Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

sglobqemi kashti

Публикувано от guapa 
sglobqemi kashti
03-09-2006 - 23:01:43
Zdraveite,
mislq da si stroq kashta.Bih iskala nqkoi da mi kaje ne6to za sglobqemite kashti-koi firmi sa nadejdni, po-evtino li izliza ot obiknovena kashta i kakva e cenata gore-dolu na kv.m, a syshto trudno li se poddyrja edna dyrvena kashta.Mnogo shte sym blagodarna ako nqkoi koito ima takava kashta mi dade malko informaciq! confused smiley
Re: sglobqemi kashti
04-09-2006 - 08:50:57
guapa Написал:
-------------------------------------------------------
> Zdraveite,
> mislq da si stroq kashta.Bih iskala nqkoi da mi
> kaje ne6to za sglobqemite kashti-koi firmi sa
> nadejdni, po-evtino li izliza ot obiknovena kashta
> i kakva e cenata gore-dolu na kv.m, a syshto
> trudno li se poddyrja edna dyrvena kashta.Mnogo
> shte sym blagodarna ako nqkoi koito ima takava
> kashta mi dade malko informaciq!

В България НЯМА И НЯМА ДА ИМА НАДЕЖДНИ БЪЛГАРСКИ фирми за строеж на сглобяеми къщи (имам предвид къщи, не бунгала). Свястна къща не излиза по-евтино от масивната. Търси си фирма от Финландия или Германия да ти я направи там и да ти я монтира тук. Но проектите трябва да са заверени тук.
Re: sglobqemi kashti
05-09-2006 - 12:24:21
Малко крайно изказване според мен. В момента има около 5 сериозни фирми които правят сглобяеми къщи. Разбирам, че Екозид са се издънили, но те не са единствените на пазара.

Това е нова технология за България и е нормално да има грешки на растежа, неразбиране на детайлите и т.н.

Между другото преди да се спреш на Екозид говори ли с хора които имат къщи построени от тях? Какво беше мнението на хората живели поне една година в къща на Екозид?
Re: sglobqemi kashti
05-09-2006 - 14:11:17
Говорих и се срещнах с хора, които живеят в къщи, правени от други фирми и разгледах сглобяеми къщи, строени по различни тенологии, и нищо не ми хареса изцяло. На друго място съм казал защо избрах Екозид и по кои части и детайли не съм доволен от тях.
Моля да ми изброиш 5-те сериозни БЪЛГАРСКИ фирми заедно с технологията, която прилагат за сглобяеми къщи (казвам пак къщи, не бунгала).
Тогава може пак да обсъдим предимствата и недостатъците на тези къщи и на "строителите" им в България и защо няма доволен клиент от тях.
Re: sglobqemi kashti
05-09-2006 - 14:47:03
Ето например 5 които са базирани в София. Много ми е интересно мнението ти за всяка една от тях:

www.interline-bg.com
www.kashti.com
www.dom.bglot.com
www.nolina-bg.com
www.nortop.com

Отделно има още толкова в София (Nato Properties, Nika, ForteHouse...). В този списък включвам фирми които произвеждат само light frame constructions (с метелна или дървена рамка). Има и поне около 10 производителя от Асеновград и Брацигово.

Тези които произвеждат т.н. Log Houses (NorivaHouse, Honka, Erato, Daru) не ги броя, понеже този тип конструкция не ме интересува.
Re: sglobqemi kashti
05-09-2006 - 15:20:54
От горепосочените фирми само Нортоп предлага нещо подобно на немските къщи, но когато аз търсех те още не внасяха такива (техните са правени в Германия, имам приятели, на които в момента Нортоп им строи къща). За останалите, вкл. Нато няма смисъл да говоря, специалистите могат да видят разликата в конструкциите и влаганите изолации и да преценят кой какво предлага.
ВНИМАВАЙТЕ В ДЕТАЙЛА, НА СНИМКИТЕ И НА МАКЕТ ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА ПРЕКРАСНО.
Аз избрах Екозид, защото тяхната стандартна конструкция превъзхожда всички горепосочени без Нортоп, вкл. прехваленото Нато (от тях се отказах, защото когато ги попитах защо няма изолация във вътрешните стени те ми отговорихя, че по БДС било достатъчна въздушната кухина !!?). Няма да споря, казвам го от позицията на потребител, не на строител. За 3 години изтече много вода и доста неща сега знам как НЕ СЕ правят.
Да не говорим за влаганите материали и "специалистите" работници, които работят с тях.
Аз си държа на мнението, ако сега правя такава къща, конструкцията ще е подобна на моята, но ще бъде изработена в чужбина не с БЪЛГАРСКИ МАТЕРИАЛИ и монтирана НЕ ОТ БЪЛГАРСКИ РАБОТНИЦИ.
Re: sglobqemi kashti
05-09-2006 - 15:58:56
Всъщност технологията за производство на сглобяеми къщи в България не е непозната. Прилага се някъде от 60-те години на миналия век. Произвеждат се основно сглобяеми къщи от немски тип, т.е. чрез сглобяване на дървени панели запълнени с изолация. Американския тип предполага изграждане на дървени ферми запълнени с изолация.
В България за изолация се използва минерална вата. Ако желаете след това отвън можете да сложите допълнителна изолация от фибран, стиродур или нещо подобно. По принцип е препоръчително защото панелите и мазилакат имат различна степен на температурно разширение и могат да се получат пукнатини в мазилката.
От старите производители в България работят (доколкото ми е известно) само два завода - Бял бор Брацигово (те изпълниха поръчката на КФОР за Македония) и Пластимо Самоков.
Ако не залагате на много луксозни довършителни работи, цената може да е с около 30% по-ниска от монолитното строителство.
Това което трябва да уточните с производителя е до каква степен на завършеност ще Ви предадат сградата, кой ще Ви отлее фундамента и т.н.
Къщите са много подходящи и удобни за използване в България. Следва да имате и в предвид, че срока на използване на сглобяемите конструкции е около 50-60 г., докато на монолитно - 80-90.
Re: sglobqemi kashti
05-09-2006 - 19:00:16
Много благодаря за информацията, мисля че е доста полезна за целия форум. Имам още няколко въпроса:

1. Някой правеше ли периодични инспекции на работата на Екозид? Незавизим надзор или ти (въпреки, че не съм сигурен доколко хората които правят независим надзор разбират от такъв тип консрукции). Предполагам, че проблеми като например замръзването на тръбите или течовете от PVC улуците, могат да бъдат забелязани и отстранени навреме.

2. Каква е гаранцията на Екозид? Не покрива ли проблемите които са се появили в последствие?

3. Спомена, че Екозид са подменяли скъпи и качествени материали с по-евтини и по-некачествени. Нямаше ли към договора спецификации с всички материали които ще се използват в строежа (например марка на стъклената вата, модел, тип, дебелина)? Всяка подмяна на материали би трябвало да стане със съгласието на двете страни и това да се отрази финансово.
Re: sglobqemi kashti
05-09-2006 - 23:20:20
Blagodarq za informaciqta!
Re: sglobqemi kashti
07-09-2006 - 09:16:06
Проблема с надзора е точно това, което ти спомена, тези, които попитах отказаха заради конструкцията. Инспекции си правех и сутрин и вечер (да не говорим, че почти си бях зарязал работата), но не мога да вися денонощно на главата на 15 некадърници и да ги гледам какво правят. Една седмица ме нямаше и тогава са станали най-големите издънки (замръзващата тръба например).
Проблемите при тях, както казвах и преди, са при довършителните работи, които трябваше да ги направят специалисти, а не те, и от дребните необмислени детайли, но пустите му техни икономии (качество, присъщо на ПОЧТИ ВСИЧКИ български строители). Както направих с покрива например, с дограмата, с фаянса, паркета, вратите и нещата, които аз си направих и където нямам проблеми. И най-вече със срокове по договор и с номерата по плащанията на включено-невключено в офертата. Като например да плащам за скеле и за машиносмяната на багер, който да насипва за рампата. Да не говорим, че 80 кубика фракция и теслите на работниците наистина си ги платих (оставили 10 човека с една тесла).
4овек беше споменал преди, че ако се подпише договор със спецификация на всичко и всеки детайл и материал, то нищо няма да стане от цялата работа. Конкретно ватата си е по изискванията - 15 см Изовер Акусто. За уплътненията на улуците разбрах, когато отидох в Минера и видях, че ги във фактурата няма уплътнения и лепило.
Гаранцията си е стандартна. Не съм казвал. че не съм предприел мерки по дефектите, но за тях е още рано да говоря.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход