Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Система със слънчев колектор

Публикувано от tianman 
Система със слънчев колектор
25-05-2011 - 11:24:53
Здравейте,имам следния проблем след инсталирането на колектора :антифриза в колектора се затопля до 40 градуса термостата включва помпата да върти а не може да се осъществи топлообмен в бойлера(загрятият антифриз не може да стопли водата в бойлера).Клекторът ми е вакуумно тръбен с 15 тръби /1800 мм/58мм "Heat pipe", бойлерът ми е 120 литра,поставил съм автоматичен обезвъздушител на най-високата точка при колектора,мембранен разширителен съд също при колектора ,проверих за обезвъздушаване на системата.
Въпросът ми е къде може да е проблема за да не се получава топлоотдаване(затопляне на водата)?
Re: Система със слънчев колектор
25-05-2011 - 11:31:47
Има ли циркулация въобще в серпантината?
Re: Система със слънчев колектор
25-05-2011 - 11:34:38
Да помпата върти антифриза а максималният резултат който е постигната е загряване на водата от 17 на 25 градуса за цял ден .
Re: Система със слънчев колектор
25-05-2011 - 13:38:55
Това е изключително странен проблем, но и често срещан при хора, които сами си монтират инсталациите.

Възможните проблеми са доста... на пръв поглед не-добра циркулация. След това - неправилно настроен контролер. Неправилно поставени датчици. Не добре обезвъздушена система. Автоматичен обезвъздушител е крайно неправилно да се слага на такива системи, но ходи го обяснявай дори и на колеги... Неправилно е защото при загряване на течността над 100С (при правилно направена система и повече се постига) започва изпарение и загуба на течност. Друг възможен проблем е неправилно свързване с бойлера и т.н и т.н.

Дай малко повече информация, ако искаш да опиташ сам да се оправиш. Лично моя съвет е да отидеш при колега, който се занимава с такива неща в твоя район и да ти направи инсталацията. Ако си по морето знам, че filmatoplo от този форум вършее там и знае какво прави. Ако си към Пловдив можеш да пишеш на лично, за София и Смолян/Девин също мога да ти препоръчам хора, които си разбират от работата.

Ще са необходими снимки и малко повече информация за това как е направена точно тази инсталация и какви материали си използвал, за да опитаме да ти помогнем реално тук и да пробваш сам да си я ремонтираш.

www.multiterm.org онлайн магазин камини на пелети
Re: Система със слънчев колектор
25-05-2011 - 19:41:03
Здравей,
малко обяснения относно системата:За колектора писах 15бр/1800/58 "Heat pipe" към който в единия край имам автоматичен обезвъздушител а от другия мембранен разширителен съд 5л.Бойлер 120 литра на "елдом" с две серпентини системата е вързана на долната като горната серпентина е затапена;на изхода на серпентината съм монтирал кран за пълнене на системата след него филтър и циркулационна помпа Грундфос 25/6 .На входа на серпентина сложих обратен клапан (соларен), тръбопровода е изпълнен от тръба 16 мм с алуминиева вложка и изолация 13 мм. Диференциален термостат за соларна система на Поморие като термодатчиците са поставени съответно в колектора и бойлера във фабрично изработени за целта гнезда.
При първото пускане на системата помпата включи около 7,30 сутринта на 40 градуса и целият ден въртя през 3-5 мин а температурата на водата в бойлера се покачи едва с 7-8 градуса от 17 на 25 .По-късно мога да изпратя снимки ако имаш желание да помагаш.
Приятен ден
Re: Система със слънчев колектор
25-05-2011 - 20:12:30
Защо си затапил горната серпентина? Каква е температурата в колектора? Защо разширителния съд е горе и защо толкова малък?
Re: Система със слънчев колектор
25-05-2011 - 23:09:55
Горната серпентина е предвидена да се изполлзва с парно ,затова е затапенена(искам да я ползвам през зимата).Температурата в колектора е това което ми показва на диф.термостат -40 градуса не се вдига повече защото когато помпата се включи температурата на антифриза се понижава до около 36-37 след което цикълът се повтаря -стига 40 градуса включва се помпата пада и т.н. и т.н. Мястото на разширителният съд мисля ,че няма значение къде е след като е затворен тип (поправете ме ако греша ) а вместимостта му е толкова защото цялата ми система е с около 9 литра антифриз.
Re: Система със слънчев колектор
26-05-2011 - 07:52:27
tianman, принципите на изграждане на соларна система са по-различни от тези на отоплителната, така че съдът е малък, както предполагах, и не е на мястото си - на изхода от панела температурата е най-висока, много често над 100-120*С, а това е опасно за мембраната. Втората серпентина няма нужда от затапване, дано поне не е била пълна с вода, защото вече ще е цъфнала.
Но да говорим по същество - при тебе причината явно е в панела - много малка топлопроизводителност. Дали това се дължи на неправилен монтаж на тръбите или е друга причината - само можем да гадаем, но причината е там.
Re: Система със слънчев колектор
26-05-2011 - 08:40:30
Втората серпентина не е пълна с вода а тапите и са гумени дотолкова ,че да предпазят резбата на серпентината.Къде трябва да бъде разширителният съд според теб? Има ли възможност да се провери топлопроизводителността на панела? Мога да изпратя снимки на лични ако искаш да добиеш визуална представа за изпълнението.
Re: Система със слънчев колектор
26-05-2011 - 18:18:05
Изпрати снимки, може да има ефект. РС се слага до помпата, разгледай една оригинална помпена група. Не знам как да провериш панелите, с вакуумни съм нямал много работа по принцип. Спри принудително помпата за да видиш до колко градуса ще стигне температурата
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход