Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ХИ на покрив с малък наклон

Публикувано от Petar 
ХИ на покрив с малък наклон
23-02-2010 - 14:38:05
Става въпрос за гаража ми. Ще бъде с дървена конструкция, но наклона е слаб. От едната страна (откъм оградата на съседа)
на 2.20 м., а на другата 1.80
Планирам върху ребрата наковаване на кофражен шперплат, следват битумни керемиди, 2 слоя подложни летви на кръст и полимерпясъчни керемиди за финиш най-отгоре.
На другите покриви съм с ун.фолио на брамак отдолу, но там наклоните са добри, искам да се застраховам срещу течове с битумните в тоя случай.
Полимерпясъчните ми трябват за здравина, отгоре ще се стъпва понеже ще има асмалък над гаража.
Чакам коментари...или по-добри идеи
Re: ХИ на покрив с малък наклон
23-02-2010 - 15:47:13
Направи си наклона и отгоре накови кофражни дъски най-малко 2,5 см. дебели.
Грундирай и залепи с горелка полиестерна хидроизолация и да не е по тънка от 3 кг./кв.м. и след това хидроизолация с посипка 4,5 кв./кв.м. Всички материали да са на една и съща фирма и да сложиш воронки за вентилация.
Re: ХИ на покрив с малък наклон
23-02-2010 - 16:35:15
Благодаря, нооо нещо ми е неясна тази покривно-руска терминология.
Може ли да говорим с по-конкретни имена или някоя снимка/линк ?
Re: ХИ на покрив с малък наклон
23-02-2010 - 16:54:38
Quote
xenon
Направи си наклона и отгоре накови кофражни дъски най-малко 2,5 см. дебели.
Грундирай и залепи с горелка полиестерна хидроизолация и да не е по тънка от 3 кг./кв.м. и след това хидроизолация с посипка 4,5 кв./кв.м. Всички материали да са на една и съща фирма и да сложиш воронки за вентилация.

winking smileyКато ще е гарга-рошава да е! Към горната система на колегата xenon бих добавил и 5 см. стиропор.Кофражните дъски щях да ги наредя през една,върху тях 5 см. стиропор ограничен от гредички 5 Х 5 см. ,върху стиропора кофражния шперплат,захванат за гредичките,върху шперплата една ръка битумен грунд и нататъка по схемата...
Re: ХИ на покрив с малък наклон
23-02-2010 - 17:22:12
Няма нищо руско. Воронки е нарицателно на отвори за вентилация, трябва покрива да ти диша.
По евтино ще ти излезе вместо стиропор да сложиш обикновена стъклено-минерална вата под кофражните дъски ако гониш толоизолация.
Re: ХИ на покрив с малък наклон
23-02-2010 - 18:48:19
Основния ми въпрос беше за подходяща хидроизолация под керемидите.
С ТИ-те съм добре, не ми трябва акъл за тях.

Единственото друго решение (и по-евтино при това) дето ми идва на ум като алтернатива на битумните к-ди е 2слойно поставяне на УФолио вместо единично такова.
Но все си мисля че с битумките е по-сигурно.

Тия ХИ с горелки - нещо съм скептичен дали ще ми ги поставят качествено... sad smiley

Фло, каква е тая нетрадиционна и сложна система... eye popping smiley
Каква външна ТИ на гараж да слагам бе човек
Нали си имам ребра на покрива, между тях и е мястото (ако реша въобще да слагам де)
И това предложение точно от тебе, дето си радетел на вътрешната и вградената ТИ :}

Шперплата си го имам в наличност, все пак е и водоустойчив, не виждам смисъл да кова дъски (не че и от тях нямам останали)
Re: ХИ на покрив с малък наклон
23-02-2010 - 18:59:29
avatar
Всъщност руско е, но откакто се е появил детайла се е превърнал в термин така че всички го знаят като воронка - и в учебниците и т.н.
Само да вметна - внимавай с полимер-пясъчните керемиди. Аз се бях запътил за един обект със тях, но мой колега, който има няй-вече доверие на очите си беше направил покривчето на къщичката на кучето с такива, за да ги види как се държат с времето. За една година раздуха. Аз бях много разочарован. Не знам дали това им е конкретния "харман" или така са си по принцип, но вече няма да разчитам на тях. Минах на метални.

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: ХИ на покрив с малък наклон
23-02-2010 - 19:08:18
Ok основния въпрос за каква хидроизолация да сложиш за под керемидите в никакъв случай не е битумни керемиди заради цената най-вече и заради качеството което е лошо. Тя е средно около 15 лв./кв.м. срещу полиестерна лепена с горелката за 4 лв./кв.м.
При този малък наклон водата ще минава под керемидите и ще стига до ХИ и така до улука. По принцип не се вкарва ХИ в улука за да се види кога имаш счупена керемида, а в твоя случай може би ще тече без да имаш счупена керемида.

Сложи си два пласта ХИ както ти писах по горе в тази последователност и ще се ключиш в цена около 10-12 лв./кв.м. само материалите.
Re: ХИ на покрив с малък наклон
23-02-2010 - 19:37:48
xenon Тази полиестерната (на каза предпочитана марка/производител *pardon*) може ли да се лепи с горелката
върху черния шперплат или задължително е върху кофражни дъски ?

Иначе цената не е от голямо значение, за 20-25м2 200 лева отгоре - се тая ако става добре и с битумки.
Ето n.nikoloff има добро мнение за Тегола-та, а и основния им враг (слънцето)в тоя случай е елиминиран, нали ще бъдат под керемидите.

За полимерпясъчните к/ди - имам съсед дето му се наложи да сменя миналото лято целия покрив заради тях (възстановиха му поне парите), имам и двама познати дето много са доволни. Явно пак разлики от партида до партида, въпрос на късмет......
Мене ме интересува леко и здраво - ми само те отговарят задоволително засега на условията.
наистина са здрави, вземал съм мостри.
Re: ХИ на покрив с малък наклон
23-02-2010 - 19:49:48
За мен винаги е от значение цената...
А отностно марката един от критерийте е да не можеш да я скъсаш с голи ръце.
Мъка е да се лепи на шперплат, и ако не се справиш я накови в крайщата и презастъпи върху пироните и само там на снаждането лепи с горелка.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход