Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

sglobqemi kashti

Публикувано от guapa 
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 11:17:07
Здравейте.
Следя с удоволствие тази тема само че тя нещо започна да умира sad smiley . И понеже при мен нещата бавно, но сигурно напредват (станах собственик на малък парцел край Варна :] ) ще се обърна към вас с въпрос (с което и, надявам се, ще поразбудя малко дебата). И така, готвя се да строя малка къща от масивно дърво,(с допълнителна изолация все пак) която би трябвало да е значително по-лека от тухлените. Строи се по класическа финландска технология върху стълбчест или ивичен фундамент. Само че, фирмата вносител и монтажник е от София, а строежа е край Варна. И те не искат да се занимават с основи и т.н., твърдят че ще трябва да ми вземат излишно скъпо. С други думи трябва да си го организирам сам. И тук е мястото да си задам въпроса - колко може да ми излезе въпросните ивични основи, от фирма, с ДДС и пълно спазване на нормите и БДС, при около 67 кв.м застроена площ (34м линейна площ ). С тънка, неносеща армирана плоча от 8 см и без такава...При височина около 60 см над земното ниво. Терена е равен и без видим наклон.

Благодаря предварително
Забравих да кажа за септичната яма. И септична яма значи, за 5 човека и от тези дето се изпразват редовно.
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 11:50:04
Dontcho,

Плати на един инженер да ти изчертае фундаментите (или искай от тези, скоито си говориш за къщата да ти дадат ако не проекта й, то поне изходните данни за да се проектика фундамента - натоварвания и т.н. )и да ти направи количествена сметка, тогава много лесно ще имаш отговор.
Най-грубо би могъл да си направиш сметка, да не говорим, че би могъл и да го построиш, но не можеш да го узакониш, ако нямаш проект.

Ако нямаш подпочвени води и в зависимост от почвата (аз бих си платил за геоложки доклад, за да съм спокоен) би могло да се фундира на около 3 метра, което значи, че изкопът ти ще е около 200 кубика. Ако някой се навие да ти рови ивици, добре, но мисля, че ще го изкопаеш всичкото, просто е по-лесно.

Желязото ти едва ли ще е повече от 1000 кг - 1000 лв, бетона 20-тина кубика - около 3000 лв водоплътния. Кофражи, работа , сложи го още 2000 лв, според мен.
Отделно ако има води следва да заложиш и изпълниш изолации - как беше чудесно обяснено в един от първите броеве на Още за къщата, или ако знаеш руски - на WWW.IVD.RU е разказано като за идиоти, с картинки и т.н. Изолациите ще ти глътнат около 2-3 000 лв, ако слагаш Вилас, ако е българска - наполовина.

Но такива сметки не са сериозни, обикновено при тях човек се презастрахова и се набутва с повече, най-добре със спецификация и детайл от инженер, тогава и ти ще си наясно какво МИНИМУМ те чака, и строителят ще знае какво да прави.
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 12:06:59
Корекция към горния пост.
Фундира се на под точката на замръзване на почвата и на сравнително здрава почва. Едва ли ще се наложи да е по-дълбоко от 1.0м - 1.2м. При тази дълбочина си струва да се изкопаят ивични фундаменти, а между тях да се подравни.
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 12:23:30
Сравнително здравата почва може да е и по-дълбоко - това го определя геолог. Освен дълбочината на замръзване в земетръсни райони дълбочината на фундиране на сгради в зависимост от височината им е минимум 0,6-1,3м.
Всички тези неща ги пиша , за да подчертая, че каквото и да правите не разчитайте на данни по форуми, а се обърнете към специалисти за изготвяне на проекти, да не бчи някой да порчете, че 1-1,2 да е достатъчно пък проектантите да го набутват с по-голям изкап.
Който иска да пести - пести се от довършителни работи, не от проекти и конструкции - който гледа евтиното да си купува евтини дограми и плочки, а не да пести от дълбочина на фундиране, желязо и бетон.
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 13:12:11
Благодаря ви за бързите отговори.

Да уточня - ще ползвам надзорна фирма, тъй като живея в чужбина и няма да мога да надзиравам строежа нито да се занимавам с документите. Със сигурност не възнамерявам да пестя от проучвания и сметки. Питам тъй като не бих искал проектанти и изпълнители да ми утежняват излишно нулевия цикъл карайки по инерция като за тухлено строителство. В цял свят, точно основите са един от компонентите (ако не и единствения winking smiley ) на строителството с дървени къщи при които се реализират икономии. Тази къща ще е 8-10 пъти по-лека от тухлената все пак. А иначе, няма високи подпочвени води и почвата изглежда добра, наоколо масово се строят 2-3 етажни сгради без да се копаят много дълбоки основи.

С уговорката, че не разбирам много много от строително инженерство, си задавам въпроса, при точка на замръзване за Варненско около 60 см, (един архитект ми го каза) защо да копая повече от 1 м ? Всъщност въпросът ми е по-скоро ивичните основи по-евтини ли са от класическите и в България нормална строителна фирма ще ги изпълни ли качествено? Така де, да имам някаква предварителна идея...Знам че практиката в България е всички да се презастраховат, "за по-сигурно"...
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 13:27:31
Ето един линк за строителството на подобна къща във Франция, производство на същата финландска фирма. Изглежда просто...
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 13:42:17
А кой ще ти я прави или сглобява тук, че и там може да имаш проблеми. Нали знаеш че между българските и другите производители на сглобяеми къщи разликата е ОГРОМНА. :g:
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 14:31:05
Знам, затова и се обръщам към фирма която само ще монтира къщата. Къщата е по каталог на финландска фирма с леки изменения във вътрешното разпределение. Освен ватата isover купувана в България, всичко останало пристига с камиона от Финландия. А българската фирма ги представлява от около 10 години. Малка фирма, не рекламира почти никак, открих ги случайно. Цените им са поносими и по-ниски от Хонка или Лапония Хаус. По предварителни изчисления за 105 кв. м РЗП, без нулевия цикъл ще ми излезе около 39000 EUR до ключ
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 15:13:39
L'equipement dеs fondations et du dallage - Във Франция и в БГ има различен стандарт. Не съм строител, предполагам някой ще каже тук дали у нас биха приели (заверили) такъв лек фундамент. Но, повтарям, или по интернет (на сайта Стрителство.бг или от друг източник) намерете инженер и се консултирайте с него. У нас, доколкото зная, земетръсните норми са по-тежки отколкото във Франция, Германия, Австрия или Гърция, дори - факт е, че австрийските бликчета Винербергер имат вид, в който директно се налива бетона и са носещи там - в Австрия, мисля и в Гърция, докато у нас, доколкото съм чел от строителите тук във форума, земетръсните норми не го допускали, изисквали се шайби.
Така или иначе, смятам, че най-добре е да получите компетентен съвет от човек, който да си носи отговорност за него, което става чрез заплащане и ангажимент от негова страна.
Re: sglobqemi kashti
12-10-2006 - 15:15:14
Изключително правилно решение.
clap:

Нещо повече за технологичните решения (конструкция,изолации, инсталации, дограма). Моята излезе само къщата (без бетоновите работи по фундамент, гаражи, рампа и т.н) около 280 евро/м2. Но това са цени отпреди 2 години, а и строителите ми върнаха известно ресто за некачествени довършителни работи.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход