Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Изчисляване на получена енергия от фотоволтаици

Публикувано от alshen 
Изчисляване на получена енергия от фотоволтаици
05-09-2010 - 17:41:43
Здравейте,
Направих си труда да представя малка флаш презентация за базови изчислявания за получената енергия от инсталирани слънчеви фотоволтаични панели. Има алгоритъм как спрямо изложението и наклона на слънчевите генератори се изменя тяхната ефективност. Има база от данни за доста европейски градове. Поздрави на всички -

Архива с exe файла може да изтеглете от тук.
ГАРАНТИРАМ ЧЕ ПРОГРАМАТА НЯМА ВИРУСИ и е интересна...

SONRAY SOLAR SYSTEMS
Пловдив, ул. Оборище 12
тел : 032 954 555
www.sonray.eu
Re: Изчисляване на получена енергия от фотоволтаици
05-09-2010 - 18:13:06
От както сте се подхванали с тия фотоволтаици,задавам един и същ въпрос...За какво ви е тая енергия по времето,когато нормално хората са на работа и не са си вкъщи ???
Не съществува достатъчно евтино и надеждно средство за съхраняване на енергията,получена през деня,за да може да се ползва през нощта...особено зимата.За "домашна употреба" хората из развития свят а стигнали само до там да си захранват градинското осветление и част от лампите в къщата с тая енергия (и то след много сериозни преработки на осветлениет).
За повече не става...няма изимислени такива евтини батерии.Скъпите пък си изплащат инвестицията след 30-40 години по сметки...а животът им варира от 5-6 до десетина.
m17
Re: Изчисляване на получена енергия от фотоволтаици
07-09-2010 - 22:11:22
Фотоволтиаците имат голям смисъл, просто инвестицията е дългосрочна и поне при сегашните цени на енергията е нерентабилна без държавна субсидия. По белия свят ( германия) има държавна субсидия за произведената енергия и субсидия за инсталация и почти всяка нова къща и слагат такива панели, обикновено 10 квадрата, маниаците си слагат 20 smiling smiley.
Освен самите панели, единственото необходимо е инвертор - размери като кутия за обувки, цена примерно 400 Е. Инвертора вкарва произведената енергия в мрежата и от там - които му трябва си консумира. Както споменах, по белия свят моментния излишък от моята инсталация се мери и заплаща ( приспада от сметката) от местното енерго и то по тарифата за зелен ток т.е 70ст/квч.
Панелите имат гаранция 10-20 години но на практика са вечни - нямат износване, нямат подръжка, нямат консумативи. Единствения разход е почистване ако се замърсят. Но при чиста околна среда и правилен наклон се чистят сами от дъжда съвсем добре.
Ако говорим за България, без никакви субсидии, инсталацията се избива за 20-25 години според моите сметки. Разбира се , при повишаване на цените на енергията периода пада но дори 15-20 години са си доста време и на практика инвестицията не си заслужава.
Re: Изчисляване на получена енергия от фотоволтаици
07-09-2010 - 23:10:24
Проблемът е в понятието "зелен ток"...вЕрвай,нЕма такова животно.На една клетка и трябват 2-3 години работа,за да възстанови енергията,която е нужна за призводството на самата нея.Просто пределната и ефективност е под 15%.
Субсидирането идва от потребителите,дето плащат зеления ток.Ей тук е проблемът-потребителите субсидират технология с ефективност 15%.И никой не си мърда пръста за повече...просто защото субсидията и сега му е сигурна.
Казано по-просто...при фотоволтаиците светът като цяло си строи социализма с тия субсидии.
m17
Re: Изчисляване на получена енергия от фотоволтаици
08-09-2010 - 14:16:56
Съгласен съм че една клетка има нужда от 2-3 а може би дори 5 години да възтанови енергията използвана за нейното производство. Хобавото обаче е че след това ще работи минимум още 20 години без да потребява никаква друга енергия, без да отделя замърсители ( сравнено с милионите тонове пепел от ТЕЦ'овете) и без да се нуждае от огромни средства за извеждане от експлотация (извеждане на АЕЦ струва грубо колкото още един такъв). Към момента ефективноста е към 20% на евтините клетки, навлизат и модели с 25% и всяка година нараства на новите модели. Цените на панелите също падат сериозно с увеличаване на произведените обеми.
Смисъла на субсидирането на зелената енергия е да се плати цената на първоначалното развитие на технологията докато все още има евтини въглеводородни енергоносители. Защото ако чакаме първо да свършат въглеводородите а после да инвестираме в нови технологии просто няма да стане - технологиите имат нужда от време и много ама много пари за развитие. И е ясно че цената на развитието ще се плаща от потребителите, точно както се е плащала цената за развитие на сегашните технологии преди доста време.
Re: Изчисляване на получена енергия от фотоволтаици
06-06-2013 - 11:13:56
Съгласен съм че една клетка има нужда от 2-3 а може би дори 5 години да възтанови енергията използвана за нейното производство.
не съм особено съгласен с вас погледнете този материлиал ще се убедите [solarphotovoltaic.biz]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход