Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Термален хидро акумулатор

Публикувано от stivemaster 
Термален хидро акумулатор
01-11-2010 - 15:34:45
Здравейте колеги. Не си правя никакви илюзии и знам че повечето от мненията ви ще са негативни или подигравателни но .... Имам нужда от информация , която да ми помогне в преинвестиционното планиране на такова съоръжение. Колекторната част - източник на топлина е ясна (или така си мисля засега - 50/50% плоски и тръбни колектори) , неизвестните са свързани с резервоара - басейн от 20м3 вода на t 80 С . Той ще се намира в нулевия цикъл на еднофамилна къща . Та най неизвестната и проблемна част от проекта , мисля че е конструктивното решение , за вътрешното покритие на басейна , издържащо на вода с такава температура.Вариант 2 е полипропиленов резервоар с изолация и торкретиран отгоре преди засипването .Намерил съм едни вносители на такива [www.bioteh-bg.com] ,но се притесняват че не са ги пробвали на 80С и не знаят как ще се държат на такава температура . В случай че има интерес към темата , ще дам и детайли за самата къща , която трябва да е първата "къща с нулево нетно потребление на електроенергия" в България. Поне такава е амбицията ни с инвеститора де
Re: Термален хидро акумулатор
01-11-2010 - 15:52:43
avatar
Подигравките ги отминавай.Разкажи какво си намислил.Как ще поддържаш температурата.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: Термален хидро акумулатор
01-11-2010 - 20:09:04
avatar
Мога да ти направя такъв от полиестерни смоли ще струва някъде към 7-8 бона.
Re: Термален хидро акумулатор
01-11-2010 - 21:01:32
Засега извършваме проучване и напомпване на проектанта с информация за желаната система .Той няма никаква инициатива и не го интересува какво ще стане разбира се.Моята идея е следната :
Къщата е двуетажна с жилищна площ 2х49 м2 .Системата за отопление и охлаждане се състои от 5 плоски колектори и 5 вакуум-тръбни колектори на различни кръгове , които цяло лято подгряват резервоара от 20 м3 солена вода.В един м3 такава вода при t 80С се акумулира енергия , еквивалентна на 80 kw/h електроенергия .Системата трябва да работи в нискотемпературен режим и да се състои от подово на първия етаж и водни конвертори на втория етаж . За охлаждане и допълнителна мощност отопление в системата е добавена и термопомпа въздух-вода .Топла вода за отделните кръгове се взема от потопен в резервоара топлообменник .
Ами горе-долу това е накратко ако трябва ще пояснявам.Пускам темата защото има много неща които са неизвестни и неизпитани в такава система и ако има хора които са правили нещо подобно евентуално да споделят с какво са се сблъскали .
Re: Термален хидро акумулатор
02-11-2010 - 01:06:54
Май малко са ти сбъркани мерните единици, но да ги проверя пак:
[physics-bg.org]
/като за нашето ниво winking smiley/
Δ е символа за гръцка буква делта, но няма как да я вкарам тук.
Q=cmΔt
Q мощност във W
c Специфичния топлинен капацитет на водата е c = 4180 J/(kg.K)
m маса в кг
Δt температурна разлика в градуси К /келвин/ равно на С
за един тон загрят с 1*С
Q=4180*1000*1=4.18kW
20 м^3 загряти до 80*С, залагам използваема разлика Δt=40*С понеже по надолу няма да е ефективно отоплението става 3344kW. Това е мощност. За да обърнем във енергия трябва да разделим на времето. Зависи колко енергия ти дърпа сградата и от там ще се види колко време че изкара на акумулатор.
Как измисли изолацията? Аз бих заложил на метална цистерна със двойни стени и вакумирана между вътрешен и външен съд. Като термос. По принцип буферите издържат поне 5-6 бара, вакума е (-1) така че не е технически нереализируемо. Е ще ти струва х2, но изкуството иска жертви.
Re: Термален хидро акумулатор
02-11-2010 - 03:06:14
Полиестерът издържа на такива температури,може да се направи,двоен,троен,четворен.......с изолации!Цената е два пъти по-малка от тази на Компласт и хората ги има!Но останалите неща не ги разбирам и ще ги следя с интерес,защото е нещо ново и интересно!!!Дано да получиш отговори на въпросите!!!!
Re: Термален хидро акумулатор
02-11-2010 - 08:31:24
Поздрави че си се захванал сериозно с реализацията. И на мен ми е идвала подобна идея, като наблюдавам какво количество топлина акумулира слънчевия колектор през лятото.
Смятам, че най-сериозния проблем в проекта е топлоизолацията на топлинния акумулатор. Тъй като няма да можеш да го направиш сферичен, следващата по ефективност форма е кубът, тъй че се стреми да си близко до нея. Естествено че най-добрата изолация е вакума, но как би могла да се изпълни на практика за този обем и на каква цена?
Re: Термален хидро акумулатор
02-11-2010 - 09:15:11
avatar
Quote
ctef60
Поздрави че си се захванал сериозно с реализацията. И на мен ми е идвала подобна идея, като наблюдавам какво количество топлина акумулира слънчевия колектор през лятото.
Смятам, че най-сериозния проблем в проекта е топлоизолацията на топлинния акумулатор.
20см+ стипопор/пенополистирол/.
Re: Термален хидро акумулатор
02-11-2010 - 09:23:17
Quote
автоматчик
за един тон загрят с 1*С
Q=4180*1000*1=4.18kW
Не ми харесват сметките. *book*
Re: Термален хидро акумулатор
02-11-2010 - 09:28:58
Чаро, обясни за твойта изолация на буфера!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход