 6058.13


За плочата на 0-та (К-0.05) ми искаха още 13.653 лв

Излиза, че съм платил по 296 лв на квадрат за да изляза на 0-та, като в сметката съм сложил и готовата плоча на 0-та, така че не знам доколко е коректно да деля обчата сума на 200 квадрата, всъщност имам 400 - 200 долу (на К-2.75) и 200 горе (на К-0.05). Ето ти доказателство в подкрепа на предложението на 40век ако слизаш ниско с фундирането да си направиш мазе.

Следва да имаш предвид, че върху материалите повечето фирни начисляват ДСР(доставно складови разходи) от порядъка на 10-12 процента и печалба още 10 процента, аз тук не съм ги сложил, защото имам други уговорки.

Но, това е само за идея, при теб нещата сигурно ще са по-леки и теренът е друг и конструкцията, така че търси инженер.
Re: sglobqemi kashti
13-10-2006 - 12:42:10
Здравете,

преди всичко благодаря за вашите отговори и съпричастие към моя "проблем".
Директора на строителната фирма току що ми обеща да изготви инженерния план за основите на къщата (негов инженер, с които той работи и които познава спецификата на дървените къщи). Ще бъде за ивичен фундамент, минаващ под носещите стени. Друг интересен детайл, както казваше nihonjin, антиземетръсната част е осигурена чрез специалната хидроизолация която се слага между бетонния фундамент и първия пояс от хоризонтални носещи греди, тя е дебела и сравнително еластична и поема основното натоварване при хоризонталните земетръсни движения. Къщата е доставена със сертификат EU и е разчетена за 9-та степен по Рихтер. Това ми звучи повече от задоволително :]
Re: sglobqemi kashti
13-10-2006 - 13:50:43
Дончо,
Първо да благодаря за ценната информация, която сподели с нас последните два дни.
Поздравявам те и с подхода - Радослав отдавна твърди, че така трябва да се прави и ти май си първия, обявил се такъв.
Така като гледам, би трябвало доста по-тънко да ти излязат основите. Всъщност това влиза в основните предимства на този вид къщи.

В линковете, които даде, а и другаде се указват сериозни изисквания за вентилация и изолацията на пространството под къщата. Понеже ще ти го правят "наши" хора, обърни специално внимание на това и го договори с изпълнителя - да се заложи всичко необходимо правилно и качествено. Същото евентуално важи и за инсталациите преминаващи там, с необходимите проби преди мотажа на кота "0". После да не се налага къртене и работи на "терсене" место.

Би ни зарадвал с повече подробности за тази "антиземетръсна" подложка.
А 4овек сигурно ще каже как би се узаконило това в БГ. 9-та степен по Рихтер!! - все ми се струва, че само твоята къща ще остане - ама дали и Чиновникът мисли така.

Май не се коментира по-горе - за септичната яма. Традиционните им в БГ конструкции вече се водят забранени и би трябвало да са "изгребни" (с редовно почистване, както споменаваш). Изглеждаш човек с възможности и интелигентен подход. Защо не погледнеш варианта с готовите инсталации за местно пречистване. Ако се съчетаят с попиване (отвеждане) на пречистената отпадна вода - може и да ти се върже по-голямата първоначална инвестиция. Тоталното "изгребване" (без попиване) е скъпо за поддръжка и всички гледаме да го заобиколим (полузаконно).
Успех!
Re: sglobqemi kashti
14-10-2006 - 08:39:33
Здравейте форумци!

Надявам се, че присъствието на производител на сглобяеми къщи тук няма да смути дискусиите - иначе спокойно може да ми изпратите Червен картон.

Всички тези проблеми, които дискутирате тук, са много важна част от е работата с клиентите, които предварително и подробно трябва да са информирани какво точно поръчват и какво точно ще получат. Следя форума и ми настръхва косата от това колко е нисък имиджа на сглобяемото строителство в България. И има защо.
Не разбирам как някой си позволява да прави бизнес по следния балкански начин:

1. какви са тези оферти, в които ви предлагат една цена, а проекта финишира с два пъти по-голяма? Първо се предлага евтино за зарибяване - после....
2. каква е тази история - направи си сам фундамент, направи си сам инсталации, дай парите пък ще видим..., а пък това не е включено в цената.....

Вече пета година се борим с предръзсъдъците на клиентите към сглобяемото строителство заради разни мърлячи, които дори не си признават когато нещо са объркали (стават грешки все пак)- нито си го оправят, за да стане както трябва.
Ако мога с нещо да ви бъда полезен - заповядайте.

Ивайло Малинов

e-mail interline@interline-bg.com

[www.interline-bg.com]





Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2006-10-15 16:13 от i malinov.
Re: sglobqemi kashti
16-10-2006 - 09:16:29
Някои може и да си взимат поука, но какво ме грее мен това, след като е на мой гръб ?
Re: sglobqemi kashti
16-10-2006 - 11:49:26
Здравейте всички,

и по-специално на г-н Малинов от Интерлайн БГ. Не виждам засега причина някой да ви дава червен картон. Време беше да се появи и представител на този бизнес. Но пък се надявам бъдещите ви постове да са по-конкретни. А иначе възмущението ви е основателно, със сигурност това което се е случило на Радослав а и на други клиенти ви удря здраво по-джоба разваляйки доверието (крехкото още) на бъдещите ви клиенти.

Любо, "управлението" на влагата е крайъгълен камък на философията на дървените къщи. Дървото е дълговечно като строителен материал ако се предпазва от стагниращата вода и му се даде възможност да съхне с добра вентилация. Не знам как се казва в други страни, във Франция се нарича "vide sanitaire" в буквален превод санитарна кухина. Ивичния бетон се ивгражда на височина минимум 60 см от земната повърхност за да може човек да се промъкне отдолу под къщата. Оставят се отвори на минимум две срещуположни стени на основите които се затварят с мрежа против разни животинчета. Идеята е да се осигури вентилация на почвата под къщата, за да се изсушава и да не се позволява на влагата от земята да се качва към плочата. Често даже се избира да поставят всякакви тръби за водата под плочата и те минават в тази кухина. Така ако има проблем и трябва да се ремонтира нещо, не се кърти пода или паркета на приземния етаж ами се слиза в тази кухина и се работи там. Обяснавам го доста общо ама важен е принципа. Всичко това ако терена не е много наклонен и разбира се собственика не иска мазе winking smiley . А пък че е много по-евтино от плътно бетониране...smiling smiley
По подобни причини, в Западна Европа се използват много по-често и вентилираните фасади вместо измазаните. Става дума за сглобяемите къщи разбира се.
Re: sglobqemi kashti
16-10-2006 - 11:50:57
Към РАДОСЛАВ

Грее ви!

И в акт обр. 15 и в протокол обр. 19 има раздел за недовършени или некачествено извършени работи, които

изпълнителя е длъжен да отстрани за своя сметка

или \по споразумение\ да компенсира стойността им с последното плащане. А дали ще е на ваш гръб - ще зависи от договора който сте подписали и подробните три приложения към него -
№1. За обема вида и стойността на подробно описаните СМР, довършителни работи видове материали, каталожен номер и количество плочки и т.н.
№2.График за строителство по етапи и
№3.График на плащанията, според приложения №1 и №2

Може тази документация да ви се вижда много, но така и двете страни знаят кой какво точно е поръчал и дали то е изпълнено точно както е поръчано според проектната документация и приложение №1.

Приятен ден. smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-10-16 11:57 от i malinov.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход