Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Топлоизолация

Публикувано от hithiker 
Re: Топлоизолация
18-07-2010 - 00:14:44
Quote
stivemaster
.Тоест иззиждане на външните и оградни стени ,след тях на вертикалите - колони ,шайби ,стълбища и след тях изливане на греди и плоча.При този метод се избягват слабостите присъщи на неопитните изпълнители които преобладават у нас , а именно недобра връзка между стар и нов бетон ,недобро оплътняване на връзката , нерядко наличие на стърготини и боклуци при нестарателно почистване на кофража преди залливане.Това е и причината за така нареченото "улягане" на конструкцията което се случва след натоварване и ако е изградена скелетно и след това се натовари с тухлите и покритията.
Държа да получа обяснение от съставилия сметката ,за това какво спестяваш с така предлагания двоен зид и да уточним какво наистина включва сметката Събираме:2.5+16+5=23.5 лв на квадрат за зидане с труд, материали и топлоизолация!

Никак не се учудвам,че точно ти можеш да твърдиш това нещо! Това,което казваш е в пълно противоречие с една строителна наредба,която посочих по-горе!Това което описваш не е метод ами лоша производствена практика,при това много наивно обяснена!Лоша,неправилна и незаконна!

По въпроса какво точно спестяваме, ако слагаме изолацията в средата на зида при неговото изграждане вместо да слагаме външна изолация после ,смятам,че съм обяснил обстойно,да не се потретвам!

Наредба №2
Чл. 71.
(1) При скелетни сгради зидарията на самоносещите стени се свързва със скелета на сградата посредством еластични връзки.
(2) Между самоносещите стени и колоните на скелета се предвижда фуга (междина) не по-малка от 20 mm, която се запълва с нискоякостни материали (като клас на якост на натиск на вароциментов разтвор М 1 N/mm2 и др.).
(3) По цялата дължина на самоносещите стени на нивата на етажните конструкции се предвиждат земетръсни пояси, свързани със скелета на сградата.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-07-18 00:46 от фло.
Re: Топлоизолация
18-07-2010 - 08:17:43
Ще повторя поста си от някоя друга тема относно разликите в цената на двойния и единичния зид. Това е писмото ми от строителя, направил детайлна сметка, но и обясняващ, защо би предпочел стандартния зид:

"Направих анализи за фасадите както говорихме.Ще ти покажа какво се получи.Цената на единичната зидария /с тухли четворки е 111,04 лв/м3 , което е 111.04:4 =27,76 лв/м2 зидария. Външната варовоциментова мазилка е 6,81лв/м2.Топлоизолацията- 26,95 лв/м2.Зидарията с единични тухли със стиропор м/у тях 39,47 лв/м2.Виж прикачените файлове. Останалите елементи-вътрешна мазилка,вътр.шпахловка и силиконова мазилка са с еднакви цени и в двата варианта.
Да направим рекапитулация: Първи вариант/ тухла 25 см +топлоизолация/ - 27,76+26,95=54.71 лв/м2.
Втори вариант/ зидария с единични тухли със стириопор м/у тях/ + външна мазилка - 39,47+6,81= 46,28 лв.
Разликата 54,71- 46,28 = 8.43 лв/м2. Ако обекта е 160 м2 фасади, то общата разлика е 1348,80 лв. Ти прецени сам какво да избереш.
Ако е необходимо аз да избирам бих избрал първия вариант макар ,че е по скъп като цяло.Защо? Не може да се сравнява здравината на носещ 25 см зид с неносещи 12 см.зидове особено при земетръс. Освен това на етапа груб строеж за зидарията с четворки 25 см се ангажират много по малко средства/26,76<<39,47/. При първия вариант бетоновите пояси и греди "захващат и затискат" зидарията,
докато при втория се прави еластична връзка с монтажна пяна,варов разтвор и клинове м/у бетона и зидариите. При втория вариант под гредите и поясите термичният мост се прекъсва което е предпоставка за конденз в тези участъци. "
Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-07-18 09:11 от bulhomes.
Re: Топлоизолация
18-07-2010 - 09:42:01
Колега bulhomes!
Този строител те манипулира много грубо!
Ето тука особено грубо:Ако е необходимо аз да избирам бих избрал първия вариант макар ,че е по скъп като цяло.Защо? Не може да се сравнява здравината на носещ 25 см зид с неносещи 12 см.зидове особено при земетръс.


Защо четворките не могат да бъдат използвани в носещ зид е описано по-долу!Обаче човека най нахално обяснява как 25 см са повече от 12 см,като плюс това изведнъж стават носещи тия 25 см.За прекъснатия термомост и конденза ще избегна коментар,и ще оставя за някой друг,защото ми е беден речника ,но цветист и ще се налага редактиране от модератор!Раздел VI
Сгради с носещи зидани конструкции

Чл. 81. В сеизмични райони се допуска зиданите конструкции да се използват като носещи конструкции при спазване изискванията на табл. 5.

Чл. 82.
(1) За носещи конструкции се използват плътни тухли или тухли с вертикални кухини при процент на кухинност не повече от 25. Максималният размер на вертикалните кухини се приема не по-голям от 12 mm.
(2) Не се допуска използването като носещи конструкции на тухли с надлъжни кухини, преминаващи успоредно или напречно на зида.

(3) За сеизмични райони с Kc Ј 0,27 се допуска използването на тухли с надлъжни кухини като неносещи ограждащи и преграждащи стени.

Чл. 83. Якостните показатели на използваните материали за зидарии, поемащи сеизмичните сили, трябва да отговарят на следните изисквания:
1. якостта на натиск на тухлите да е не по-ниска от 7,5 N/mm2;
2. минималната якост на натиск на бетонните елементи за зидарии (в това число и от леки бетони с обемно тегло не по-малко от 1200 kg/m3) да е не по-малка от 10 N/mm2;
3. минималната якост на камъка за каменни зидарии да е не по-ниска от 10 N/mm2 ;
4. минималният клас на якост на натиск на вароциментовия разтвор за зидарии, изпълнявани при летни условия, да е не по-ниска от М 2,5 N/mm2, а за зидарии, изпълнявани при зимни условия - не по-ниска от М 5 N/mm2;
5. за панели от зидани елементи класът на якост на натиск на разтвора да е не по-ниска от М 5 N/mm2 .
Re: Топлоизолация
18-07-2010 - 14:16:22
Раздел VI

Чл. 82.

(3) За сеизмични райони с Kc Ј 0,27 се допуска използването на тухли с надлъжни кухини като неносещи ограждащи и преграждащи стени
.


Сега да си изясним къде и как може да се зида с легнали четворки!Наредба №2 в чл.82 (3) е конкретна и допуска това само в сеизмични райони с Kc Ј 0,27 и само като неносещи ограждащи и преграждащи стени!
Къде са тези райони и колко са показва сеизмичната карта.Това автоматично казва,че в останалите райони неносещите ограждащи и преграждащи стени се изпълняват с тухли с вертикални кухини,тъй като другаде това изрично не е упоменато а е упоменато само къде се допускат надлъжните кухини!
Значи правилния градеж е четворките да се позиционират с вертикална кухинност.Щом са с вертикална кухинност/прави/ целесъобразно е да бъдат на два реда с междина по между им! Този начин на зидане е познат под името трислойна зидария! В междината,пак по съображения за целесъобразност може да се постави топлоизолация . Когато топлоизолацията се поставя едновременно с изграждането на стените не се заплаща така както ,ако я поставят после на цена до 40 лв. за квадрат,а влиза в зида по покупна цена.Няма добавената стойност на труд,мрежа,дюбели и каквото се сетите още!Това е икономията,щото влиза в цената на зида,като един от слоевете!Всеки сам може да си сметне колко излизат 32-те тухли четворки в квадратния метър трислойна зидария и колко излиза един квадрат топлоизолация на 5 см ,вкарана в зида например!Съпоставете с цената на квадратен метър външна топлоизолация с дебелина 5 см.!Защо на пишман-дюлгерите и набедените за строители това не им харесва е отделна тема с морално-етична насоченост!
Re: Топлоизолация
18-07-2010 - 14:49:35
Ами как няма да го избегнеш ти избягваш всичко за което нямаш аргументи и се упражняваш тука да ни пействаш наредби.Това е щото си се начел яко и си пропуснал чл.70 в цитираната наредба кога изобщо се използват самоносещи стени.Освен това искам да изразя и от ношение към самата наредба , то съвпада с мнението на конструктор с пълна проектанска правоспособност и е че това е "един пасквил преписан от предишен такъв и нямащ никаква законова стойност" човека цитира като отчайващо съдържанието на чл.72 чакай и аз да плесна нещо :
чл.72 (1) Стълбищните и асансьорните клетки на скелетните сгради се
конструират като вградени конструкции, разрязани на отделни етажни нива и
неоказващи влияние върху коравината на скелета, или като корави ядра,
свързани с конструкцията, продължаващи непрекъснато по височина на
сградата и поемащи сеизмични сили.
(2) За скелетни сгради с височина до пет надземни етажа включително в
сеизмични райони с 0,10 < K < 0,27 се допуска стълбищните и асансьорните
клетки в очертанието на сградата да се изпълняват като самостоятелни
конструкции, отделени от скелета й.
Не се правя на начетен ,ето и мнението на държавни ,научни и браншови организации към цитирания документ - [www.1kam1.com] Докато не е излязла новата да не коментираме какво ще пише в нея.
Re: Топлоизолация
18-07-2010 - 15:08:34
Чл. 70. Допуска се използването на самоносещи стени в следните случаи:
1. при разстояние между колоните, обрамчващи стените, не по-голямо от 7,20 m;
2. при височина на сградите, мерено от терена, изпълнявани в сеизмични райони със:
а) 0,05 Ј Kc < 0,15 - до 20 m;
б) 0,15 Ј Kc Ј 0,27 - до 18 m;
в) Kc > 0,27 - до 12 m.

Не беше необходимо да цитирам този член като обяснявам за кухинноста на тухлите и как се зида четворка и къде е добре да е изолацията!Колкото до това дали е пасквил или не наредбата изобщо няма да коментирам защото е действащ нормативен документ!
Re: Топлоизолация
18-07-2010 - 19:56:08
Фло, решил съм ако живот и здраве направя сегашния си строеж и имам сили за още - да си направя нещо едноетажно само за мен и жената и тогава да си експериментирам сам и с леки бетони, с трислоен зид и прочие, но с идеята да си го правя сам, като изключа някакси взаимната ненавист на строителните инструменти и мен. (Бахти изречението стана).

Действително се бях засилил за двоен зид. Освен довода на строителя ме спря и това, че аз самия не съм запознат с подробности в детайлите, а да не говоря за строителите, болшинството от които не са и чували за такъв вид зидане. В предишните теми сме говорили за превръзките - имаше и снимки на такива като куки от тел. Тъй като трудно ще се намерят по магазините такива си викам - ще ги сгъваме. Добре, но на всяка тухла ли трябва да се слага? Как става самото зидане - в смисъл прави се първо външния зид, теловете стърчат навътре, набива се EPS-а или ватата и тогава се зида вътрешния ли? Според мен ако би било възможно от колоните да стърчат подобни телове за връзване със зидовете би било чудесно, но не виждах как да стане. Все такива практически детайли, които няма кой да ми обясни или покаже.

Иначе съм съгласен с новостите. На почти всеки от строителите, които ми викаха че съм луд казвах - "ОК. Ако преди 15 години някой ти беше казал да му лепиш стириопор (знам че е EPS) по къщата, нямаше ли пак така да му кажеш?"
Re: Топлоизолация
18-07-2010 - 20:17:12
Виждам, че темата се разви. Някой обаче може ли да ми даде координати на фирма в района на Плевен, която да се занимава с топлоизолация. Знаете ли нещо за материалите на фирма "Universal"[biznes-bulgaria.com] Дълбок дол *pardon*Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-07-18 20:20 от hithiker.
Re: Топлоизолация
18-07-2010 - 20:44:36
*beer* bulhomes!

Много проста работа е трислойната зидария! Аз имам апартамент строен през 1982 г- по този начин,само дето са го оставили средния слой на въздух!Превръзката се прави нормално през 1,5 метра или по усмотрение на майстора в зависимост от дължината на зида! Преди да измислят теловете и разни джаджи да държат двата реда са използвали просто тухла,сложена напречно върху двата реда както е при мен.Двата реда се зидат едновременно и на удобна височина се пъха вата между редовете или се изсипва перлит или топчета стиропор.Ако предпочетената междина е 5 см например на 1 м2 ти отиват 50 л.перлит,което е 5 лв.или 50 л.стиропорени топчета,което струва 5,70лв. или един квадрат каменна вата за 3,80.Значи превръзката се прави на 1,5 метра приблизително и не на всеки ред а през няколко във височина. В един квадрат четворки влизат 32бр. и с нищо не се оскъпява трислойната зидария откъм материяли и труд.Като си търсиш майстори-зидари им прави кастинг да покажат нагледно как се прави трислойна зидария,и който не може му бий шута!Другия вариант е моя! Аз съм си наел 7-ми разряд зидаро-кофражист и с неговия опит и моите виждания и изисквания правим сериозен тандем! Остават общаците,но те не са от голяма важност стига да са чевръсти!Това, което съм написал за четворките ,не означава,че аз бих ги предпочел въобще пред тухлите от лек бетон! Тухлите от лек бетон-дървобетон,полистиренбетон,перлитобетон са по-доброто решение за комфорта на обитаване!
Re: Топлоизолация
18-07-2010 - 20:44:56
0889232170 - Мариян. Фирмата е от Плевен. Правиха ми изолация в Троян и цените им бяха доста по-надолу от другите (говоря за труда, защото материалите аз си ги купувах).
Универсал от Дълбок Дол ги познавам. Отскоро купиха машини за EPS. На него не знам дали може нещо да му се сбърка, така че да има разлика в качеството на различните фирми. Ако питаш за боите и лаковете им обаче нищо не мога да кажа.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход