Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Възможно ли е котле навън?

Публикувано от venciev 
Re: Възможно ли е котле навън?
29-01-2010 - 14:34:58
ДА направи едни сандък изолиран отвътре с вата - колкото повече вада, толкова по-добре. И отпред да има врата. А не само отсрани да е изолиран.
Само му кажи да направи комина по-високо, че не само на съседите, а и на него ще му е кофти.
Re: Възможно ли е котле навън?
29-01-2010 - 16:44:25
Това със сандъка е добър вариант и много вата....*ok*
Re: Възможно ли е котле навън?
29-01-2010 - 17:04:59
Quote
Ivel
Всичко е възможно обаче е непрактично и все пак зависи какво е котлето. Аке на газ майната му ама ако е на дърва и ток все пак е по добре вътре, защото колкото и да е добре изолирано то нагрява котелното помещение а това сии е плюс. Аз например го отварям към първия етаж и помагам на отоплението а освен това над него има разположена голяма баня която лесно се суши и пода е винаги топъл. Затова си е по добре вътре иначе кнструктивно няма ограничения.


Здравей Ivel,

интересни факти споделяш за използване на остатъчната топлина на котелното. Може ли малко повече конкретика за обема който се нагрява,какво е котлето, каква е плочата над него (гредоред (трудно си го представям за баня но сме го виждали), бетон, мазилка, теракот, мозайка) колко според теб е разликата в градуси за банята на втория етаж ако го не работи котелето на първия етаж. На мен ми предстой ми да правя замазки на втори етаж (и на първи разбира се) но се чудя дали да изолирам на втория пода с фибран (около 2 - 3 см). Като си погледнах плана и виждам че котелното ми също покрива в известна част една от баните на втория етаж и част от спалня което звучи обнадеждаващо.

Според мен котле на тераса е възможно, но дано да имат надежден асансьор че да качват първичния енергоносител до горе. Развали ли им се устройството умират от студ или от мускулна треска.


Поздрави
BAT_GOIKO
Re: Възможно ли е котле навън?
29-01-2010 - 17:44:40
При мен котела е на дърва и алтернативен котел на ток а котелното е помещение е с размери около 3x2 метра. Котела е чешки 30 кВТ и е добре изолиран, но въпреки това от кюнците (при мен е гофра от неръждавейка) това помещение се напича доста и ми помага с това особено на най-голямата баня която е разположена точно над котелното. Тя е по голяма по размери, но въпреки това тази площ над котелното е винаги приятно топла и може да си ходиш бос без да изпитваш дискомфорт. Освен това съхне бързо което е много важно през зимата. Аз мразя душ кабини и пердета за ваната и водата се плиска на пода, но съхне бързо. Ами между двете помешения е бетонена плоча какво да е друго, къщтата е нова. Съветвам и други когато поектират да го използуват този ефект. Просто е да се сетиш а изгодата си е очевидна. За пода на втория етаж аз не съм го изолирал с нищо а на първия еташ естественно е изолоран с два слоя фибран под замазката. Не виждам смисъл от изолация между първия и втория етаж ако ще си загряваш цялата къща. При мен между първият е втория етаж няма врати по стълбите тоест цялата къща е едно единно пространство с отопляема площ около 280 кв метра. На втория етаж спалните естественно имат врати но първия е отворен целия. И още нещо полезно до което аз достигнах емперически, Ако имаш еркери на втория етаж - обиконовенно много често ги има, по-красиво е с тях, когато си смятах какви радиатори да сложиш из стаите - отчитай го този момент - в стаите дето са с еркер под тях сложи 2-3 ребра повече. Аз сам си правих парното и почти съм уцелил навсякъде, само на малката дъщеря съм го забравил еркера и сега ще чакам пролетта да свърши отоплителния сезон и ще и добавя няколко ребра към радиатора защото се чувства че отдоло е въздух.

_________________
Re: Възможно ли е котле навън?
29-01-2010 - 19:51:22
Според мен хубав котел е онзи, който спокойно можеш да си го прегръщаш,
докато върху радиаторите, които захранва, да не можеш за дълго време
да си задържиш ръката! Иначе не се знае кое какво отоплява!
Впрочем, за въшен котел бях пускал линк преди време, но тогава не се
разви дебат. На мен идеята също ми допада, независимо дали липсата на
помещения е причината. Дори да има помещения те спокойно могат да се
използват за други, по-интелигентни цели - библиотека напр.*drunk* !
Днес даже малко ми се развихри фантазията и си го предтсвям така:
На подходящо място в двора се излива от бетон една клетка, която
да е вкопана в земята на 1-1,5м., което ще е нивото на тръбите до
къщата. В клетката се монтира котлето, което само по себе си да е
добре изолирано и съответните органи за управление. След време,
лека-полека, тази клетка може да се позатрупа със земя или камъни
и да се получи нещо като тракийска могилка. Може даже с една
помпа да се изкара вода и от върха на "могилката" да се пусне едно
водопадче, което през лятото да охлажда разни "книги" от "библиотеката"!
Re: Възможно ли е котле навън?
29-01-2010 - 21:08:56
Не съм виждал такова нещо направено някъде,но като им разгледах данните из нета...в повечето пъти става дума за огромни мощности...котли с мощност от 50 до 150 киловата и тегло около тон.Данни на някакъв "умален" европейски модел:

Specifications
E-Classic 2300 model
Door 58x74cm
Firebox 92x76x104 cm
Weight 1315 kg
Water Capacity 2045 litre
Max. output 150 kW
Similar output to the CL 6048.
E-Classic 2300 Dual Fuel Model
Weight 1360 kg
Gas backup burner 51 kW
Gas-fired wood ignition burner 18 kW


Най-големият плюс си остава сигурноста.Но някак си хората,дето са избрали такава система,изкарват на преден план друго качество-чистотата.Не е малък плюс това да не се налага да влачиш дърва и въглища вкъщи непрекъснато.
Re: Възможно ли е котле навън?
30-01-2010 - 02:29:33
Парцалев,българина е свикнал където яде,там и да сере/sorry/,та му е много трудно да ходи по двора и да "хвърля" на парното като го изюрка жена му и то посред нощ,когато на интелектуалците покрай масата им е най-интересно!по-лесно е да отиде до мазето и да хвърли две лопати кЮмЮр,вместо да ходи по двора като халтав!
Много си прав за библиотеката!Ние не ценим това,с което разполагаме като жилищна площ!Можем да бъдем по-рационални,а и можем да сме много разточителни....*beer*
Според мен,външния котел се монтира,когато няма място вътре!Както е в случая,за който пуснах темата!
Идеята ти за вкопаването на котлето и водопадчето отгоре е супер-трябва да я реализираме!!!*ok*
Re: Възможно ли е котле навън?
30-01-2010 - 04:57:53
Привет и от мен,

Тези котли са популярни главно в селски райони и освен къщата отопляват краварника, пилещарника, оранжерия, цех и т.н. Аз съм ги виждал, но да отопляваш 2 етажа с това е доста скъпо удоволствие.
Re: Възможно ли е котле навън?
30-01-2010 - 08:57:24
Според мен е доста неудобно да излизаш навън всеки път когатато искаш да зареждаш дърва особено нощем освен ако не си научиш кучето да ти го зарежда нощем. Товаго разглеждай само като крайно решение или мисли затопла връзка до котелното ако е отделено от къщата. Можеш да ясъчетаеш например със зимна градина или библитеката на Парцалев или картинна галерия или избичка или нещо такова

_________________
Re: Възможно ли е котле навън?
30-01-2010 - 09:19:13
Въпрос на сметка.Но ако топлата връзка между къщата и котелното като сложност и цена излиза колкото вкопано в земята котелно,залепено до къщата...въпросът става малко безсмислен.Изобщо...трябва да се помисли колко отдалечено от къщата всъщност може да е това чудо.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход