Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Тежка или лека вата в подпокривното?

Публикувано от bulhomes 
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
23-12-2010 - 18:54:13
Здравейте отново!
В лош период съм попаднал и доколкото мога да се откъсна от проблемите, просто разпускам като си отклонявам временно мислите в тази посока.

Прочетох написаните неща след вчера и ще се постарая да отговоря или взема отношение.
Не съм пълен с желание да ви занимавам с въпросите си, но във вашите отговори по поставената тема намирам ценни неща, които подтикват към размисъл. Дори различните и противопоставящи се мнения могат да доведат до разбутване на определени въпроси и до обогатяване на познанието на форумци.
Аз не мога да се похваля, че съм изчел всичко, но темата топлоизолация на съществуващ дървен таван не съм срещал и всякакви мнения могат да са полезни.

Постарах се набързо да спретна една символична схема, която визуализира темата и ще се постарая първо да я кача, пък после ще отговарям и ще питам.
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
23-12-2010 - 19:00:53
Ами сега ! :-)))
Отдавна не съм качвал снимки в този форум.





Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-12-23 19:49 от nacheff.
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
23-12-2010 - 19:39:40
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
23-12-2010 - 21:04:28
Булхоуме, признавам, че сега не я четох тази тема.
Всъщност не се налагаше защото почвайки да качвам снимката, си спомних как се прави. За толкова години се е получавало нееднократно, но не и сега. Както виждаш, качено е нещо, но то трудно може да бъде наречено "снимка".

Когато видях резултата, разбрах веднага, че отново се натъквам на един проблем, който ме е спохождал няколко пъти последната година, но не и в този форум.

Има някакъв проблем в настройките на скенера, в снимка.бг., в хардуера, в софтуера и НАЙ-ВЕЧЕ В МЕН вероятно.
Поиграх си да направя всички мислими промени, настройки, получих снимки големи от 50 КБ до 2,5 МБ, сменях резолюции, компресия и каквото въобще знаех, но винаги в резултат се пръкваше това недоносче.
Сори, отказвам се !

Продължавам с вербалната терапия :-))))
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
23-12-2010 - 21:28:26
Quote
gogol
Привет!
За да бъда ясен ще опиша детайла - смятах,че съм се изразил правилно!
Такер ако не знаете какво е - ще изясня - телоподаващо устройство за здрав захват.Обикновено телчетата които използвам са неръждавейки!
Екранирано парофолио се полага за да има паропропускливост в едната посока,като същевременно топлия въздух не преминава ,а се върти в стаите/образно казано/.
Ако се използва вата поради спецификата на полагане ,то тя трябва да е дюбелирана или залепена,а не нахвърляна и около нея подлепено с пяна/егати и визията ще се получи,но така консултирате явно?!/
Задължително условие при каменната вата е тя да се шпаклова,не само заради визията ......
Позлата не и е нужна поради факта ,че става читаво и не толкова скъпо,ако искаш да има някакъв ефект.Друг е въпроса,ако нямате познати и ви одерат в първата борса.
Ако не се използва вата,препоръчително е да се положи ХПС вместо ЕПС,най малкото поради факта ,че има сравнително голям КПД и топлопреминаването през ХПС е в незначителни размери.Това препоръчах за направа между летвите на покрива....
И смятам ,че ще стане читаво!
Учудващо е да видя и вашия ред на мисли в такъв случай!
Ха наздраве!*drink1**drunk*

Първият пост е немногословен, но мисля, че го разбрах и него.
Няколко принципни въпроса, които са по-скоро технологични:
1. Първо палагам парозащитното фолио. То върви по гърба на таванната дъска, но при "срещата" с поредната греда, тряба да я обгърне от три страни защото дъската е вече закована и това е единственият начин да се преодолее. Гредите са старички, но ми се иска да се надявам, че няма повод за притеснение, че те остават паронезащитени?

Допълнително ти говориш за екранирано фолио, което значи, че парите минават, въздухът - не. Ама мен точно от това ме беше страх !!
Може би считаш, че количествата са такива, че няма място за размисъл ?

2. Горе площта е от порядъка на 120 м2, като махна стрехите, нека останат около 100 м2. Тези 100 м2. при дебелина на изолацията 0,20 м. (може да измисля начин да сложа още един слой от 5 см. над средната дебелина на гредите от 0,15 м.) дава общо 20 м3 топлоизолация. От тях трябва да извадя кубатурата на самите греди, която е от порядъка на 3 м3. Резултатът е примерно 17 м3.
Споменаваш и вата и препоръчително ХПС. Да разбирам ли, че смяташ за правилно да ги комбинирам ?
Съотношението какво да е ? Или да е каквото дойде, просто да намеря най-евтиния ХПС за един слой над ватата.

3. Тъй като ще полагам хоризонтално вата и ХПС (евентуално), не съм много сигурен, че разбирам предложението за залепване и дюбелиране?
Има ли въобще някакъв надежден и смислен начин за лепене на вата върху фолио (което е някакъв полиетилен, предполагам) ?

4. Ако се положи каменна вата, особено такава с високо относително тегло, шпакловането ми е ясно. Гледал съм, говорил съм с майстори, които познават майсторлъка и се справят успешно.
Опитвайки се да мисля в посока на шпакловане на стъклена лека вата усещам, че не мога да си го представя ??
Аз ли съм в грешка ?? Възможно е.
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
23-12-2010 - 21:32:37
Quote
фло
Само да вмъкна,че в равни обеми от екструдирания(XPS) и експандирания полистирен(EPS)практически количеството въздух е еднакво-над 95%!Така полезното действие следва въпроса,дали е полезно да се плаща двойно за изолиране на неизползваем таван,по който няма да ходи никой и няма да тежи нищо върху изолацията?
За мерките по пароизолацията ,ако става въпрос за турска баня,руска баня,финска баня и китайска кухня на ресторант съм съгласен напълно! Иначе за обикновена къща ширма в кухната и ножицата на прозореца са пределно достатъчни!Ха наздраве!*drink1*

Фло, критичните ти забележки винаги са ме карали да се замислям и да опитам да погледна на нещата от още един ъгъл. По някакъв особен начин това ми дава после едно особено чувство на откривател в една нова и не особено позната за мене територия.

Да ти кажа, изключително би ме устройвало, ако се окаже, че няма необходимост от някакви особени защити.
Имам време, ще продължавам да размишлявам и да слушам мнения и съображения.
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
23-12-2010 - 21:49:45
Quote
Любо

Начев,
С изложено в новото изложение съм съгласен и го очаквах - трябва да се премисли. Изкушавам се да обсъдим варианта с пръскана ПУ пяна като първи слой или изцяло - май не е толкова скъпа на днешен ден. Би била генерално решение на проблема с фугите. С грижливо положено фолио също би станало.
Надзид имаш ли и как е изолацията на стените? Там има гаден термомост.

Любо, както обичайно успяваш да бръкнеш доста дълбоко в нещата!

Не знам как се развиха пазарните дадености с ПУ пяната. Особено на фона на кризата.
Помня, че виждайки първата изпречила ми се цена преди години (тогава беше съвсем нова технология), дирекно ги зачеркнах като хипотетични партньори.
Ще се поинтересувам отново за всеки случай.

Надзид няма. Темата с термомостовете при ограждащите зидове не съм я обмислил, признавам си. Знам за съществуването и, но нямам много ясен отговор за възможните последици.

Едната, най- дългата стена на къщата е зидана от камък и дебелината на зида в най-горната му част е от порядъка на 50 см. (В основите е над 80 см.) На същия този трети етаж, останалите стени са били някога от чит, но при големия ремонт преди повече от 20 години, ги сменихме с тухлена зидария. Неизолирана, разбира се.
В главата ми се върти идеята за следното решение :
Вътре в рамките на къщата смятам да отделя един втори обем, който ще бъде предназначен за "зимно ползване", този втори обем ще обхваща части от средния (втори) и едно помещение от третия (последен) етаж на къщата, което е вътрешно и има само един тесен изход към балкон. Там ще сложа нова дограма.
По периметъра на горния етаж, където връзката на външните зидовете с термоизолирания таван, създава предпоставки за термомостове, ще останат една кухня и няколко спални, които просто няма да ползвам.

Реализирането на цялото това упражнение с отдеянето на вътрешен, втори обем ще наложи да се монтират няколко допълнителни врати, които да затворят стълбищната клетка. Гледал съм го и мисля, че може да стане.
Ще го направя при условие, че наистина планирам зимуване там.
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
23-12-2010 - 22:49:41
Quote
nacheff


Фло, критичните ти забележки винаги са ме карали да се замислям и да опитам да погледна на нещата от още един ъгъл. По някакъв особен начин това ми дава после едно особено чувство на откривател в една нова и не особено позната за мене територия.

Да ти кажа, изключително би ме устройвало, ако се окаже, че няма необходимост от някакви особени защити.
Имам време, ще продължавам да размишлявам и да слушам мнения и съображения.
Драги колега винаги съм се стремял към това-да се замислим! Защото тогава по-лесно ще стигнем до правилното действие,отколкото да вземем нещо сдъвкано наготово! Много неща при материалите за съвременно строителство са облечени в митове и легенди, плод на глупавата ,но агресивна реклама ,чиято цел е внушаване. Всички сме потърпевши и жертви на нечии пазарни стратегии и тактики.От какъв зор например при твоята къща,която е построена по образец на хиляда и кусур годишен строителен опит и познание да слагаме паропреградите от последните години на технологии на сухото строителство,които даже не са утвърдени с практиката и времето?
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
24-12-2010 - 09:14:14
avatar
Привет!
Както винаги има диалог!
Много неща не са ясни,а ние гадаем ли -гадаем.....
Хвърли една две снимки на този прословут таван и ще гледаме да оправим нещата от технологична гледна точка.
Не бих казал ,че новите технологии не са утвърдени - напротив - навлизат все повече и повече - държали са ни настрани от тях в продължение на години и сега ни е трудно да повярваме в тях.
Ако се замислим за строителството в САЩ,Канада или Австралия, от гледаните филми и информация се нагледах на доста практични неща....
Давай да оправим това къще.....завинаги!

Чест и почитание
Re: Тежка или лека вата в подпокривното?
24-12-2010 - 12:46:24
Quote
фло
Quote
nacheff


Фло, критичните ти забележки винаги са ме карали да се замислям и да опитам да погледна на нещата от още един ъгъл. По някакъв особен начин това ми дава после едно особено чувство на откривател в една нова и не особено позната за мене територия.

Да ти кажа, изключително би ме устройвало, ако се окаже, че няма необходимост от някакви особени защити.
Имам време, ще продължавам да размишлявам и да слушам мнения и съображения.
Драги колега винаги съм се стремял към това-да се замислим! Защото тогава по-лесно ще стигнем до правилното действие,отколкото да вземем нещо сдъвкано наготово! Много неща при материалите за съвременно строителство са облечени в митове и легенди, плод на глупавата ,но агресивна реклама ,чиято цел е внушаване. Всички сме потърпевши и жертви на нечии пазарни стратегии и тактики.От какъв зор например при твоята къща,която е построена по образец на хиляда и кусур годишен строителен опит и познание да слагаме паропреградите от последните години на технологии на сухото строителство,които даже не са утвърдени с практиката и времето?
Фло,
Схващам ти тезата, но утвърдените във времето практики могат да са и резултат на липса на възможност за избор, липса на някакъв ресурс, крайна бедност.
Няма лошо да вкараме нови неизвестни в уравнението :-)) Това само ще наложи търсене на нови зависимости, за да може да намерим резултата.

Малко допълнителна информация, с елементи на разказ. Къщата, която все оправям е принадлежала на един от богатите в селото хора и в доста отношения това си и личи.
Масовата практика е била, следа като осигури прекарването на зимата на семейството, мъжът е заминавал на гурбет в Беломорието, а майката и децата са оставали да карат зимата в селото. Това каране се е състояло практически в обитаването на едно единствено помещение, където често всички са спели заедно на пода, натъркаляни плътно заедно, завити с вълнени халища.
Топленето е ставало в открит огън в оджак, поместен под нещо като дървен кош. Огънят практически не е гаснел през цялата зима. Е, ако не го изпуснат в ранни зори. В такъв случай, разказвал ми е един по-възрастен братовчед спомени на баба си, се е налагало сутрин да се разбива леда от поръхността на водата в менците, които са стояли на специален рафт в ъгъла на същата тази стая. Казвам същата стая, но имам предвид разположение, иначе къщата, където се е развило това действие, е в непосредствено съседство.

Иначе и изолация са имали хората. По правило таванът е правен двоен с наковаване на втори ред дъски и над гредите и междината е запълвана със сено.
Виждал съм нееднократно в разни къщи разпаднало се на прах такова сено.
Трудно е да се каже, каква част от този разпад е рузултат на мокрене и гниене (течове от покрива), каква част от естествен биологичен процес дори поради пресъхване, гризачи, или кондензирала и замръзнала битова пара ???


Ясно ми е, че при ползване на огнище имаш някаква пределно малка ефективност от 10-15 %.
Ще ми се да намеря решение за постигане на някакъв комфорт, без излишества, при ползване на разумен енергиен ресурс.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход