Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Монтаж и облицовка на камина

Публикувано от Ivo.NovDom 
Re: Монтаж и облицовка на камина
06-01-2010 - 21:10:26
Така е Иво,другия път пусни едно лично с размери,материал и начин на обработка и ще ти дам цена winking smiley било то плот подпрозоречни первази стъпала и тн. при положение,че ти си правиш монтажите ще останеш доволен.
LKK
Re: Монтаж и облицовка на камина
06-01-2010 - 21:50:31
Иво, как смяташ да оформиш мястото, където ще легне камерата?
От Итонг ли ще го оставиш, както си е в момента или предвиждаш нещо допълнително?
Би ли показал визуализация на целият проект или ще ни държиш в напрежение?
Re: Монтаж и облицовка на камина
06-01-2010 - 22:45:50
Quote
LKK
Иво, как смяташ да оформиш мястото, където ще легне камерата?
От Итонг ли ще го оставиш, както си е в момента или предвиждаш нещо допълнително?
Би ли показал визуализация на целият проект или ще ни държиш в напрежение?

ЛКК, питаш дали итонга има нужната товароносмост, защото изглежда рехав...прав си да питаш - имам начин да се отговоря "на око". Итонга е самоносещ и успешно се самоноси на хмммм... 4 метра зидария (виждали се сте го предполагам) - точно така си представих нещата, когато казвах уверено дали ще свърши работа този материал. Блокче итонг 250/250/600 тежи около 20 кила (с времето цифрите улягат ... вие пробвайте с търсачките в нета) и може да носи 16 блокчета (4 метра по 4 тухли)= 320 кила (с уважение към инженерите които са смятали зидвете които аз съм виждал). Ако ми следите мисълта, сложих камерата на камината (за да е читава е над 130 кг., 2-та плота гранит...200 кг. и разни др. 100 кг) върху две опори - ...бързо определих че имама запас от товароносимост и смело съм дал гаранция. smiling smiley
... С Итонга (не зная защо толко го оплювате) се появи въпроса с какво да го слепя за гранита - емиииии, накупих 3 вида циментови лепила, топлоустойчиви силикони, двукомпонентни китове, тествам и химията с която разполагам вкъщи (марките момент-фикс, сика...бизон) за камък и утре ще видя кой е точния материал.

Не се притеснявам какво да сложа между итонга и плота (някакъв ...кол е добро решение), над плота трябва да лепна отново итонг с малко сечение към гранита...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-01-06 23:02 от Ivo.NovDom.
Re: Монтаж и облицовка на камина
06-01-2010 - 23:23:47
За проекта - правя го на хартия, по старомодния начин. първо се рисува, после се скицира, накрая се чертае (поглед "отпред" "отгоре" "отстрани"winking smiley Не съм го сканирал за да го кача в темата...но без проект не може и оттам се започва!!! Преди да се сглоби пъзела се правят работни чертежи за детайлите...с размери в МИЛИМЕТРИ. *book*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-01-07 01:02 от Ivo.NovDom.
LKK
Re: Монтаж и облицовка на камина
06-01-2010 - 23:32:10
Иво, това за товароносимостта на Итонга всичко си е точно, както си го описал. Обаче това е вярно при равномерно разпределено натоварване върху блокчето. Камерата ми се струва, че ще въздейства по-скоро локално /точково натоварване/, та затова те попитах, ако прецениш да сложиш между нея и Итонга нещо, което ще преразпредели натоварването. Ти даваш гаранциите, ти си решаваш, аз само предлагам. Освен това, може би натоварването от камерата идва леко конзолно, а Итонга не държи на срязващи напрежения.
За лепилата: облицовачният гранит при мойта камера съм го лепил към основата с теракол клас С2 и въпреки, че горната плоча се нагрява около 60 градуса при работеща камина не се е разлепил засега.
Re: Монтаж и облицовка на камина
07-01-2010 - 02:01:11
Иво,след като написах горния си пост се сетих и видях пак снимката...видях,че не са свързани елементите!winking smiley
Ще следя темата ти с интерес,защото имам една виличка на брега Дунава,която ремонтирам и на която ми предстои да и направя камина,ама мани-мани,квато камина искам,никой не може да ми я направи-хем да топли/с водна риза/,хем да печа мръвчици на нея,хем да е отворена и хем да е затворена....:]....и най-важното-да не е скъпа:}
Между другото Иво,имаш ли схема на отворена камина с водна риза/напречен разрез/,достатъчно ефективна,за да обясня на заварчиците какво да ми направят?Рових се в нета,но не намерих това,което търся!Все пак трябва да е нещо изпробвано...!Каминката ще отоплява една стая/механа с кухня и 2 спални на 2-рия етаж/4-5 радиатора общо/,но условието е задължително да могат да се печат мезета в нея,през останалото време,може и да е затворена!
Re: Монтаж и облицовка на камина
07-01-2010 - 04:30:49
Quote
Ivo.NovDom



За мен малко е смущаваща тази гъвкавата тръба,дето служи за димоход!Миналата година запалиха една къща в София,заради такава тръба,монтирана от претенциозна фирма за камини-Секаста,доколкото си спомням.Мисля,че този елемент комина трябва да е от здрав материал,стъпал здраво на пода по някакъв начин,да е с добър вертикал да може да издържи едно яко чистене оттдолу и отгоре след години,защото сега я прави камината един,друг ще я чисти след време,и дали ще е достатъчно внимателен не се знае!Дето имат един лаф руснаците -системата трябва да е дуракоустойчива!
Re: Монтаж и облицовка на камина
07-01-2010 - 09:07:04
Quote
venciev
...ми предстои да и направя камина,ама мани-мани,квато камина искам,никой не може да ми я направи-хем да топли/с водна риза/,хем да печа мръвчици на нея,хем да е отворена и хем да е затворена....:]....и най-важното-да не е скъпа:}...
Венци, и аз съм се напънал точно за такова нещо. От седмица-две съм се заел да изчета всичко за камините в този и другия форум. Като стигнем до някакви изводи и решения можем да ги обменим и както е казал Гогол ще имаме по 2 идеи. Лошото е че засега най-лесния и тънък вариант ми се очертава една готова камера с водна риза и врата която може да се отваря като обикновена, а може да се прибира и в кожуха, т.е. - да с ползва и като отворена и като затворена. Нормална горивна камера. На мен обаче ми се иска да е нещо по-голямо. Някъде им бях пускал снимки (да не разводняваме темата на Иво).
Re: Монтаж и облицовка на камина
07-01-2010 - 09:10:08
НЕ ти трябва "на око" да преценяваш. НА страницата на ксела има данни какви са якостните характеристики на итонга. Мисля, че стандартното производство беше клас В2.5. Имат и по-високи класове.
Мен на око ме притеснява при едно леко земетресение да не се килне камината, защото няма укрепване в едната посока. Сложи поне едно блокче и перпендикулярно на другите две.
Re: Монтаж и облицовка на камина
07-01-2010 - 15:40:53
Темата на Иво ме развълнува и последните дни все ми е в главата. Днес споделих с един колега, че обсъждаме въпроса и той си спомни, че миналата година е гледал по наша телевизия решаването на такава задача.

Поразтърсих се и след малко сърфиране попаднах на сайта на
Мисия Моят Дом. В миналото бях гледал няколко техни предавания, но после ги загумих от полезрение.
Наистина през миналата есен са показвали монтажа на камина и се оказа, че макар предаването да е паднало по някое време, продължават да поддържат сайт и на него са качени маса видеа, които сигурно ще изгледам идните дни.

Вижте как са монтирали камина, интересно е!

Иво, ако успееш да качиш още снимки и ги допълниш с коментар за най-важните моменти и проблемите, които си срещнал и решавал, ще е супер.
Намерих отговор на въпроса, за който бях питал Иво, а гледам, че и други са поставяли. Някак си ми беше трудно да си представя, че камината ще стъпи директно на итонга. Като качвахме чугунената камера, четирима човека страшно зор видяха.
Поздрави !
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход