Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Възстановяване на къща на гредоред след пожар

Публикувано от Chilio 
Възстановяване на къща на гредоред след пожар
28-11-2010 - 14:30:54
Здравейте, сполетя ни голямо нещастие. След обир вероятно неумишлено вилата ни беше опожарена. Представлява едноетажна постройка със застроена площ 90 квадрата, изцяло зидани стени (без бетон), мазе и таван, от който една част също беше обитаем. При пожара напълно е унищожен гредореда между първия и таванския етаж, покрива, и почти напълно гредореда между мазе и първи етаж. Естествено изгоряха и всички дограми и покъщнина. Тоест, от къщата останаха само стени.
Идеята ни е да бъде възстановена на груб строеж чрез бетонни плочи между мазе и първи етаж и между първи етаж и таванския, за да се съхрани да не се срути това, което е останало. Естествено, ще трябва и покрив. Как да стане това обаче, колко ще струва и прочие си нямаме идея, затова търсим помощ, така че да знаем напролет, когато това ще бъде възможно, какви финанси да сме отделили и към кого да се обърнем да свърши работата. Къщата се намира в границите на София, бивша вилна зона, сега недоразвит жилищен квартал, в който набезите на крадци (най-вече за метали за вторични суровини) за съжаление са прекалено чести.
Re: Възстановяване на къща на гредоред след пожар
28-11-2010 - 18:10:59
Какъвто и отговор да ти даде някой тук,без оглед на къщата,ще в границите на предположението и нищо повече.
За съжаление пожарите нанасят сериозни щети на всички видове конструкции.Това,че стените не са паднали,далеч не означава,че стават за нещо.Трябва ти оглед от специалист.Рядкост е къща,преживяла тежък пожар,да става за нещо.Остават просто подредени една върху друга тухли,без връзка помежду им-отлепени са от свързващия разтвор поради топлинното разширение.Леките и бързо разгоряли се пожари не ги уврждат толкова,но ако е горяло бавно и продължително,повредите са най-често непоправими.
Re: Възстановяване на къща на гредоред след пожар
28-11-2010 - 22:47:39
благодаря за отговора. Да, напълно наясно съм за това, но слава богу повечето мазилка стои, както и хоросана. Пожара е бил бурен, но бърз. До голяма степен точно защото оценявам нуждата от съвет от специалист, след оглед на място, пиша тук. Защото не знам откъде да намеря такъв специалист.
Re: Възстановяване на къща на гредоред след пожар
29-11-2010 - 00:02:12
avatar
Quote
Chilio
благодаря за отговора. Да, напълно наясно съм за това, но слава богу повечето мазилка стои, както и хоросана. Пожара е бил бурен, но бърз. До голяма степен точно защото оценявам нуждата от съвет от специалист, след оглед на място, пиша тук. Защото не знам откъде да намеря такъв специалист.

Трябва ти конструктор, който има опит със възстановяване на стари сгради.Не опитвай самостоятелни възстановявания.Все пак ти и семейството ти ще обитавате къщата.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: Възстановяване на къща на гредоред след пожар
29-11-2010 - 18:53:19
Ние сме бригада, сформирана които обичат работата и клиентите си. Предлагаме услуги по изграждането, реконструкцията и ремонта на покриви. Съсредоточавайки се в една област - ремонта на покриви, ние натрупахме богат опит. Това ни позволява да предложим високо качество на извършваните услуги, подкрепено с дълъг гаранционен период! Извършваните от нас услуги са: * Ремонт на покриви с керемиди;
* Хидроизолации;
* Изграждане на нови покривни конструкции;
* Обшиване с поцинкована ламарина на: комини, улами, надулучни поли, странични бордове на сграда;
* Дърводелски операции – наковаване на летви (дървена ламперия), дъски и подмяна на греди;
* Подмяна на улуци и водосточни тръби;0899635363 румен радославов www.meri-stroj.dir.bg
Re: Възстановяване на къща на гредоред след пожар
29-11-2010 - 20:58:45
Да си дойдем на думата
Re: Възстановяване на къща на гредоред след пожар
29-11-2010 - 21:27:18
По принцип си трябва оглед от конструктор ,има значение какви са зидовете между мазето и първия етаж ,дали нагоре са по тънки и има отстъпи за стъпване на първата плоча или се налага прокопаване на бетонни дюбели за стъпването на плочата.Втората не е проблем ,но ако не се изгради вертикален носещ скелет сградата остава сеизмично неосигурена.Има значение и какава част от зидовете на основния етаж са запазени за да се реши ако останат носещи как ще стъпи плочата.
И още нещо документално как ще оправиш нещата.Ако е търпима просто можеш да си я възтановиш,но ако минаваш през всичкия гмеж на строителството,ще се нуждаеш от проект и техническо ръководство за пета категория каквато е къщата ви.
Възстановявъл съм такава къща с кирпичени зидове двуетажна,долния етаж беше с по-широки зидове е плочата стъпи на отстъпа и частично беше дюбелирана за да се укрепят зидовете.Втората плоча бе налята направо с 20 см пояси върху съществуващите зидове.Района обаче е от седма степен на земетръс по съществуващия земетръсен правилник с Кс=0.10.
По принцип излиза доста по евтино от ново строителство,ако не случиш на "некакви" самозвани малоумници.
Имаш фундирането ,ако правиш плочи за твоята квадратура 90 кв.м. около 12-13 кубика бетон на етаж за неголеми полета и около 12 кг на квадрат армировка ако възстановаваш само плочите с конструктивни пояси и чат пат отливаш някой щурц.
Ако ще правиш нещо ново и променяш разпределения,добавяш стълбищни клетки и т.н. се приготви за ново строителство.
Re: Възстановяване на къща на гредоред след пожар
30-11-2010 - 08:41:19
Основите под първия етаж (стените на мазето) са дебели каменни зидове, по-широки от тухлените над тях и действително има на какво да стъпи първата плоча. Допълнително улеснение е, че само под едната стая ще запазим мазето за евентуално бъдещо котелно (другите са малко-по плитки и практически неизползваеми, заради което по-лесния и практичен начин е да се направи в тях обратен насип, на който директно да стъпи плочата. А в мазето, което ще си остане, не пречи по ъглите и в средата покрай зида да се пуснат колони със стъпка, за да се подсили основата. За втората плоча обаче си мисля, че няма да е достатъчно да стъпи само върху тухления зид, ами ще трябват тук-таме и носещи бетонни колони... Преразпределения ме сме мислили, освен отваряне на една врата в едната стена, защото по време на войната е имало квартиранти и е отделена с изход навън, вместо към останалата част. Което няма да е проблем с едно трегерче над вратата.
Re: Възстановяване на къща на гредоред след пожар
01-12-2010 - 18:06:14
avatar
Дайте малко снимки - ще е по лесно!

Чест и почитание
Re: Възстановяване на къща на гредоред след пожар
05-12-2010 - 02:40:52
[www.snimka.bg]

В галерията има малко снимки от деня след пожара, както и една скица на разположението на основите и стените - външните на основната постройка са двоен тухлен зид около 30 см, каменната основа отдолу е около 45 см дебела (черно) вътрешните зидове са единични около 15 см. От челната страна има пристройка една стая, която е с тънка бетонна плоча отгоре, а от задната страна пристройката, на която не са отбелязани зидовете не подлежи на възстановяване, тъй като е върху нестабилни основи и от години стените й са напукани... Но пък е част от петното по скици и кадастрални карти и при възможност за изграждане на ново с по-добри основи ще си е напълно законна част от къщата. Посочените размери са на светлия отвор между основите отдолу. На стаите размерите съответно са с 2х15 см повече. Досега къщата беше с едноскатен покрив. Според мен при възстановяване трябва да стане с двускатен, като всичко над втора плоча се махне и изгради отново в различна конфигурация, след като плочата стъпи върху зидовете отдолу и бетонни колони.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-12-05 02:48 от Chilio.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход