Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Принцип на работа на термопомпата?

Публикувано от bulhomes 
Re: Принцип на работа на термопомпата?
18-12-2009 - 08:51:27
Интересни са термопомпите въздух-въздух, които работят с двигател с вътрешно горене. Производителите твърдят, че отработените газове загрявайки външното тяло осигуряват постоянни стойности на СОР и при падане на външната температура.
Re: Принцип на работа на термопомпата?
25-12-2009 - 23:15:53
Ако желаете можете да разгледате сайта [www.thermopump.eu] Постарал съм се да обясня доста подробно принципа на работа на термопомпата. Относно газовите термопомпи силно съм резервиран. При тях източника на топлина е въздуха (COP е силно зависим от околната температура.Още повече говорят за цикъл размразяване!!!) и разчитат на топлината отделена в охладителната система на двигателя с вътрешно горене и температурата на изгорелите газове.Ако някой се е возил зимата в Трабант е усетил как работи парно с топлина от изгорели газове.

winking smiley
Re: Принцип на работа на термопомпата?
26-12-2009 - 00:04:51
При изгорелите газове на средни обороти имаш постоянен поток с температура около 500 градуса.Дизелите май осигуряваха около 350.Могат да стигнат и до 800.Долната граница не я помня,но ми се въртят в главата някакви числа от порядъка на 300 градуса...температура под която изгорелите газове просто не могат да слязат.
Това е адски висока температура.Проблемът е,че ДВГ има огромен дебит,потокът въздух е с много голяма скорост и тая енергия просто няма на какво да се предаде за толкова кратко време.Трябват специални радиатори,ако ще се ползва тая енергия за нещо а няма да изфирясва в атмосферата.

Трабанта нямал парно...няма заради това,че целия е конструкторска недомислица...а не защото въздуха от мотора излиза студен.
Re: Принцип на работа на термопомпата?
28-12-2009 - 13:39:22
Е то най-интересно е когато източникът на топлина е въздух. Термопомите , които разчитат на източник вода са със силно ограничено приложение, има допълнителни инвестиции по сондажи и прочее. Мен лично повече ме интересуват системи, които могат да бъдат прилагане навсякъде - и в боксониера и в резиденция.
Та пак питам някой запознат ли е с действителните характеристики на термопомни въздух-въздух, използващи двигател с вътрешно горене и колко струват в крайна сметка.
Re: Принцип на работа на термопомпата?
28-12-2009 - 15:06:10
Позволявам си и аз да задам един въпрос (като препатил). Имам 72 метра сондаж, от който водата изчезна и в момента е крайно не достатъчна дори и да захрани малка 5КW термопомпа. Подучух че имало фирми който предлагали да напълнят сондажа с пясък и чрез медни тръби, пълни с фреон, да могат да дадат необходимата разлика в температуратa и да захранят и по-голяма термопомпа.
Някой да е чувал за такъв вариант? Предварително благодаря!
Re: Принцип на работа на термопомпата?
28-12-2009 - 15:22:48
Смятай...дал си 4-5 хиляди са сондаж,още толкова за термопомпа,сега искаш да дадеш още толкова,за да ти зарият сондажа с пясък и някакви тръби....Сметни го това колко тона въглища са и за колко години биха ти стигнали...по-скоро с колко ще надхвърлят експлоатационния срок на термопомпата...

В тая ситуация зарязвам всичко и минавам на конвенционално парно + климатици.Никакви помпи и т.н. глупости.
Re: Принцип на работа на термопомпата?
28-12-2009 - 16:52:00
Не знам дали ще ти е достатъчна дълбочината. Не си спомням колко вата на метър се получава от такав система. И доколкото съм чел всъщност се пълни с бетон, а не с пясък и не върви фреон, а вода в тръбите. По съвсем смътни спомени беше към 70 вата на метър, ама дори и за порядъка вече не съм сигурен. Ако приемем , че правилно си спомням се получава към 5kW в твоя случай.
Re: Принцип на работа на термопомпата?
28-12-2009 - 20:00:42
Ако бяха 70вата на метър clap: Максимума е 30-35 вата.
Има система с медни тръби, в които е фреона. Засипва се с смес от бетон и бентонит. Обаче не са ми силната страна засега.*pardon* При тях натоварването на почвата е по-сериозно. Минават с по-плитки сондажи или по малко изкопи. Има и система с CO2 - работния флуид в зенмата серпентина не е вода а въглероден диоксид. Там няма нужда и от циркулационна помпа, а се разчита на конвекция. Там и хабер си нямам - пак за сега. smiling smiley
Салвадорка, климатиците са си термопомпи*angel*
Не сравнявай комфорта термопомпата с отоплението на въглища! За да постигнеш същия комфорт, трябва да ръснеш поне 20000лв за около 200м2 къща (Буфер,комин, котел,автоматика,склад за гориво ...) и остава проблема с кюмурджията. Фосилните горива скоро ще привършат и тая година в Копенхаген нищо не решиха, ама очаквайте или нова еко такса или някви ограничения за използването им.
Средния експлоатационен срок на ТП вода-вода е до 20години. Спокоино може и да изкара над 40 години според условията в които работят. Можеш да се замислиш за старите компресорни зиливе или мразове....
Имай в предвид колко е трудна замяната на който и да е от компонентите и. Възможните проблеми са: четирипътен вентил, ТРВ (ако е с такова), компресор,контролер, топлообменници. Възможна авария е изтичане на фреон. Отстраняването им не струва колкото нова машина.


"1. В САЩ ежегодно се произвеждат един милион GSHP( земно свързани ) при строителството на нови обществени сдания се използват само геотермални топлинни помпи. Горното е закрепено със закон от федералното законодателство на САЩ.
2. В Швеция 50 % от всичкото отопление се осигурява от геотермални топлинни помпи. В Стокхолм 12 % от цялото отопление на града е осигурено от топлинни помпи с обща мощност 320 МВ, източник на топлина е Балтийско море с температура + 8 градуса /за сведение един от спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй” е 440 МВЧ/
3. В Германия са предвидени дотации при въвеждане в експлоатация на всеки киловат инсталирана мощност.
4. В света по прогнози на Световния енергетичен комитет към 2020 година геотермалните топлинни помпи ще осигуряват 75 % от необходимата енергия."

В далечната 1937 година е инсталирана първата мащабна термопомпена система в кметството на гр.Цюрих, която работи и до днес, ако не се лъжа. Предполагам е имало някой друг ремонт, все пак.
Познай с какво се климатизира Емпайър Стейт Билдинг.

*beer*
Re: Принцип на работа на термопомпата?
28-12-2009 - 21:17:27
При небостъргачите съм виждал само на хартия какво е...обслужващия екип е стотина човека,всеки с оборудването си.Там са някакви вертикални шахти с топлообменници и...не помня какво беше,ама е много сложно за поддръжка.Ежедневно чистене,проверки за течове...имах един познат,дето е работил по поддръжка на небостъргач...само техниката с която работи ежедневно е някаква колосална сума.

Тук нямаме небостъргач обаче.Имаме помпа вода-вода..ама няма вода в шахтата за да работи системата.Т.е. сме до под кривата круша с тенденция да започнем да обикаляме около нея.При всички случаи ще трябват генерални преработки.И понеже те така и така ще се прави поне половината инсталация наново,предложих вариант който ще си остане актуален следващите минимум 10 години.В средносрочна перспектива фосилните горива нямат алтернатива.Няма с какво да заменим равностойно въглищата.И в Копенхаген го знаеха,и в Киото са го знаели навремето.Заради това и нищо съществено не успяват да приемат.По-голямата част от населението на света не е въстояние да достигне дори 1/10 от еко стандартите на развитие държави.Няма как-изискват се колосални инвестиции в много,ама наистина много спорни технологии.

Та...с какво можем най-евтино да заменим водата от калденеца...е това е въпроса.На тая дълбочина-май с нищо.
Re: Принцип на работа на термопомпата?
28-12-2009 - 21:31:15
С въздух :]
Не се шегувам. Там където водата или парите са кът, алтернатива е въздухът.
Особено последните изпълнения- гонят много добра ефективност, дори и при много ниски температури.
Алтермата на Дайкин вади машина с безпроблемна работа при -20гр. Среден КОП над 4!!
Какво повече?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход