Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отопление с термопомпа

Публикувано от Turistak 
Re: Отопление с термопомпа
04-01-2009 - 20:18:52
Помпа въздух-вода според мен не е удачна за България. Като падне под -5 градуса и СОР знаеш че пада доста.

Бях в Лондон и видях че тръбите им за вода изобщо не са като при нас закопани някъде под земята. Там температурата зимата е плюсова. Един такъв Дайкин въздух-вода може и да върши работа в Англия но тук според мен не.
Re: Отопление с термопомпа
04-01-2009 - 20:26:00
фло Написал:
-------------------------------------------------------

> помпата от сондата-600W-разход и проблеми много



За разхода съм съгласен, толкова е но тя не работи постоянно, а само с компресора (зависи от ТП де). А проблеми няма да имаш, ако си вземеш читава помпа! Приготви хилядарка само за нея!

А за идеята с климатика, може и да стане, ама как ще разбереш колко кв мощност вади преди да го купиш? После може и да го сметнеш, ама ...
*huh*
Re: Отопление с термопомпа
04-01-2009 - 21:01:00
Краси Написал:
-------------------------------------------------------
> Помпа въздух-вода според мен не е удачна за
> България. Като падне под -5 градуса и СОР знаеш че
> пада доста.
>
....в килера или в доп.застрояване със собствен микроклимат слага6 4илера!2 in 1!

Добра t-ра за продуктите и топло по радиаторите!

Чаро, ако се приеме 600 вата за почти постоянен разход ,защо да не се използва за още 9-12 NBU при въздух/вода термопомпа т.е. малко по-мощен, и тогава той не работи нонстоп, а по зададените параметри на температурата.Аз съм по-склонен на въздух/вода,отколкото на вода/вода главно заради несигурността на смукателя,обезвъздушаването,тоновете вода в канала,зимното подържане на сондата и шума от помпата.Всичко това се спестява с чилър въздух/вода!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-01-04 21:40 от фло.
Re: Отопление с термопомпа
04-01-2009 - 21:57:48
Ъ-ъъъ
няма обезвъздушаване (потопяема помпа), няма мръзнене, тонове вода има, но не са проблем при наличие на канал или 2 сондаж. Шума, мисля че е еднакъв -компресора си е компресор. Сондажната помпа, ако е потопяема- не шуми изобщо!
Няма зимна подръжка! Ако не се ползва се източва системата (топлообменника на ТП) с един кран за 5 сек.
ТП въздух-вода си е обикновен климатик. Има разлика в единя топлообменник- при климатика е фреон-въздух, при ТП е фреон-вода. ТП въздух има вентилатор вместо помпа. Има размразяване- доп. разход. Има падане на КОП при Т <7гр!! А по принцип КОП е по-нисък. Аз мисля, че е добра само, ако няма възможност за сондаж! *yes*
Re: Отопление с термопомпа
04-01-2009 - 22:18:20
Сондажната помпа, ако е потопяема- не шуми изобщо!

Роторна ли имаш предвид?Ако е тип дренажна не качва след 5 метра,а ако е вибрационна съсипва сондажа и намаля бързо водния слой.При мен проблема е диаметъра на сондажната тръба-25 см.на 10 м.Затова заглеждам ТП въздух/вода! Ако е в килера , какъв ще е проблема на КОП-а?
Re: Отопление с термопомпа
04-01-2009 - 22:29:42
Разгледай SQ na grundfos или алтернатива на Вило. Това е помпа, остави тия другите...тва не са помпи. Струва 1000лв обаче. Диаметърът и е 70мм...


Ако я сложиш в затворено помещение, то ще "замръзне" след първия час работа!!! А за коп няма и дума да става!!!
Не занм как да ти го обясня, на ТП вода и трябва дебит вода, а на ТП въздух и трябват кубици въздух... по твоята логика, ще вържа един бидон 3000л вода да се върти през водната ТП..
Според теб тогава кво ще стане?
Re: Отопление с термопомпа
04-01-2009 - 23:20:52
Е ,ако има нещо предостатъчно ,то е въздуха! Аз имам предвид килер от 30 куб.м. не херметичен и с приток на "отработен"въздух от къщата т.е. отоплен. Още си прехвърлям идеите ,не съм жилав !"Килера" е един от гаражите от допълнителното застрояване и си мисля ,че ще стигне!
Re: Отопление с термопомпа
04-01-2009 - 23:31:40
Фло, виждам че след "революционните" ти идеи в изолациите си на път да преоткриеш перпетуум мобиле. Успех.

Иначе потопяемата помпа съвсем не е нужно да е 600В, моята е 370 вата и вади почти 4 кубика на час от над 10 м. дълбочина, предостатъчен дебит за моите нужди - 20 кВ отопляема мощност. За варовиковите отлагания не съм чувал някой да се е оплаквал от хората с които съм говорил но мисля че топлообменника се почиства сравнително лесно, ще поразпитам. Освен това мисля да сложа и един магнитен филтър преди него, твърди се че поляризирал нещо си там и не се отлагал варовик.
Ако толкова ви притеснява отворения цикъл можете да сложите тръби в земята - КОП няма да е 1:4+ а около 1:3, но пак не е зле. А и ако тръбите минават и през сондажа това подобрява нещата.
Re: Отопление с термопомпа
04-01-2009 - 23:49:45
Boby,занасяш ме френд,но ще дойде време и ще се убедиш в "революционните"ми идеи за топлоизолациите.Всяко ново нещо е добре забравено старо нещо или.....недочетено!Няма сложнотии при използване на изходящия въздух от къщата -справка норвежките къщи и пасивните къщи-тъй-наречената рекуперация.Мисля да ползвам тоя пиниз по някаква схема чрез климатика. Те го правят без енергийни разходи!
Re: Отопление с термопомпа
05-01-2009 - 00:05:44
Фло, мисля че бъркаш/смесваш нещата.
От желанието си да повишиш евентуалния КОП на ТП въздух-вода тръгваш да търсиш някакво решение в погрешна посока,което е обречено.
Ако имаше такова - повярвай ми другарите японци вече щяха да са намерили "топлата вода" и нямаше да си кичат климатиците по фасадите smiling smiley а в рекуперирани килери *ok*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход